Kardemumma i kaos – blev god jordgubbstårta

Tårtbak i köket med jordbubbar på köksbordet.

En kraschad sockerkaka kan räddas och återuppstå som smarrig jordgubbstårta!

Någon frågade mig om jag aldrig misslyckas när jag bakar, det verkar ju alltid bli så bra och gott på bloggen.

Men det gör jag så klart.

Både när jag bakar andras recept och när jag kreerar mina egna. Ibland slutar det i katastrof och kakorna åker i komposten – men ibland blir det riktigt gott ändå!

Tårtsmet med jordgubbsbitar i sockerkaksform.

Som när jag för några dagar sedan skulle baka en kardemummakaka med jordgubbar och rabarber.

Jag återskapade receptet fritt ur minnet och det gick ganska bra till en början.

Men efter gräddningen, när formen skulle vändas upp och ner brakade hela kakan samman och liknade mest en otäck köttfärs. Vad göra?

Jordguddsspäckad tårta av kardemummabotten och grädde och jordgubbar på tårtfat av glas.

Så räddade jag min kraschade kardemummakaka:

Eftersom det faktiskt inte var något fel på kakan i sig själv så mosade jag den lätt med en gaffel.

Sen bredde ut den på ett tårtfat och lät den svalna.

När den svalnat klickade jag bara över grädde och dekorerade med jordgubbar och pepparmynta.

Det blev riktigt bra!

Smaken var lika god i alla fall.

Ett annat alternativ hade varit att göra någon slags version av cake pops eller arraksbollar, som båda görs på kaksmulor.

Har man inte ingredienser till det hemma just när kakan misslyckats, kan man smula sönder kakan och frysa in och ta fram och göra färdigt en annan dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Kardemumma i kaos – blev god jordgubbstårta”

    1. Fast annars när det gäller just bakning så är ju väldigt exakta mängder av alla ingredienser A och O.
      Jag är själv helt värdelös på att baka men duktig på att laga mat utan recept, just därför att jag älskar att höfta och mixa lite efterhand som andan faller på.
      Funkar skitbra vid matlagning, men dåligt vid bakning.

      Det där på bilden var en smart, smarrig lösning!

      Kram Mrs G

        1. Vilka raser och blandningar ingår i ”rasen” kamphund? Ostimulerade, frustrerade och illa hanterade hundar, finns bland alla raser och det är de som inte fungerar i sociala sammanhang Jag säger bara en sak: det är tur att chihuauor har så små käftar, annars hade den rasen haft en hel del liv på sitt samvete. Många av ägarna till dessa ”väskhundar”, är fan inte bättre än de tuffa snubbar som drar omkring på amstaffs för att verka fräna.

  1. Vad du är skön. Så sant, kakan går ju äta ändå och den blev supertjusig. Tänkte inte alls på att den såg misslyckad ut den dagen du bloggade om den, den såg bara härlig ut. Jag gillar din inställning, Clara!

  2. Men du, vilken fin idé! Och jag fick baka två plåtar av dina muffins med dumlekola i. På första glömde jag nog bakpulver för de sjönk ihop till världens kratrar. Men vad gör väl det tänkte jag, vände upp och ner på dem och la grädde och hallon på toppen. Hur himla fint som helst. För det där med dumlekola o geisha är ljuva smaker. Kram till dig!

  3. Förlåt en dum fråga mitt i din Räddade kaka!! Såg du hade en Facebook Gilla-knapp. Hur gjorde du för att sätta dit den? Försökte på ett sätt, men det verkade inte funka.

  4. Jag tyckte att det där såg gott ut ändå och jag är säker på att det smakade suuuuper 😛
    Smart idé att göra cake pops av ”misslyckande”, tack för tipset =)

  5. Det är lite så livet fungerar ibland. Om man utstrålar tillräckligt mycket självsäkerhet så frågesätter ingen ens misstag för de tror att de ska vara så

  6. Fiffigt tips! Det är sällan jag slänger nåt, det brukar gå åt ändå! (huvudsaken är att det smakar gott) Men när jag tog 4 dl socker ist för 4 msk, när jag skulle göra chokladbollar… då gick det inte att äta! (men det var läääänge sen!) Ha en skön dag 🙂

  7. Tårtan ser så saftig och god ut. Clara du är som en liten professor Baltazar klarar och räknar ut det mesta. Och vi får nytta av dina fina tips till oss.

  8. Det där hade jag inte tackat nej till 😉 Med jordgubbarna och myntan blev ju den ”otäcka köttfärsen” en fin och smarrig tårta. Men… vad är egentligen ”cake pops” ?

  9. Annars kan man ju göra det till en Trifle, i lager med extra vaniljsås och bär säkert supergott!!

  10. Att baka är så kul, men om man inte följer recepten noga riskerar det att bli förstört så lätt. Men det är kul ändå att höfta litegrann med det, även fast det kan bli misstag då och då.

  11. Åh, den kakan vill jag baka! Rabarber, kardemumma OCH jordgubbar… mumma! Skulle bli smått lycklig om du ville dela receptet med mig.
    Kramis kramis / Johanna

  12. Skönt att höra att det inte är bara jag som kan misslyckas! Ännu bättre att se att det går att göra något av misslyckandet. Jag måste nog bli bättre på att försöka rädda mina misslyckanden!