Bara för att man inte äter raffinerat socker och vetemjöl betyder det inte att man inte kan baka!
Idag blev det mandel och bovetemuffins från den eminenta boken Råsmart Familj. Det blev gott men nästa gång ska jag ha i mer banan tror jag.
Bananmuffins
ca 8 – 12 muffins
ca 60 minuter
Ingredienser
200 gram mandel
1 dl bovetemjöl
Salt
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 äpple
2 bananer
Eventuellt lite honung
1/2 tsk kanel
1/2 tsk mald kardemumma
Muffinsformar
Gör så här
- Mixa eller mal mandeln.
- Blanda med bovetemjöl, lite salt och bakpulver.
- Ta sedan 2 ägg, 1 finrivet äpple samt två riktigt mogna mosade bananer.
- Vill man kan man söta lite med honung också. Då blir det säkert ännu godare!
- Krydda sedan smeten med kanel och mald kardemumma.
- Blanda smeten hastigt och sätt ut muffinsformar.
- I receptet står det att den räcker till 12 st men min smet blev lagom i åtta formar.
- Lägg några bananslantar på toppen också! Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter (mina behövde vara inne 25) på 200 grader.
Det blev gott och väldigt mättande tack vare bovetet som är ett riktigt bra livsmedel.
Bovete är en ört och inget spannmål, nyttigare än vetemjöl, rikt på lösliga fibrer, B-vitamin, järn och magnesium. Dessutom fritt från gluten!
Dock passar detta recept nog bättre som frukostmuffins än fikabröd. (Om man nu inte adderar lite extra honung det vill säga. Men det gjorde ju inte jag).
55 svar
De ser jättegoda ut, Clara!
Ser riktigt gott ut, ska jag kanske ta och prova. Söta formar också!
Ha en skön kväll!
Ullis
Mmmh! Det där låter fantastiskt gott!
Åh vad roligt med ett glutenfritt och nyttigt recept! Måste genast provas. Tackar!
Åh vad roligt med ett glutenfritt och nyttigt recept. Måste genast provas! Tackar 🙂 Ha en bra kväll / Pernilla
Oooj. De såg goda ut. Att det skulle vara något för mig.
För det mesta så hindras jag dock av min närmaste från att något som är riktigt gott. Lite elakt tycker jag, men det kanske är av ren välvilja. Eller vad tror ni?
Titta gärna in på min blogg, så kanske ni förstår varför det är så.
Men jag älskar muffins ändå.
Härliga muffinsbilder! Ser riktigt smarrigt ut. 🙂
Någon har visst lite abstinens, tur att det finns alternativ…. Om man bakar på riktigt bruna bananer så blir det ännu lite sötare.
Varför inte agavesirap istället för honung? Det är gott.
Vad bra, ännu ett glutenfritt recept att pröva! Ja, bovete är riktigt bra och gott.
Åh, bra! Ska testa i helgen. och vilka fina bilder Clara rara. Precis som vanligt!
Har aldrig riktigt tänkt på att man kan baka sötsaker utan socker, fiffigt!
Jag tycker verkligen att det är svårt att baka LCHF-style. Bröd går bra men “sötsaker” blir inget vidare. har prövat att söta med diverse “ickeinsulintriggande” sötningsmedel men det smakar bläk. Bättre att ta en ruta mörk choklad till fikat 😉
Den dagen jag ställer mig och maler mandel den dagen lovar jag att jag ska göra dessa muffins!
Ser goda ut!
Glutenfritt, hurra! Jag som ändå var lite sugen på att baka nåt i mitt nya kök. Kanske blir det dags att testa bovetemjöl då, tack för receptet och inspirationen!
Dom såg jätte goda ut!
Mums. Påminner om kraterbullar av någon anledning också.
Hej Clara! Tack för en fin blogg! Min mamma har sen hon gick i pension startat en blogg som kanske kan passa dig nu när du börjat byta ut lite ingredienser i maten 🙂 Mamma är glutenintolerant och ersätter vetemjöl med alla möjliga sorters råvaror, och ger ofta alternativ även vad det gäller mjölkproduker. Hon hittar på i princip alla recept själv – en riktig pärla är hon! Kolla in http://kjerstismatochprat.blogspot.com/om du har lust!
Fina bilder och vad gott det ser ut! Dags att kavla upp ärmarna och perfekta att baka tillsammans med barnen,
Malin
Mums!
Åh, hurra. Det känns som att det här är nyttigt och gott. Måste prova.
Mums! Jag älskar bananbröd så jag skulle säkerligen gilla dina bananmuffins 😉
Den mandelkvarnen, var köpte du den?? Tidigare idag köpte jag faktiskt mandel med avsikten att mala det o ha det i smoothies, bak m.m. ^^, Hur ser mandelkvarnen ut, kan du ta närmare bilder på den? 🙂 så jag vet vad jag ska titta efter när jag går på loppis, secondhand eller dyl.
God natt! 🙂
Min är från loppis men det finns liknande nya att köpa på många vanliga mataffärer!
oj vad gott det lät!
Åh det såg gott ut! Perfekt till syjuntan imorgon 😉
Men Clara, vad har du för temperatur till ugnen till muffisarna?
Oj, vad gott det låter! Jag måste prova det någon gång. 🙂
Hittade ett kollage gjort till din ära:
http://prettyinpink.blogg.se/2011/may/kla-dej-som-underbaraclara.html#comment
Oh så gott. Bra recept! Här kommer ett tips! Mina “smalplättar”
Till 2 personer (8 plättar)
1,5 mosad banan
3 ägg
1,5 näve mandlar
1tsk bakpulver (om man gillar fluff, fungerar lika bra utan)
Mosa bananen, krossa mandlarna till mjöl. Blanda. Servera med krossade hallon och om det känns för surt blanda hallonen med lite honung. Så sjukt gott och nyttigt!!
Mmmmm vad gott! 🙂
Härligt! De ska jag prova – mitt ena barn är glutenintolerant! Håller med om bovetemjöl, det är toppen!
Åh vad fina de blev! Verkar goda också!
Ska nog också baka i eftermiddag.
Ps. Din blogg är så bra! Puss
Vilka sublima muffins! Du kan även testa att söta muffins med sockerfri äpplemos eller blötlagda Medjool-dadlar. Bägge ingredienser gör dina muffins väldigt saftiga oxå. Kokos är också en superbra ingrediens som både ger sötma, är glutenfritt och innehåller bra fetter. Lycka till i köket!
å den boken har jag tänkt köpt 🙂
Åh var har du köpt de underbara formarna??!
Ska vara jättetråkig och säga att om man ska sockerdetoxa så är det bra att undvika frukt. Inte så farligt om man bakar med dem dock – då brukar det söta försvinna lite.
Annars kan jag tipsa om: Blanda sesamfrön med (lite) honung och kanel. Bred ut på plåt. Torka i ugn i svag värme. Bryt till kex. Gott!
Men det ska kanske vänta tills suget försvunnit lite.
Fast jag sockerdetoxar bara från raffinerat. Frukt med alla dess vitaminer och mineraler vill ja inte vara utan! Det där kextipset lät super dock!
Jamen då så! Goffa på 🙂
(man kan göra liknande med havregryn och apelsin i med…)
Kom på ett annat supertips som min bror gjorde när han gick på LCHF:
Scones typ:
1 dl “mjöl” av malda mandlar eller hasselnötter
1 ägg
lite smält smör
lite salt
Blanda allt. Lägg i djup tallrik. Kör 2 minuter i mikron: ät varma med smör. Gott!!
Om man inte har mikro funkar det säkert lika bra i ugn.
Såg smarriga ut! Hur många grader ska ugnen va på?
undrar Söder-Malin (som aldrig experimenterar i köket utan följer recepten slaviskt)
Hej, jag tycker det skulle vara fantastiskt om du gav ut en kokbok! Med lite tips och trix på närodlat, ekologisk, nyttigare och så. Jag skulle köpa den på en gång!
Åh vad glad jag blev över muffins tipset 😀 äter inget gluten och inga mjölkprodukter, så det passade mig alldeles utmärkt 😀 Toppen
kram Cathrine
å de där är supergoda! har gått på matlagningskurs med ulrika hoffer som driver råsmart, och då lagade vi de där, smaskiga!
Lät inte helt tokigt! När det ändå är bananmuffins på tapeten så är ju denna video kanske det roligaste någonsin! Bananana, muff, muff. Ha!
http://www.youtube.com/watch?v=1gFWcx78zgY
Ser smaskens ut! Kan du skicka över lite ?(blink ) Det är så saftigt och gott med mandel i kakor, bullar och bakverk! Bästa trixet…o lågt GI va?!
Låter jättegott! Hur blev konsistensen?
Väldigt saftig!
Sweet! mer Mer MER sådana här recept! 🙂 Det är varmt välkommet! Speciellt dem utan raf. socker och vetemjöl!
Mycket gott var det!
om man är allergisk mot mandlar och andra nötter då? kan man använda mer bovetemjöl istället? kanske mixa med majsmjöl som är kanske lite sötare? jag tycker ofta lchf-recept är baserade på mycket nötter och mjölkprodukter och ägg, så man måste vara kreativ när man är allergiker. tur att det finns ris och havremjölk, men ägg är svårt att byta ut!
Jag äter ägg- och mjölkfritt och jag tycker att äggen är ganska lätta att ersätta i det mesta. I muffins kör jag med lite extra bakpulver (ca ½ tsk/ägg) kombinerat med linfröavkok: 1 msk hela linfrön + 1 dl kokande vatten, låt svalna, sila bort fröna (baka bröd på dem ;)) och använd istället för 1 ägg. Det ger rätt konsistens tycker jag, bara det ena eller det andra försämrar antingen fluffighet eller hur bra de håller ihop.
NoEgg har jag hört rekommenderas också, men har inte använt själv, än.
Mandel skulle jag prova att ersätta med solrosfrön, ev lite rostade först.
Jag hade alldeles för lite mandel hemma så jag provade köra på extra bovetemjöl och majsmjöl. Det funkade bra, blev gott!
Testade receptet idag och dom var supergoda 🙂
Jag läste recensionen på Adlibris som du länkade till i inlägget Clara. Kan någon som har kokboken berätta varför författaren utesluter mjölk? Är det pga laktos, mjölkprotein eller någon annan anledning?
Annars lät ju boken spännande och inspirerande!