Hallonsylt med kokos en bra gå-bort-present

Varm nykokad blåbärssylt hälls i tratt ner i glasburk.

Jag tar ofta med mig en burk hemmagjord sylt när jag är bjuden på kalas.

En enkel gå bort -present som alltid bemöts med samma imponerande utrop. Va? Har du gjort den själv? Ja tänk för det har jag och det finns nog ingenting enklare.

Och plockar man inte bär själv kan man köpa dem på torget eller på annons. Det blir ändå bra mycket billigare och godare än att köpa färdig sylt i butiken.

Till riktig sylt krävs bara två ingredienser; bär och syltsocker.

Syltsocker finns i vanliga mataffärer och man behöver inte ens en kokbok till sylten för receptet står på paketet.

Syltburk med etiketter som visar att det här är min supersylt - hallon med kokos.

Så gör du lyxig sylt att ge bort i present:

Man kan förstås addera alla möjliga ingredienser till en sylt, för att få en särskilt pikant smak.

En av mina favoritblandningar är vaniljblåbär.

Till 1 kilo bär är det lagom att låta 1 tsk vaniljextrakt, eller 2 tsk vanilinpulver koka med i satsen.

Lite kokos ger en härlig crunch i vanlig  hallonsylt.

På ett kilo bär är cirka 3 msk kokosflingor lagom.

Riktigt lyxigt blir det med choklad i hallon eller körsbärssylt.

Finhacka 75 gram choklad per kilo bär och låt smälta ner i den heta sylten.

Man kan också blanda flera olika sorters bär.

Några som gifter sig extra bra är blåbär och hallon, banan och citron, passionsfrukt och hallon samt blåbär och nektarin.

Dosera efter tycke och smak.

Pappersetiketter av vitt och rosa med spetsband.

 

Men det roligaste med att koka sylt är förstås att göra söta etiketter till burkarna.

Det är viktigt, i alla fall om man ska ge bort sylten i present.

Enkla självhäftande varianter finns i vanliga matbutiker. Men de går att göra bra mycket roligare förstås.

Jag brukar klippa ut dem i fina former innan jag avlägsnar skyddspapperet bakpå. Till exklusivare etiketter letar jag material i pysselbutiker.

Där finns ark av mönstrat scrapbook-papper och fina snören. Jag använder saxar med olika sorters tänder för att klippa ut mönstrade etiketter till burkarna.

Antingen klistrar jag fast dem direkt på burken med lämpligt lim, eller så gör jag hål i de styva etiketterna och trär snören igenom.

Enkelt och vackert

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Hallonsylt med kokos en bra gå-bort-present”

  1. Det verkar så underbart att göra egen sylt. Själv har jag planerat att göra det framöver istället för att köpa sylt, det blir ju så mycket roligare!

  2. Jeg hadde i alle fall blitt glad for en sånn gave! Til jul kan man jo lage konfekt og gi bort også. Eller julekaker. Da slipper man å lage alle julekakene selv… 🙂 God søndag!

  3. Alltså Clara, måste bara säga att du verkar vara så fantastisk! Jag beundrar din åsiktsfasthet och ditt självförtroende – att du vet att du är bra och kör på det! Borde vara en självklarhet för alla, men tyvärr är det inte så. Önskar att fler hade sån självinsikt och själv-tro, och blir inspirerad att peppa mig själv ännu mer! Fortsätt njuta av ditt liv, det låter underbart.

  4. Koka sylt är verkligen roligt! Det blir nästan lite beroendeframkallande tycker jag, har man väl börjat kan man liksom inte sluta utan vill hela tiden göra mera, mera :p

  5. Jag gjorde hallonmarmelad med chokladsmak till halva släkten i julas och det var mycket mycket uppskattat! Vore jättekul om du hade fler tips på såna här fina, hyfsat enkla ätvänliga saker man kan göra själv. Är ju alltid lika svårt att hitta på present åt farbröder som redan har allting – men mat går alltid ner! Fantasin kan det vara värre med.

  6. Verkar jättekul att göra sylter med ovanliga smaker! Det blir nästa projekt att lära sig 🙂

  7. Jag måste erkänna att jag inte hade en aning om att man kunde ha i kokos och annat gojs i sylt. Jag trodde inte att det skulle hålla sig, utan mögla ganska snabbt. Där ser man………..det är aldrig försent att lära sig något nytt.

    Nya hemsidan är JÄTTEFIN!

    Kram Nina.

  8. Det är så väldigt gott med hemgjord sylt! Och alldeles fantastiskt att det är så lätt att göra. Min mormor gjorde alltid äppelmos, sylt och saft när vi var små. Så för några år sedan så skulle jag och min kusin ge oss på den svåra konsten. Eftersom mormor var vår idol och allt hon gjorde var magiskt så var vi övertygade om att det skulle vara jäääääättesvårt! Men det var det definitivt inte 🙂

  9. Blåbär och vanilj är en personlig favvo men man behöver faktiskt inte ha syltsocker när man kokar sylt utan det funkar med vanligt socker också. de flesta frukter och bär innehåller pektin(syltsocker) naturligt. Ett litet tips ifall man känner att pysselbehovet är akut. Blåbär är dock lite lurigt då de innehåller lite pektin. då kan man tillsätta lite citron och koka sylten två gånger på två dagar så blir den bra.

  10. Vaniljblåbärsylt låter oöverträffligt. Brukar göra sylt ett par gånger om året men denna blandningen har inte slagit mig.

  11. hej har du testat att göra slånbär sylt och slånbärs gele och marmelad nån gång? det kan jag starkt rekommendera, Saften blir och så god när man gör av slånbär.
    själv plockade jag 40 liter slånbär i går.