Skalade päron som fått färg av saffran.

Nu ska jag ge er ett tips på en dundergod och mycket lättgjord efterätt till nyårsafton. Vanilj-och saffranskokta päron med vitchokladmousse!

Skalade präon står på parad.

Saffranskokta päron

Portioner

8

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

  • 8 fasta päron

  • 2 dl socker

  • 8 dl vatten

  • 1 vaniljstång

  • 2 dl vitt vin

  • ett kuvert saffran

  • lite socker

  • yttersta skalet på en citron

Gör så här

  • Börja med att skala päronen, men behåll stjälken.
  • Skär bort lite av päronets rumpa så att det kan stå upp.
  • Gör en sockerlag av sockret, vattnet, vaniljstången, vinet och saffranet som stötts i lite socker. Samt det yttersta skalet av en citron.
  • Koka upp lagen och lägg ner päronen. Låt sjuda i ca 30 minuter eller tills päronen är mjuka.
  • Servera ljumma tillsammans med vitchokladmousse.
Saffransgula päron i kastrull med vaniljstång.
Finhackad vit choklad.

Vit chokladmousse

Portioner: 8 Tid: 30 minuter + kylning

Ingredienser

  • 200 gram choklad

  • 5 dl grädde

  • 4 äggulor

  • 4 msk florsocker

Gör så här

  • Smält vit choklad i ett vattenbad.
  • Vispa 5 dl grädde fluffigt
  • Blanda äggulorna och florsockret och rör till en jämn smet
  • Häll äggblandningen i grädden och rör ihop försiktigt.
  • Avsluta med att hälla den smälta chokladen i grädden och blanda ihop till en slät mousse.
  • Häll moussen i en form och ställ i frysen. Minst sex timmar ska den stå, eller gärna över natten.
Vispad grädde i pastellblå bunke.

Krämig mousse i silverform.

Gula saffranspäron med vaniljstång.

Gör äggformade kulor med hjälp av en vanlig matsked och servera med de ljumma päronen som avslutning på en riktig brakmiddag.

Tupp i vin på nyårsbordet