Tuppkaka är en perfekt kaka i påsktider. Och dessutom superenkel att baka!
Du svänger ihop den på någon minut och sedan sköter den sig själv i ugnen.
Kakan kan smaksättas med det som råkar finnas hemma och konsistensen blir härligt tung och seg.
Receptet har jag lånat från fina Ingrid. Tack och bock.
Tuppkaka
Portioner
ca 8 bitar
Tid
ca 45 minuter
Ingredienser
2 ägg
2 kaffekoppar socker
2 koppar mjöl
Valfri smaksättning
Smör
Ströbröd eller kokosflingor
Gör så här
- Blanda ägg och socker
- Rör sedan ned mjölet. Smeten ska bli lite tjockare än en sockerkakssmet.
- Smaksätt gärna med lite vanilj och kardemumma.
- Smöra en pajform (helst med löstagbar kant) och bröa den med kokosflingor eller ströbröd.
- Häll därefter ner smeten som ska täcka formens botten.
- Plocka fram ett smörpaket och använd en osthyvel för att hyvla det i tunna skivor så att det täcker ovansidan av kakan. Snåla inte!
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 – 20 minuter på 200 grader.
- Se till så att smöret inte bränns. Kakan ska vara lite kladdig i mitten när man plockar ut den. Då blir den perfekt smörig och seg när den kallnat. Ät som den är eller servera med lite grädde.
Tips på smaksättning
Vanilj
Kardemumma
Banan
Citronskal
Kakao
Kanel
Rosenvatten
8 svar
jag gjorde en med äpple och kanel igår, väldigt god!
Skulle vara så roligt att höra vad andra har i sina tuppkakor! Jag brukar ha kokos och jordgubbar och/eller rabarber! Mumma!
Men vad himla roligt att receptet testas runt om i världen! Tuppkakan från Söderhamns skärgård blir internationell (jag har sett den bakats på Irland!), tänka sig.
Hej Clara och alla andra! Denhär kakan påminner väldigt mycket om ‘Tottes kaka’. Den brukade jag och min syster baka tilsammans med mamma när vi var små. Jag ska nog rota fram receptet, det finns med all säkerhet kvar i mammas köksgömmor. Hör av mig när jag har det.
Det här receptet måste jag testa! Men i brist på andra “roligare” smaksättare får jag nog ta kakao eller möjligen citronessens. Men: hur mycket kakao ska jag använda, på en höft? Räcker 2 msk, eller 3, eller 4? Kram!
Oh vad god den såg ut : ) Perfekt med mera inspiraton då jag ska åka hem till Norrland & påskbaka en vecka så det riktigt väller över alla kakfat vi har : )!
Hej Clara!!
Du verkar använda rosenvatten till ganska mycket, jag blir nyfiken liksom. Vart kan man köpa sånt!?
Massa rosor-karameller-bubbelbad känsla till din fina blogg! Kram!
Härligt recept! Så här års brukar jag göra den med röda vinbär, bra kontrast mot det smöriga och söta.