Saffranssoppa med fisk som snabbmat. Jag försöker lära mig att äta fisk. Jag har inga problem med glödstekt sik eller rökt abborre på sommaren.

Surströmming äter jag gärna, precis som lax om den är fräsch och fin. Men annan fisk har jag ganska svårt för.

Helst vill jag ha fisk som inte smakar fisk, om ni förstår vad jag menar?

Ni på västkusten kan ju skatta er lyckliga över all fin färsk fisk som finns. Här är det lite sämre ställt med den saken. D

en här fisksoppan gillar jag i alla fall. Den har en mild smak och är cremig i konsistensen. Dessutom är det riktig snabbmat!

Vit skål med gul saffranssoppa/fisksoppa med körsbärstomat och persilja.

Fisksoppa med saffran

Portioner

ca 4

Tid

ca 30 minuter

Ingredienser

  • 500 gram fiskfile (färsk eller frusen)

  • 1 strimlad purjolök

  • 1 stor vitlöklsklyfta, finhackad

  • Smör

  • 1 pkt Saffran

  • 1 tsk hela fänkkålsfrön

  • 2 msk vetemjöl

  • 1 liter vatten

  • 2 tärningar fiskbuljong

  • 3 dl grädde

  • 15 små tomater, urkärnade och flådda

  • Persilja

  • salt

Gör så här

  • Strimla purjolöken och fräs i lite smör i en stor kastrull. Lägg i saffran och fänkål.
  • Dofta över mjölet och rör om.
  • Späd med vatten, lägg i buljongtärningarna och låt koka några minuter.
  • Gör ett kryss i skalet på tomaterna och skålla dem hastigt i hett vatten. Dra bort skalet. Dela dem på mitten och lägg i grytan.
  • Häll på grädden och resten av vattnet och låt koka upp igen.
  • Skär fiskfilen i små kuber och koka i ca 3 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Ät med aioli eller lite creme fraische.