Godisbord ovanifrån med polkakäpp, kola, Rocky road och tryfflar.


Årets höjdpunkt i köket måste vara att göra julgodiset!

Jag har huvudansvaret i släkten och här följer två av mina favoritrecept.


Vit chokladtryffel

Portioner

ca 30 st

Tid

ca 40 minuter

Ingredienser

  • 1 dl vispgrädde

  • 200 g vit choklad

  • 2 msk smör

  • digestivekex

  • ev sockerkulor

Gör så här

  • Låt grädde koka upp och dra sedan bort den från plattan.
  • Bryt sönder choklad och strö ner i grädden
  • Rör om tills den smälter.
  • Klicka därefter ner smör och blanda ihop till en jämn massa.
  • Häll smeten i en djup tallrik och låt svalna.
  • Forma sedan smeten till små tryfflar och rulla dem i krossade digestivekex.
  • Tryck fast några sockerkulor som dekoration och lägg tryfflarna i knäckformar.
  • Förvara i frysen.

En ljus, en mörk. Två sorters tryfflar i knäckformar.

Hasselnötstryffel

Portioner: ca 30 st Tid: ca 40 minuter

Ingredienser

  • 1 dl vispgrädde

  • 200 g mörk choklad

  • 2 msk smör

  • 100 gram Hasselnötsmassa

  • 1 dl rostade hackade hasselnötter

Gör så här

  • Rosta hasselnötter lätt i en stekpanna och hacka dem grovt med en kniv.
  • Låt grädden koka upp och dra sedan bort den från plattan.
  • Bryt sönder choklad och strö ner i grädden. Rör om tills den smälter
  • Häll därefter ner smöret, hasselnötsmassa och hälften av de rostade nötterna.
  • Blanda ihop det till en jämn smet .
  • Häll smeten i en djup tallrik och låt svalna.
  • Forma sedan till runda bollar och rulla dem i de hackade hasselnötterna.
  • Lägg tryfflarna i knäckformar och förvara dem i frysen.

På bilden ser du också mina snöiga polkakäppar doppade i vit choklad och de galet goda kuberna av Rocky Road – kolla in receptet!

Bland mina recept här på bloggen finns självklart många fler tips på julgodis, bland annat ett supersnabblagat polkabräck –  och här kan du se hur det kan se ut när jag dukar upp ett dignande gottebord.