Muffins i färgglada pappersformar i glasfat på fot.

Bara för att man inte äter raffinerat socker och vetemjöl betyder det inte att man inte kan baka!

Idag blev det mandel och bovetemuffins från den eminenta boken Råsmart Familj. Det blev gott men nästa gång ska jag ha i mer banan tror jag.

Mandelkvarn mal ner mandel i tallrik.

Bananmuffins

Portioner

ca 8 – 12 muffins

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • 200 gram mandel

  • 1 dl bovetemjöl

  • Salt

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 ägg

  • 1 äpple

  • 2 bananer

  • Eventuellt lite honung

  • 1/2 tsk kanel

  • 1/2 tsk mald kardemumma

  • Muffinsformar

Gör så här

  • Mixa eller mal mandeln.
  • Blanda med bovetemjöl, lite salt och bakpulver.
  • Ta sedan 2 ägg, 1 finrivet äpple samt två riktigt mogna mosade bananer.
  • Vill man kan man söta lite med honung också. Då blir det säkert ännu godare!
  • Krydda sedan smeten med kanel och mald kardemumma.
  • Blanda smeten hastigt och sätt ut muffinsformar.
  • I receptet står det att den räcker till 12 st men min smet blev lagom i åtta formar.
  • Lägg några bananslantar på toppen också! Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter (mina behövde vara inne 25) på 200 grader.

Det blev gott och väldigt mättande tack vare bovetet som är ett riktigt bra livsmedel.

Bovete är en ört och inget spannmål, nyttigare än vetemjöl, rikt på lösliga fibrer, B-vitamin, järn och magnesium. Dessutom fritt från gluten!

Dock passar detta recept nog bättre som frukostmuffins än fikabröd. (Om man nu inte adderar lite extra honung det vill säga. Men det gjorde ju inte jag).

Bananmuffins med havregryn