Trio av glasburkar med orange härlig marmelad i varje och på toppen en apelsinskiva i genomskärning. apelsinmarmelad.jpg

Här är receptet på min vanilj- och nejlikodoftande apelsinmarmelad.

Apelsinmarmelad

Portioner

ca 3 kg marmelad

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • 1 ½ halvt kilo apelsiner. Använd gärna ekologiska apelsiner som inte är besprutade

  • 1 ½ liter vatten

  • 2,3 liter strösocker

  • 1 msk citronsyra

  • 1 vaniljstång

  • 10 hela nejlikor

Gör så här

  • Tvätta apelsinerna noga med en borste, i varmt vatten.
  • Låt skalet sitta kvar och skär sedan frukterna i tunna klyftor, ju tunnare desto finare blir marmeladen. Plocka bort alla kärnor.
  • Lägg ner frukt och vatten i en rymlig gryta. Tänk på att sockret också ska få plats.
  • Låt blandningen koka på medelvärme 40-50 minuter under lock. Sedan är det dags att tillsätta sockret, lite i taget.
  • Lägg därefter i en vaniljstång samt tio nejlikor. Räkna dem noga så att du vet hur många du ska fånga upp ur grytan igen.
  • Låt sedan koka i ca 25 minuter utan lock, på ganska kraftig värme. Rör ofta i pannan.
  • När du tror att marmeladen börjar bli färdig kan du göra marmeladprovet: Häll 1 msk marmelad på en assiett och låt stå i kylen några minuter. Ta ut assietten och dra en sked genom massan. Spåret ska inte rinna ihop, för då är marmeladen inte färdig.
  • Förtvivla inte om marmeladen känns för rinnig. Den blir mycket fastare när den kallnar. Man kan också rädda en lös marmelad med lite pektin, som kan blandas i efter måttabellen på pektinpåsen.
  • Rör slutligen ner citronsyran i grytan, skumma av marmeladen med en slev och fånga upp vaniljstången och de tio nejlikorna. Töm upp på väl rengjorda burkar och låt kallna. Förvara burkarna mörkt och svalt.

Är du intresserad av att koka sylt? Kolla in det här!