Hallonkola som julgodis

Julkola i metallformar på rödrutig duk.

Idag har jag bakat julgodis, bland annat hallonkola. När man kokar kola kan man variera sig i oändlighet med smaksättningarna.

Grundrecept för kola:

2 dl grädde

2 dl socker

2 dl sirap.

Man blandar ihop ingredienserna och låter dem sedan koka i en tjockbottnad kastrull tills smeten klarar ett kulprov.

Och så kan man efter tycke och smak addera nötter, havssalt, lakrits, saffran – ja vad man nu är sugen på!Idag var jag sugen på hallonkolor.

Rödrosa hallonpulver i plastpåse.

Jag använde mig av hallonpulver i smeten. Liknande finns att köpa i välsorterade mataffärer eller kanske enklast på nätet. 

En fång vita knäckformar med mörk hallonsylt i botten.

Och så fyllde jag kolaformarna med lite hallonsylt på botten också. För extra mycket smak!

Knäckformar på rödrutig duk. En variant kola i formarna toppas med rosa hallonpulver. Den andra varianten i silverfärgade formar är mörka med salmiak på toppen.

Två varianter av samma smet

I pappersformarna är kolasmet och hallonsylt och lite hallonpulver på toppen.

I folieformarna är hallonsmet med salmiakpulver på toppen.

Så här gör du kolorna:

Mät upp 2 dl socker och blanda med 2 msk hallonpulver i en tjockbottnad kastrull.

Rör om ordentligt och sätt sedan på plattan.

Häll ner 2 dl sirap och 2 dl grädde.

Låt koka tills smeten klarar ett kulprov. Häll upp i formar och låt stelna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 kommentarer på “Hallonkola som julgodis”

  1. Så fint! Jag har ett så himla dåligt tålamod vad gäller kola- och knäckbak. Det kladdar och blir kletigt och dant. Har du tips på hur man orkar göra knäck inför jul? Det är ju trots allt lite viktigt ändå

    1. Jag brukar koka knäck i micron. Tar en glas alt. Keramikkanna och har i 1 dl var av grädde socker och sirap. Tar kanske 5-10 min beroende på hur hård knäck man vill ha.

    2. prova göra innan så att du känner dig nöjd när väl den ”viktigaste” kolan ska göras. övning ger färdighet. kletigt blir det nog lite för alla. men tänk vad gott det blir i slutändan! 🙂

    3. Jag gjorde knäck förra året som blev liggande till mars. Ingen tyckte den var god. Den smakade bränt och jobbigt söt, vet inte om det blev fel eller om jag (och hela min familj) inte gillar smaken helt enkelt. Nästa gång ska jag verkligen testa kola istället.

  2. Så himla smaskigt det låter. Måste prova. Ni som gillade EasyArt, prova TerraFoto.se för härliga bilder. Nu finns också Julbilder att njuta av.

  3. Hallonpulver låter lite e-nummeraktigt! Själv gör jag alltid jordgubbskola men då på äkta jordgubbar!

    1. Jag vet förstås inte vad det är för hallonpulver Clara använder (har ju sett att hon ibland använder saker med konstgjorda e-nummer), men det finns hallonpulver som består av torkade, pulveriserade hallon, utan en tillsats i sikte. Dessa klassas t o m som raw food! 🙂

  4. Åh! skulle helst ägna decembers alla timmar till att göra lika fina kolor, baka saffranskakor och sy julvimplar. Detta måste testas!

  5. Men åh, som jag funderat o funderat på vad jag ska använda i min hallon/lakrits fudge jag tänkt knåpa ihop. Där har jag ju svaret.
    Någon som vet om man köpa hallonpulver någonstans i Umeå? Tycker det var lite saftigt med 49kr i frakt för en påse a 59kr :/

  6. Gud så gott! Det skulle vara otroligt kul om lade upp dina bästa julgodis-recept. Hade varit en otrolig hjälp till mig, ska nämligen julbaka på lördag. Tack på förhand vännen. ♥

  7. Så läckra recept du bjuder på, här måste man ta för sig av gobitarna. Tack Clara för alla läckerheter du bjuder på.

    1. när man har kokat kolasmeten en stund så ta lite på en tesked och droppa ned den i ett glas med vatten.. ta sedan upp den från vattnet och kan du forma den till en någorlunda fast kula så är kolan färdig och den ska tas från plattan direkt. är kolakulan hård så kommer kolan bli hård med. och är kolakulan för mjuk så behöver den koka lite till.

  8. Åh jädrar vad gott det låter!
    Clara: jag har inga hallon i frysen, så vad tror du blir godast av lingon, blåbär, röda eller svarta vinbär istället om man ska sno ditt recept? Röda vinbär kanske? Sylt eller hela?

  9. Ooo, bringebærpulver, faktisk! Det har jeg aldri tenkt på engang… Men det er nok på tide at jeg tester ut lakrispulver, som alle andre tydeligvis bruker for tiden 🙂

  10. Å så gott det ser ut!
    Fryser du in kolorna fram till jul? eller håller de sig?
    (Risken finns att jag annars äter upp allt samma dag)

  11. åh..gud! det bara vattnas i munnen bara jag ser bilden!
    kolla gärna in mina två bloggar
    rosarubiner.blogg.se
    myowncanon.blogg.se

    kramiz ♥

  12. Åååh det där lät ju underbart gott! Och enkelt. Det kan behövas för jag tycker rakt inte om då det blir för invecklat och för många ”delar” i ett moment. Ska verkligen prova.

    Tack för tipset!

  13. Men nå er jeg sur! Jeg får ALDRI til ”kola” – eller karameller som det heter på norsk. Sist år ble de alt for harde, i år alt for myke:-(. Hvor lenge skal de egentlig koke? Til man kan forme dem til en kule, jajajaja- men snakker vi om en time? To? Fire??????? Jeg gir snart opp!
    Hjemmelagede kola kan ikke erstattes av kjøpte!!!!!
    Brukte din recept, Clara – den var nokså lik den jeg har brukt før, men den har og med smør – det så bedre ut uten smør, faktisk, for med smør i pleier fettet å flyte opp, og det ser jo ikke så delikat ut…. Men altså: hvor lenge er LAGOM å koke dem?????