Den som säljer smulpaj som halvfabrikat måste vara snurrig. Det är nämligen lika onödigt som att sälja snö till eskimåer. Hemmagjord smulpaj är ju  exakt samma sak som köpt (minus tillsatserna). Vanligtvis brukar halvfabrikat underlätta. Men det finns ju inget lättare än att göra smulpaj.

Fast det kanske man inte vet om man aldrig gjort en egen paj? Därför får ni här ett fint recept att använda er av. Jag lovar att det är lika enkelt som att köpa dyrt från Ekströms. Och ingredienserna har man nästan alltid hemma.
Det finns bara två saker att tänka på när man bakar smulpaj:

1, Snåla inte med smör och socker.

2, Använd en liten pajform. Då blir smulisen saftig och tjock.

smulpaj-031.JPG

 

Smulpaj

Portioner

ca 8 – 10 bitar

Tid

ca 40 minuter

Ingredienser

  • 2 dl havregryn

  • 1 dl mjöl

  • 1 dl socker

  • 1 tsk bakpulver

  • 100 gram smör

  • Frukt eller/och bär

Gör så här

  • Blanda havregryn, mjöl, socker och bakpulver.
  • Tärna ner 100 gr smör och blanda med fingrarna till en smulig smet
  •  Blanda bär eller frukt med smulorna i en pajform. Kör in i mitten av ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  • Diska redskapen medan pajen gräddas
  • Ät ljummen med lättvispad grädde. Eller med en sked direkt ur formen. Det är nästan ännu smarrigare!
Härlig rund smulpaj med färska hallon. smulpaj-038.JPG

 

Stök i kök när pajen ska bakas. smulpaj-044.JPG

 

Hallonpaj i rött desertfat. smulpaj-060.JPG