Äpplen och bakingredienser på köksbordet.

En klassisk äppelpaj passar i alla lägen. Idag hade jag några kompisar på besök. Mycket bebisprat blev det med en höggravid, en nyförlöst och så jag då.

Otroligt skön dag. Precis som jag föreställt mig hur mammaledighet ska vara. Sitta inne och fika när det är dåligt väder och bara ta det lugnt. Jag bakade en äppelkaka och bjöd på.

Skivade äpplen i pajdegsklädd form.

Äppelpaj

Portioner

ca 8 bitar

Tid

över 120 minuter

Ingredienser

  • 500 gram smördeg

  • 5 stora äpplen

  • 500 gram mandelmassa

  • 5 ägg,

  • 3 dl creme frasiche

  • 2 dl philadelphiaost

  • En matsked kardemumma och strösocker efter tycke och smak.

Gör så här

  • Kavla ut degen så att den täcker insidan av en springform.
  • Skär äpplena och täck botten med ungefär hälften av klyftorna.
  • Blanda alla övriga ingredienser till en smet och häll hälften av den på äpplena.
  • Upprepa proceduren med ett nytt lager klyftor och häll på resten av smeten.
  • Den smördeg som blev över använde jag för att skära ut degremsor till ett rutmönster. De lägger man ovanpå pajen och nyper fast i kanterna.
  • Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 80 minuter på 175 grader.
  • Låt sedan stå några timmar, gärna ett dygn, innan servering, så att den sätter sig ordentligt.
  • Ät med vaniljgrädde. Sablarns gott!
Färdigbakad äppelpaj med frasiga kanter och rutmönster ovanpå.

Snabb äppelpaj för två

Knäckig äppelpaj med vit choklad

God paj med äpplen och kokos