Den här fina rulltårta må se avancerad ut – men skenet bedrar!
Baka och lägg den i frysen så har du fikat färdigt när du får besök.
Rulltårta med smak av choklad
Portioner
ca 15 skivor
Tid
ca 30 minuter
Ingredienser
- Till kakan
3 ägg
1 ½ dl socker
¾ dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
- Till smörkrämen
125 gram smör
2 dl florsocker
1-2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Vispa ägg och socker poröst och tillsätt därefter resten av ingredienserna.
- Lägg smort papper i en långpanna och slå sedan i smeten.
- Grädda genast i 250 grader tills kakan fått färg. Det brukar ta ungefär fem minuter.
- Låt kakan svalna och stjälp sedan över den på ett sockrat bakplåtspapper.
- Under tiden kan man förbereda smörkrämen genom att blanda rumsvarmt smör och florsocker till en smidig smet.
- Tillsätt äggulorna och smaka av med vaniljsocker. Bred sedan ut krämen på kakan och rulla ihop den.
- Ta bakplåtspappret till hjälp så går det lättare.
- Lägg därefter rullen att vila med skarven nedåt.
- Förvara gärna drömtårtan i frysen med papper och gummisnoddar runt, för då håller den formen.
- Skiva upp rullen först vid servering. Riktigt festligt blir det om man äter den med vispad grädde.
12 svar
Något som är vansinnigt gott är att rulla in banan i kakan. Att helt enkelt lägga så raka bananbitar som möjligt vid ena kanten av kakan och rulla ihop den så att de hamnar i mitten av “snurren”. Kombinationen chokladkaka, smörkräm och banan är en klar höjdare. Å så blir kakan ännu lite mer speciell. 🙂
Åt ihjäl mig på drömtårta som barn. Farligt gott.
hej jag åker från mig vid 2-3 tiden idag. Jag kommer att ha pappas mobil om det skulle vara något, ses snart
kram
Å, drömtårta är bland de godaste bakverken som finns! Jag brukar byta ut smörkrämen mot egengjord chokladmousse från ett recept som “Mat-Tina” gjorde för några år sen. Kanongott!
Håller med Kristin, det är verkligen en gammal favorit! 😀
Daim i smörkrämen är ett tips! Blir mer av en dröm då;)
hej clara!
aah, this cake is lovely! I used to make it with my mum all the time when I was younger, and you’re picture brings back many good memories! I once brought it to school when I was around 10, and two of the boys in my class asked if they could have the recipe so they could make it themselves. all was going well, until I got a call from them telling me that they had rolled the cake, and now they wondered how in the world they were supposed to put the filling in..! haha 🙂
I read your blog often, especially when I need a cheer up. and you never fail to deliver! 😀 thank you for that.
much love from Norway!
En fråga till Kristin ,
” Åt ihjäl mig på drömtårta som barn. Farligt gott”, chattar du från den andra sidan nu då ? hihihi, nää förlåt,men jag kunde inte låta bli =)
Ja det är toppengott !
Åh, den där gjorde alltid mamma till mej när jag var liten! Vilka minnen! Kram du fina tjej!
Å gu så gott!!! Måste nog fylla frysen med gofika snart!
Så god och det bästa den är glutenfri. För de som behöver det.