Ägglikande bakelse med konserverat päron i grädde på röd- och vitprickigt fat.

Snart är det påsk och jag älskar påsk – framförallt för alla godsaker man kan smälla i sig.  En klassiker är dessa äggbakelser man gör av en bit rulltårta med lättvispad grädde och en konserverad persikohalva. Det liknar ett stekt ägg men är förstås mycket smarrigare. Recept på god rulltårta finns här.

Choklad tittar fram bakom äggskalet i nyknackat ägg.

I Finland är chokladfyllda Mignon-ägg populära vid påsk. De görs av riktiga ägg som fylls med choklad.

Med lite pill kan man göra sådana ägg hemma – det brukar jag och det är ganska roligt faktiskt! Man behöver bara ägg och en god choklad, gärna med smaksättning.

Chokladfyllda ägg

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

  • Ägg

  • Ljummet vatten

  • Choklad

Gör så här

  • Ta en nål och picka ett hål i botten av ett ägg.
  • Utvidga försiktigt hålet med nålen tills det blir stort nog att få ut innehållet.
  • Det går lättast om du först tar sönder gulan. Det råa ägget kan man frysa ner och spara.
  • Tvätta sedan ägget med ljummet vatten så att det blir helt rent inui. Smält chokladen i ett vattenbad och töm gärna över den i en liten gräddsnipa. Då blir det lättare att fylla ägget.
  • Ställ det upp och ner i en äggkopp och häll i chokladen.
  • Låt stelna och förvara sedan med hålet nedåt.
  • Ägget kan också fyllas med vit choklad, nougat eller något annat smarrigt.

Godis som nyknäckta ägg i gult hjärtformat påskägg av papper.

Nyknäckta godisägg:

Små enkla men försvinnande goda godisar gör jag genom att smälta vit kvalitetschoklad i ett vattenbad, klicka ut på ett bakplåtspapper och sedan trycka fast en nonstop.

Kokosrullade chokladägg.

Så fixar du påskens marsipanägg:

Tid: ca 30 minuter

Ingredienser

  • Marsipan

  • Rostade mandlar

  • Ägg

  • Mörk choklad

  • Kokos

Gör så här

  • Smarriga marsipanägg med rostad mandel inuti gör man genom att dela marsipan i mindre bitar och linda kring rostade mandlar.
  • Forma till ägg och doppa i smält mörk kvalitetschoklad och rulla därefter i kokos.
  • Man kan också använda nougat istället för marsipan. En choklad med smaksättning, till exempel mint, chili eller apelsin bryter av fint.
Margängkycklingar i plåthurk.

Pipande marängkycklingar är söta som socker. Jag brukar fästa en tråd i dem och hänga i påskriset som dekoration.

Marängkycklingar

Portioner: ca 30 – 40 st Tid: ca 90 minuter

Ingredienser

  • 6 äggvitor

  • 6 dl florsocker

  • 1 msk citron

  • några droppar gul karamellfärg

  • papper till näbb och sockerkulor till ögon

Gör så här

  • Knäck äggen och separera försiktigt vitan från gulan.Ingen gula får hamna i vitan.
  • Blanda äggvitorna med florsocker och citron och vispa fluffigt över ett vattenbad. Använd gärna en rostfri bunke.
  • När marängen blivit så hård att den stannar kvar i bunken när man vänder på den är den färdig.
  • Droppa ner karamellfärg och fyll en sprits med marängen. Spritsa sedan ut den på en plåt med bakplåtspapper.
  • Forma först kycklingens kropp och tryck sedan fast en klick maräng ovanpå för att få ett huvud. Stick fast sockerkulor och en näbb i papper.
  • Grädda därefter plåten i mitten av ugnen i ca 1 timme på 100 grader.
Öppnat kinderägg med smycke i.

Kinderägg är ett fint påskpynt. Den fingerfärdiga öppnar ägget i skarven och byter ut den lilla leksaken mot en present eller godis.

Lindar man sedan ägget med folien igen och värmer skarvarna försiktigt med händerna syns det inte att det alls varit öppnat. Det blir en rolig överraskning för den som sedan sedan får ägget!

Här har jag samlat fler tips på pynt till påsken!