Eftersom att jag jämt visar upp så många bakverk här i bloggen kanske ni tror att jag inte gör annat än att tjocka i mig gofika? Och vet ni vad? Då har ni helt rätt!

Den här morotskakan är underbar. Med stora bitar nötter och syrlig glasyr på toppen. Lite trixig att göra men är åh så värd besväret. Lättast är om man förbereder själva den dagen innan den ska serveras. Tack vara att kakan är så mäktig räcker den till många. Att skiva upp och frysa in resterna är ingen dum ide!

morotskaka3.jpg

Morotskaka

Portioner

ca 10 – 15 bitar

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • Till kakan
  • 2 dl olja

  • 3 dl strösocker

  • 4 dl rivna morötter

  • 3 ägg

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 tsk bikarbonat

  • 1 tsk salt

  • 2 tsk kanel

  • 2 dl grovhackade nötter

  • Till glasyren
  • 175 gram smör

  • 200 gram philadelphiaost

  • 3 dl florsocker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 lime

Gör så här

  • Börja med själva kakan.  Vispa 2 dl olja och 3 dl strösocker så att det blir vitt. Tillsätt 4 dl rivna morötter. Knäck ner 3 ägg. Blanda  sedan  ihop 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk salt, samt 2 tsk kanel i en skål. Häll ner och rör ihop med den övriga smeten. Släng ner två dl grovhackade nötter. Jag använde jordnötter men alla nötter går förstås bra!
  • Bröa en form, gärna med avtagbara sidor. Häll ner smeten och låt stå i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Man kan eventuellt behöva flytta ner kakan så småningom för att toppen inte ska blir bränd.
  • När kakan är färdig och har svalnat är det dags för glasyren. Smält 175 gram smör och blanda ner ett paket Filadelfiaost (200 gram)  Det är viktigt att smöret är riktigt avsvalnat. Häll ner 3 dl florsocker och två tsk vaniljsocker. Pressa ner en lime.Vispa ingredienserna till en luftig smet. Bre glasyern över kakan med en slickepott. Dekorera med skal från limen och eventuellt lite finrivna morötter. Låt stå kallt och stelna – underbart gott!