Krämig chokladtårta med mandelflarn och kokos.

Klockan tre på eftermiddagarna händer alltid samma sak; ett fruktansvärt sötsug slår till med full kraft. Då passar denna chokladtårta bra.

Helst tjoffar man i sig hela alltet på en kvart. Rekommenderas varmt.

Lyxig chokladtårta

Portioner

ca 8 – 10 bitar

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

  • Till botten
  • 3 ägg

  • 1 dl strösocker

  • 1 dl muscovadosocker (mörkt eller ljust efter smak)

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 2 msk kakao

  • 4 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • Till fyllningen och glasyren
  • 1 dl grädde (till fyllningen)

  • 250 gram mörk choklad (en lite lyxigare sort)

  • 250 gram nougat

  • 2,5 dl grädde (till glasyren)

  • Konserverade apelsinskal

  • Kokos och rostade mandelflarn

  • Riven mandelmassa efter tycke och smak

Gör så här

  • Smöra och mjöla en rund form med löstagbar kant, minst två liter.
  • Rör smör och socker riktigt pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.
  • Vispa eller rör ner äggen, ett och ett i smeten.
  • Blanda samman torrvarorna i en bunke och rör ner dem i smeten.
  • Slå smeten i formen och bred ut jämnt.
  • Grädda kakan i cirka 40 minuter i 175 grader.
  • Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.
  • Dela kakan i tre lager.
  • Vispa grädde och bred på det första lagret, tillsammans med apelsinskal och riven mandelmassa.
  • Hacka chokladen och nougaten och smält den i ett vattenbad.
  • Blanda i grädde till glasyren
  • Lägg på nästa lager och bred ut chokladblandningen på locket och täck hela kakan med den avsvalnade chokladen.
  • Dekorera med kokos och mandelflarn.

Testa min hemgjorda chokladpudding!

Småkakor med kakao