Gyllenbrunt focacciabröd med tydliga bitar av feta och oliver.

Jag älskar focaccia (speciellt eftersom det rimmar på comin’ atcha) och smakar som en fräschare sorts pizza, typ.

Det här grundreceptet är hämtat ur Leilas A piece of cake.

Man kan toppa med lite vad man vill men jag gillar feta, oliver  och rödlök. Överdosera dock inte flingsaltet – det är nog salt ändå.

 Focaccia

Portioner

2 bröd

Tid

ca 100 minuter

Ingredienser

  • Till grundreceptet
  • 25 g (1/2 pkt) färsk jäst

  • 3 dl ljummet vatten

  • 0.5 dl god olivolja

  • 2 msk honung

  • 1 msk flingsalt

  • 7 dl vetemjöl special


  • olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

  • Till toppingen
  • Oliver

  • fetaost

  • rödlök

Gör så här

  • Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  • Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader ca. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  • Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt, lök och tärnad fetaost. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.