Eftersom att jag jämt visar upp så många bakverk här i bloggen kanske ni tror att jag inte gör annat än att tjocka i mig gofika? Och vet ni vad? Då har ni helt rätt!
Den här morotskakan är underbar. Med stora bitar nötter och syrlig glasyr på toppen. Lite trixig att göra men är åh så värd besväret. Lättast är om man förbereder själva den dagen innan den ska serveras. Tack vara att kakan är så mäktig räcker den till många. Att skiva upp och frysa in resterna är ingen dum ide!
Morotskaka
Portioner
ca 10 – 15 bitar
Tid
ca 90 minuter
Ingredienser
- Till kakan
2 dl olja
3 dl strösocker
4 dl rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 tsk kanel
2 dl grovhackade nötter
- Till glasyren
175 gram smör
200 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 lime
Gör så här
- Börja med själva kakan. Vispa 2 dl olja och 3 dl strösocker så att det blir vitt. Tillsätt 4 dl rivna morötter. Knäck ner 3 ägg. Blanda sedan ihop 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk salt, samt 2 tsk kanel i en skål. Häll ner och rör ihop med den övriga smeten. Släng ner två dl grovhackade nötter. Jag använde jordnötter men alla nötter går förstås bra!
- Bröa en form, gärna med avtagbara sidor. Häll ner smeten och låt stå i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Man kan eventuellt behöva flytta ner kakan så småningom för att toppen inte ska blir bränd.
- När kakan är färdig och har svalnat är det dags för glasyren. Smält 175 gram smör och blanda ner ett paket Filadelfiaost (200 gram) Det är viktigt att smöret är riktigt avsvalnat. Häll ner 3 dl florsocker och två tsk vaniljsocker. Pressa ner en lime.Vispa ingredienserna till en luftig smet. Bre glasyern över kakan med en slickepott. Dekorera med skal från limen och eventuellt lite finrivna morötter. Låt stå kallt och stelna – underbart gott!
19 svar
Åh vad sugen jag blev!!
Tjocka på! Dina bilder får mig som knappt kan koka ägg att vilja baka och äta sött tills jag mår illa.
Kära Clara! Jag tycker att det är så himmla mysigt att läsa din stiliga blogg. Eftersom du visar mig så mycket fint och skriver så klokt känner jag att jag vill ge något tillbaka. Här får du ett fint låttips. Bandet heter Little Joy och låten heter With Strangers. Fred och kärlek! / M
Morotskaka är en riktig höjdare!
En variant på glasyren är att blanda 400 g philadelphiaost kallt med 1 dl florsocker, 1 msk vaniljsocker och skal och lite saft från 1 citron och 1 lime. Det är ungefär samma, men jag gillar den friska smaken mer än den smöriga! Dessutom ger det illussionen av en nyttigare kaka;D
Mmm morotskaka som är så gott! Detta recept måste jag testa!
http://jorunns.blogg.se
Herlig, så helt fantastisk gott!
Ganske lik min oppskrift, men jeg skal prøve din, deilig med nøtter i!
den ser god ut. men jag tror min mammas är godast! man tycker ju alltid att ens mammas recept är bäst. alternativt mormors eller farmors.
Du minner meg om Pippi – og det liker jeg saa godt! 🙂
Morotskaka är ju bara så gott!
Ja det är kafferep i ditt liv var och varannan dag verkar det som. Smaskigt!
Morotskaka är så mumsigt! Och på något sätt har det blivit en sån självklar sak, att jag aldrig kommer ihåg köpa det när jag går på kafé. Bästa morotskakan gör Sattva naturbageri, precis lagomt kryddig, tung och fuktig, så man saknar inte ens glasyren!
du skrev inte hur varm ugnen ska vara!
TAck kära vänner! Malou: Du är så snäll. Ska genast lyssna
200 grader ska ugnen vara på
Den blev nästan för god,hihi, jag ska ju gå ner i vikt,men har ätit en bit i går och bitar idag, blev tvungen att ringa min mamma och be henne komma och hämta en stor bit ur kakan så jag inte äter för mycket själv, fniss.
Hon tycker också att den är underbart god.
Igår var jag hemma och sjuk… Lydde dina vackra råd och bakade både morotskaka och morotsbröd samt lyssnade på P3-dokumentärer i min Mp3spelare. Det är så inspirerande att läsa din blogg Clara! Kram
Låter inte så dumt! Får testas här i hemmet.
Sitter och tar mig igenom hela bloggen i små bitar så att den ska räcka längre! Skulle gärna göra morotskaka, men vilken värme ska jag ha på ugnen?
Detta är den absolut godaste morotskaka jag smakat nånsin. Tack vare denna är jag ett stort morotskakefan! jag brukar använda valnötter istället och det blir supergott!