Knäckfärgad kola med smak av ingefära, skuren i glänsande fyrkanter.

Rocky road skuren i bitar med tydligt innehåll av nötter och marshmellows.

Två måsten på jul hemma hos mig är Ingefärskola och Rocky road-godisar.

Ingefärskola är den enklaste och godaste julkola man kan göra. Den tar fem minuter att tillverka och bara en enda minut att äta upp…

Kola med ingefära

Portioner

ca 50 bitar

Tid

ca 40 minuter

Ingredienser

  • 100 gram smör,

  • 2 dl socker,

  • 4 msk vetemjöl,

  • 1 dl sirap,

  • och 2 msk färsk riven ingefära.

Gör så här

  • Pensla ett bakplåtspapper med lite olja och lägg det på en plåt.
  • Blanda alla ingredienser utom ingefära  i en kastrull och värm under omrörning.
  • När den börjat bubbla ska den koka i fem minuter.
  • När kolan börjar bli färdig är det dags att riva ner ingefära.
  • Rör om ordentligt och häll sedan upp smeten på plåten.
  • Låt svalna en stund och klipper därefter kolan i lagom stora bitar

Rocky road

Rocky road är en amerikansk godisklassiker. Ljuvligt god  – men mäktig som bara den. Här gäller det att göra små bitar

Portioner: ca 40 bitar Tid: ca 40 minuter

Ingredienser

  • 400 gram choklad

  • 150 gram smör,

  • 100 gram hasselnötsmassa,

  • 100 gram maltesers eller andra krispiga chokladgodisar,

  • 50 gram rostade hasselnötter

  • ca 15 marshmallows.

  • 5 krossade Digestivekex

Gör så här

  • Olja en form med de ungefärliga måtten 18×18 cm.
  • Täck därefter botten med ett lager plastfolie.
  • Smält chokladen och smöret tillsammans  i ett vattenbad.
  • Rör hastigt ihop till en jämn smet. Häll ner de övriga ingredienserna och rör om.
  • Spara dock några marshmallows och maltesers på sidan av till dekoration.
  • Töm chokladsmeten i formen och bred ut  till ett jämnt lager.
  • Avsluta med att trycka ner godisarna. Ställ svalt och låt stelna.
  • Skär sedan upp i munsbitar och förvaras  i frysen

Fuskfudge – julgodis på ett kick!