Den här italienska mandelkakan brukar min faster ofta bjuda på.
Den är löjligt god och lika löjligt enkel att göra.
Servera gärna med grädde och drick starkt svart te till.
Visst är servisen fantastisk förresten? Den är från Ryssland. Allt smakar gott på fint porslin, så är det bara.
Italiensk mandelkaka
Portioner
ca 4-6 bitar
Tid
ca 60 minuter
Ingredienser
200 gram vetemjöl
200 gram grovhackade mandlar
1/3 dl strösocker
½ tsk bakpulver
2 ägg
200 gram rumsvarmt smör
Gör så här
- Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och mandlar.
- Vispa äggen lätt och blanda med smöret.
- Sikta ner mjölblandningen och rör försiktigt till en jämn smet .
- Smörj en form och strö den med kokos.
- Grädda i mitten av ungen i ca 40 minuter på 180 grader.
54 svar
Ja! Allt smakar gott på fint porslin! 😀
Ja det spelar verkligen roll hur man serverar mat och desserter. Den enklaste spagettin kan bli lyxig på fint porslin.
Inte för att inte kakan ser god ut, jag sitter här och dreglar …:)
Jag vill inte vara tjatig, men många verkar ha kännt igen sig och uppskattat mitt inlägg där jag skriver om min stora kärlek och om vårt val att leva vårt liv utan barn http://wp.me/p1uIV8-2z0 så jag vill gärna att ni tar del av inte mist alla kloka och fina kommentarer som jag har fått.
Vidsynthet blir dagens ledord.
Kram Mrs G
Alltid lika roligt att ta del av dina recept.
Tack Clara! Har väntat på detta recept sen jag såg bilden i din kalender som sålde innan jag hann köpa den! Trevlig helg
Den goda kakan får bli till lördags-fika i kväll. Roligt att få recept tack Clara.
Mmmm, ser gott ut!
Blev otroligt förälskad i din servis. Så fin!
200g vetemjöl = ca 3 1/3 dl
1 dl vetemjöl väger ca 60g
/Hälsar “matföken”
Matfröken förstås
Jag har ingen våg hemma, hur mycket är 200g i deciliter? Tack!
Oops!
Det var ju dig jag skulle svara, men du kanske redan sett att svaret står i insändaren ovanför!
/Hälsar snurriga “matfröken”
Tack! Gissar att 200 g mandlar är lika mycket som vetemjölet! Ska nämligen ge mig ut och göra kakan idag 🙂 bra att veta då!
Åh, ser jättegott ut! Det måste vi prova 🙂 Tack för receptet!
Får Melker fördiska det porslinet? Om inte, så är det för fint att ha.
Ser ljuvlig ut :oP
Menar du en form med avtagbar kant? Och ska smöret vara smält när man blandar i det?
Tack!!:)
Mums vad smarrigt!
Servisen var helt underbar;)
They have that china in a chain of fancy Russian hotels. I know someone who stays there a lot, he has a ‘shopping list’ and is regularly stealing a dinner service piece by piece. Maybe that’s why the hotels are so expensive!!
PS. Love the blog…
The porcelain is one of the most popular patterns from the imperial porcelain factory in St. Petersburg. You can buy it several places in the big cities, for instance, there is (used to be) a factory outlet on Nyevsky Prospect, the main street of St. Petersburg. Better than stealing from the hotel, I would say.
Jag har likadant porslin som jag har fått av min farmor. Hon säger att det inte finns att köpa längre så är alltid lite nojig när det ska diskas…
Läste, bakade, åt och njöt. Men smeten blev ganska tjock och kakan lite torr. I övrigt var det verkligen en hit, fast jag inte hade lika fint porslin. 🙂
Fan vad gott det ser ut! Tack för att du lägger ut receptet! 😀
Vårda ditt språk unge man 😉
Lite skämt och lite allvar från Mrs G
Tjusigt porslin! Jag har likadant sen drygt 30 år, vet du om man kan komplettera någonstans? Tack för en läsvärd blogg, jag läser den minst en gång per vecka.
Lomonosov är märket på porslinet från St Petersburg. Och nog finns det att köpa fortfarande, även i Sverige!
Men, å så gott det ser ut och riktigt fint porslin! Vacker bild helt enkelt!
Ser gott ut! 🙂
Älskar lättlagat!// ha en skön kväll. Fia
Sådant porslin har vi också! Fint 🙂 Och tårtan verkar oslagbar.
Underbart porslin! Så sant så att det smakar godare på fint porslin ^_^*
Låter gott! (även om jag undviker sådant för tillfället) Har själv servisen. Ett arv. Min morfar föddes i Ryssland. Och har också bakat och bloggat med servicen i bild för några år sedan 🙂
http://lottaspace.blogspot.com/2008/05/mjlkchokladpaj.html
Oj jösses så gott det där såg ut!=)
Gott låter det som!
En annan god och busenkel efterrätt du kan göra är
vit chokladmousse med passionsfrukt och marängkross:
vispa 1 dl grädde, smält 100g vit choklad i vattenbad, rör i den smälta chokladen i grädden + 1 dl turkisk yoghurt. Lägg upp i 4 serveringsglas/skålar och låt stå i kylen några timmar.
När du ska servera moussen delar du 4 passionsfrukter och skrapar ur innehållet över var och en av de 4 skålarna och så avslutar du med att “toppa” det hela med lite krossade maränger! 🙂
Det låter gott det där:)
Kram Victoria på http://www.victoriasprovkök.se
Det är verkligen jättevackert porslin. Minns när jag i min hårdhänthet diskade sönder en väns riktigt fina glas – ja, ett “bara”. De var ganska dyra, fick jag höra när jag frågade vad de kostade… Hon bjöd på det glaset och jag passade på att diska lite lugnare, där hemma hos henne, den veckan på min “miniretreat”:)
Ett helt otroligt vackert porslin, och visst smakar allt bättre då, så sant, så sant. Dessutom blir bilderna snygga!
åh ett så fint porslin! vitt, blått och guld passar så löjligt bra ihop.
Ja var rädd om den där serviser. Den görs inte längre. Fabriken låg alldeles för nära Tjernobyl och lades ned i samma veva som katastrofen där.
En fantastiskt vacker kaffeservis är det i alla fall.
Grädda mitt i ungen 🙂 Och jag som inte har några barn…
Varför kan jag inte se inlägg fr o m 14/12 varken på min dator el iPhone, men på min mans iPad???
Du behöver tömma ditt casheminne!
Tack! Fixar det!
Hej Clara! Hittade din fina blogg nu i veckan, och kikade i kategorien ”Claras hem och inredning” och där blev jag fäst väldigt länge. Bläddrade tillbaka i dina inlägg långt tillbaka i tiden, och fick hur mycket inspiration som helst av ditt fina hem och snygga lösningar! 🙂 älskar att läsa om sånt, och se fina bilder. Du gör verkligen ett bra jobb 🙂
Snälla Clara, lämna nu spisen! Reflektera, ryt ifrån, pyssla, syssla med Melker, gör vad som helst men inte mer mat nu, snälla! Saknar Clarabloggen men behöver inte flera matbloggar.
Snälla Kattmoster! Jag älskar spisen och tänker inte gå därifrån. Du får ta mig som jag är helt enkelt. Eller låta bli.
Nam nam det där ser gött ut, den måste jag göra!
Det lät mycket gott så jag ska självklart testa att baka den kakan och jag blev nästan lite kär i servicen 🙂
Å, jag är uppvuxen med sånt porslin. Det och ryska tuppar i rött och guld.
Jag har också sånt porslin och blev jätteglad över att på lite om det. Jag visste att det var från Ryssland men inget mer.
Hur fick du tag på den fina servisen om jag får fråga? 🙂
Det var nog den finaste servisen jag sett i hela mitt liv.
jag gjorde enligt receptet men fick det absolut inte till en smet, det kändes snarare som en kakdeg, så jag fick hälla i lite mjölk för att det skulle gå att röra ihop alla ingredienser till en smet! Kakan blev supergod, dan efter är den nästan ännu godare, lite seg och väldigt smakrik.
Min blev också som en deg!! Jag har den i ugnen nu, jag hade inte i nåt mjölk utan la i degen i formen enligt anvisningarna! Hoppas det blir nåt av det, ser rätt skumt ut! Jag tänkte att man kanske skulle ha smält smöret istället för att hacka ner det i äggen…
Den var så jättegod. Jag blev så himla glad att jag hittade receptet.
Googlade bara på mandelkaka och vips så fanns den där. Tack!
Hej! Jag undrar hur hög madelkakan blir? Tack för ett bra recept:)