Föräldrar, tag er i akt

Jag fick en kommentar med anledning av Family Livingomslaget

‎”Vad håller du på med underbaraa klara? Utnyttjar din son och samtidigt visar dina lååååånga ben? Självklart har du tänkt igenom din klädsel innan du låter dig fotograferas. Som en av de få män som ibland läser din blogg blir jag mycket konfunderad över ditt beteende. Jag vet att du mer eller mindre hatar inlägg från män, men kan inte hålla tyst längre. Du är så utnyttjande, bor på landet och vill helst framstå som en en helyllekvinna från 50-talet som stärker dukar och som ger dina läsare mer eller mindre dåligt samvete för de kanske inte kan hinna att pyssla till jul! Du är en riktig affärskvinna, något som jag inte har emot, men så beräknande! Obehagligt säger en man som varit med i 60 år. Tyvärr fattar ju inte dina läsare detta! ! Du brukar skriva om hatinlägg. Bekvämt sätt att slippa ta ansvar för vad man skriver.”

Det är inte första gången någon ifrågasätter min klädsel med anledning av att jag blivit mamma. Det är klokt. Man kan faktiskt inte klä sig hur som helst när man är förälder. Speciellt inte om man har så långa ben som jag har. Så nu går jag bara och väntar på att någon tar Jakob i uppsträckning. Den drummeln strövar nämligen runt fritt bland folk, pappa till på köpet, utan en tanke på hur olämpligt det kan vara. Hans ben är ju så kolossalt mycket längre än mina!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

234 kommentarer på “Föräldrar, tag er i akt”

 1. Vilken obehaglig kommentar..
  Hur kan man regelbundet läsa din blogg och ändå fatta så lite av vad det är man läser? När man också samtidigt har full koll på antalet män som läser den? Intressant!

 2. Alltså, jag tror inte det är lönt att försöka förklara för ”män som varit med i 60 år” hur vi ser på föräldrar och deras klädsel idag. Har flera äldre män i min släkt som har liknande åsikter och för att undvika att krevera av deras inskränkthet låter jag det de säger bara passera och går och pratar med vettiga människor istället.

 3. Men vad var det för svammel? Helt osammanhängande. Om denne man inte skrivit att han var 60 hade jag tippat på att det var en bra mycket yngre människa, för hela inlägget var bara fyllt av fördommar och avund. Och jag som trodde man blev klokare med åren…
  Det märks ganska tydligt att denna man tycker du är j*vligt het och är bitter över att han inte kan få en så het och smart kvinna som du Clara! (Varför skulle han annars kommntera dina låååånga ben?) Och det där om att du inte gillar att få kommentarer av män, det var det löjligaste jag hört! Dumma kommentarer däremot kan man ju gärna slippa..

  1. Gubbar är väll ofta sådär? Vet bäst och framförallt över yngre kvinnor. Vi ska minsann inte… Har mött så många sådana. Han säger att han har inget emot att du är affärskvinna men våga inte dra in din son, dina ben och dina intressen i det hela. Där går verkligen gränsen. Tydligen inte enligt oss läsare… Men just ja, vi fattar inte… Och varför skulle det vara bra att vara kvinnlig affärskvinna men inte om man också är beräknande… Är det bara gubbar som får vara det?

 4. Håhåjaja, en upprörd farbror som yttrat sig tror jag. Jag läste hans kommentar om och om igen men får liksom inte ihop vad han har för konkreta förändringstips… Fast det är nog för att jag är en såndär blåst brud som läser din blogg utan att fatta den dolda, förskräckliga hjärntvätt du utövar på oss 🙂

  KRAM, you go girl ;D

  1. haha, bra sagt Therese! håller med. 🙂 du är verkligen uppfriskande Clara, fortsätt vara du!

  2. Haha, jag det är ju tur att han kom och upplyste oss om hur saker egentligen ligger till. Här har vi ju blivit alldeles vilseförda, kära nån! 🙂

 5. Det sticker visst i ögonen på vissa att man kan vara framgångsrik på sättet du är det. Jag tror att denne farbror underskattar din läsekrets. Ingen tror väl att en smart affärskvinna inte väljer kläder noga inför en fotografering, precis som vilken smart affärsman som helst skulle göra. Det är inte utstuderat, det är uppenbart. Det du gör är att uppmuntra kvinnor att köra sitt eget race, oavsett vilket det än må vara. Vill man lägga kraften på att julpyssla – fine, men förstår man inte det som står att läsa mellan raderna, som en underton genom hela bloggen; att man kan strunta högaktningsfullt i det om man inte känner för det, bör man läsa andra, lite enklare, bloggar istället.

 6. Meeeeeen gud någon som vill ha lite uppmärksamhet tror jag. Vilken gubbe. Troligtvis väldigt ensam och bitter.

  Tack för en grymt bra blogg med roliga historier, fina texter och underbara bilder. Kram

 7. Skum kommentar, men är inte allt bara en stor komplimang? Från någon som är avundsjuk på:
  – Du är kvinna.
  – Du har fått ett fint barn.
  – Du är framgångsrik.
  – Du har tid att ta hand om dig själv.
  – Du har tid att ta hand om ditt hem.

  Se det som värsta peppen! Heja! <3

  1. Du menar det säkert inte så, men din kommentar låter lite: ”Han är ju bara dum mot dig för att han är kär i dig.” Det han skriver är ju inte menat som en komplimang på nåt sätt, han är ute efter att sätta kvinnan Clara på plats.

  2. Om gubbf*n ville ge henne en komplimang borde han gjort det på riktigt och inte lindat in komplimangen i massa nedvärderande negativa meningar. Det förstår nog de flesta normalbegåvade. Nej bli aldrig glad över en förolämpning och försvara nedtryckande människor med att de bara uttyckt sig klumpigt. En karl som varit med i 60 år borde veta hur man ger en kvinna komplimanger. och så har verkligen inte skett i det här fallet!! Läs om och tänk rätt!

 8. Hu så hemskt med en kvinna som är framgångsrik, mamma och DESSUTOM har mage att visa sina lååånga ben. Vilken tokig människa, han måste ju ha ont någonstans i själen.

  GO Clara!

 9. Vilken gubb-strutt!
  Jag visste inte att man inte fick ha vilka kläder man ville och stoltsera med sina långa ben för att man hade barn, eller hinna pyssla med hemmet inför jul utan att stressa andra. (Herregud, nu ordnar vi inför julen allesammans i samma takt, allihopa. 1,2,3… KÖR!)
  Om något är det väl mottagarens problem, alltid den som tolkar. Hoppas att du inte tar åt dig av sådana där inskränkta gubbar (och kvinnor också för den delen, finns väl sådana med).

 10. Man slutar då aldrig förvåna sig. Hur många inskränkta människor finns det därute. Alla har rätt att göra vad de vill, man måste ha respekt för sina medmänniskors val. Jag blir så arg!

 11. Hahahaha, åhh bästa på länge. Alltså, inte bästa som i vad otroligt smart och uttänkt av ggubbeluringen. Utan mer, bästa i som värsta och ”snälla nån nu får du väl ändå ta och ge dig”. Det är klart att UnderbaraClara är en affärskvinna och en sådan härlig en också! Jag ska berätta för dig ”gubbe på 60” att jag inte får det minsta dåligt samvete av att Clara är en vad du kallar beräknande affärskvinna. Tvärt om, jag inspireras, peppas och blir glad av det. Jag önskar att jag bara hade just sådana affärskvinnor kring mig..hela dagarna i ända ska du veta!

  Kram på dig surgubben 😉 Du verkar behöva det..

  1. Klockren kommentar, instämmer till fullo, samt att jag inte får dåligt samvete av allt pyssel Clara orkar med, däremot beundrar jag hennes kreativitet och tycker det är fantastiskt när unga kvinnor kan leva på sin dröm.

   You go, Clara!

 12. haha, du hatar väl inte inlägg från män för det första?! eller har jag missat nåt? resten orkar jag inte ens kommentera.. vilken tokfrans.

 13. Stackars gamle man! Med så många år på nacken och inte lärt sig sin läxa…suck! 🙁 ”Det är synd om människor” myntade August Strindberg – så rätt han hade!// Fia

 14. Jag tycker han verkar lite virrig, förstår inte riktigt vad han vill säga.
  Att det är fel att ha barn och samtidigt visa upp sina långa ben?

  Att vara affärskvinna men försöka få det att se ut som man är helyllekvinna??? Utnyttjar sonen?

  Det är kanske inte det som går ihop för honom; helyllekvinna med barnet i famnen som samtidigt är affärskvinna.

  Heja Clara! visa benen bara!

 15. En man i den åldern tror nog kvinnan är på rymmen om hon är för långt hemmifrån..Varför skulle det vara negativt att vilja vara som en kvinna på 50 talet…eller att veta vad man vill med sin karriär…eller vara mamma…eller pyssla….eller allt kul samtidigt…???var och en har ju ett eget val och ett eget ansvar för sitt liv…Vad var och en väljer är ju upp till den och någon annan kan tycka men har ingen rätt att bestämma om det är rätt eller fel. Man kanske tycker olika men vad gör det..fy bubblan om alla tyckte som jag..;) Skit i Gamgubben Clara..du har fina ben..han e nog ba avundsjuk….

 16. Hahaha oj oj oj..
  Jag kan bara säga att jag önskar att jag dels hade långa ben men mest att jag hade varit så stark , driven och självsäker som du när jag var 25.
  Fortsätt köra ditt race, starka kvinnor kan ju som vi vet bli belönade av Nobel-kommittén 😉

 17. När jag såg omslaget tänkte jag ” Sjukt snygga ben!”. Sura gubben är nog väldigt ensam och har inte fått smeka fina långa ben på många år. Han borde gå ut på dans!

 18. Nej, för det är klart, affärskvinnor måste vara kalla och beräknande för att lyckas. Med andra ord: inte en ”riktig” kvinna, något som du trots det utger dig för att vara (helylle, ”utnyttja” barnet)! Förstår att kraken är upprörd.

  Tack Clara, för att du lyfter fram det här. Jag kan tycka att liknande misogyna formuleringar liksom slinker förbi i samtal, och det det är bara efter ett tag som jag förstår var obehagskänslan kommer ifrån. Att verkligen få titta på orden gör det lättare att identifiera även på andra håll innan den gnagt sig in under huden på en.

 19. Så roligt! Mina ben är vackert tatuerade efter två graviditeter och en massa stå- och gåjobbande. Det hade varit mer propert om man frågar den här mannen som skrivit till dig.
  Hur ska vi vara när vi blir föräldrar? Se ut, bete oss, äta och göra med barnen? Vilken tur att du har bra ben att gå med så att du kan ta hand om dig, sonen och jobbet. Det är viktigast!

 20. Heja Clara! Vi gillar dig skarpt, men tycker du missar målet i detta, en man hade kunnat posera med sin baby på armen på samma sätt med tex uppknäppt skjorta (om det nu är jämförbart med kort kjol) det är inte det som är problemet, problemet är poserandet i sig och det omättbara behovet vi har att visa upp en bild av hur vi tror att vi ska vara – i detta fall Familjen.
  Hade du stått där med en cigg i mungipan a la Courtney Love och barnet inte sett ut som normen, tex varit funktionshindrat, så hade det inte sett lika mysigt ut, det är intressant att vända på steken för att se var det är snett någonstans som du själv brukar göra. Om nu inte hela Family-living grejen är ett ironiskt inlägg i samhällsdebatten, det hade varit kul på riktigt! Keep up the good work, vi hejar på Dig!

 21. Göbbar asså. Gubbar… suck. Läste om en författare/filmare som gick omkring i burka i Sthlm som experiment. Flera äldre män knuffade henne. Så typiskt denna grupp av människor som känner sig så underlägsna. De har på något sätt trott att de är överlägsna andra och när de sedan blir gamla och inse att de fått allt om bakfoten så går de till angrepp. Stackare.

 22. Hei Underbara Clara! Elsker å lese bloggen din!! 🙂 Jeg lurer på hvor dere har vært på ferie? Jeg og min mann planlegger sydenferie i påsken, og lurer litt på hvor vi skal dra. Synes det så kjempeflott ut der dere var. Kan du dele paradiset med oss? 🙂

 23. Hur exakt menar bittra farbrorn att Clara är beräknande? För att hon är en offentlig person med barn? Snälla lilla farbrorn kanske tycker att mammor med barn borde gömma sig och inte synas i glammiga familjetidningar. Det vore ju trist tycker jag som uppskattar att läsa om andra mammor, deras barn och deras kreativitet. Bittra äldre män, som fokuserar på unga kvinnors ben kanske borde läsa andra bloggar/tidningar. Jag får rysningar av hans kommentar.
  Skit fullständigt i vad han skriver kära Clara!

 24. Ja…vad säger man till en sån kommentar…inte klokt…kul att höra att du hade en fin semester ialf! 🙂 xx

 25. Ärligt talat, och jag tycker verkligen om dig Clara, både som inspiratör och jag beundrar din pondus och karriär. Men att besvara det inlägget med att det faktiskt skulle handla om dina ben tycker jag känns fegt. Jag skulle bli än mer imponerad av dig om du faktiskt kunde besvara vad han talar om; att det inte alltid framgår att din blogg (dvs innehållet) är ditt arbete där du väljer innehållet utifrån marknaden till viss del. Och att när du bakar så är det din arbetstid, inte lediga tid. Och ja, det borde kanske alla läsare förstå. Men så är det inte.

  Så det vore fint om du kunde visa att du förstår att du inte kan friskriva dig ansvaret för att din blogg – att den inte bara inspirerar utan kanske också stressar läsare. Som sagt, det här handlar inte om dig som privatperson, utan som din yrkesverksamma person med ett efterföljande ansvar.

  1. Hur skulle jag rent praktiskt menar du ta ansvar för att andra kan känna stress av min blogg? Vad föreslår du att jag ska förändra i mitt liv för att andra ska kunna känna annorlunda över sina egna liv? Med det resonemanget kan ju jag hävda att Zlatan borde ta sitt ansvar och sluta vara så vältränad eftersom det ger stress i mitt liv att jag måste vara likadan. Men det tycker jag är ett helt orimligt ansvar att lägga på någon annan. Alla måste ju själva ta ansvar för hur mycket tid och energi de vill lägga på träning, matlagning, gräsklippning, spetsknyppling. Och blir man sedan stressad över att man hinner för lite eller för mycket så får man ta sitt ansvar och antingen göra mer eller sänka sina krav.

   1. ja säger det samma!! om inte annat hålla sig själv borta från sådant som stressar en!! hallå ella läs inte saker som får en o må dåligt då….ganska glasklart!
    Får man dumma frågor får man ironiska svar 😉 Både gubbens och Fridas komentarer var lika dumma som de som hänvisade till att Clara hade för mycket babyfett kvar på kroppen efter graviditeten och borde hon inte gå ner i vikt nu?! = får ironiska svar om nåt svar alls 😛

   2. Tycker gott att du kan ta ansvar för det och mycket mer egentligen. Din son har mer hår än min son till exempel. Vad tänker du göra åt det? Och jag har minsann inte varit på semester. Tycker det var vädigt beräknande av dig att åka på semester just nu när jag precis inte har varit på semester. Skärp dig Clara. Du förstör mitt liv.

    1. Håller med. Ta ansvar för mer! Jag har inte ens någon son! Och ingen man heller, gör något åt det! Varför ska jag sitta här utan man och barn när du sitter där med både och? Hur demokratiskt är det på en skala? När jag tänker på saken förstår jag att din blogg i själva verket är ett uttryck för en politisk åsikt som förespråkar diktatur. Vad sägs om att flytta till Saudiarabien och se hur roligt det EGENTLIGEN är med diktatur!? Då kommer du nog inte fortsätta vara så kaxig inte!

   3. Precis! O det finns ingen mer nyanserad tjej i bloggvärlden än du Clara ! Du bakar o donar mm men är ju noggrann med att få oss att förstå att det är just det du lägger din intresse tid på… Istället för o spela landslagsfotboll etc. Har sagt det förr o säger det igen! Du är grym..på tusen sätt! Tack

   4. Det är möjligt att Clara bakar på arbetstid. Men jag får inte intrycket av att hon tjänar sådana massiva pengar på sitt yrke. Man skulle väl lika gärna säga att Clara hinner baka eftersom hon inte springer och shoppar ralph lauren-brallor åt sin unge hela dagarna, hellre bor billigt med dush i källaren än drar på sig feta huslån och inte känner sig tvungen att flasha dyra märkesvagnar för att känna sig som en bra mamma. Jag tror många fler skulle ha tid att göra mycket mer om de levde som Clara, ÄVEN om de inte kunde leva på att blogga om det. Jag är inget fan av ”personkulten” runt Cara men uppskattar verkligen att detta är en av få mammabloggar som inte handlar om konsumtion av nya prylar heeeela tiden. Köra avundsjuka mammor, sluta kolla på TV och shoppa hela dagarna, så hinner ni också leva lite mer (eller välj att inte göra det men håll då klaffen).

   5. Frida skriver ju inte för att hålla med gubben. Med det hon skriver menar hon ju bara att du bör ta ansvar för din blogg, du behöver inte ta ansvar för andra människors stress, men du kan påpeka att du är medveten om den. Det handlar om att vara förstående liksom, visa att man bryr sig om sina läsare. Att du förstår att det kan vara stressande, men att det är så här du vill ha ditt liv.

  2. Hej Frida! Jag erkänner: för några dagar sedan mådde jag skit för att jag satt för länge och läste andras bloggar. Dagen efter gav jag mig själv datorförbud. Det var jätteskönt. /Anna – vuxen och äger över vad jag gör när.

  3. Håller med alla ovan. Ska Clara inte kunna blogga om det hon gör eller det hon vill för att andra kan bli stressade? Det är ju helt bisarrt! Om man som läsare nu mot förmodan skulle bli stressad av att Clara hinner med så himla mycket hussysslor så har man ett annat problem att ta itu med, nämligen sin självinsikt.

   Hade man dessutom läst artikeln i Family Living så tycker jag att Clara beskriver väldigt bra att hon också kan vara en slarvmaja och att det inte alltid är så perfekt hemma som det ser ut i bloggen. Men vem tusan vill lägga ut bilder på en diskbänk belamrad med disk som är dagar gammal? Eller den där klädhögen i hörnet man inte orkat ta itu med? Som hängiven läsare sedan flera år tillbaka vet jag dessutom att Clara är förespråkare av att man INTE ska behöva vara en duktig flicka och att det är ok att skita i att diska en dag om man verkligen inte pallar. Tycker att det är mer inspirerande att läsa en Clara som känner sig fri att publicera vad hon vill.

  4. Det är nog inte alla som fattar att Clara gör vad hon gör på heltid, nej. Det kunde kanske framgå lite tydligare, i en trevlig header eller liknande…. Men att hon ska ta ansvar för läsarens känslor? Nja.
   (Tycker även att det är lite tröttsamt med att lyfta upp sådana blåsta kommentarer och lägga energi på att analysera dem, men det är ju Claras val, naturligtvis.)

   1. hej och hå här var det nyanserade läsare som vanligt.
    jag läser Fridas kommentar, som är skriven med vänlig ton och inleds med att hon skriver att hon tycker om Clara och bloggen, men att hon inte tyckte att Clara hade bemött 60-åriga mannens kommentar på ett bra eller smart sätt.
    det får Frida tycka. får Frida skriva. hon är en av oss alla som läser Underbaraclara, som gör att Underbaraclara finns. Hon har aldrig krävt något eller varit otrevlig.
    Lite tvåvägskommunikation är väl bara bra? Men jag ogillar Claras ton i hennes svar, därför att hon talar över huvudet på Frida. Och fancluben hakar på. I verkliga livet tror jag inte att Clara hade låtit sarkastisk och dryg mot en sådan kommentar som Fridas och då ska den inte skrivas heller. och fancluben hade inte behövt haka på samma översittarstil. tycker att kvinnor kan vara lite schysstare mot varandra än så.. och det trodde jag var det karaktäristiska för underbaraclara-läsare också? men här verkar det snarare vara krav på att man ska infinna sig i ledet. annars blir man huggen.
    som sagt, Frida har inte gjort något annat än att ha uttryckt en fundering kring Underbaraclara, hennes yrkesroll, vad hon lyfter fram i sin blogg och varför. jag stöter på andras funderingar och åsikter i min yrkesroll varje dag utan att svara sarkastiskt och över huvudet på folk.

    kom igen.

 26. *LOL*
  Ja vad ska man säga… herrn kan väl återgå till FIB Aktuellt och dylikt då.. om han tycker det är så förskräckligt. Fast vad han eg tyckte mer än att Clara hatar män (Stackars Jakob :P) och att han är en av få men som läser… det vet ja eg inte. Inte har jag långa ben heller att exponera *vojnevojne*

 27. Haha vadå? Det där var det sjukaste jag läst på länge. Om man har det varför får man inte visa det? Att vara mamma betyder inte att man måste klä sig i en sopsäck bara för det. Man har rätt att vara hur snygg man själv vill och klä sig hur man själv vill. Det är SÅ tråkigt att höra att man inte få vara som man är och vill vara. Klassiskt svensk avund och hela grejen att ”du ska inte tro att du är någon”. Suck! Man blir så less på sådana människor. Tycker du gör rätt och står på dig, det är det minsta man ska göra. 😉
  http://retrorocketse.wordpress.com

 28. Det är alltid män i den åldern som brukar störa sig mest. Eller rättare sagt; Det ofta i den åldern som det sticker i ögonen när någon gör ”fel”…

 29. Jag tänker spontant, om han varit med över sextio år lär han väl sett hur många långa bara ben som helst, som även är mammor eller?? Fotografering lär ju även funnits då! Modet va ju så ett långt tag!! Stackars man som inte tål att se ett par långa snygga ben.

  Clara tycker du är en fantastisk kvinna, gillar verkligen det du gör och jag tycker inte din son ser ut att lida av att få vara med på lite bilder!! Gud välsigne Dig Clara!!!!

  1. Han var väl för ung då för att störa sig. Det modet var när min mamma som är 70 var en ung mamma i 20årsåldern så då satt väl herrn bara och dreglade över morsorna som seglade förbi med blottade spiror.

 30. Åh!
  Jag blir så sjukt frustrerad och trött! Att fortfarande år 2011 så får människor inte vara som de vill utan att någon ska ifrågasätta,ge nedvärderande kommentarer, ta sig rättigheten( som inte ens är en rättighet) att uttala sig om hur andra lever och verkar…
  people! lev som ni vill och som ni trivs! Denna man verkar inte vara medveten om sin eget leverne och existens…

 31. Suck. Hittar hur många saker som helst att anmärka på i den människans kommentar, men orka. Orka. Kör på med dina snygga ben och söta unge Clara!

 32. ”Den drummeln strövar nämligen runt fritt bland folk, pappa till på köpet, utan en tanke på hur olämpligt det kan vara. Hans ben är ju så kolossalt mycket längre än mina!”

  Vilken klockren replik!

 33. Alltså, förlåt Clara, men nu var det ju inte dina ben som var huvudgrejen här… Jag menar verkligen inte att vara otrevlig på något sätt, så ta det inte så. Jag tycker också att det var en onödigt otrevlig kommentar från farbrorn i fråga. Men att hänga ut kommentaren på det här sättet, till allmänt hån och förlöjligande från kören (vilket givetvis följer som ett brev på posten) känns lite fånigt. Särskilt när du faktiskt inte replikerar på det han faktiskt säger utan snöar in på dina ben och hur du klär dig som mamma.

  Nu handlade det ju om att han upplever det som att du ”spelar fult” och bygger upp en bild av något som inte stämmer. Att du vill vara så genuin och helylle men sedan utnyttjar just den bilden för att ta dig fram i karriären.

  Som sagt, jag tycker det var onödigt surt skrivet av honom. Men ska du nu lägga energi på att lyfta fram och besvara tråkiga kommentarer kan du väl göra det på riktigt. Ge svar på tal helt enkelt, sänk dig inte till någon pajkastarnivå.

  1. Jag håller med. Speciellt du Clara som är så smart borde kunna besvara denna sura farbrorn på ett annat sätt. Hade du svarat honom på ett mer pedagogiskt sätt så kunde du kanske förändra hans världsbild. Tyvärr tror jag att effekten blir den motsatta nu. 

   Jag håller inte med honom men kan tycka att det är en intressant fråga att dryfta. Människor bakom olika bloggar och hur bloggar påverkar oss.

   Det är tråkigt Clara att du istället för att föra en vettig diskussion väljer att svara honom så enkelspårigt och att du väljer att hänga ut honom.  Det är inte så förändring sker, nej det är så vi blir kvar i det gamla.

   1. Alltså jag förstår inte riktigt resonemanget med att Clara ”hänger ut” farbrorn som skrivit detta. Hon lämnar ju inte direkt ut kontaktuppgifter och lägger upp en bild, ingen förutom den som skrev kommentaren vet vem som skrev. Det är meningslöst att försöka bemöta liknande kommentarer med värsta debattinlägget för personer som skriver elaka kommentarer är inte ute efter att diskutera, de är ute efter att sabba, medvetet eller omedvetet.

    Däremot skulle jag vilja säga att det är himla osmakligt med enkel kommentarer här om att det skulle vara en kåt gubbe som skrivit osv, det är ju verkligen bara att sänka sig till hans, eller snarare en ännu, lägre nivå.

   2. Ja dumma dumma Clara som inte tog sin tid till att ändra surgubbens uppfattning utan istället använde hans kommentar som ett exempel på vad man som ung kvinna/mamma/människa kan möta och kanske fick någon läsare att se problemet och själv inte ta liknande skit. (Nu kan inte jag tala för Clara om hennes avsikter är men tack vare henne har iaf jag blivit mycket bättre på att uppmärksamma härskartekniker och reagera mot dem. Tack för det!)

  2. Ja, om Clara nu var tvungen att lyfta upp den här patetiska kommentaren, hacka den i bitar och servera oss läsare, så kunde hon åtminstone skrivit en roligare replik. Det här känns som gammal skåpmat. Varför inte exempelvis bara länka till en krönika eller text som Clara skrivit på ämnet hemmafru.2.0? De texterna tål att läsas om och om igen.

  3. Jag kan förvisso erkänna att jag också reagerade över att kommentaren aldrig riktigt besvarades, MEN samtidigt så undrar jag varför hon i hela friden ska behöva ta ansvar över att en grinig och cynisk person får svar på tal? Och än mindre en förändrad världsbild? Hon bär heller inte ansvaret att vara tydlig, pedagogisk och trevlig mot en person som för det första objektifierar henne, och för det andra demoniserar henne? Absurt.

   1. Nej självklart tycker jag inte hon bär ansvaret att ge svar på tal eller förändra världsbilder. Jag tycker inte att hon behöver lägga energi på såna sura kommentarer alls. Men om hon nu väljer att göra det så tycker jag att hon ska göra det ordentligt och faktiskt svara på riktigt. Annars är det som sagt bättre att inte göra det alls.

    1. Varför ska Clara ta på sig ansvaret att uppfostra folk som hittar till hennes blogg? Karlen är vuxen och kan helt säkert finna sig i att få ett ”snäsigt” svar, då hans kommentar inte var särskilt välmenande; han försökte ju sätta Clara på plats – dock helt förgäves, som tur är!

     Jag tror det är bra med lite förlöjligande ibland, då kanske folk fattar att deras åsikter är, typ gammalmodiga och försöker ändra dem!

     1. Bra med förlöjligande? Herregud, vi lever väl inte på medeltiden? Då förlöjligade man nämligen fortfarande människor, i uppfostringssyfte.

     2. Men jag säger ju att jag INTE tycker hon har något ansvar att uppfostra någon. Läs innan du börjar hetsa.

      Det övriga du skrev tänker jag inte ens kommentera.

     3. Kavata Kajsa: Kan inte svara på din kommentar (?), men jag håller ju med dig! Uttryckte mig bara klumpigt i min kommentar så min poäng försvann. Sry! Och jag lovar att jag inte hetsar. 😉

     4. Susannah: Aha, ja det var ju i ärlighetens namn lite klantigt uttryckt 😉 Lätt att misstolka. Jag undrade onekligen varför du hetsade så då jag ju tyckte jag uttryckt mig ganska tydligt. Men då förstår jag! No hard feelings!

      Sen är vi ju inte riktigt överens om huruvida uthängande och förlöjligande är rätt eller om det är farbrorn eller Clara som vunnit den här ”dusten”. Men det tycker jag faktiskt är rätt ointressant att spinna vidare på nu! 🙂
      Glad måndag!

 34. MEN SUCK!!! gubbstrutt som inte ens fattat poängen?! tror att alla måste luras o vara sluga på allt…han kanske har just FÖR mycket erfarenhet men då för mycket av den dåliga. Visst det finns folk som överdriver o dittan o dattan ljuger om allt för lite cash men hallå? vem e det som har minst reklam på sin blogg typ? vem e det som erkänner mest att hon går imot sig själv jämt på sin blogg? även om det gäller städing eller annat vardags grejs…erkänner att man är ”som folk” och inte perfekt. Som sagt den gubben har missat poängen….vem har föresten sagt att du hatar inlägg från män? var det inte det som du söker/önskar efter mera? suck suck suck…..han borde läsa hela din blog från start till slut istl för bara tro att han läst nåt mellan raderna på tex det sista året eller nåt….blindstyre!

 35. Det är lite det som är poängen med bloggen, hela affärstanken. Dvs att kunna sitta i skogen på landet och jobba med att inspirera andra och kunna försörja sin familj på det sättet. Det här att ”få betalt” för att göra härliga inlägg om bullbak och syltning, att äga sin egen tid och ha sin egen business, tjäna pengar på sina intressen, sånt som flera av oss läsare inte själva tagit oss för där vi sliter på våra åtta till fem jobb, men som många av oss säkert skulle kunna göra om vi bara vågade ta klivet. Om bloggen ger någon dåligt samvete hoppas jag att den personen kanske väljer att följa en annan blogg som den personen mår bra av.

 36. Men herregud, vad vill han, vad menar han? ‘…hatar inlägg från män’, varför skulle du göra det, och var har han fått det ifrån?
  ‘…beränknande’? Tror att mannen som levt i 60 år skulle behöva lära sig sluta vara så misstänksam mot andra. Suck för sådana som han.

 37. inte underlikt att det är krig i världen..lägg ner. inge mer tid åt sura gubben….låt Clara bestämma själv hur och om hon vill svara…

 38. Måste jag hela tiden ta ansvar över hur resten av jordens befolkning mår? Måste jag dygnet runt, hela tiden tänka på hur jag beter mig, vad jag säger, hur jag ser ut, hur jag låter, hur jag tänker etc etc. Måste jag ständigt ta hänsyn till alla världens religioner, politiska åsikter, könsroller och kulturella värderingar ? Måste jag anpassa mig till alla andra människors nojor, fantasier, fobier, konventioner, vanor, ideer, tankar och för mig fullständigt sinnessjuka åsikter? Är meningen med mitt liv att slå knut på mig själv för att tillfredställa alla andras behov även om det innebär att jag skadar och stympar mig själv både fysiskt och psykiskt?

  SVARET ÄR ETT RUNGANDE NEJ!!!

 39. Åh Clara, vad jag är glad att du inte håller käften och tar emot. Det är därför jag läser din blogg. Helylle eller inte, och benen må vara långa eller korta, stark är du! Inspirerande.

 40. Läste en kommentar en gång på den här bloggen från en mycket klok läsare. Kom inte ihåg de exakta orden, men det var något i stil med att det krävs mod att låta en sån här kommentar passera. En regel som kanske borde gälla både för bloggare och läsare. Ja, jag förstår att det var han som ”började”, men ger det verkligen bloggaren rätt att använda samma ironi tillbaka? Det är sorgligt, men denna läsare kommer nog knappast tillbaka hit igen. Visst, kommentaren kanske inte är av det vackraste slaget, men sorgligt, då jag tror han kanske försöker säga oss något.

  Förresten… hur kan vi vara så säkra på att det verkligen är en ”gubbe” och inte någon liten fjortistjej som vill jävlas lite…

  1. Jag är osäker på om du förstår vad ordet ”ironi” betyder då du använder det om gubbens kommentar.

   Varför i hela fridens namn skulle någon bry sig om han kommer tillbaka?

   Den som sa att det var modigt att låta såna kommentarer passera kan även ha missuppfattat ordet ”mod”. Det är just i tystnad som övergrepp – och patetiska försök till övergrepp – frodas.

   Fram med trollet i ljuset.

   När jag växte upp fanns i min stad en sån där gubbe – förmodligen inte riktigt frisk (han bar av någon anledning damperuk men manskläder i övrigt) men likväl lös i samhället – som brukade göra cykel-drive-bys, eller smyga upp i folksamlingar, och väsa ”Slicka fittan!” till småtjejer. De flesta blev så ställda och/eller rädda att de bara stod där och lät sig väsas åt medan omkringstående vuxna inte visste något. Tills jag en dag vände mig om, pekade på gubben och med hög, tydlig röst gastade: ”Varför säger du ‘slicka fittan’ till mig? Jävla äckel!” Efter det tog han långa omvägar om mig – jag såg ingen anledning att begråta det faktum att han nu inte ville vara min vän. Då var jag fjorton och han hade terrat mig – och andra – sen jag var elva.

   Anledningen att jag gjorde som jag gjorde var att jag hade sett någon – jag tror det var Fråga Olle – som sagt något om just detta: att övergrepp frodas i tystnad och att man inte ska vara rädd, på ett socialt plan, för att peka på när någon försöker intimidera en. Jag hade fått ”lov” av någon att säga ifrån. Jag behövde höra det för att fatta det beslutet även om det kändes pinsamt och jobbigt för mig. Vad än den mannen hade för problematik så visste han att han gjorde något fel och han aktade sig sen noga för mig. Jag ser det som mitt ansvar att freda mig. Inte att skydda honom och möjliggöra hans övergrepp. Jag är väldigt glad att dagens unga kvinnor inte väntar på lov från Olle Waller (jag är glad att han sade det han sade, men jag är ledsen att jag var uppfostrad så att jag behövde lov av en vuxen innan jag sade ifrån) innan de pekar ut människor som försöker intimidera dem.

   Belys trollen. Låt dem spricka. Kom ALDRIG och tala om för min dotter – eller min son – om jag hade någondera, att de måste vänta på lov från en vuxen innan de säger ifrån när någon ger sig på dem. Det behöver inte vara peddis-coprolalier för att de ska ha lov att säga ifrån – det gäller även andra typer av försök till härskarteknik och översitteri. Bit ifrån, kära barn. Bit ifrån och peka ut.

 41. Bara för att en gubbe på 60-år sitter och blir…. ”uppspelt” över att se bar hud och tror att det betyder något det inte gör behöver inte det betyda att det är kvinnan som ska skyla sig, såklart!! Det är gubbjäkeln som ska tänka om.

 42. Någon som är 60 bast borde ha vett att veta när man håller käften.

  Jag var nyss på konsert med The Sisters of Mercy och måste säga att deras lead guitarrist Ben Christo var lite lik din man (av det man sett på bild iaf). Det var nog håret, haha!

 43. Alltså jag fattar inte ens vad han menar. Du är jäkligt skarp, har en snygg klänning och ett himla fint hem som du jobbat skithårt med (det vet man om man läser din blogg), vad är det med det? Vad menar han ens med att du skulle vara utnyttjande, vem skulle du utnyttja? Och jag tror de allra flesta skulle vilja visa sig från det de själva tycker är sin bästa sida om de hade en stor blogg som du, inga konstigheter med det. En stor feministisk kram till dig Clara, som gör din egen grej.

 44. Men hjälp, vilken märklig kommentar. Stackars vi bloggläsande töser, ack och ve. Hur har han kunnat missa de otaliga gånger du har poängterat i olika inlägg, just det han påstår att du myglar med?

 45. Inget att bry sej om. Stackars 60 åriga gamla gubbe blir värsta kåt av att se dina snygga låååånga ben. Han dregglar ihjäl sej stackaren. Skicka honom en haklapp! Eftersom du e så beräknande och utnytjar din son kan du väl avvara en av hans gamla bananfläckiga haklappar?
  Tack för mej! // En av dina korkade läsare som inte förstår att du ger mej enorma skuldkänslor för att jag inte bakar bullar.

 46. Var och en som blogga bestämmer väl själv hur dom ska bemöta elaka kommentarer?
  Man vill väl inte behålla en taskig person som läsare bara för att?
  Väldigt intressant att läsa hur olika människor anser sig ha dom bästa åsikterna om hur saker ska göras och att var och en på sitt sätt försöker sänka Clara som person.
  Blir du stressad av att läsa hennes blogg? Sluta.
  Tycker du hon gör fel som ”hänger” ut den som anser sig ha rätten att tala om för henne att hon lever sitt liv fel? Tyck till, men du kan göra det utan att vara nedvärderande.
  Betänk även detta, en offentlig person har också rätt att bli förbannad och uttrycka sin ilska – offentligt.
  Vi som läser äger inte Clara, det är ju faktiskt hon som släpper in oss i hennes liv.
  Take it, or leave it.

  1. Tröttsamt med läsare som uppmanar andra att lämna bloggen så fort de inte ”håller med”. Komentarsfältet är till för att vi alla ska få lämna synpunkter. Det är ju bara dötrist om alla tycker samma.

   1. Såklart man får ha synpunkter. Men man kan ju tänka igenom innan man kommenterar vad man vill åstadkomma med sin synpunkt. Jag tycker det är tröttsamt med människor som gnäller utan giltig anledning till exempel.

  2. Word Karin! Håller helt med dig!

   Heja dig Clara! Du är grym! & jag blir såååå inspirerad av att läsa din blogg och du det du skriver engagerar på flera sätt. Nu är inte jag värsta storbakaren eller fixaren hemma men när jag läser din blogg så får jag hopp. Om att jag också kan göra nåt. Att jag kan göra nån skillnad, börja spela piano, skriva barnböcker, eller stå på mig mer för andra och mig själv. Tack för en fantastisk blogg Clara!

   Försök ta åt dig av all kärlek som skickas till dig från oss som stendiggar dig & låt det andra rinna av, som vatten på en gås. kraaam

 47. Jösses… Man blir ju mörkrädd, finns det verkligen folk hemma i stugorna som sitter och tänker såhär ? För man kan ju verkligen rå för längden på ens ben *suck*..

  För egen del längtar jag (!!!) enormt efter dina julpysselinlägg! Du sprudlar av inspiration – var nog därför jag fastnade för din blogg 🙂

 48. Bah! Vad töntigt som om föräldrar inte får vara fina! Jag är nu tämligen smällfetgravid och gör mitt bästa för att se sexig ut för min man. Trots jättemage och annat. Köper sexiga kläder och visar upp mig. Bara för att man skall få barn eller har barn betyder inte att ens sexualitet eller att man måste klä sig som en nunna!
  Nä klä dig gärna snyggt! Bara skönt med inspiration för en kommande smällfet mamma att man kan få tillbaka sin kropp och vara lika snygg som innan!

 49. Men alltså…. Först tycker vissa att att Clara ska ta mer ansvar för hur vi , resten av folket mår. Genom att framställa sig själv som lite sämre..kanske man skulle ha photoshoppat benen så de blev korta o tjocka istället??????? Vem har nånsin följt en blogg med en sundare livsintällning. ? Finns många bloggar som jag slutat läsa för att det perfekta bara blir för mycket.
  Sen tycker dessutom vissa här att Clara skulle använt lite andra ord när hon `hängde ut gubben`. Allvarligt. Clara kanske inte ens kände för o uppfostra just denna man, få honom på sin sida så han skulle inse att han sagt nåt dumt..bemöta honom med kärlek så att han tillslut skulle känna att – åh den där Clara hon är nog rätt härlig kvinna ändå.. Usch återigen att krav som börjar finnas mellan oss männsikor, att vi ska va proffs på retorik. Åt helvete med humor ,sarkasm , känslor o personlighet eller? Nä så platt o tråkigt. Känslor är till för att uttryckas ! Annars skulle ju ingen blogg va rolig att följa ! kram !

 50. Så tråkigt det måste vara att emot gnäll. Kämpar inte alla mammor efter att räcka till och dessutom se bra ut? Jag tycker det var ett jättefint omslag!

 51. Hej! Du har så otroligt många läsare som fullkomligt älskar din blogg. Jag är en av alla dessa och tycker att du verkar vara en fantastisk människa.

  Jag blir dock lite irriterad när då du indirekt svartmålar en människa och ”hänger ut” honom. Du vet ju om att Clara-klanen kommer attackera honom och stötta dig. Som offentlig person måste du ju givetvis få försvara dig, men det här tycker jag är lite fånigt.

  Så nu inväntar jag att någon kommenterar detta med aggressiv ton. Det är ju så det verkar fungera här.

  1. Å andra sidan, så borde ju kommentatorn också ha förstått att han skulle få mothugg, både från andra kommentatorer och från Clara, när han skrev en sådan kommentar, eller hur? Så är han känslig hade han kunnat vara smart och avstå.

 52. Haha! Åh jag kan inte annat än skratta! Det finns så otroligt mycket människor med konstiga och förlegade åsikter, vilket är tillräckligt för att man skulle kunna vara arg dygnet runt. Men du Clara gör så jag skrattar åt dem! Du driver med dem på ett mycket underhållande vis, du med dina låååång ben 🙂

 53. Hej! Har tidigare inte kommenterat. Jag känner bara, stå på dig, fortsätt göra det du gör (vilket du verkar göra:) Du är kompetent, innovativ, kreativ och vågar gå framåt. Vi tjejer behöver stå på oss och vara modiga mer som du! Förstår inte konceptet att kritisera och sprida sin negativitet bland sina medmänniskor. Vad är det för fel på folk. Och när sablars ska kvinnor sluta ifrågasättas, jämställdhet verkar vara vara ett svårt begrepp för många. Tack och hej!

 54. Oj vad irriterad man kan bli. Långa snygga ben på en lång snygg kvinna kan man väl få visa upp oavsett vad man har för intressen i allmänhet och varför inte om man är förälder? Det är ju rent löjeväckande. Själv är jag 1,63 lång och har ben som ser ut som kycklingklubbor, så jag står över, men oooh vad jag skulle flasha mina ben annars : ) Ofta tänker jag på vad som är viktigt här i världen och det är väl att alla gör det som de tycker känns bra. Vore dumt annars. Kanske en riktigt dålig dag fick bägaren att rinna över för personen i fråga.

 55. Men herregud så knäppt. Tur att du är smart och stark så du inte tar åt dig. Fortsätt vara underbara Clara!

 56. Jaja, Clara, hur VÅGAR DU?! Visa dina långa ben när mina är korta och stabbiga?! Fy skäms att du inte tänker på att det sitter en annan kvinna i Göteborg som KANSKE kan bli avundsjuk! Att du inte skäms över hur ursnygg du är. Och över vilken fin son du har. Och hur vågar du inspirera mig att julpyssla?! Hur kan du!? Självklart blir jag superstressad av dina vackra bilder!! Att du inte tänker på det, du som är så beräknande och smart affärskvinna.

  XD HAHAHAHAHHA!!!

 57. Det är TUR att du – som den smarta affärskvinna du är – vet att vi läsare förstår bättre än herrn som kommenterar. Och det är lika tur att vi alla kvinnor förstår vad ett omslag är, vad din blogg och du förmedlar och vad vi ska anmärka på. Jag hade kunnat förstå en reaktion om du haft urringning till naveln eller plutat med läpparna, men ben – nej, icket.

 58. Jag bara älskar dig Clara!
  Har saknat dina inlägg nu när du varit bortrest.
  Varje dag går jag in och kikar.
  Jag blir så vansinnigt glad av allt du skriver! I vardagen sitter jag och lyssnar på folk som sett uppdrag granskning och är arga på alla dumma människor som gör så mycket dumt.
  Själv har jag precis som du valt bort TV för jag vill mata mig själv med de tankar jag själv väljer att ha inte det som svt eller viasat vill att jag skall matas med.
  Dina tankar är sådanna tankar. Tankar som stärker mig och tankar som jag vill mata mig med. Tankar från människor som gör något åt och reagerar på saker i sin närhet och gör något åt dem. Istället för att se på uppdraggranskning och bli arg på något man inte alls kan göra något åt.
  Eller människor som tycker att man inte skall få visa sina ben av en eller annan anledning. För min del får du klä dig i vad du vill. Om det så skulle vara naket!
  Stå på dig! Be the change!
  Men minns också att dessa människor har anledningar till det de skriver. Kanske har denna man blivit misshandlad av en kvinna med långa bara ben. Eller skillt sig från en fru som han är bitter på som hade långa vackra ben! Eller kanske är det en mycket mindre orsak.
  Räddsla är problemet och kärlek är lösningen!
  Tror jag:)
  Och all min kärlek till dig och för det du gör för Sverige och världen! Frispråkigheten, kvinnorna, männen, barnen, hundarna, heminredningen och alla andra!
  Det stärker mig att du vågar stå för det du tycker fast att du får skit för det. För det får man.
  När jag såg filmen invictus då blev Nelson Mandela min idol. Och när jag läser det du skriver. Då ser jag Nelson i dig!

 59. Har folk inget bättre för sig än att klaga? Om han har sådana elaka saker att säga om dig kan han väl hålla dem för sig själv.

  Jag älskar din blogg. Och ditt sätt att se på livet och dess mening. Älskar ditt pyssel och får så himla mycket inspiration utav dig. Det bästa med dig är att du inte är sådär ytlig som många andra, utan att du vågar ta vara på allt det andra fina i livet: tex ditt hem, pyssel, familjen, foto, vintage/secondhand osv. Förstår inte varför folk alltid skall klaga på dem som är framgångsrika. DU är framgångsrik på DITT vis och din blogg är helt fantastisk. Jag beundrar dig. Och det vill jag att du ska veta och ta vara på . Tack för att du inspirerar mig.

  Kram, Andrea

 60. Alltså va? Jag blir så himla trött på personer som prompt ska racka ned. Och varför i hela fridens namn skulle folk få dåligt samvete på grund av att de inte hinner pyssla – de allra flesta (typ alla utom denna herre) har ju lite vett och sans och vet att man inte behöver göra allt som andra gör, men att inspiration kan vara lika fint det.

  Och dina kläder – alltså, jag tycker bilden är jättefin. Här ligger problemet uppenbarligen i betraktarens ögon.

 61. Jag funderar ju mest på om det inte är ett troll som skrivit det. Ett ganska nöjt troll just nu i så fall…

 62. Jag tycker nog att skribenten, den ni alla kallar gubben, har en poäng och som faktiskt, ni alla verkar missa! Det handlar om att lägga ut sig själv, sin familj och sitt liv till beskådan. För att uppnå vad?? Bli känd, tjäna pengar..ja, det måste väl vara det som är ändamålet Clara?

  1. Japp. Jag tycker Clara skall absolut strunta i att tjäna några pengar, bara ägna hela dagarna åt att baka och pyssla för att sedan beskriva det allt för oss tusentals läsare som längtar efter hennes underhållning, och får vara jättetacksam om och när vi, rättvisa och barmhärtiga läsare , gör en insamling på seconhandkläder, barnböker, utslitna skor och gårdagens limpor från Ica Maxi och skicka henne ett paket så hon slipper frysa och svälta ihjäl. Fast är hon en kvinna av riktig heder och moral kan hon väl vända sig direkt till socialtjänsten, inte sant?

 63. mannen kanske inte var den bästa på att uttrycka sig men det ÄR problematiskt att du så oreflekterat framställer dig som direktimporterad från 50-talet. jag tror att det kommentatören försöker förmedla ang din son är att det är synd att din son ofta figurerar i bilder för att han passar in i den bilden som du vill förmedla. man kan knappt hitta en enda bild av din son där perspektivet inte är lantliv från 1960, det är lätt att fråga sig om han därmed inte blir en del av din image – för hur schysst skulle det vara?

  kvinnor ska få gå klädda hur de vill, men att i en hushållsarbetande situation på omslaget av en tidning stå i en kort klänning och högklackat med blinkningar till 50-talet kan bara ge associationer till ett icke-frigjort kvinnoliv. det går att jämföras med underklädesreklam där kvinnor har underkläder på sig i helt orimliga situationer och tanken med denna reklam är ju just att egga fantasin.
  (personligen tycker jag även att bilden i fråga förminskar hushållsgörat som syssla, men det är en annan diskussion.)

  1. Jag har liknande tankar, Emma.
   Jag själv var på väg att köpa just den tidningen men när vi stod i kön reagerade min man ”är du inte klok? Ska du verkligen köpa detta?” (Han hade ingen aning vem Clara är och att jag läser hennes blogg)

   Han reagerade på omslaget (dock inte på Claras ben), på det där att en kvinna står i ett fint prydligt kök med en unge i famnen och uppklädd men fina skor på. Det för tankarna direkt till Betty Draper- alltså det orimliga kravet att sköta hushållet, ta hand om ungen, baka surdegsbröd, sy egna gardiner, piffa upp sig (i köket!) och vara glad och nöjd. Det är klart att den här bilden projicerar orimlighet år 2011.
   Så antingen tolkar man bilden så eller så kan man se den som satyr över den rådande -bakagenbrödodlaegnagrönsakersyvimplarnatillbarnrummetetcetcochgöradetmetettleende-trenden.
   Jag skulle önska att bilden var menad som ett skämt men något säger att den inte var det.

   1. Just den är stylingen känns rätt tveksam. Och inte snygg framför allt. Unge, mamma och kök matchar inte varandra för fem öre. Och stilbrott är väl inget riktigt brott, men här känns det faktiskt att huvudpoängen var att framställa Clara som en Riktigt Raffig Morsa. Det funkade inte. Vem är stylisten? Hur mycket bestämmer du själv, Clara? Din egen smak och stil från förr känns betydligt intressantare.

   2. Jag måste hålla med. Jag känner att Clara absolut inte måste försvara sig gentemot sina kommentatorer, men nu valde hon ju att göra det. Framför allt tycker jag att det är så störigt att man som bloggare alltid ska tänka på dom som inte kan få barn, eller inte har pengar, eller fått armen amputerar och inte kan ha kortärmat när man skriver inlägg och hoppas att Clara fortsätter att inte ta ansvar för kreti och pleti som inte kan sluta läsa. Men som offentlig person som ofta skriver skarpa inlägg (som alltsom oftast är huvudet på spiken, precis som sommarpratet) måste man nog ändå säga att man gett sig in i leken, och denna lek handlar om att diskutera könsroller. Jag står helt bakom att Clara får ha på sig precis vad sjutton som helst och vara så snygg som hon vill, men för mig handlar omslaget om något mer isolerat. Om vi bortser från allt det Clara skrivit och vad artikeln i tidningen handlar om så måste nog ändå omslaget betraktas som märkligt. Om vi byter ut Clara mot Laila Bagge eller Pernilla Wahlgren eller Linda Rosing, vad hade reaktionerna på omslaget varit då? Hade vi kanske hört om att det är typiskt att unga kvinnor i karriären ska se sitt barn som en trendig stilbildande accessoar? Att det är så viktigt att se perfekt och snygg ut? Att man bidrar till perfekta ideal som ingen kan leva upp till? Är det inte så att det ofta är just tidningarnas omslag som man ofta diskuterar och bedömer? Vad på bilden berättar egentligen någonting alls om Claras ideal? Vad sägs om omslag till Café med en sexig brud som skrevar på framsidan och artikeln sen handlar om hur hon jobbat stenhårt hela livet för att tillslut har kommit dit hon vill? Vem försvarar henne? Skulle Clara försvara henne?

    1. Cyniska är ni. Vad är det ni vill? Hur lever ni era liv, hur klär ni er, hur inreder ni era hem, vad jobbar ni med, hur ser era relationer ut…berätta så kan vi andra gå in och dissikera och ställa till rätta när vi tycker ni gör övertramp, klär er fel osv. Det skulle vara väldigt intressant. Jag är övertygad om att Clara klär sig i det plagg hon tycker om och mår bra i, att hon trivs i sitt hem och har gjort medvetna val, att hon är en fantasisk mamma till sin lille pojk och lever i en sund relation. Hon skriver och har en blogg som har blivit så populär. Hon har en lön och är öppen med sina val. Vad är fel med det? Skärpning!

     1. Att kritisera Claras framtoning i ett visst sammanhang är lika svårt som att säga något emot kungafamiljen;-) Genast blir det personligt och man är en dum glädjedödare som anhängarna kastar sig över med känsloladdade argument.

      Det här handlar varken om mitt eller Claras liv. Tror du att det där omslaget säger något om hur Clara lever och har det i sin vardag? Det finns förstås inget som säger att det INTE gör det, men grejen är att en tidning vill förmedla en viss, ofta redan färdigtänkt bild. Det är den bilden och vilka diskussioner och värderingar på tidningen som ligger bakom som jag tycker är intressant.

     2. tina, du har helt missat poängen. läs gärna en gång till och säg sedan till om du inte får ihop resonemanget. denna tidning säljer lösnummer på en stereotyp kvinnobild, bara för att det råkar förställa en tjej som ibland säger att hon är feminist så uppväger inte det de bakåtsträvande associationer som man får. hur många som ser bilden VET att det är (åtminstone enligt sig själv på sin egen blogg) en tjej som är för jämställdhet? därmed inte sagt att clara aldrig ska få gå i topless i lackpumps…
      givetvis har clara reflekterat över tidningens genomslagskraft då hon tackade ja till intervjun, och därför borde hon även känt ansvaret för att inte förmedla en så förlegad bild.

   3. Jag verkar inte alls ha uppfattat omslagsbilden på samma sätt. När jag tittar på bilden så tänker jag ”julafton” eller ”adventsmys”, alltså inte alls ”nu har hon vardags-diskat-städat-hushållssysslat-och-skall-vara-fin-för-sin-man”. Mitt intryck av bilden är istället att ”julpysslat-färdigt-nu-är-det-dags-för-glögg-på-kvällen-dan-före-dopparedan”. Jag menar, de flesta av oss är väl ändå uppklädda i vårt fina kök en sådan dag?

   1. jag tycker att det är oreflekterat att inte försöka se till vad en person har att säga utan haka upp sig på att hennes ben blir nämnda. jag tycker också att det är oreflekterat att låta sig fotograferas i en situation som så tydligt ger förlegade associationer.
    men om clara verkligen reflekterade så vill jag gärna höra.

 64. Nämen va f…. Stå på dig och fortsätt som du är just nu. Varför ska man inte idag få klä sig och göra det man själv vill.
  Kram Maria

 65. Jag tycker att det är intressant att de som fotograferade hade med sig kläderna. Bilden var den som tidningen ville visa upp. Om det var de kläderna du ville ha så är det ju helt ok. Men om du inte kände dig bekväm?

  Ser man till historien så har ju den äldre generationen lagt ner ett enormt stort arbete på att kvinnan inte bara ska betraktas som ett objekt. Och vars enda roll är att se snygg ut, ta hand om barn och stå i köket och ha ett perfekt hem. Och serva sin man i allt.

  Jag vet att du vill ge inspiration att man ska få vara som man vill. Tycker man om att laga mat och vara kreativ i heminredning, etc så ska man självklart få göra det. Precis som man ska få skriva böcker, eller konstruera flygmaskiner om man känner för det. Oavsett om man är kvinna eller man. Men det omslagsbilden förmedlar är, som andra här redan skrivit, antingen en direkt satir över den gamla tiden då kvinnan var fången i en mycket snäv roll, eller vill den att kvinnan ska återgå till den gamla rollen? Vad förmedlar tidningen i övrigt?

  Det är en viktig samhällsfråga som omslagsbilden väcker.

 66. Har för mig att jag sett att du och fina fina Annika Marklund känner varann… Har du hört att hon fårr cancer 🙁 🙁 🙁 Jag grät hela natten när jag läste det… Du och hon är mina favoritbloggare alla kategorier… Livet är så sjukt orättvist!!!!

  Kramar från Em

 67. Hej Clara! Mina döttrar brukar läsa din blogg, och själv brukar jag också kika in då och då. Jag tycker ofta du har kloka åsikter, och att du är en bra förebild för ungdomar till motsats mot många andra s k kändisbloggare. Jag har inga problem varken med omslagsbilden eller dina långa, vackra ben, däremot kan jag bli lite bekymrad över att du verkar ha så svårt att ta emot kritik och hantera andra åsikter än dina egna. Ibland kan det faktiskt vara nyttigt att smaka på och reflektera över dem innan man bara spottar ut det som smakar illa. Som fyllda 60 och lite till blir jag förstås också bekymrad över att någon blir avfärdad som ”surgubbe” och allmänt otillräknelig, bitter, ensam och allt vad det är, bara för att han tycker annorlunda och har synpunkter på din image. Om du och dina beundrare får leva, så blir ni förhoppningsvis 60 en dag, och då misstänker jag att ni vill bli respekterade för era åsikter – vilka de än är – utan att bli idiotförklarade!
  Jag hoppas att all beundran – för att inte säga idoldyrkan – inte stiger dig åt huvudet Clara, så att du blir fartblind och tappar din ödmjukhet. Det vore väldigt synd tycker jag, eftersom du har så mycket vettigt att tillföra. Önskar dig allt gott!

  1. Precis så känner jag med, det är inte värt att uttrycka någon avvikande åsikt här. Många av Claras inlägg utrycker starka åsikter, påminner om debattartiklar. Men någon debatt får det aldrig bli här. Clara är vis, snygg och driven, och väldigt snabb på att försvara sig oftast ganska aggresivt. Öppenhet för olika tankar och olika livsval finns inte. Här säger man bara hurra!

   1. ”Jag hoppas att all beundran – för att inte säga idoldyrkan – inte stiger dig åt huvudet Clara, så att du blir fartblind och tappar din ödmjukhet.” Menar ni på allvar att Clara ska skriva ett ödmjukt svar på denna mans dåligt uppbyggda och formulerade kommentar till klädseln på tidningsomslaget? Hon ger en underfundig replik, skämtar om det. Hur ska man annars bemöta det inlägg som mannen gör? Är det inte mannen som saknar ödmjukhet? Ville han att skapa en konstruktiv debatt där: ”Öppenhet för olika tankar och olika livsval finns”? Uttrycker han sig över huvud taget med respekt som förtjänar mer än Claras kommentar?

    ”Clara är vis, snygg och driven, och väldigt snabb på att försvara sig oftast ganska aggresivt.” Konstigt vore det väl om hon inte skulle få försvara sig både snabbt och aggressivt? Hennes stora läsarskara beror knappast på att hon ger långsamma och defensiva svar.

    ”det är inte värt att uttrycka någon avvikande åsikt här.” Vilken tråkig inställning, som både förminskar Clara och hennes läsare. Det går alldeles utmärkt att uttrycka sig i dessa kommentarsfält, med väl skrivna inlägg så tror jag säkert att du kan få många att lyssna på dina tankar och annorlunda livsval. Varför inte starta en egen blogg som motvikt istället för att bara säga att någonting inte går? Clara censurerar inte kommentarerna, hon besvarar dem på den nivå som de förtjänar.

    Jag hoppas att ”all beundran – för att inte säga idoldyrkan –”, som du får Clara, gör att du blir ännu modigare och att du fortsätter att ryta tillbaka på ditt skarpa och underhållande sätt.

    Kram!

    1. Fast jag får inte riktigt ihop det ändå. Kritiserar han verkligen snygga välklädda mammor, eller kritiserar han vad omslagsbilden förmedlar? Vart kommer Jacob in i bilden, visar han benen på något omslag också eller?

    2. Jag menade inte just detta inlägget, jag menar överlag. Och jag säger inte att jag har en annan livstil heller. Jag tänker bara såhär att diskussionoch debatt och olika tankar gör livet rikare och är utvecklande. Och mijön här är inte öppen för det. Måste man ha en egen blogg för att få ha egna åsikter? När man kommenterar bloggar ska man tycka som bloggerskan eller?

     1. Jag ifrågasätter varken din livsstil eller vikten av att föra en debatt som kan vara utvecklande och göra livet rikare. Kör på bara! Skriv debattinlägg, ordet är fritt oavsett om du tycker som bloggaren eller ej! Låt dig inte hindras av alla som skriver negativa svar, kom med konstruktiva svar istället för att bara konstatera att debatten inte är öppen. Driv diskussionen framåt istället för att bara ställa retoriska frågor.

  2. Clara kommer att bli äldre och klokare och slipas av i kanterna, så småningom. Just nu njuter jag av hennes bitighet, eller stingslighet som någon kallade det. Hon är ung, cool, rivig och inte alltid så genomtänkt. Inte perfekt, men det är därför vi älskar henne.
   // Stolt anhängare av Clara-klanen

 68. Ja hujedanmej för kvinnor som tycker om att baka, vara snygga OCH vara business-minded på en och samma gång, dom måste nog förbjudas.

 69. Komiskt också hur mannen ifråga stavar ditt namn med k istället för c och dessutom använder lite begynnelsebokstav i namnet för att medvetet trycka ner. Härskarteknik kallas det 🙂

  1. Eller bara något så enkelt som ett misstag? Vi vet ju faktiskt inte varför han skrev Claras namn som han gjorde, att peta i det känns lite löjligt.

 70. Jag gillar dig och din blogg.
  ”Gubbens” kommentar handlade dock knappast om dina låååånga ben (som för övrigt är snygga) Troligen väljer du att inte förstå det.
  Passar också på att be lite om mer inspiration, pyssel och dagens outfit, det var längesedan vi fick läsa sånt!

  1. Men snälla du, vad är det han VILL säga mer än att kasta skit? Hans kommentar är fullständigt osammanhängande. Han påstår att Clara gör fel saker, skapar stress, har pantade läsare, klär sig fel, utnyttjar sin familj när de är med på bild, …vad är det om, exakt VAD är det han vill ha sagt? Det är ju heltvansinnigt. Nej du, vill man ha respekt från andra får man banne mig visa respekt också. Svårare än så är det inte. Arnes inlägg var lågt, oförskämt och sexistiskt. Punkt.

 71. Haha, vad roligt! Jag som tänkte när jag såg bilden, perfekt längd på klänningen; inte sådär superkort så man undrar om man ska få se rumpan snart men inte heller sådär gråtantkort för att man ska ha över knäna men helst inte visa någonting mer. Helt enkelt perfekt och lagom längd till ett par snygga långa ben! Inte alla som kan bära upp en sådan klänning!
  Ska man tänka på att du är mamma? Ja men förbövelen visa dina vackra spiror då just därför! Visa att morsor de kan också vara tjusiga!

 72. Jag tycker att bloggare ska ta ansvar för vilken bild de förmedlar…det kan bli lite vä skönmålande ibland.

  Men jag tycker också att vi bloggläsare måste ta ansvar för och reflektera över vilket pussel vi lägger utifrån det vi läser i bloggar och glansiga magasin. FÖr är det inte DÄR problemet ligger?

  *Vi läser om en mamma som hinner pyssa och baka
  *Vi läser om en annan kvinna som har gjort kometkarriär
  *Vi läser om en familj som gör de mest fantastiska semesterresor med sina barn och far jorden runt under föräldraledigheten.
  *Vi läser om en vältränad tjej som sportar varje dag.
  *Vi läser om någon som älskar heminredning och ägger alla sina pengar på att skapa ett vackert hem.

  …sen lägger vi ihop alla de pusslebitarna till en enda vision och tänker att DEN människan skulle jag vilja vara. Det är klart som fan att vi känner oss stressade då!

 73. Bra att du ger svar på tal! När jag läste inlägget tidigare (när reportaget var nytt) av signatur Arne, höll jag på att smälla av. Så lågt skrivet. Han sågar var du gör, hur du gör, hur du klär dig, han insinuerar en massa och sågar dina läsare ”som inte förstår”. Helt vansinnigt bisarrt och sjukt! När han skriver om dina ben säger det ju mer om hans fokus än om ditt. Det finns tjejer som håller med ”Arne”, och jag tror de är missnöjda med sina liv på något sätt, och därför har behov av att kasta skit på andra. Det är så tragiskt och trist. Heja Clara! Stå på dig och fortsätt att vara precis den du är och gör din grej fullt ut. All heder! Ser fram emot att lyssan på dig i radion i december 🙂 Kram Tina

  1. Varför kommer det här alltid upp, att kvinnor som har politiskt okorrekta eller otrevliga åsikter alltid tvunget är missnöjda med sina liv, olyckliga, avundsjuka och så vidare. Jag menar inte bara just din kommentar, utan överlag i diskussioner. Det finns många människor som har idiotiska och hemska åsikter men är fullt lyckliga med det ändå. Vi tycker olika helt enkelt.

 74. Nu verkar ju inte den här mannen ha tänkt igenom sitt inlägg speciellt mycket. (Får man inte ”visa” benen bara för att man är mamma? Sitter föräldraskapet i klädseln?) Men jag måste ändå fråga dig Clara. Min uppfattning av dig är att du har sunda feministiska tankar och åsikter, inte att du är en mans-hatare. Men jag har å andra sidan bara läst din blogg en kortare tid så jag bara undrar; är det verkligen så att du ”hatar” inlägg från män?

 75. Jag får inga bra vibbar när jag läser ditt svar Clara, man kan behandla alla med respekt och svara på ett bra sätt. Varför ska man hålla på och ge varandra käftsmällar? Det är det som det flesta här inne tycker är ok men en kristen? Om man nu är det… Ärligt talat verkar du inte vara en så trevlig människa faktiskt, intolerant och agressiv mot andra.
  Jag skulle vilja ge dig ett annat råd. Sluta säg ABSOLUT hela tiden i tv. Det blir så himla tjatigt…

  1. Jag håller absolut med dig att man kan (och ska) behandla alla med respekt. Något som jag totalt saknar i ditt inlägg.

   ”Det är det som det flesta här inne tycker är ok men en kristen? Om man nu är det… ” Är det upp till dig att avgöra hur ”god” kristen Clara är?

   ”Jag skulle vilja ge dig ett annat råd. Sluta säg ABSOLUT hela tiden i tv. Det blir så himla tjatigt…” Ja, du sa det själv i ditt inlägg ”Varför ska man hålla på och ge varandra käftsmällar?” och varför ska man göra helt meningslösa inlägg där man framstår som att ”inte vara en så trevlig människa faktiskt, intolerant och agressiv mot andra.”

   1. Det jag sa tycker jag var en viskning jämfört med när Clara ryter ifrån. Du har nog lagt in mer än vad jag gjorde i min kommentar. Dina ord utstrålar ilska tycker jag. Jag tror säkert Clara förstår vad jag menar med om det är kristet att vara intolerant och agressiv och göra sig rolig på andras bekostnad. Det är för mig tvärtemot vad Jesus står för. Och Jesus ord vill väl alla kristna efterleva? Varför skulle man annars vara kristen??
    Det här med ordet absolut kan vara bra att få uppmärksammat om man vill göra ett seriöst intryck i rutan. Och det BLIR tjatigt att lyssna på hela tiden.

    1. Jag tror att många uppfattar din mening ”Om man nu är det..” som ett sarkastiskt ifrågasättande av Claras kristenhet. Det är en sann översittarstil att hävda att andra människor inte är tillräckligt goda kristna. Det är väl gud som ska avgöra det om någon? Du kanske inte upplever det själv men dina ord utstrålar också intolerans, ilska och aggressivitet. Det mest komiska i detta är att du kontinuerligt upprepar din motsägelsefullhet, du fortsätter att förolämpa utan att du själv ger sken av att verka inse det samtidigt som du klagar på att andra uttrycker sig just på det sättet.

     1. Och jag har väl rätt att säga att jag upplever att någon ger ett otrevligt intryck utan att för den skull bli anklagad för att förolämpa andra??

 76. Länge sen jag kommenterade något här men nu blev jag sjukt irri. Va fan. Vad trött jag blir på människor som måste trycka ner. Klart man kan visa sina spiror. Och det har inget att göra med mammaskap. Mina ben är tjocka korvar, men jag visar då upp dem ändå.

  Vad fin bloggen blivit förresten 🙂

 77. Inte kan väl din käre make ha kolossalt mycket längre ben än vad du har? Han är väl knappt längre än dig? (Ja, du ser vad en annan hakar upp sig på.)

 78. Det är ingen man som skrivit inlägget. Det är en kvinna som mår dåligt, så
  ta det för vad det är

  1. Jag tycker inte om Clara i detta fall.
   Däremot tycker jag det är grymt tråkigt att du hävdar att en kvinna med åsikter, eller en kvinna som tycker något negativt om en annan kvinna som är populär = en olycklig kvinna.

   Varför kan man inte som kvinna få ha åsikter om andra UTAN att stämplas som olycklig och bitter.

 79. Sur gammal karl. Fy tusan vad trist kommentar. Och lång var den också. Nej, tacka vet jag dig, din blogg, det du berättar om ditt liv och ditt driv. Och snygga spiror har du också.

 80. det kanske vore en ide att låta alla elaka och kränkande kommentarer vara kvar så att inte så många tror att det bara är hyllningskören som skriver, för då blir det kanske lätt att tro att Clara blir sur vid minsta mothugg, och så tror jag inte riktigt att det är.

 81. Hola,

  Ja, lite rätt har han tycker jag. Ivarje fall om det där helylleidealet…det är lite för mycket bullbaksfeeling ibland men det är ju ditt liv och det du lever pa…att ge det intrycket. Det där med hur du klär dig är en typisk kommentar fran en mansgris!

  Saludos desde Madrid,
  La Madrileña

 82. När jag tänker på dig Clara så kommer alltid ett inlägg tillbaka och får mig att le. När du berättade att du torkar upp grötspill (eller vad det var) med strumpan, glömmer amningsinläggen så det blev blöta fläckar vid tuttarna m.m. Helt underbara du! Glöm tråkjävlagubben med korta ben till sina långa klänningar.. 🙂
  Kram

 83. Att använda sig av humor för att bemöta nedlåtande kommentarer är både smart och roligt! Alla läsare vet ju att du gör det du gillar OCH försörjer din familj på det. Och att du klär dig i sådant du gillar OCH har feministiska åsikter (inte alls ”50-talhemmafrusåsikter”).
  Fortsätt som du gör! Du är en otroligt stor inspiration till mig att försöka ta mig tid att göra kreativa saker, njuta i livet och ha snygga kläder OCH feministiska åsikter. Jag fick en väldig lust att börja använda mina korta kjolar mer nu när jag fått barn och allt!

 84. Ja, vart kan man börja… Att kommentatorn är rätt bitter går ju inte att komma undan. Det som chockar mig är att folk inte inser att nästan alla bloggar (professionella och helt privata) ofta bara visar en liten del av en människa och deras liv. Man väljer själv att skriva om precis det man vill och om folk vill läsa så får de ju självklart göra det. Som läsare ska man dock komma ihåg att en blogg inte är någon ”livsfakta” eller pekpinne för någon annan, det är snarare en av många ventiler att ”såhär gör jag”. Man kunde önska att alla kommentarer (positiva som negativa) skulle kunna vara konstruktiva, men det verkar omöjligt i dagens samhälle, eftersom folk har så mycket dötid att surfa runt och ha åsikter om vad alla andra gör. Jag tycker att Clara, precis som alla andra får blogga om precis vad hon vill (och visa upp så mycket eller lite av sin vardag som hon vill!). En blogg är alltid ett varumärke och en del av en person, och bjuder aldrig på precis hela sanningen. Heja Clara och alla som orkar blogga vidare trots såna här bittra kommentarer!

  1. Tack så mycket:) Väldigt fint skrivet. Jag tänker på ett indiskt ordspråk. ”Avundas aldrig någon det sken av lycka han ger. Du känner inte hans hemliga sorger”

 85. Det finns inga dumma frågor, bara dumma människor som ställer frågor 😉

  Som om du Clara skulle förstöra livet för andra som inte har det som du. Och att någon ens inbillar sig att en blogg är en loggbok om hela ens liv, det är ju snarare en liten del som man väljer visa. Det är sällan ens allra innersta. Bara för att jag har en inredningsblogg betyder det inte att det är det enda jag gör, eller att det ens är det viktigaste i mitt liv, det är bara något jag gillar. Om jag dessutom skulle få för mig att ha på mig kortkort och visa benen nästa gång jag målar om en möbel, så får jag det 🙂

 86. Det känns som han ville ha en poäng men att den försvann i allt svammel… Och det där med att du ska ge ”oss” dåligt samvete för att vi inte hinner med allt pyssel? Ja men då borde det inte finnas tv/tidningar/bloggar om tex fiske för jag hinner då aldrig fiska och borde jag få dålig samvete för det?

  Vill också (utan någon viss poäng) berätta att min 60 plus mamma och jag 35 båda läser din blogg från varsinn kust och diskuterar ibland dina inlägg över telefon. Det tycker jag är fint!

  Kram

 87. Nej nej nej!!! Så himla himla dumt! Hur kan folk tycka att de här nån jävla rätt att berätta hur folk ska klä sig? Helt overkligt. Att de får gå lösa och t.o.m styra saker i vårt land, 60-åriga gubbar som riskerar att ha sådana åsikter.
  Lova lova att det inte får dig att klä dig annorlunda.
  Du är modig som gör allt du gör fastän det finns risk för påhopp som detta.
  Kram!

 88. Men VAD FAN liksom? Jag tycker att du är sjukt ödmjuk med din image, du är den du är men du ger då rakt inte andra människor dåligt samvete för att de inte hinner/kan/orkar vara likadana. Snarare är du ju alltid så uppmuntrande och hjälpsam! Vad jag hatar när folk ska vara så elaka.
  Om en jägare skulle strippa på utsidan av nästa Jakt & Fiske-nummer kan jag slå vad om att majoriteten av befolkningen bara skulle skratta och tycka att ”Nej men guuuuuud så tokigt!”. Suck.

 89. Jag gillar din blogg och kollar den lite ibland. Hur som helst så var klädseln i det fotot helt fel. En för kort tröja med högklackade skor…. Håll dig till den stilen som passar dig bäst, 50-tals klänningarna! 🙂

 90. Sitter och funderar över varför sådana kommentarer ges utrymme överhuvudtaget.
  Är det nödvändigt att visa upp dem som kastar glåpord runt omkring sig. Tycker att dylika funderingar kan få förpassas direkt till papperskorgen där de hör hemma. Negativitet och energitjuveri av det här slaget leder aldrig till någonting bra.

  1. Därför att jag tycker att det är intressant att visa på hur olika krav som ställs på mammor och pappor. Jakob skulle aldrig få höra en sak som detta. Det beror inte på att folk är elaka och onda utan djupt okunniga om sina egna föreställningar kring moderskap. Hade jag bara raderat kommentaren hade ingen lärt sig någonting. Nu kanske någon får en tankeställare. Och då har den där negativa skiten förbytts i något positivt

   1. men jag tror inte att poängen var att hur du exponerar dina ben. backa några meter och läs vad han försöker säga istället.

    1. Tror inte heller att poängen ligger i exponeringen av dina ben. Spännande att du bara ”försvarar” just den delen av kommentaren. Lika spännande att läsa igenom ”heja Clara” kommentarerna som uppenbarligen skrivits av människor som läst ditt försvarstal och tolkat innebörden av hans kommentar efter det istället för att läsa den s.k. elaka kommentaren en gång till och tänka efter själva.

     1. Ja, visst finns det en uppsjö av fördomar kring hur mammor skall vara, mer så än för papporna. Det håller jag helt och fullt med dig om. Det gäller att hitta sin egen mammaversion som man kan stå för, fullt ut. Och visst provocerar det många. Så är det.
      Ser ändå inte det positiva i att konfrontera på det sätt du gör här med publicering av kommentaren i sin helhet.
      Det ger mannen ifråga alldeles för stort utrymme, och skapar i mitt tycke alltför stort fokus på något som endast är negativt.
      Förstår hur du tänkt, och med all respekt för ditt tankesätt och person så tror jag inte att du uppnår det du vill med ditt inlägg.
      Vi är många som tycker att det du gör är beundransvärt, smart och snyggt. Som alltså står för det positiva – ge det större plats istället.

   2. Men är det inte intressant att du lägger fokus vid att han nämner dina ben? För att han är man? Min tolkning är inte den att han tycker att det är förbjudet att visa benen om man har fått barn, och om Jakob hade varit på ett omslag med inoljad överkropp hade det också känns rätt underligt med tanke på den jordnära natur han verkar ha.

    Jag gissar att han syftar på det tvetydiga att du har ställt dig emot objektifieringen av kvinnan men ändå står i en pose som klassiskt har intagits av väna små kvinnor som ska visa upp sina vackra spiror. Varför är det alltid kvinnorna som hamnar i reportage med en bebis på armen, och inte männen? Och hur ska man posera då? Ja, det vette sjutton.

    Det beräknande han talar om tror jag handlar om din image som jag ibland tycker snubblar över sig själv. Du kritiserar den klassiska kvinnobilden men ibland, utanför bloggen (exempelvis i magasin och likande), så känns det som du med hull och hår är en del av den. Jag blir inte klok på det, det förmedlar en så tvetydig bild.

    1. Jag valde kläderna för att det var något som jag absolut skulle haft på mig om jag hade glöggparty hemma (vilket bilden ska påskina). Jag kände mig jättevacker Det är oerhört tråkigt att det bara får plats för en enda kvinnotyp i media – men det är ju inte de enskilda kvinnornas ansvar att förändra. (Vi kan ju bara göra det bästa för att vara de vi är och vill vara – vilket jag tycker att min blogg är ett strålande exempel på). Ansvaret för mångfalden av ”kvinnotyper” i media är medias. Precis som de smala modellernas inte kan ta ansvar för att de är smala. Det ska såklart få finnas smala modeller OCH tjocka modeller. Men de smala kan inte bli tjocka. Det måste de som bokar modellerna se till – att mixen är bra. Precis så känner jag inför det här. Jag fick vara mig själv på omslaget och det är jag glad för. Och önskar bara att fler personer fick vara sig själva på tidningsomslag – oavsett om de passar in i den klassiska kvinnosterotypen eller inte. Anledningen till att jag skrev just om benen var för att belysa hur vansinnigt det är att man ska klä sig annorlunda för att man blivit MAMMA. Ingen har någonsin menat att Jakob bör klä sig annorlunda för att han är pappa.

     1. När jag läser Arnes kommentar läser jag inte ett samband mellan dina ben och att du har en son, men jag tror att vi överlag läser den där kommentaren på rätt olika sätt.

      Tack för att du tog dig tid att svara!
      Ida

 91. Roliggt så olika perspektiv man kan ha, har faktiskt inte tänkt på benen.. .=) Men han måste ha lite chrush på dig o vilja ha mer? det hindrar väll mer än det att han försöker stoppa dig att vara klädd så…hmm hur man än vänder sig så har man rumpan bak

 92. Jag förstår inte hur man kan skylla på någon annan för att man själv är stressad. Om man nu är så himla stressad över julpyntet, varför sitter man framför datorn och grottar in sig i bloggar? Och varför väljer man att läsa en blogg som får en att må så dåligt?
  Finns så mycket knasigt folk klämmer ur sig, inte blir jag det minsta stressad av att se pepparkakor på en blogg. Inte tror jag att varenda bloggande människa sitter och oroar sig över att läsarna ska bli stressade över vad man skriver om.

  Och att Clara sedan skulle ha någon slags skyldighet att bemöta förvirrad kritik med ödmjukhet, eller förändra någons världsbild, det fattar jag inte. Clara skriver och delar med sig av sitt liv, vi väljer att läsa. Vilken rätt har vi att kritisera och kommentera allt som stör oss? Jag är väldigt intresserad av att veta vilka av dessa kritiker som skulle gå fram till en främmande människa på stan och tycka att hon minsann inte borde visa upp sina långa vackra ben för allmän beskådning när hon bär på sitt barn, och varför har han klänning? Han är ju pojke!!! Folk är så modiga bakom en datorskärm.

  En kul grej är att när lille B föddes vad det otroligt frustrerande att inte få veta vilken kön det var, men nu när han är med på en massa bilder så är det fel av Clara att exponera sin son. Det är mystiskt hur allt kan anses som fel, hur an än gör.

 93. Åh, Clara jag blir nästan ledsen av dethär. Du är en så stor inspirationskälla i mitt liv, och en så stark kvinna. Precis en sån förebild som man längtar efter skall finnas. Någon som vågar ta plats. Som vågar göra traditionellt kvinnliga saker också utan att dubbelbestraffa sig själv eller skämmas. Som står för att hon är både kristen och feminist, och det är inte varandras motpoler (faktiskt!). Jag är verkligen stolt och glad över att få läsa din blogg, och det nästan pirrar till i magen när jag ser att du har ett nytt inlägg.
  Därför blir jag ledsen över att det finns de som inte förstår att du har så goda intentioner. Du förtjänar inte den skit du får! Ta inte åt dig! Om det är en kvarts miljon som läser din blogg, och vissa inte tycker om den, vad är det som säger att (ursäkta uttrycket men..) de är helt normalt funtade?

  Jag älskade reportaget, och önskade att det varit tio sidor till. Minst. Gud välsigne dig Clara och fortsätt vara den rakt-på-sak-feministen som jag gillar!

 94. Jag tycker mycket om din blogg, men att du inte förstår vad ”gubben” menar med sitt inlägg gör mig lite besviken. Han menar att du är en affärskvinna som är lättberäknad (?), helt enkelt. Han menar också att du utnyttjar din son till din karriär. Din son har inget att säga till om att synas offentligt än så länge, vilket din man har.
  Fastna inte i hur kvinnosynen är, så mycket så att du inte ser vad folk menar och tror att det bara är ett kvinnopåhopp. Nu kritiseras även män, vi är faktiskt på väg mot nyare tider.
  Jag blir inspirerad av din blogg. Det gör att jag själv vill bli kreativ. Om jag inte hinner vara kreativ så är det skönt att läsa om någon som är det åt mig. Om folk blir stressade av att läsa din blogg, så bör man låta bli att läsa. Dock kan du förmedla till de stressade att lugna ner sig mycket lättare än hur Zlatan skulle kunna lugna ner oss på grund av att han är så vältränad. Nu har ju Zlatan skrivit en bok. Köp den, det kanske finns nåt lugnande där…
  Eftersom du trodde ”gubben” blev provocerad av dina ben skriver jag detta:
  Om en känd man skulle visa sig lite lättklädd med sitt barn på ett omslag så skulle säkert någon jäkel kommentera det också. Dock skulle mannen sluddra igenom det och kasta bort det med ett axelryck. Det är inte värt att lägga ner energi på sådant trams!

  Det tråkiga är också att ”gubben” nedvärderar läsarnas förmåga att inse att din blogg är ditt jobb.
  Han missar att skriva vilken bra förebild du är för många unga tjejer. Din blogg går inte att jämföra med många andras!

 95. Helt utan leverans men en liten kommentar:

  ”Man skulle väl lika gärna säga att Clara hinner baka eftersom hon inte springer och shoppar ralph lauren-brallor åt sin unge hela dagarna, hellre bor billigt med dush i källaren än drar på sig feta huslån och inte känner sig tvungen att flasha dyra märkesvagnar för att känna sig som en bra mamma. Jag tror många fler skulle ha tid att göra mycket mer om de levde som Clara, ÄVEN om de inte kunde leva på att blogga om det. Jag är inget fan av ”personkulten” runt Cara men uppskattar verkligen att detta är en av få mammabloggar som inte handlar om konsumtion av nya prylar heeeela tiden. Köra avundsjuka mammor, sluta kolla på TV och shoppa hela dagarna, så hinner ni också leva lite mer (eller välj att inte göra det men håll då klaffen).”

  Om du tror att mammor inte har tid för att de shoppar och kollar på tv hela dagarna tycker jag att du ska ta dig en ordentlig titt ut i verkligheten och sluta konsumera bloggar där det är så enkelt som att välja mellan att köpa märkesgrejer eller bo på landet.
  Det är få saker som gör mig så förbannad som när folk går och tror att det är så lätt, och verkar helt glömt att folk får mellan 15 000 – 20 000 i lön efter skatt (ja, jag har kollat upp), jobbar röven av sig och kör slut på sina kroppar.
  Jag uppskattar Claras blogg för att hon är medveten om det hon har, kan göra och, framförallt, är djupt tacksam. Oavsett om det är att kunna vara hemma med sin unge, jobba med det hon gör eller kunna bo där hon vill bo.
  Om något är inspirerande så skulle det väl vara det.

 96. Alla blir kritiserade och ifrågasatta ibland. Det är positivt, för man utvecklas av att lära sig hantera det. Man ska inte gå med på vad som helst, aka ”ta skit”, men det är värt att lära sig ta kritik och kommentarer på ett bra sätt- INTE som många här föreslår, nämligen avfärda det med att det är en ”dum gubbe” som inte vet bättre som har uttalat sig.

 97. Kommentaren riktar sig inte till dig för att du är mamma. Faktum är att bilden egentligen verkar vara ett klavertramp för karriären eftersom jag tror att de flesta uppfattar dig som väldigt jordnära. Istället visas någon helt annan kvinna upp på Family livings framsida. Faktum är att den avskräckte även mig från att köpa tidningen, men eftersom din blogg fortfarande är lika mysig så slutar jag inte läsa den.

  1. Jag kan inte göra våld på mig själv för att inte bloggläsare ska bli besvikna över att den bild de själva har skapat av mig i sitt huvud. Jag är den jag är! Och jag är en levande person med massor av olika drag i mig, bloggen representerar kanske bara en tiondel.

   1. Du är helt enkelt som oss andra och ska fortsätta vara det. Jag råkar bara tycka att din blogg är väldigt mysig att läsa och har fina härliga bilder till skillnad mot Family living.

  2. Jag tror också att det upplevs som ett tydligt avsteg från Underbara Claras image i många ögon, jag kände precis likadant när jag såg tidningen. I mina ögon såg det illa ut eftersom det är mycket mer kommersiellt och stereotypt än den Underbara Clara vi är vana vid, och det har ju varit en av hennes styrkor – att stå över allt det där.

   Så gott som alla bloggare väljer ju att bara lämna ut vissa delar av sig själva på bloggen, och denna avskalade persona har få, men tydliga egenskaper och är långt ifrån lika mångfasetterad som en riktig person. Därför tror jag det känns extra mycket när bloggpersonligheter gör oväntade saker.

 98. men hjartat da, den lille mannen har visst inte forstatt ett endaste skvatt! men det ar klart, nog gar det alltid att se saker fran olika hall.

  istallet tycker jag att han kunnat fokusera pa att du finns till for alla dessa mammor med daligt samvete att inspireras av eller totalt kopiera till julpysslet/middagen/inredningen, for du ar som en hemskt bra, vänlig och enkel kokbok men med tips for hela livet.

  och tanka sig, sanna kan ocksa ga i korta kjolar! se dar va

 99. Jag vet inte vad gubben i fråga egentligen syftade sin kritik mot, men något jag kan tycka med denna bild är hur du, liksom andra ”modellbilder” förstärker ett redan destruktivt ideal. Jag vill poängtera redan nu i början, och jag gör detta i versaler, inte för att provocera eller imitera en rösthöjning, utan endast för att det inte ska missas; SJÄLVKLART HAR ALLA RÄTT ATT SE UT SOM DOM VILL, OAVSETT KÖN, CIVILSTATUS, FÖRÄLDER ELLER BARNLÖS MM. MEN, jag tycker att det är naivt att avsäga sig ansvaret över vilka signaler man sänder ut beroende på hur man väljer att se ut.
  Om än du inte är pinnsmal, utan sådär naturlig och hälsosam som jag tycker är både finast och sundast, så framhäver just denna bild ett par smala, långa, renrakade ben iklädda högklackade skor, även detta PRECIS SOM IDEALET. Detta sänder onekligen ut en signal till alla dina läsare, och alla som ser denna bild för den delen, om att detta är så du antagligen vill se ut, och således troligen även så som du tycker är föredömligt och eftersträvansvärt. Likaså sänder dina ord om hur glamouröst (positivt laddat ord) det är att bli sminkad, uppklädd i andra kläder och stylad i håret = OMGJORD totalt från din naturliga skönhet, att detta är något att eftersträva; ATT GÖRA OM SIG.
  Hur kan någon Inte förstå att handlingar som dessa förminskar ens självkänsla? Att dagligen göra om sig på något vis, som man sedan blir bekräftad utifrån stärker ingens självkänsla utan tyvärr endast dennes ego är jag rädd. Jag vet själv, då jag märker av en annan uppmärksamhet under mina år som orakad, osminkad och naturlig kvinna, och jag har även fått känna av en del kritiska och/eller ifrågasättande blickar och ord, men jag har attraherat till mig människor som har givit mig ofantligt mycket mer själslig bekräftelse än innan, och jag känner att jag mår oändligt mycket bättre med vad jag nu signalerar till barn och ungdomar och vuxna som gamla, än vad jag gjorde förut. Vi blir redan nedtryckta av sjuka ideal och reklamen som uppmuntrar oss att göra om oss (bli smalare, vitare tänder, större bröst, större muskler mm mm) dvs ett otvetydigt budskap att vi inte är bra som vi är.

  Som jag sa förut, det är givetvis upp till var och en hur de vill se ut och hur de vill arbeta med sin självkänsla men jag tycker att alla bär ansvar att tänka på vilket budskap vi vill sända ut till både vår egen självkänsla men inte minst till de yngres, vår framtid, eftersom barnen och ungdomarna tar efter dessa konstruktiva ideal och beteende som reklamen infiltrerar dem med. Hjälp dem att förstå att de är vackra och bra precis som de är naturligt (inom hälsosamma ramar), att de inte behöver färga sina hår med hormonstörande ämnen, eller använda produkter med kvicksilver i för att få svartare, längre ögonfransar etc.
  Detta skriver jag till dig Clara iom att du driver en av Sveriges mest lästa bloggar och därmed når ut med dina ideal och signaler till väldigt många.
  Jag tycker du känns mycket inspirerande och vettig i mycket av hur du väljer att leva och jag uppskattar dina husmorsknep, blir inredningsinspirerad och har fått ett och annat tips för trädgårdsskötseln, men varenda gång ett inlägg handlar om den och den klänningen eller hur lyxigt det kändes att bli nerkladdad med massa kosmetikaskit för att anses fin nog för att vara med i något reportage, då mår jag lite illa och ifrågasätter varför jag ens besöker din blogg.
  Jag säger inte till dig att vara si eller så, ifall något inte passar så kan jag ju bara låta bli att läsa här då och då, men jag önskar att fler hade vågat ta steget att sluta söka så mycket bekräftelse genom sitt yttre och lita på att de är fina och intressanta nog för hur de är, vad de brinner för och deras känslor och tankar.

  Må väl/ Therese

  1. Smaken är som baken. Vill man klä sig i klänning så ska man få göra det, även om det råkar gå i linje med idealen. Vill man klä sin lilla son i klänning så ska man få göra det. även om det INTE råkar gå i linje med idealen. (obs; ang. tidigare debatter här i Claras blogg) Vi väljer alla de kläder vi tycker är fina. Man kan vara en feminist i högklackat. Ska plötsligt endast män få gå i högklackat, för att det strider mot idealen? Men sen då, om några århundraden, när det blivit ideal? Då måste vi vända upp och ner på allt igen… Vi kan analysera allt in i minsta detalj, för vi gör ingenting utan orsak. Därför tycker jag den bästa lösningen är att självklart inte vara okritisk men framför allt gå klädd i det du känner att du trivs bäst i, inifrån och ut. Jag respekterar andra åsikter men detta är min.

 100. vad trött jag blir på diverse läsarkommentarer ibland. är det en man i övre medleåldern som varit dum och elak så är plötsligt ”alla gubbstruttar i den åldern såna jävla inskränkta kvinnohatare”… och så fort det är en ung tjej som skrivit något liknande så kommer genast en massa kommentarer om hur det är typiskt tjejer att vara avundsjuka på andra tjejer… osv… alla dessa generaliseringar jämt.

  1. ps. gjorde citat-tecken men nej, det är ingen som skrivit just detta. det var något jag hittade på. vill bara förtydliga det. det var ett exempel på hur jag tolkar många reaktioner.

 101. Kommentarer på denna sida har mer eller mindre övergått till en fet gilla-knapp. Tycker man inte att Clara är bäst, alltid alltid alltid, är man inte välkommen. Då tackar jag för mig!

 102. En mycket hotad patriark som inuti är en liten gosse livrädd för kvinnor.
  Mycket tråkigt att läsa hans inlägg,dock blir man ju inte överraskad…
  Clara pratar om att det handlade om hennes ben,säger vissa här i kommentarerna,och hon har rätt! Gubbens kommentarer vittnar om hur hotfullt det är för många män med starka driftiga kvinnor som samtidigt bejakar sin kvinnlighet och sensualism.Många män klarar endast av kvinnor som är antingen eller,eftersom dom uppfattar att dom då kan kontrollera oss.När kvinnan är sig själv nog på alla områden och stolt över HELA sin person får dom panik.Kanske är gubbsen rädda att dom ska bli ”uppätna”? Men det behöver dom inte vara,gillar inte sega sura gubbar!
  Du är skitbra,Clara,och bra att du visar att du reagerar.Vi måste stå som systrar mot ett patriarkat som föraktar feminina värden.

 103. Den här kommentaren innehåller så många fundamentala felaktigheter och motsägelser att jag nästan blir illamående. För det första, det finns ingenting som borgar för att bara ‘för att man har varit med’ vet bättre än någon annan. Härskartekniker är från en svunnen tid, säg 40-talet och får gärna stanna där. Så vitt jag vet, är långa ben en genetisk företeelse. Det är alltså inget som vare sig Clara eller någon annan kan rå på. Man ser ut som man ser ut. Punkt slut. Jag har korta ben, men det är inget jag förebrår vare sig Clara, min genpool eller samhället. Får vi båda två visa våra ben bäst vi vill? Ja, det får vi. Det är en av de stora fördelarna med att bo i ett land som Sverige år 2011.

  Om andra människor får dåligt samvete för att de inte hinner pyssla till jul så anser jag att problematiken ligger på en helt annan nivå. Till att börja med kan man stänga ned sin webläsare och ägna tiden åt julpyssel eller andra saker som gör en lycklig. Alternativt fundera över om man verkligen lever det liv man själv vill. För det är där jag ser att UnderbaraClaras fyller sin funktion. UnderbaraClaras ger sina läsare inspiration på fler plan än kakbak och inredning. Hon visar att man kan leva ett liv som man själv vill. Hon har drivkraft och förmåga att skapa sig sin egen väg, inte trampa på gamla invanda stigar. Det gör hon, till och med från Västerbottens inland. Det är det som är så förbannat inspirerande och får iaf mig att vara en återkommande besökare. Gillar man inte vad som skrivs här finns det tusentals andra bloggar att välja mellan på internet. Det är också en av de stora fördelarna med att leva i Sverige år 2011. Valfriheten och möjligheten att skapa sig sitt eget liv utifrån sina egna val.

 104. Jag ser inget i inlägget som sätter din klädsel i samband med det faktum att du blivit mamma. Skribenten tycks anse att du är en beräknande affärskvinna och inte riktigt ärlig, men han skriver absolut inte något om din mammaroll.