Recept på frasig äppelpaj

Äpplen och bakingredienser på köksbordet.

En klassisk äppelpaj passar i alla lägen. Idag hade jag några kompisar på besök. Mycket bebisprat blev det med en höggravid, en nyförlöst och så jag då.

Otroligt skön dag. Precis som jag föreställt mig hur mammaledighet ska vara. Sitta inne och fika när det är dåligt väder och bara ta det lugnt. Jag bakade en äppelkaka och bjöd på.

Skivade äpplen i pajdegsklädd form.

Till en sån här äppelkaka behöver du:

500 gram smördeg,

5 stora äpplen,

500 gram mandelmassa,

5 ägg,

3 dl creme frasiche,

2 dl philadelphiaost,

1 matsked kardemumma och strösocker efter tycke och smak.

Så bakar du äppelpajen:

Kavla ut degen så att den täcker insidan av en springform.

Skär äpplena och täck botten med ungefär hälften av klyftorna.

Blanda alla övriga ingredienser till en smet och häll hälften av den på äpplena.

Upprepa proceduren med ett nytt lager klyftor och häll på resten av smeten.

Den smördeg som blev över använde jag för att skära ut degremsor till ett rutmönster. De lägger man ovanpå pajen och nyper fast i kanterna.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 80 minuter på 175 grader.

Låt sedan stå några timmar, gärna ett dygn, innan servering, så att den sätter sig ordentligt.

Ät med vaniljgrädde.

Sablarns gott!

Färdigbakad äppelpaj med frasiga kanter och rutmönster ovanpå.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Recept på frasig äppelpaj”

  1. Smarr! När blir äpplena mogna där uppe i norr? Är det senare än nere i södra Sverige, eller skyndar midnattsolen på det hela? Jag har hört att det överlag är svårt med äpplen norrut, men det kanske är ännu längre ut än där du bor…

  2. Det är kul när baklusten återvänder efter sommaren. Tokbakade tre sorters bröd igårkväll, bl a en lättbakad ojäst lingonlimpa som blev jättesaftig och god.

  3. Tack Clara! Jag har precis flyttat till hus med ett fantastiskt äppelträd. Letar smarrigheter att laga med äpplen och detta måste ju bara testas!

  4. Ser onekligen ut att vara en god paj!!
    Kan du inte fika den imorgon med en kopp fairtrade kaffe/te och ge det här evenemanget en puff:
    http://fairtradechallenge.se/
    För att vi i vår vardag kan hjälpa människor på andra sidan jorden och för att vår lyxkonsumtion (kaffe, choklad, bananer mm) inte ska bekostas av barnarbetare eller göra arbetarna på bananplantagen sterila!

    1. Det ska vi göra på jobbet (servicehus) i morgon, alltså dricka Fairtrade-kaffe. Kommunen är Fairtrade-certifierad och någon ”kommunnisse” kom ut med kaffet idag.

  5. Jag har precis samma te-burk, men versionen större, har alla mina kryddpåsar i den. Omogna män brukar skratta över namnet.

  6. Känner igen mig i din beskrivning av hemma, vanor och allt det som man känner igen och tycker om! Tur ändå ibland, att man knuffas utanför stigen, då upplever man alltid något nytt som man får lägga till sitt arkiv: Nya upplevelser och intryck! :)))
    Äppelkakan ska jag absolut baka, tack tack för receptet!

  7. Hej! Ser gott ut 🙂 Undrar om de blir någon Underbaraclarakalender i år 🙂 De har varit en sån fin julklapp åren innan 🙂
    Kram på dig!

  8. Rutig paj!! När jag var liten var jag helt besatt av rutiga pajer som jag sett i bilderböcker. De såg så mycket godare ut än smulpajerna som var det enda som fanns i verkligheten, liksom.

  9. Det låter gott, men hur gör du med själva smördegen? Har du lyckats hitta riktig smördeg att köpa någonstans? Jag har tyvärr aldrig ens lyckats hitta någon smördeg i affären, som faktiskt innehåller smör.

  10. Jag blev jättebesviken på denna kaka. Hade sett fram emot den så mycket, men den smakade mer omelett än äpple. Usch alldeles äggig. Gillade inte alls. och den var dessutom riktigt dyr att tillverka. Tummen ner.

    1. Jasså? Vad tråkigt. Du måste ha gjort något fel. Den brukar inte alls smaka äggigt. Råkade du ta för många ägg kanske? Det är viktigt att den får stå länge, kanske ett dygn innan man äter den. Så att den stannar.

      1. jag vet inte vad som kan ha blivit knas, men rätt i ingredienserna enligt ditt recept blev det. den saken är säker, och vi provade både samma dag och dagen efter men tyvärr, inget för oss…

        1. Samma här! Bakade by the book! Omlett/äggig var rätta ordet! Brukar prova dina goda recept Clara men denna var ingen vinnare tyvärr!
          Men man kan ju inte vara bäst jämt! 🙂
          Tummen ner för pajen men tummen upp för dig du underbara!

  11. Jag bakade den idag och den var helt fantastiskt god! Oj vad mätta vi alla blev! Tack för ett underbart recept!

  12. Den vart jättegod pajen! Bakade den och åkte och var barnvakt åt min systerdotter. Den var väligt uppskatad av hela familjen. Nästa gång måste jag nog ha den i ungnen lite längre, med det är för att min ugn inte är så effektiv.

  13. Åh jag älskar när du lägger ut recept!!!
    Har fyllt en helt pärm med dina recept, allt från valnötsbröd till ”falsk sacherkaka” (osäker på stavningen. Har hängt med i några år som du förstår;) Kram!!