picture-1218.jpg

Raggmunkar är lika goda som pannkakor men betydligt nyttigare.

Tack vare att den innehåller potatis mättar den också längre.

I det här receptet använder jag mig av det hälsosamma dinkelmjölet men vanligt vetemjöl går precis lika bra. Låt dig väl smaka.

Raggmunkar

Portioner

3-4

Tid

ca 20 – 30 minuter

Ingredienser

  • 8-10 stycken potatisar

  • 2 dl siktat dinkelmjöl. Vanligt vetemjöl går också bra

  • 1 tsk salt

  • 4 dl mjölk

  • 1 stort ägg

Gör så här

  • Blanda salt, mjölet och lite av mjölken och rör till en jämn smet.
  • Tillsätt resten av mjölken samt ett ägg.
  • Riv den skalade potatisen på rivjärnets grova sida, lägg den i ett durkslag och pressa ut vätskan. Blanda potatisen med smeten.
  • Lägg en stor smörklick i en stekpanna.
  • Häll ner en skopa av smeten då smöret tystnat. När båda sidorna av raggmunken blivit gyllenbruna och kanterna härligt knapriga är de färdiga att ätas.
  • Låt dem ligga på en uppvärmd tallrik med en annan tallrik som lock, så håller de sig varma när resten av smeten gräddas.
  • Servera med lingonsylt och ett stort glas mjölk.

Tips!

En frisk, saftig sallad passar bra till raggmunkarna. Skala och riv sex morötter på ett rivjärn, och eventuellt en bit vitkål. Skala en blodapelsin och hacka ner i salladen. Dofta över lite peppar och örtsalt. Klart att äta!