Ekomiddag – laxburgare med potatis i ugn

Färdigstekt burgare med dressing mellan bröd med sesamfrön. laxburgare-014.jpg

Jag svängde ihop en riktigt god och fräsch middag igår. Laxburgare med tomat, gräddfilsås och ugnspotatis.

Superenkelt och supergott. En riktig budgetmåltid då kryddorna kom från landet, potatisen är egenodlad och laxen är fångad av en bekant som är fiskare.

Att göra egen fiskfärs kan verka lite svårt om man aldrig provat det. Men inget kan vara enklare.

Färs av lax blandas med kryddor i bunke. laxburgare-007.jpg

Ingredienser:

Till burgaren – använd färsk eller tinad frusen lax 500 gram.

1 ägg

1 finhackad lök

2 msk hackad dill och persilja

1 krm vitpeppar

2 tsk salt

2 msk smör

 Till dressing: Gräddfil, vitlök, dill och persilja, salt och peppar

Potatis i ugn:

Börja med att göra i ordning potatisen som ska vara i ugnen. Skrubba och ev skala den.

Skär i smala stavar och lägg på oljad ugnsplåt. Klicka över lite smör och strössla över flingsalt.

Skaka plåten med jämna mellanrum så att potatisen inte bränner fast.

Kör på 200 grader tills den börjar få färg och blir knaprig.

Laxburgaren:

Kör laxen i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna.

Forma smeten till ca 1 cm tjocka biffar.

Stek i smör på ganska hög temperatur, 1 min på varje sida.

Låt sedan  eftersteka i ca 3 minuter på något svagare värme.

Dressingen:

Finhacka en vitlöksklyfta och blanda ut i ett paket gräddfil.

Salta, peppra och krydda med dill och persilja.

Riv gärna ner lite citronzest i dressingen.

 Servera fiskburgaren med bröd, dressing tomatskivor eller lite gurka – men skippa ost – den tillför inte fisken någonting. Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Ekomiddag – laxburgare med potatis i ugn”

  1. Mm, laxburgare är så ljuvligt gott. Istället för tunga köttburgare som känns lika tunga i magen! Ett till laxburgaretips; gör burgarna med lax, ägg, salt, peppar, vitlök, vitpeppar och en liten klick sötsur sås (i mixern förstås). Stek dem sedan i ugn, det går rätt fort det också. Till det passar det utmärkt med ris, och så en ljuvligt god asiatisk sås; koka upp kokosmjölk och krydda med sötsur sås, salt och peppar. Servera med en massa fräscha wokade grönsaker också. Det är så enkelt att göra och blir riktigt fräscht och gott 🙂 Kram! /Cecilia

  2. Åh, så gott! Riktigt fina bilder också och jag blir jättehungrig av att titta på bilderna. 🙂 Detta åker nog upp på nästa veckas matlista.

  3. Hej!
    Jag har precis upptäckt din blogg och gillar den verkligen. Men jag har hört att det finns en tidning som heter Clara också. Hur får man tag på den? Kan man prenumerera på den? Maila gärna svar så vore jag tacksam. Min syrra är också intresserad så du kan vinna TVÅ prenumeranter på besväret 🙂 Kram!

  4. Tack för ditt pepp på bloggen igår. Jag behövde det.

    Nu när jag ser ditt laxrecept måste jag fråga: Är du vego?

    CLARA: Jag äter i huvudsak veg men fuskar med fisk och vilt ibland – speciellt under graviditeten 😀

  5. gud vad gott det såg ut, gillar din blogg! Ååh fick tips av en läsare och köpte en Vogue tavla på nordicarthouse.com.. Jättefina tavlor om man gillar Franska Vogue.. kolla in! kram

  6. Jag har inte varit inne på din blogg på länge så såg först nu att ni väntar barn, vad kul att läsa! Stort grattis 🙂

  7. Det där lät riktigt gott! Lax är ungefär det bästa som finns i matväg så en laxburgare kan inte vara något annat än fantastisk. Jag får nog ta och prova på receptet någon dag.