Nässelsoppa – ät upp ogräset!

Maskrosblad på rutigt underlag. ataogras-1.jpg

Smarriga maskrosblad

Nässelsoppa kokad av brännässlor. ataogras.jpg

Som livsmedel är nässlor både klimatsmart och i princip gratis. Perfekt för fattiga studenter med andra ord!

Nässlor är är otroligt näringsrika och innehåller bland annat A-vitamin, kisel, kalk och järn. Dessutom anses nässlorna stimulera ämnesomsättningen.

Förväll och frys in så håller de hela vintern. Eller använd på en gång för att bäst ta tillvara på näringsämnena.

Man kan byta ut degvätskan mot nässelsoppa när man bakar bröd, eller smula ner torra blad i brödet. Då blir det vackert prickigt. Vatten från nässlor som legat i blöt över natten är kväverikt och bra att gödsla rabatterna med. Och om man kokar nässlor i vatten och sedan silar bort bladen kan vätskan användas som shampo för mörkhåriga. Det sägs motverka håravfall. Man kan också göra ansiktsbehandlingar för torr hy av jäst utblandad med nässelvatten. Smeta på ansiktet och låt torka. Skölj sedan av.

Ett enkelt sätt att ta tillvara på nässlorna är att koka en fräsch soppa.

Nässelsoppa – du behöver:

2 liter späda nässlor

2 tsk salt per liter vatten

Redning

1 msk smör

1 ½ msk vetemjöl

1 ½ liter buljongspad

Färska kryddor, tex basilika, oregano, lite vitlök, salt och peppar

Gör så här:

Rensa nässlorna och tag bort grova stjälkar. Skölj dem väl och lägg i saltat vatten och koka dem mjuka.

Tag upp nässlorna och häll av vattnet. Finhacka dem eller kör med en mixerstav.

Fräs samman smör och mjöl och späd med buljongspadet. Låt koka i 5-10 minuter.

Tillsätt därefter de hackade nässlorna. Krydda efter tycke och smak och dekorera soppan med några basilikablad på toppen och en rejäl dos svartpeppar.

Det är också gott att hacka ner stekt lök i soppan, eller pressa ner en halv vitlök. Med några ägghalvor som läggs i vid serveringen blir soppan mer mättande.

Servera den med ett ugnsvarmt mjukbröd.

Ett litet tips också!

Visste ni att man faktiskt också kan äta maskrosblad? De minsta bladen smakar ungefär som ruccola. Lägg dem i blöt några timmar innan förtäring så försvinner den något bittra smaken. Brygg te, lägg på smörgåsen, växfärga garn eller gör maskrossirap..användningsområdena är oändliga. Maskrosor är ett väldans nyttigt ogräs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Nässelsoppa – ät upp ogräset!”

  1. Detta är nog mitt favoritinlägg under Claras recept. Jag har aldrig ätit nässelsoppa, men en jobbarkompis brukar göra det varje år för att undvika förkylningar. Måste testa! Lavendel är också gott att smaksätta socker med och sedan använda till drömmar och skorpor.

  2. Så søt du er! Jeg vet ikke om jeg våger meg til å lage dette. Men spennende var det å se! Jeg oppdaget bloggen din for noen få uker siden etter tips fra en god venninne – som vet hva jeg liker 😉 Det er herlig å lese det du skriver!

    Du må gjerne besøke min blogg! Nå skal jeg nyte min første sommerferie-dag etter stressende eksamener. Ønsker deg en deilig helg!!

  3. ohh, ja det här med nyttigt ogräs har jag faktiskt hört förut – men tack för recepten! 🙂

  4. När jag har gjort nässelsoppa så har jag även fått göra spenatsoppa till andra i familjen som inte vågar äta brännässlor. I vilket fall brukar jag köra med samma ingredienser i bägge sopporna men byter då ut spenaten mot brännässlor när det gäller nässelsoppa.

    Jag tillagar de flesta maträtterna på känn så jag har inga exakta mått. Mina nässelsoppor brukar till grunden bestå av nästan samma som saker som din, fast jag byter ibland ut buljong-mjöl-smörblandningen med buljong och grädde. För att göra soppan mer matig hackar jag ner potatis och lök i den.

    Eftersom jag inte är utrustad med en stavmixer så brukar jag köra nässlorna, potatis och lök och en vanlig mixer. Något bökigare men det funkar. 🙂

  5. när jag var sisådär 8 år gjorde vi marmelad av maskrosblommor.
    jag minns inte receptet mer än att man behövde en väldans massa blommor.
    det var i alla fall gudomligt gott!

  6. Åh vilka bra tips!! Man vill ju ta vara på så mycket så möjligt där ute i trädgården och nässlor finns det ju gott om! Att de var bra för ämnesomsättningen visste jag inte den verkar ju för nyttig att ignorera!

  7. woine woine, jag har spanat på de små bladen, men kommit till insikt om att jag ändå bor i en storstad full av avgaser. det får bli helgtur till farmor på landet istället!

  8. Jag älskar också nässelsoppa! Det både doftar och smakar helt ljuvligt… en liten skvätt vispgrädde förhöjer smaken också. Jag brukar mixa med mixerstav så att soppan blir fullkomligt slät, men det är ju en smaksak om man gillar lite mer tuggmotstånd eller inte. Mina barn äter dock lättare alla soppor om de är helt släta.

  9. Åh vilka bra tips! Och jag som tycker nässlor och maskrosor är så fina…skall testa att äta dom också!

    Snygg blogg föresten Clara! Skall följas!

  10. Man kan faktiskt äta maskrosblomman också, man plockar av de gula ”fröna”. En kompis hade ätit det i pannkakssmet, gultoch fint, men inte så gott tydligen!

  11. Åhh va gott med nässelsoppa, det var evigheter sedan..får ut i trädgården och plocka imorgon..får slå dom större plantorna så det kommer upp nya skott oxå =)
    Tack för en trevlig blogg!

  12. DU ÄR UNDERBAR, brännässlor rensar hela kroppen, dammsuger rent blodet, levern, binjurarna. Dessutom får man tjock hår, fin hy! tjoho från Stockholm.

  13. Te gjort på torkade nässlor är också himla gott, med bara en aning socker. =) Vi är lite nässel-fantaster här hemma…

    Trevlig blogg på alla sätt, måste säga att du är mycket coolare än jag trodde, när jag först hörde om bloggen!

  14. Ja, tänkt vad gott det kan vara med ogräs. Det är nästan synd hur mycket ogräs och blast kastas i onödan på grund av okunskap. Mer än man tror går faktiskt att äta.

    Kul med maskrosblad i maten. Av någon orsak har jag inte använt det – men det ska det absolut bli ändring på när sommaren snart är här (och det är den ju snart). Helt klart inspirerande inlägg.