Nygräddad bulle som fått gyllene färg på gul duk med vita prickar.

De bästa bullarna innehåller störtmycket smör!

Och så smälter man inte smöret utan använder det rumstempererat.

Jag gillar bitiga bullar så jag brukar byta ut någon deciliter av vetemjölet mot rågsikt eller fullkornsdinkel.

Kanelbullar med kardemumma

Portioner

ca 30 bullar

Tid

över 120 minuter

Ingredienser

  • Till degen
  • 1 msk hela kardemummakärnor

  • 1 ägg

  • 3 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 1 dl strösocker

  •  150 g smör, rumsvarmt

  • 10 dl vetemjöl

  • 2 dl fullkornsdinkel

  • Till fyllningen
  • 50 g mjukt smör

  • 1,5 dl strösocker

  • 3 msk kanel

  • 3 msk kardemummakärnor

Gör så här

  • Värm mjölken fingerljummen tillsammans med den mortlade kardemumman.
  • mjölken i en bunke och smula ner jästen.
  • Blanda därefter i rumstempererat smör, socker och ägg. Sikta i mjölet lite åt gången och arbeta ihop till en deg.
  • Låt jäsa under bakduk i cirka 50 minuter.
  • Kavla ut degen, bred på fyllningen.
  • Rulla ihop till en rulle och skär i lagom stora bitar.
  • Låt jäsa under bakduk i ytterligare 50 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg.
  • Grädda sedan på 225 grader i 10 minuter.

Vill du veta hemligheten bakom mormors saftiga bullar?