Gröna skott från solrosfrön i en kakform med jord strävar mot ljuset från fönstret.

Näringsrika skott odlas lätt året om. Under vintern är goda färska grönsaker en bristvara. Odlade i oljevärmda växthus eller fraktade från andra sidan jordklotet blir grönsakerna både bleka och smaklösa. Dessutom hutlöst dyra.

Men det finns faktiskt roliga alternativ. Jag trotsar grönsakstristessen med att odla själv hemma i köket. Favoriten är groddar av alla slag.

När man groddar lurar man frön att börja gro genom att tillföra fukt och mörker.

Dessa fiberrika frön är sprängfyllda med näringsämnen eftersom de innehåller allt som en planta behöver under de första veckorna. När man äter groddar får man alltså i sig stora mängder koncentrerad näring.

Jag gillar att grodda Alfa alfafrön som är otroligt näringsrika och mungbönor som innehåller mycket kalcium. Proteinrika sojabönor är bra för vegetarianer och nybörjare lyckas bäst med solrosfrö, bovete, kikärter och gröna linser. Hirs och linfrö brukar inte heller vara några problem.

Så här gör du:

1,  2-3  matskedar frön sköljs i vatten och läggs i en glasburk. Ett ett tunt tyg fästs på burken med ett gummiband.

2,  Glasburken fylls med fyra gånger så mycket vatten som frön och får sedan stå mörkt i mellan 8-15 timmar beroende på frönas storlek. Ju större frön desto längre tid.

3, Vätskan hälls därefter bort, men är bra som blomvatten eftersom den är näringsrik. Fröna sköljs noggrant och  frön som inte svällt rensas bort. Alfa alfa behöver dock inte rensas. När vattnet runnit undan ställs burken mörkt i 3-5 dagar. Groddarna sköljs 2 ggr per dag. När de är färdiga får de stå i ett fönster några timmar och bilda klorofyll. Groddar kan förvaras i kylen i upp till en vecka.

(På bilden syns fågelfrön som jag groddat. Det är är enkelt och tar bara några dagar att få ätligt grönt. Fyll en pajform eller en bricka med ett tunt lager jord eller bomull. Strö ut fröna och vattna rikligt. Låt stå ljust och på några dagar har du ätliga skott.)