Blänkande nygräddad ligger den gula saffranslängden på en plåt.
Jag älskar lussekatter men något som är snäppet godare är lusselängder med mandelmassa och rostad mandel.
Saftigt och smakrikt. Dessa tänkte jag äta i morgon på andra advent!

Till saffransdegen behöver du:

2 kuvert saffran
3 dl mjölk
50g färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr mjukt smör
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl
Mandelmassa
Mandel

Så här bakar du en lusselängd:

Mortla saffran med lite socker.
Häll mjölk i en kastrull och värm till 37 grader tillsammans med saffranssockret.
Smula ner jästen i mjölken.
Rör sedan ner det mjuka smöret, socker, salt och ägg i mjölken.
Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop.
Den kan gärna vara lite kladdig, hellre kladdig än helt torr.Jäs degen under bakduk i 40 minuter.
Ta upp degen, dela den i två bitar. Kavla ut till en stor rektangel.
Riv mandelmassa och över degplattan, hyvla eventuellt några skivor smör och lägg ovanpå. Hacka rostade mandlar och strö över.
Rulla sedan ihop degen till en lång korv. Lägg på plåt med papper under.
Klipp jack i i degen så att en “fläta” bildas.
 Låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla med ägg, strö över mer hackad mandel och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15 – 20 minuter.