Baka ditt eget bröd – klart på fem minuter

Nybakat bröd i kökshanduk.Jag tröttnade en dag på köpebröd som alltid smakar likadant, vare sig de heter Njuta, Längtan eller Skördeglädje.

Så jag bestämde mig för att börja baka mitt eget bröd istället. Och vilken skillnad det gör!

Främst smakmässigt förstås men även i plånboken. Och har man väl lärt sig ett grundrecept går bakandet snart som på räls.

Jag vet att många drar sig för att baka bröd eftersom det verkar svårt att få till kemin – vätskan som ska ha rätt temperatur och degen som ska jäsas och knådas precis lagom länge. Och visst kan det vara lite klurigt – men det finns faktiskt bröd som varken behöver jäsas eller knådas.

Bröd som är lika lätt att göra som vanlig havregrynsgröt. Det här brödet är ett sådant.

Arbetstiden är knappt fem minuter och brödet sköter sig själv i ugnen. Det är helt omöjligt att misslyckas.

Bakingredienser på köksbordet.

Du behöver (standardreceptet):

7 dl mjöl av valfritt slag, men gärna hälften vetemjöl.

4 dl fil. 2 tsk bikarbonat.

1 tsk salt

Brödbak på köksbordet.Gör så här:

Blanda mjöl med salt och bikarbonat.

Slå över fil och rör om.

Degen ska bli som en klistrig gröt.

Smörj en avlång brödform med lite rapsolja eller lägg i ett bakplåtspapper.

Töm över degen i formen.

Ställ in brödet i mitten av ugnen och låt det gräddas i 40–60 minuter på 175 graders värmde.

Låt sedan svalna på ett galler.

Brödskivor med ost och citrusmarmelad.

Smöra och smaska i dig, gärna med en god ost och lite citronmarmelad.

När man väl kan grundreceptet går det att variera i all oändlighet. Tänk bara på att den färdiga degen ska ha samma lösa konsistens som gröt. Två bakformar ryms ledigt i en ugn så gör gärna en dubbel sats med två olika smaksättningar. Här är några smarriga tips:

Använd olika sorters mjöl i brödet. Testa att blanda hälften vetemjöl och resten dinkel, grovt rågmjöl, grahamsmjöl eller havregryn.  Använd det du gillar och har hemma.

Brödkrydda på påse gör brödet extra smakrikt. Två teskedar är lagom.

En riven morot i smeten ger sötma och extra fibrer.

Frön och nötter är supergott i smeten. Hackade pumpakärnor, mandlar och valnötter eller varför inte sesam – och linfrön för extra tuggmotstånd. Blanda i själva degen men spara också lite att strö ovanpå brödet.

En halv deciliter lingonsylt eller sirap gör brödet saftigt och lite sött. Men öka på mjölmängden med några matskedar.

Russin, torkade aprikoser, fikon och dadlar är goda att grovhacka och blanda i brödet. Öka då på mängden salt med1 tsk så att det inte blir för sött. Och låt gärna det färdiggräddade brödet stå och vila några timmar innan det skärs upp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

104 kommentarer på “Baka ditt eget bröd – klart på fem minuter”

  1. Eg har hatt vondt i ryggen i det siste og har ikkje orka å bake brød på ei stund, men dette såg så enkelt ut at eg trur eg skal gi det eit forsøk! Takk for oppskrift og inspirerande foto! 🙂

  2. Åh det här ska jag testa! Vad gott det ser ut! Jag blir tom sugen på te, vilket jag vanligtvis aldrig blir då jag är en inbiten kaffe-oholic….

  3. Åh vad kul med ett nytt recept! Sen några månader tillbaka försöker jag också baka allt bröd (även om jag ibland inte hinner) och har fastnat totalt för ditt morotsbröd. Men kul att variera så det här ska jag definitivt prova! Önskar bara att jag hade en större frys så att jag kunde få plats med mer.. Som sagt, ibland hinner man ju inte baka.

  4. Ska genast testa! Låter jättelätt o gott.

    Hade världens bästa recept men det försvann vid en flytt o ur mitt minne. Man smulade ner jäst bland mjöl o havregryn (o allt annat), o sen hade man smält smör+ mjölk vill jag minnas över. Sen rörde man runt o bakade ut degen. Jäste på plåt o bara att grädda. Ingen som typ känner igen det? Det blev som tekakor.

  5. Jag brukar baka ett bröd som liknar detta. Jag har lingonsylt, krossade linfrön och klippta torkade aprikoser (alltid ekologiska och osvavlade) i mitt. Blir väldigt saftigt och mjukt.

    1. Jag brukar använda sojaprodukter när jag byter ut mjölken lr fil. Dom har mest lika ”egenskaper” som den vanliga mjölken. Vilket jag inte tyckte havre produkter har. Brukar bli jättebra =) Lycka till!

  6. Bakar du surdegsbröd Clara? Det är något jag har blivit lite besatt av, fast nu har jag slutat för jag äter inte bröd…

    🙂

  7. Tack Clara! Jag tycker, precis som du säger, att det är jobbigt att baka bröd för att det tar sådan tid. Därför blir det ofta köpebröd fastän hembakat är så mycket bättre egentligen. Jag brukar baka Leilas snabba filmjölkslimpa som är nästan exakt som detta fast med alla dina smaktips redan inkluderade, samtidigt. Det blir supergott men man kan tröttna om man gör det för ofta. Jag som är dålig på att experimentera i köket ska ta mig ann ditt recept nu istället. Tack!

  8. Hej Clara! Köper mest tråkigt disktras-liknande bröd så är verkligen sugen på att komma igång och fixa hembakt! Undrar bara om det går bra att frysa ditt bröd och ungefär hur länge det tål att ligga fryst?! Tjingeling!

  9. Brödet står i ugnen nu. Extremt lätt att baka. Och fiffigt att göra bara en limpa åt gången tycker jag då det var så enkelt så gör man ju bara en ny när det behövs!

  10. Jag kan inte baka bröd, det jäser typ aldrig för mig, blir bara torrt och hårt, jag misslyckas till och med när jag gör rulltårta ! det ska ju bli en fluffig sak,men min blir torr och hård 🙁
    här ska man ju ha bikarbonat så jag gör ett försök nåndag, lyckas jag inte så återkommer jag och gör en ylande kommentar 😉

  11. Låter ju super!! Så enkelt men kan man ta nått annat istället för fil? Jag tål inte mjölk o använder typ havremjölk till det mesta men det finns tyvärr inget bra alternativ till fil..

  12. Åh brilliant detta ska jag testa!
    Jag som funderade på om man skulle ta å baka bröd imorgon,
    och sjävklart ska jag göra det efter att ha läst detta 🙂
    Tack o bock för receptet! Nu ska jag bara se vad för gott
    jag kan hä i mitt bröd…

  13. Låter väldigt enkelt, verkligen nybörjarbröd! Kan man göra smeten på kvällen och grädda på morgonen? Dum fråga kanske, från en som aldrig bakar annat än muffins.

  14. Fantastiskt! Jag är precis sådan, lite rädd för att baka bröd. Fast när jag väl gör det älskar jag det. Det är trevligt att baka, det luktar gott i hemmet och det smakar bättre. Nästa lediga stund ska jag prova detta. Gillar idén med lingonsylt.

  15. Hej!
    Bakade igår din goda (sjukt maffiga) chokladtårta och tänkte bjussa tillbaka med ett recept på goda frukostbröd, som jag ofta brukar göra.

    Till ca 12 bröd:
    5 dl Vatten
    1 L Vetemjöl eller Vete + Graham om man så vill
    1/4 pkt Jäst
    1-2 tsk Salt

    Blanda ihop alla ingredienser på kvällen innan läggdags och ställ in smeten i kylen över natten.

    På morgonen: Klicka ut smeten på en plåt och grädda ca 15 min i 225-gradig ugn. Vill man kan man ju pimpa bröden med lite frön och grejjer men jag brukar köra naturellt.

    Hoppas det blir gott!

  16. Tycker du är fantastisk Clara! Din ansats är så skön. Som nu t ex hjälper du oss att komma över tröskeln, inspirerar och uppmuntrar och är aldrig ouppnåelig! Flummigt att beskriva märker jag, men jag läser din blogg hela tiden, utan att aldrig ha sagt hur mycket jag uppskattar dej. Men nu är det sagt! Gud välsigne dej!

  17. Du fick mig att baka bröd strax före midnatt igår! Det klockslaget är annars vigt till att panikgrädda tårtbottnen som jag brukar göra i sista sekund när det nalkas födelsedag. =D Ombyte förnöjer. Tack.

  18. Har just bakat detta… fast en variant. Med Havrekli, rådmjöl, lingonsylt, nötter och russin. Hälsobröd kallas den. Den står i ugnen nu! GOTT skall det bli.

  19. Testar att baka detta brödet nu.. ska bli kul att smaka och kanske man får godkänt av barnen 🙂

  20. Jag bor i Skottland och tror inte att jag kommer hitta någon fil i butikerna här så vad kan jag byta ut den till?

  21. Min kille bakade ditt bröd igår efter att jag tipsat om ditt recept. Guuuud så gott det var! Tack!

  22. Pingback: Bröd | Lejonet 25
  23. Jag gjorde ditt bröd här om natten och jävlar vad gott det var! Jag hade gjort päron och kanel marmelad dagen innan så det fick smaka med brödet. Härligt hur lätt det var!

  24. Ville bara säga tack för tipset! 🙂 Snabbt och enkelt var det! Jag hade inte fil hemma så bytte det mot surmjölk (surmjölk alltså, inte sur mjölk) och fruktyoghurt (!), och lite extra salt. Det blev riktigt gott!

  25. Mmm. Ett gott och enkelt bröd som man hinner med även när livet kör ihop sig. Tack för att du puffade igång mitt brödbakande igen!

  26. Perfekt bas-recept som går att variera i oändlighet! Går även att göra gluten- och laktos-fritt, med glutenfri mjölmix och laktosfri filmjölk. Har precis provat å de blev jättebra, med lite linfrö och lingonsylt i 🙂 mums!

  27. Enda nackdelen med att baka sitt eget bröd är att man inte kan hålla sig från att äta upp halva när det är sådär härligt nybakt och ugnsvarmt. Åh, vad inspirerad jag blev, speciellt av bilden med ost och marmelad på!
    I helgen blir det till att baka.

  28. Stort tack för tipset. Testade receptet ikväll och jag blev så frälst att jag slängde resterna av Fazers osötade men skittorra Rågform i soporna! Alltså. Jag vill aldrig mer köpa färdigt bröd. Du gjorde min kväll Clara.

  29. Ett tips är att bara ta 1 tsk bikarbonat, det kan bli lite för starkt annars..
    bakat 4 limpor nu 🙂

  30. Slängde ihop detta bröd i morse, med dinkel, vete och lite linfrö. Behövde ta mkt mer fil för det blev bara en stor mjölboll… Det hela blev väl sådäääär, men kommer försöka igen. 🙂

    1. Gissar att det blev degboll för att vetemjöl och dinkel suger vätska mycket mer än till exempel hälften vetemjöl och något grövre i mjöl- eller flingväg.

  31. Fick ditt tips från en vän och holy crap vad smidigt OCH gott! Skulle lätt kunna sätta i mig hela limpan själv… THANX!

  32. Hejsan!
    Testade brödet för ett par veckor sedan men tyckte det smakade ganska mycket bikarbonat – någon som vet vad man kan göra åt det? Och en annan fråga, jag har sällan fil hemma – men grekisk eller turkisk yoghurt, tror ni det funkar lika bra?

    Tack för en super blogg Clara! 🙂

    1. jag gjorde på hälften turkisk yoghurt idag och det funkade utmärkt! Tyvärr vet jag inte vad man ska göra åt bikarbonatsmaken, har aldrig känt det.Testa att minska lite på den kanske? Byt ut hälften mot bakpulver.

  33. Ja det smakar otroligt mkt bikarbonat och jag måste ta mer fil för att ens få ihop smeten
    Jag tog bara en tsk bikarbonar och det blev hur bra som helst.

  34. Jag har länge funderat på att baka detta brödet och nu äntligen står det i ugnen! Med mig kikandes genom fönstret till ugnen som en förväntansfull 5-åring.

  35. Hej Clara! Det här brödet gör jag i olika varianter hela tiden. Varannan vecka typ så slänger jag in en omgång i ugnen. Kan ju varieras i en hel evighet. En grej som jag testade var att blanda i lite tomatpuré. Det blev jättebra och brödet fick en väldigt fin färg. Helt sanslöst bra till soppa! Man kan nog komplettera med olika örtkryddor eller oliver också om man vill.

  36. Det här brödet har jag bakat, några gånger i månaden, sedan du publicerade det här blogginlägget. Har helt och hållet slutat att köpa bröd i butik, (med undantag för knäckebröd), för det är så mycket enklare, godare, billigare och nyttigare. Bra på alla sätt och vis! Tack för att du inspirerar och lär ut dina knep och metoder, de ger mer intryck än vad du anar!

  37. Jag brukar slänga ned två matskedar krossade linfrön och några skvättar honung efter behag. Sambon kan lätt äta flera skivor på raken när den svalnat något. Och jag med. 🙂

  38. Hej och tack för ditt fina recept.

    Så enkelt men ack som jag letat efter ett bröd med filmjölk som är anpassat för endast vetemjöl om man önskar. Vi vill baka bröd till barnen. Nu kan vi äntligen göra gott bröd utifrån vad barnen kan äta utan att få torra tråkiga resultat.
    Jättekul att du dessutom inspirerar med olika förslag på varianter. Tack än en gång.

  39. Hej jag vet att detta är lite sent men hur nyttigt är Dethär brödet,hur många kalorier är det?:) haha låter som en viktgalning här som försöker banta men alltid kul att veta 🙂

  40. Fascinerande!! Så lätt, men jag hade Inge fil hemma så de fick bli banan yougurt! Vart bra med lite banan smak, uppskattat av båda barnen 1 och 3 år!

  41. Gjorde detta igår, och det blev supergott. Enkelt att göra och gott till en köttbit 🙂

  42. Mormorlottas.blogg.se

    Jätte gott bröd och enkelt att baka. Har just testat gjort 2 limpor

  43. Ska bli intressant att se om det här blir något! Snart 120 min i ugn och fortfarande lossnar det på stickan, limpan alldeles ljus???
    Är det så stor skillnad på ugnar?!

  44. Hej igen!
    Gjorde limpan i går och i dag har jag kastat den! Jag hade i den så länge vet inte exakt hur länge, men kanske 15 minuter mer än i senaste inlägget. Inget fastnade i stickan så jag tog ut den. Sen den svalnat så skar jag upp den och då var den inte färdiggräddad utan halvt rå inuti! Hur kan det komma sig? I receptet står 40 – 60 min och jag har haft i den i mer än 2 timmar och den är inte klar?

    1. Du hade säkert en ganska lös deg? Prova att göra den lite tjockare så ”stelnar” den fortare och är inte så ljus i färgen 🙂 Hoppas detta hjälper.

    2. Använder du en riktig brödform? Eller någon annan form av ugnsform. Det misstaget har nämligen jag gjort nångång, och då blev brödet aldrig klart..

  45. Älskar detta receptet! Nu när Skånemejerier släppt sin pepparkaksfil är det ännu bättre! Oftast gör jag med Cashewnötter och torkade aprikoser i. När jag kör pepparkaksfilen lite russin. Jag skär upp det o fryser in. Lika gott ändå. Tack! 🙂

  46. Underbart enkelt och gott bröd som går att variera i all oändlighet!
    Jag har ersatt fil med både vatten och mjölk då jag inte haft fil och båda funkar!

  47. Hej! Tror du att man kan blanda i banan i smeten? Eller hur blir det? 😀 älskar detta bröd.

  48. Underbara brödbak! Satte precis in min första, ja vad ska jag kalla det: aldrig-mera-köpa-bröd-igen-limpa i ugnen. Till tonerna av Ulf Lundell väntar jag nu förväntansfullt och exalterat på att få sätta tänderna i brödet. Instämmer med tidigare kommentatorer; oändlig variation. Håller tummarna för att det reser sig fint, och ännu bättre, SMAKAR GOTT! PS. Tror banan blir jättegott Julia!DS.

  49. Nån som vet vad filmjölk motsvarar i Finland? Knappast är det vanlig fil (viili), men är det kanske surmjölk (piimä)? Eller gräddfil (kermaviili)?

    1. Jag tror att både surmjölk och vanlig fil eller yoghurt ska funka utmärkt! Viktigast är att det är någon form av syra i brödet som reagerar med bakpulvret så att det jäser. Lycka till

  50. Hjälp! Nu har två bröd vart inne i 2 timmar och fortfarande kladdiga 😬 Gjorde smeten som kladdig gröt men det måste vart för mycket fil?