Middagstips: Raggmunk

picture-1218.jpg

Raggmunkar är lika goda som pannkakor men betydligt nyttigare.

Tack vare att den innehåller potatis mättar den också längre.

I det här receptet använder jag mig av det hälsosamma dinkelmjölet men vanligt vetemjöl går precis lika bra. Låt dig väl smaka.

Du behöver (3-4 portioner):

8-10 stycken potatisar

2 dl siktat dinkelmjöl. Vanligt vetemjöl går också bra

1 tsk salt

4 dl mjölk

1 stort ägg

Så här gör du raggmunkar:

Blanda salt, mjölet och lite av mjölken och rör till en jämn smet. T

illsätt resten av mjölken samt ett ägg.

Riv den skalade potatisen på rivjärnets grova sida, lägg den i ett durkslag och pressa ut vätskan. Blanda potatisen med smeten.

Lägg en stor smörklick i en stekpanna.

Häll ner en skopa av smeten då smöret tystnat. När båda sidorna av raggmunken blivit gyllenbruna och kanterna härligt knapriga är de färdiga att ätas.

Låt dem ligga på en uppvärmd tallrik med en annan tallrik som lock, så håller de sig varma när resten av smeten gräddas. S

ervera med lingonsylt och ett stort glas mjölk.

Tips!

En frisk, saftig sallad passar bra till raggmunkarna. Skala och riv sex morötter på ett rivjärn, och eventuellt en bit vitkål. Skala en blodapelsin och hacka ner i salladen. Dofta över lite peppar och örtsalt. Klart att äta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Middagstips: Raggmunk”

  1. det lät gott, skall pröva det någon gång!..:) just nu så håller jag på att baka ditt otroligt smarriga morotsbröd, men i ditt recept har du skrivit 8-10 dl vetemjöl. Jag får det alltid till att bli minst 12 dl i degen, nu undrar jag då hur kletig är din deg innan du sätter den på första jäsningen? den kanske klarar av att vara lite kletig? för jag tycker inte att det blir så saftigt som jag vill ha det när jag har bakat det…

  2. Attans att man både är morotsallergiker och lever i en lägenhet som saknar köksfläkt. Annars är ju raggmunk en tjusig grej tycker jag.

    När ska du laga palt? Jag tänker på din köttkvarn typ två gånger i månaden. (som du skulle ha till paltkoket, det skulle vara lite smådumt om jag tänkte på köttkvarnar dagarna i ända)

  3. man ska ALDRIG köpa ägg som är stora!! det betyder att dom har gett hönorna några tillsatser så att äggen ska bli större, och det blir väldigt jobbigt för hönorna att lägga äggen då! bryr er om djuren, inte bara om att få ett s stort ägg som möjligt!!

  4. Åh raggmunkar. Men något som är ännu godare och nyttigare är rårakor. Nästan samma fast utan mjöl. Riven potatis, riven lök, stekt bacon och hemmagjort lingonsylt till. Det är bästa husmanskosten.

  5. Jummy jummy! en av mina favoriter! Brukar göra den i långpanna i bland med kalkon bacon! (Fast du är veg va?.. ja då får man väll ta nått gott veg bacon kanske!) kram

  6. Jag gjorde det här receptet på raggmunkar. Men jag tror inte jag fick till det, för raggmunkarna blev liksom aldrig helt genomstekta. Å andra sidan är jag inte så duktig på att laga pannkakor heller.

  7. Ja, fläsk är ju gott men jag är vegetarian 🙂

    Sara: vad tråkigt att det inte blev bra. Kanske ska du ha lite lägre värme så att de kan stekas längre?

  8. Hej Clara!
    Tack för alla fina mattips du delar!
    Jag ska fira ett år med min pojkvän snart och vi tänkte laga middag ihop. Har du något förslag? Det ska vara vegetariskt.
    Kram

  9. TAck för tipset fina Clara! Jag och min kompis Maja åt jättegoda raggmankar igår och idag ligegr de i lunchlådan. All thanx to joo! Kram

  10. Åhh vad sugen jag blir på raggmunkar när jag ser detta. Själv brukar jag äta raggmunkar med stekt bacon, grädde (alltså inte vispad) och lingonsylt. Hemskt onyttigt egentligen men sååå gott eftersom det då blir nästan samma smak som kroppkakor som är min favoriträtt (ölänning som man är)