Rund blåbärsspäckad kladdkaka på tårtfat med fot. Kakan är dekorerad med grädde och bär.

Jakobs mormor bakar den godaste blåbärskladdkakan!

Receptet kommer från boken Sju årstider i Majas kök (en riktig pangbok förresten).

Blåbärskladdkaka

Portioner

ca 8 – 12 bitar

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • 200 gram smör

  • 5 dl strösocker

  • 4 ägg

  • 3 dl vetemjöl

  • 8 msk kakao

  • 3 1/2 dl blåbär

  • ströbröd till formen

Gör så här

  • Smält smöret, rör i socker och ägg och tillsätt mjöl och kakao.
  • Rör försiktigt ner blåbären i smeten.
  • Helst ska de vara färska men frusna funkar också.
  • Häll smeten i en smörad och bröad form.
  • Grädda i 175 grader i 30-45 minuter.

En enkel och god vardagsrätt på blåbär är hemkokt blåbärssoppa. Jag äter den gärna varm på vintern, men funkar lika bra kall till lunch eller som mellanmål på sommaren.