Jag tycker att det är intressant hur sanningen om att barn inte gillar grönsaker upprepas och reproduceras tills alla tror på den. Stämmer det påståendet skulle ju Indiens befolkning aldrig kunnat uppgå till en miljard människor. De hade svultit ihjäl långt innan dess. Jag menar, barn äter ju sand, grus, bajs, snorkråkor och gamla bananer som legat bakom elementet i en vecka och gottat till sig. Varför skulle de inte äta grönsaker?

Jag tror att det egentligen handlar om att föräldrar inte äter grönsaker. De flesta föräldrar äter bara grönsaker på sidan om den “riktiga maten”. Grönsakerna är ett komplement, något på sidan. Något man ska äta av pliktskyldigast innan Maten kommer på bordet. Och barn äter vad de är vana att äta. De äter vad som bjuds. Äter familjen inte grönsaker kommer barnen inte heller äta. Äter föräldrarna enbart grönsaker kommer barnen äta för att annars svälter de ju ihjäl (om nu inte föräldrarna ställer sig och steker korv). Lever lilla Lisas föräldrar på injera och dal tadka kommer Lisa gladeligen smaska injera och dal tadka även om Lilla Lisa bor i Sölvesborg. Smaklökarna vänjer sig med vad de utsätts för.

Självklart finns det saker som ett barn absolut inte vill äta. Precis som de flesta vuxna har någon rätt de helst undviker. Men att rata en hel födogrupp – det är varken normalt eller rimligt. Jag tror att den här myten om att barn inte vill äta grönsaker leder till att barn inte vill äta grönsaker. Vi förväntar oss fel saker av dem. Vi serverar grönsaker med skeptisk min och vi reagerar med förvåning ifall det råkar gå hem. Klart att ungar inte gillar det då! Tänk dig själv att bli bjuden på middag av en värd som med skeptisk min ställer fram tallriken och skakar på huvudet och sedan utbrister -Oj, var det där verkligen gott? När du försiktigt tuggar i dig.

Så får jag barnen att äta!