Jag bakade saffransskorpor för någon vecka sedan. Dubbel sats.
Men nu är de slut allihop. Innan jag ens hann fota dem.
De smarriga skorporna på bilden bjöd Teres mig på förra julen. Namnam!
Receptet jag använde kommer från Leilas bakbok A piece of cake.
Saffransskorpor
Portioner
ca 30 – 40 skorpor
Tid
ca 90 minuter
Ingredienser
100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel
Råsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
- Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken
- Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
- Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
- Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
- Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
- Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
- Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten)
36 svar
Nu är jag ingen skorpexpert, men… Det måste väl ändå blivit fel, att siffrorna dubblats i receptet? För inte ska det väl vara 22 ägg och 55 dl vetemjöl!?
Hihi..tänkte samma som Linnea. Låter lite dyrt med 11g saffran 🙂
Saffransskorpor, det lät gott!
Jag måste bara säga att jag älskar din header! Vill också ha en lipande tjej, eller i mitt fall tant! 😀
Hej!
Vill bara meddela att receptet har fått lite fel mängder.
Mvh anneli
Hehe, ja, det har ju blivit lite dubbla mängder ser jag. Men, undrar om du Clara, eller någon anna, har något tips på vad mandel skulle kunna ersättas med? Tål varken mandel eller nöt, och i flera recept går det bra att bara lämna bort det, men här känns det lite väsentligt. Tips?
Solroskärnor kanske skulle funka? För jag antar att du inte tål pinjenötter heller? Jag har bakat dessa skorpor ett par gånger, och jag tror inte det skulle vara hela världen om man skippar mandeln 🙂
Tack för tipset! Tyvärr är det lite si och så med solroskärnor också. Har inte testat alla frön, men desto mera fröet liknar nötter, så desto sämre funkar det. Typ sesamfrö och linfrö är inga problem, medan pumpa och solros redan kliar. Men, jag ska testa utan mandel helt enkelt 🙂 älskar saffran, så det måste bli hejdlöst gott hur som!
Muuums! Smarrigt! Saffran är ju bara så gott 🙂 Man kanske skulle ta och testa det här receptet, har aldrig gjort skorpor tidigare…
Förresten är jag grymt impad av all din pysslighet! 🙂
Tror faktiskt att skorporna smakar precis lika gott utan mandeln. Har också bakat efter det här recept tidigare och det blir verkligen jättegott 🙂
Är så himla gott med saffrans- skorpor, måste ta och baka det snart.
Clara – det är så kul att veta att du kikar in på min blogg då och då, extra roligt är det när jag ser dina små kommentarer! 🙂
Tack för “påhejningen” – detta är så himla roligt!
Saffransskorporna är förrädiskt goda!!! Funkar oxå utmärkt till årets årgångsglögg 🙂
Dessa ska jag göra när det blir december så jag kommer i julstämning! Älskar Leilas bok, kan sitta och bläddra i den och drömma mig bort 🙂
Söt skål också! !
Saffransskorpor låter fantastiskt gott. Har funderat på om jag skulle ta och baka några ganska länge nu. Fråga dock, någon som vet vad skillnaden blir mellan att använda hjorthornssalt och bikarbonat? Har aldrig gjort skorpor själv ännu, men alltid när mamma har bakat dem har det varit hjorthornssalt (karaktäristisk lukt, så jag är väldigt säker på att det är hjorthornssalt hon har använt från när jag var liten).
Mm, ser goda ut. Köpte en burk saffransskorpor igår, de var okej men inte mer. Dessa ska jag definitivt testa!
Vad gäller mandel så brukar det gå bra att ersätta med pumpakärnor!
Jag bara älskar din blogg! Har nyligen upptäckt den och jag blir så glad varje gång jag kikar in på den! Skorporna ser verkligen jätte goda ut!
Vad roligt att höra, varmt välkommen hit då 🙂
oh måste baka dom nån gång. gottigt.
I just discover your blog and it’s so lovely… Great ideas and wonderful photos… Thanks !
Väldans fint. Jag undrar om det finns något man borde tänka på vid förfaring. T ex att inte ha dem i tätslutande burk eller något liknande (eller helt tvärtom?), för att de ska behålla sin skorpighet och inte dra till sig fukt. Har haft det problemet förr med skorpor, men minns aldrig hur jag borde göra.
jag har dem i tätslutande plåtburk och de brukar hålla fint!
Jag har ett sånt himla sug efter saffran just nu, vill ha det i typ allt jag bakar och lagar! Sanslöst gott, tack för ännu ett tips! 🙂
Visst är dom smaskiga =)
Hej förresten, detta var första gången jag kikade in på din blogg och det ligger nu på mina favoriter. Vilken underbar blogg, ditt sätt att skriva med är så, ja lättsamt och trevligt att läsa, plus alla dessa bilder =) Härligt. Själv önskar jag att jag med kunde vara sådär pysslig, älskar inredning, bak och mat och lite annat så din blogg ger mig massor med inspiration. Kika gärna på min blogg där jag skrev ett recept på choklad pinnar att ha i choklad eller ge bort som present. Mys! Ha det fint!
Vad roligt att du hittat hit och gillar det du ser!!!
Oh du milde vad goda de blev! Eller… Jag är inte riktigt klar med dem än. Ligger på torkning i ugnen men det var SVÅRT att låta bli att äta upp alla på än gång, när de låg där och såg så goda!
Tack för fin inspiration. Idag har jag shoppat loss på Second hand! 🙂
Gud va goda de på bilden ser ut och det verkar nästan som om jag får prova att göra dessa skorpor! 🙂
Fantastiskt, dessa ska jag ha till glöggen tillsammans med lite franskt kryddbröd och mögelost!
Det var nog de dyraste smulorna jag någonsin bakat. 😉 mycket gott, men de hela mandlarna gjorde det svårt att blanda degen och sen skära upp den utan skorporna trillade bara sönder. Lyxigt goda, men resultatet blev en massa smulor som man knappt vill bjuda gäster på. Och sen priset! Det går väl an för en bloggdrottning, men nästa gång blir det nog med halva mängden saffran och hackade eller helt utan mandlar. 😉
Jag gillar dock din blogg skarp, blandningen av små tips, inspiration, ärlighet om det verkliga livet och ifrån-rytande. 🙂 Blev så glad när du visade upp första bilderna på den fina runda magen och ser med spänning fram mot inlägg om att vara förälder. 🙂 Du sköter bloggandet snyggt, och varje gång jag är sugen på att dra igång igen så är det för att du skrivit något riktigt bra. Helig avundssjuka? Gillar det sätt som du skiljer på privat och personligt och när jag får till det på nytt så kommer det vara med många bra tips från dina inlägg. 🙂 Fortsätt som du gör, vi behöver dig i Sverige! 🙂
Okej, jag tar tillbaka det lite grann. När skorporna hade fått torka till ordentligt så satt de flesta ihop hyfsat trots allt. Ska nog gå att bjuda cellgruppen på det ikväll och gissar att det kommer gå åt. 🙂 Men jag ändrar nog på de hela mandlarna till nästa gång ändå. För fler blir det. 😉
Det måste jag testa!
Jag håller med om att det är underbart goda skorpor. Jag bakade skorporna första gången 2008 när “A piece of cake” kom och har bakat dem om och om igen… I boken har hon inte strösslat råsocker på skorporna och efter att ha testat både med och utan måste jag säga att jag föredrar utan. Men det är ju en smaksak. Fin blogg förresten, hit kommer jag garanterat igen!
Å, det är så fruktansvärt gott.
Jag testade att byta ut saffranen mot kanel (lite billigare för en student så här i slutet av månaden). Supergott!
bra tips!
Åh, det låter gott!
Men, hur mycket kanel tog du i?