tuppkaka

Tuppkaka är en perfekt kaka i påsktider. Och dessutom superenkel att baka!
Du svänger ihop den på någon minut och sedan sköter den sig själv i ugnen.

Kakan kan smaksättas med det som råkar finnas hemma och konsistensen blir härligt tung och seg.

 Receptet har jag lånat från fina Ingrid. Tack och bock.

Tuppkaka

Portioner

ca 8 bitar

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

  • 2 ägg

  • 2 kaffekoppar socker

  • 2 koppar mjöl

  • Valfri smaksättning

  • Smör

  • Ströbröd eller kokosflingor

Gör så här

  • Blanda ägg och socker
  • Rör sedan ned mjölet. Smeten ska bli lite tjockare än en sockerkakssmet.
  • Smaksätt gärna med lite vanilj och kardemumma.
  • Smöra en pajform (helst med löstagbar kant) och bröa den med kokosflingor eller ströbröd.
  • Häll därefter ner smeten som ska täcka formens botten.
  • Plocka fram ett smörpaket och använd en osthyvel för att hyvla det i tunna skivor så att det täcker ovansidan av kakan. Snåla inte!
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 – 20 minuter på 200 grader.
  • Se till så att smöret inte bränns. Kakan ska vara lite kladdig i mitten när man plockar ut den. Då blir den perfekt smörig och seg när den kallnat. Ät som den är eller servera med lite grädde.

Tips på smaksättning

Vanilj

Kardemumma

Banan

Citronskal
Kakao

Kanel

Rosenvatten