En av mina favoritrotsaker är rödbetor. Så idag grejade Jakob sådana till lunch – ångkokta är godast! Ångkoka kan man göra med en vanlig kastrull och en sil.
Ångkokta rödbetor
Tid
ca 20 – 30 minuter
Gör så här
- Skala rödbetorna och dela dem i mindre bitar.
- Häll vatten på botten av kastrullen. Snåla inte.
- Lägg rödbetorna i silen och på med locket.
- Låt koka tills rödbetorna är mjuka men fortfarande krispiga.
- Jag äter mina rödbetor rykande heta med en rejäl klick smör (inget Bregott inte) och flingsalt. Lite fetaost kan också vara gott.
Testa vegetariska biffar på beta!
57 svar
ååh, gott! smulad chevreost ovanpå är också grymt gott.
Mums!
Rödbetsgratäng är också en riktig höjdare, det äter jag gärna. 🙂
Rödbetor är också kanongoda råa. Rivna tillsammans med palsternacka, morot och äpple så blir det en kanon sallad, gärna lite solrosfrön över också!
Åh, det är så grymt mumsigt. Lite havssalt och en knäckebrödsmacka till.
Om du gillar rödbetor och fetaost måste du testa detta recept: rödbetsrisotto och fetaostlax! Ljuvligt!
http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14669
Låter gott, ska provas!
Har hört att honung till är gott.
Superfin kastrull! 🙂
Åh, hjälp vad smarrigt! Jag ääälskar rödbetor och skulle nog kunna äta hur många som helst! Min favorit är att äta dom ihop med chevré.
Ha en fin söndagkväll!
chèvre menar du va?
vem bryr sig… egentligen…?
Åh, åt en sallad med rödbetor och chevré häromdagen till lunch och det väckte verkligen sommarkänslorna =)
Å, himmel och pannkaka, nu blev jag helt sjukt, sjukt, sjukt sugen på rödbetor! Sinnes vad gott det är! *måste ha*
Förresten Clara, vad heter det fina fatet? (Om det har något namn…)
Tack för att du skriver den finaste/bästa bloggen jag vet!
Åh, vilken läcker kastrull du har där må jag säga!
Tusan så gott! Det där är nog bästa sättet att äta rödbetor på. Fast jag gillar rödbetspaj också: http://lisamariesvarld.blogspot.com/2010/09/betornas-tid_28.html
Åh vilken läcker kastrull du har där må jag säga!
å, vad jag blev sugen på rödbetor nu!!!
Så gott, så gott, så gott! Det var ett tag sedan. Tror nog att det blir ett inköp av rödbetor under veckan. När sonen gick hos dagmamma så kokade hon egen odlade rödbetor. Han åt och åt och sedan kissade han rött resten av dagen. Gissa om vi blev förvånade första gången.
Må gott!
Katarina
Jag och min pappa pratade om rödbetor häromdagen. Jag har nog aldrig ätit rödbetor som inte har varit inlagda. Det får det bli ändring på!
Åh, det var länge sen man åt kokta rödbetor. Så länge sen att jag glömt bort om jag tyckte om det eller inte ;)) Vilket gulligt lock till den där grytan. Håller med det ska vara smör! Ha det gott!
Mmmmm! Mitt bästa (röd)etsrecept hittar du här:
http://lyckans-smed.blogspot.com/2010/10/mat-kalla-till-lycka.html
/*
sjukt gott med rödbeta!
BREGOTT är annars så nära “riktigt” smör man kan komma i “smörgås-smör-väg”, inte långt bort alls, och är enligt de som språkar för GI, LCHF etc. det absolut bästa och mest naturliga alternativet på smörgåsen!!
ja bregott är toppen men till rödbetor duger bara rent smör tycker jag 🙂
Vad är rent smör för något då? Detta http://www.arla.se/default____17801.aspx?
bregott innehåller rapsolja också
Från en rödbetsfantast till (uppenbarligen) en annan: har du provat att äta rödbetor tillsammans med honung? Det är MMM.
/Söndags-hej från Malmö genom Lisa.
Det är gott med rödbetor. Smör till lät ju mumsigt.:-)
Stina
Så enkelt med en vanlig sil. Jag tänker nog lite för krångligt. Rödbetor på inköpslistan. Tack för tipset!
Rödbetor är verkligen riktigt gott, dock alldeles för länge sedan vi hade sådana i vårt kök. Ska inhandlas på nästa tur till affären, tack för det tipset 🙂
alltså ibland är fenomenet bloggar bra konstigt. hur i all fridens namn tänker nån som skriver ut till hundratusen läsare att ‘rödbetor är gott’. så himla meningslöst. dina inlägg är oftast super clara, men ibland får du nog sålla lite.
Kanske att bjuda på de vackra bilderna?
Här är iaf en läsare som uppskattar sådana, inser att det ofta ligger mer arbete bakom foton än bakom text, och dessutom gillar bloggar som varvar allvar och lättsamhet. 🙂
Underbaraclaras foton är nog den stora anledningen till att jag återkommer hit.
Ja, visst kan man tycka att recept är meningslösa – men av kommentarerna att döma så är det många som har något att säga i frågan. Själv är jag glad för alla serveringsförslag från andra rödbetsälskare jag fått i kommentarerna! Tyvärr får du nog leva med inlägg som dessa
Jag tycker inte att inlägg som dessa är meningslösa. Fina bilder och för oss som inte hade en susning om hur ångkokning funkar är det bra tips också. Tack Clara!
Jag måste säga att jag uppskattar alla nya inlägg, stora eller små, triviala eller superviktiga. Om man bara ska skriva när man har något viktigt att säga, hur många inlägg skulle det bli då egentligen? Vissa veckor kanske inga alls (om jag talar för mig själv nu då), och så vill vi väl inte ha det?
Nu blev jag sugen på rödbetor. Jag gillar inte ens rödbetar, men om man fixar dem på det där sättet så blir de faktiskt goda!
Jag tycker verkligen om din blåa kastrull!
Vad enkelt man kan göra för sig om man vill ångkoka, det har jag aldrig tänkt på! Jag själv är hemskt förtjust i ugnsbakade rödbetor med någon god ost strödd över, som fetaost eller grönmögelost!
Tar detta lika lång tid som att koka de direkt i vattnet?
Trocomare är annars grymt gott till rödbetor! Eller kokta färska majskolvar.. mmm!
Måste tillägga det att jag också blev grymt sugen! Ska nog köra det till lunch nån dag i veckan 🙂
Och med tanke på hur många med mig som verkat bli sugna på rödbetor så var det ju verkligen inte ett värdelöst inlägg! Har dessutom aldrig provat ångkokta utan bara vanligt kokta så det blir nog till att prova det!
igår var jag på ett ställe där det stod på en tavla att man inte skulle kissa i sängen om man blivit serverad rödbetor (http://polichinelle.webblogg.se/images/2011/img_7893_137466371.jpg) så tänk på det! det är nog svårt att få bort.
Det lät himla gott, aldrig testat att ångkoka 🙂 Måste göra!
Vi brukar slänga in dem i ungen med lite getost och pinjenötter, det är också ett finfint sätt att äta dem på!
En fråga om ångkokandet.
Har du vatten ovan sil-nivå, eller bara under silen, så själva ångan kokar rödbetan?
Lite puckad fråga ser ja nu när ja läser den igen kanske…hoppas du förstår vad jag menar. 🙂
-Sofie
ingen puckad fråga alls! Det är vattenångan som kokar betan så det behövs bara lite vatten på botten av kastrullen
Najs!
De ska ångas rödbetor i veckan!
Tack tack!
jag är också en flitig ångkokare av grönsaker, brukar ta alla möjliga. blomkål, gröna bönor, potatis, broccoli, morötter, lök och såklart rödbetor. sen upp på tallrik och på med massor av riven parmesan!!
Ett ord: *dreglar*
underbart gott! och jag älskar färgen!
åh så gott! om man mot förmodan tröttnar på rödbetor i fast form så finns världens godaste rödbetssoppa med ingefära, citron och chili: http://www.tasteline.com/Recept/Rodbetssoppa_med_ingefara__citron_och_chili
å gud, det är så gott med rödbetor! mums 🙂
Jag gillar inte rödbetor men tackar för tipset om ångkokning!
<3
TACK för tipset om ångkokning! Aldrig tänkt på att man kan göra sådär. Älskar aha-moments.
ah, det här är ju skitbra!
jag har gått några dagar o funderat på det där med att ångkoka grejer. hur man gör och så.
och så kommer ditt inlägg upp nu. super!
Mm jeg elsker rødbeter! Her er oppskriften til en rødbetsalat med quinoa og sprø mandler jeg lagde sist uke, så godt og så sunt. Og så passet den så fint til min elsklings rosa ører. http://ekstremtbra.blogspot.com/2011/03/rosa-rdbetsalat.html
Vilket smart tips!!!
RÖDEBTORR älskar jag och som du äter de gör jag med, exakt! Lille rödbetan behöver inte något annat än salt och smör, den står för sig själv!! Jag blir alldeles ivrig så jag stavar fel och allt.. jösses.. ångkoka är också en av de bästa knepen som finns!! Bevarar färgerna och allt det nyttiga, tar inte lång tid att göra och minimal disk! BÄST på alla vis!
P.S Lille B är underbar, håret, allt, de små händerna, jag älskar bebisar! Jag är ingen galen pedofil, jag bara uttrycker mig lite maniskt ibland. D.S
En fråga jag hemskt gärna skulle vilja ha svar på: Hur lång tid UNGEFÄR tar det att ångkoka ett gäng rödbetisar som exemplet på bilden, har bara ångkokat i microugn…
Tänk vad man får lära sig av er unga! Här har jag i hela mitt liv kokat rödbetorna, när det blir så mycket bättre att ångkoka. Och vad fiffigt att bara lägga dom i en sil.
Tusen tack, Clara – och även för din härliga blogg. Trots att jag skulle kunna vara din mamma och närapå din mormor också, läser jag den med stor förtjusning.
Du är klok, rolig och helt underbar!