Schweizerkaka

Kaka med chokladtäcke och jordgubbar.

Schweizerkaka går hem i alla läger!

Vad kan gå fel när man blanda god choklad med finfin nötbotten liksom?

Så här gör jag min botten:

100 gram mandel

100 gram smör

2 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 2/3 dl vetemjöl

Topping:

300 gram schweizernötschoklad

10 msk grädde

1 msk smör

Så här bakar du kakan:

Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln i en kvarn eller mixa den i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt

Blanda ihop alla ingredienser till smeten och häll i en smörad form med löstagbar kant.  Grädda i ca 30 minuter. Den ska bli gyllenbrun. Låt svalna

Smält chokladen över ett vattenbad och blanda i grädden och smöret. Bred över tårtbotten och låt stelna i kylen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Schweizerkaka”

  1. Det lät helt vansinnigt gott och måste testas! Men jag tänker på en sak med receptet; 1 msk = 15 ml. 10 msk=150 ml= 1½ dl. Det är jättemycket lättare att mäta upp 1½ dl grädde än 10 * 1msk. =)

  2. oh yes! den ska jag göra tills ikväll dà vi fàr gäster, enkelt och säkert gott! vi har dock inte rätta chokladen här i frankrike men tar nàt annat med nötter i. ha en bra tisdag!

    1. Kanonbra artikel! Tack för tipset! Har precis läst den och rekommenderar den starkt till alla som intresserade sig för inlägget om downshifting.

  3. Påminner om ”Halv 8 hos mig”-schweizernötkakan?? Kan det möjligen vara just den?? Har gjort den några gånger förra året, supergod!! 🙂

  4. Ser sjukt god ut! Fattar inte hur du kan ha så snygg figur med allt socker ni äter. Önskar jag vore du! Jordgubbarna såg inte så dumma ut heller.

  5. Perfekt tajming! Jag håller på att planera en tjejmiddag och har kliat mig bra länge i huvudet för att komma på någonting lätt, gott och NYTT att bjuda mina fina tjejkompisar på till efterrätt.

    Taget, Clara! Tusen tack! 🙂

  6. vilken bild! Tur för mig att det råkar ligga några rutor schweizernöt-choklad i kylen, annars det blivit en extremt jobbig craving att ta mig över..

  7. Låter och ser hyffsat underbart ut!

    Men nu måste jag fråga hur du tänker med alla färska bär du köper? Hur går det ihop med dina andra manifest om att odla egna grönsaker osv. Färska bär vid den här årstiden i Sverige innebär långa transporter från utlandet. De odlas också ofta i högt uppvärmda växthus vilket också frestar på miljön.

  8. Ja, kakan hade varit bättre utan de utländska jordgubbarna. Jordgubbar som ska transporteras för konsumtion så långt bort ska tåla mycket utan att bli dåliga.
    Normalt ska jordgubbar vara dags.färska för att vara goda och se bra ut.
    Jordgubbar i Sverige såhär års är besprutade för olika sjukdomar och för hållbarheten. Och det vill vi ju inte ha.

  9. Åh gud vad underbart gott det ser ut!
    En jättedum fråga kanske men ska grädden vara vispad eller ovispad..?

  10. Åh namms! Det här receptet har gått mig förbi faktiskt, har aldrig sett denna kaka men innehållet lät övertygande. Blir nog ett provbak till helgen.

    Färdigmalet mandelmjöl borde väl funka lika bra för en latmask?

  11. Åh vad den ser god ut, och verkar dessutom vara väldigt lättbakad, har ärvt/fått en gammal kvarn att mala mandeln i av svärmor så det är nog dax att använda den………

  12. bara för att vara petig, det verkar vara en mandelbotten. mandel är ingen nöt…. hur som helst ser det skit gott ut och jag hoppas man kan göra det med mandelchoklad istället för schweizernöt 🙂
    Tack för en fin blogg

  13. Kanongod! Gjorde den i Tisdags, jag som inte bakar så ofta! Enkelt recept som gick snabbt att göra. Ett tips bara till er som inte har matberedare men en mixer. Jag försökte att mixa mandlarna men det slutade bara med en massa mandelbitar i hela köket. Så jag hackade mandeln lite grann och hade sedan ned den i smeten. Därefter körde jag med mixern igen och tack vare smeten så höll sig mandeln kvar!

    Tack för alla fina inlägg också Clara!

    Kram från Maja