Nybakat bröd i kökshanduk.

Jag tröttnade en dag på köpebröd som alltid smakar likadant, vare sig de heter Njuta, Längtan eller Skördeglädje.

Så jag bestämde mig för att börja baka mitt eget bröd istället. Och vilken skillnad det gör!

Främst smakmässigt förstås men även i plånboken. Och har man väl lärt sig ett grundrecept går bakandet snart som på räls.

Jag vet att många drar sig för att baka bröd eftersom det verkar svårt att få till kemin – vätskan som ska ha rätt temperatur och degen som ska jäsas och knådas precis lagom länge. Och visst kan det vara lite klurigt – men det finns faktiskt bröd som varken behöver jäsas eller knådas.

Bröd som är lika lätt att göra som vanlig havregrynsgröt. Det här brödet är ett sådant.

Arbetstiden är knappt fem minuter och brödet sköter sig själv i ugnen. Det är helt omöjligt att misslyckas.

Bakingredienser på köksbordet.

Grundrecept

Portioner

1 limpa

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • 7 dl mjöl av valfritt slag, men gärna hälften vetemjöl.

  • 4 dl fil

  • 2 tsk bikarbonat

  • 1 tsk salt

Gör så här

  • Blanda mjöl med salt och bikarbonat.
  • Slå över fil och rör om.
  • Degen ska bli som en klistrig gröt.
  • Smörj en avlång brödform med lite rapsolja eller lägg i ett bakplåtspapper.
  • Töm över degen i formen.
  • Ställ in brödet i mitten av ugnen och låt det gräddas i 40–60 minuter på 175 graders värmde.
  • Låt sedan svalna på ett galler.

Brödbak på köksbordet.

Brödskivor med ost och citrusmarmelad.

Smöra och smaska i dig, gärna med en god ost och lite citronmarmelad.

När man väl kan grundreceptet går det att variera i all oändlighet. Tänk bara på att den färdiga degen ska ha samma lösa konsistens som gröt. Två bakformar ryms ledigt i en ugn så gör gärna en dubbel sats med två olika smaksättningar. Här är några smarriga tips:

Använd olika sorters mjöl i brödet. Testa att blanda hälften vetemjöl och resten dinkel, grovt rågmjöl, grahamsmjöl eller havregryn.  Använd det du gillar och har hemma.

Brödkrydda på påse gör brödet extra smakrikt. Två teskedar är lagom.

En riven morot i smeten ger sötma och extra fibrer.

Frön och nötter är supergott i smeten. Hackade pumpakärnor, mandlar och valnötter eller varför inte sesam – och linfrön för extra tuggmotstånd. Blanda i själva degen men spara också lite att strö ovanpå brödet.

En halv deciliter lingonsylt eller sirap gör brödet saftigt och lite sött. Men öka på mjölmängden med några matskedar.

Russin, torkade aprikoser, fikon och dadlar är goda att grovhacka och blanda i brödet. Öka då på mängden salt med1 tsk så att det inte blir för sött. Och låt gärna det färdiggräddade brödet stå och vila några timmar innan det skärs upp