Klockan tre på eftermiddagarna händer alltid samma sak; ett fruktansvärt sötsug slår till med full kraft. Då passar denna chokladtårta bra.
Helst tjoffar man i sig hela alltet på en kvart. Rekommenderas varmt.
Lyxig chokladtårta
Portioner
ca 8 – 10 bitar
Tid
ca 120 minuter
Ingredienser
- Till botten
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl muscovadosocker (mörkt eller ljust efter smak)
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
- Till fyllningen och glasyren
1 dl grädde (till fyllningen)
250 gram mörk choklad (en lite lyxigare sort)
250 gram nougat
2,5 dl grädde (till glasyren)
Konserverade apelsinskal
Kokos och rostade mandelflarn
Riven mandelmassa efter tycke och smak
Gör så här
- Smöra och mjöla en rund form med löstagbar kant, minst två liter.
- Rör smör och socker riktigt pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.
- Vispa eller rör ner äggen, ett och ett i smeten.
- Blanda samman torrvarorna i en bunke och rör ner dem i smeten.
- Slå smeten i formen och bred ut jämnt.
- Grädda kakan i cirka 40 minuter i 175 grader.
- Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.
- Dela kakan i tre lager.
- Vispa grädde och bred på det första lagret, tillsammans med apelsinskal och riven mandelmassa.
- Hacka chokladen och nougaten och smält den i ett vattenbad.
- Blanda i grädde till glasyren
- Lägg på nästa lager och bred ut chokladblandningen på locket och täck hela kakan med den avsvalnade chokladen.
- Dekorera med kokos och mandelflarn.
23 svar
Tusan så gott det ser ut! Jag bakade chokladcupcakes häromdagen, dom var också rätt bra mot det där fruktansvärda sötsuget :p
Det låter verkligen försvinnande gott :o) Sparar receptet till ett senare tillfälle 🙂
åh, fy farao vad smarrigt det låter!!
skall testas någon gång.
här bakas det muskotsnittar till kaffet.
Mmmm, det låter inte fel alls.
Vilken fin tårta! Den låter helt underbart god, förstår att den försvinner snabbt. 🙂
Guuuud vad gott!!
Det dar med sotsug kl 3 hander alltid mej ocksa! Pa jobbet kallar de det for ‘Linas 3 0’clock dip’ 🙂
Dock har jag inte ofta en san fantastisk tarta till hands..
Gött! Sån skulle var kvinna behöva. Dagligen kan jag tro.
looks so good – i think i ´ll try this! 🙂 nice blog.wonderful pictures.
men jesus så gott det där lät och såg ut… jag börjar banta varje morgon men faller alltid dit för sötsuget framåt eftermiddagen… jag hatar mitt beroende och kan inte ta mig loss… så ser jag denna lilla blogg med chokladtårta och åter igen så faller jag 😉
Hur mycket smör ska det vara i kakan? Visst ska det vara det i smeten… 🙂
Shit vad mumsigt!!
Oj så gott det ser ut! Vore kanske något att imponera med på jobbet…
Men hallå! Hur mycket smör ska det vara?
Tror minsann du glömt skriva ut det?
Tårtan lät jättesmarrig
Mmmm…den där såg vådligt god ut hurru!
Åh!! Så gott!
Låter gott men “sötsliskigt” (mitt egna konstiga uttryck *haha*) 😀
Är det sött?
Tack Clara! Alla bara skriver om “hur du blir av med klockan-3-suget” hela tiden. Det är väldigt skönt att läsa din blogg, för du bryr dig inte så himla mycket om sånt. Jag menar, är man sugen på något sött så varför inte äta något sött?
nu när jag skriver ner receptet för att göra kakan, så har jag några frågor.
hur mycket smör skall det vara i smeten till botten?
gräddas i nedre eller mitten av ugnen?
vad skall det vara på det andra lagret? nougatblandningen med grädde i?
skall det vara vispad grädde i glasyren?
jag hittar inte mitt originalrecept, dessa fakta måste trillat bort. Men baka en vanlig sockerkaksbotten och addera lite kakao – den här botten är egentligen bara en vanlig choklassockerkaka.
Ja använd vispad grädde till det, och andra lagret ska vara samma som till glasyren.
Lycka till
åh, tack så jättemycket för svaret!
säger också sötsliskigt 😀
Smör! var har den tagit väven?