Blåbärskladdkaka

Rund blåbärsspäckad kladdkaka på tårtfat med fot. Kakan är dekorerad med grädde och bär.Jakobs mormor bakar den godaste blåbärskladdkakan!

Receptet kommer från boken Sju årstider i Majas kök (en riktig pangbok förresten).

Du behöver:

200 gram smör

5 dl strösocker

4 ägg

3 dl vetemjöl

8 msk kakao

3 1/2 dl blåbär

ströbröd till formen

Så bakar du kladdkaka med blåbär:

Smält smöret, rör i socker och ägg och tillsätt mjöl och kakao.

Rör försiktigt ner blåbären i smeten.

Helst ska de vara färska men frusna funkar också.

Häll smeten i en smörad och bröad form.

Grädda i 175 grader i 30-45 minuter.

En enkel och god vardagsrätt på blåbär är hemkokt blåbärssoppa. Jag äter den gärna varm på vintern, men funkar lika bra kall till lunch eller som mellanmål på sommaren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

60 kommentarer på “Blåbärskladdkaka”

  1. Clara, underbara Clara. Du inspirerar mig så oerhört mycket!! Vet inte hur jag ska förklara det på annat sätt än att det du gör är viktigt!

  2. Ser riktigt gott ut! Jag brukar slänga tranbär i min kladdkaka, det är underbart också. Syrligheten passar finfint till chokladen.

  3. oh my god!! Lägger detta på minnet tills jag får äta godsaker igen (har börjat första dagen på min godis/kak/choklad/fika fria månad….)

  4. åh vad gott det ska testas!
    en favorit som jag gör är att göra vanlig sockerkakssmet ( den saftiga förstås) och hälla i kokos och blåbär, jättegod kombination! eller göra blåbärsmuffins som jag pular i lite mörk choklad när jag hällt i det i formarna.

  5. glömde berätta att min söta syster och även jag brukar använda riven kokos istället för ströbröd. mycket godare, och roligare!

  6. Den där ska jag absolut testa. Till nästa jobbfika kanske. Det bästa från två världar liksom. Blåbär och choklad. Om det bara ville sluta regna så att det blir mysigt att ge sig ut i skogen för att leta bär.

  7. Jag som älskar kladdkaka. Så den här varianten måste måste jag ju gilla. Kanske blir på fredag när svärföräldrarna kommer. Hejhej!

  8. Det där är nästan receptet som jag brukar köra på för vanlig kladdkaka. Jag brukar halvera alla ingredienser du nämnde plus en tesked vaniljsocker och ett kryddmått salt. Då blir kakan tunn, seg och kladdig! Mycket gott.

  9. Biskvitårtan som du skrev om för ganska länge sedan. Det receptet fick vi aldrig, eller missade jag det?

  10. Hej Clara

    Den kage ser godt nok skøn ud!
    Jeg vil gerne bage den imorgen, men jeg er i tvivl om hvor meget ”8 msk kakao” er?
    Er det store eller små skeer?

  11. Den här kladdtårtan var en riktig dröm. Tack för att du ljusar upp tillvaron för mig och för så många andra.

  12. Tack för recept , den ska jag göra till mitt kalas nästa fredag, då vi ska fira mej i vårt gamla torp, har ide torka men denna blir säkert uppskattad, min Gubbe plockar blåbär nästan varje dag. Ha det så gott Kram

  13. En fantastisk kaka! Blev ljuvligt kladdig i mitten, mmmmm. Jag använde kokos istf ströbröd, fungerade utmärkt.