Julkola i metallformar på rödrutig duk.

Idag har jag bakat julgodis, bland annat hallonkola. När man kokar kola kan man variera sig i oändlighet med smaksättningarna.

Grundrecept för kola

Portioner

ca 40 kolor

Tid

ca 20 minuter

Ingredienser

  • 2 dl grädde

  • 2 dl socker

  • 2 dl sirap.

Gör så här

  • Blanda ihop ingredienserna och låt dem sedan koka i en tjockbottnad kastrull tills smeten klarar ett kulprov.
  • Och så kan man efter tycke och smak addera nötter, havssalt, lakrits, saffran – ja vad man nu är sugen på! Idag var jag sugen på hallonkolor.
Rödrosa hallonpulver i plastpåse.

Jag använde mig av hallonpulver i smeten. Liknande finns att köpa i välsorterade mataffärer eller kanske enklast på nätet. 

En fång vita knäckformar med mörk hallonsylt i botten.

Och så fyllde jag kolaformarna med lite hallonsylt på botten också. För extra mycket smak!

Knäckformar på rödrutig duk. En variant kola i formarna toppas med rosa hallonpulver. Den andra varianten i silverfärgade formar är mörka med salmiak på toppen.

Två varianter av samma smet

I pappersformarna är kolasmet och hallonsylt och lite hallonpulver på toppen.

I folieformarna är hallonsmet med salmiakpulver på toppen.

Hallonkolor

Ingredienser

  • 2 dl socker

  • 2 msk

  • 2 dl sirap

  • 2 dl grädde

Gör så här

  • Mät upp socker och blanda med hallonpulver i en tjockbottnad kastrull.
  • Rör om ordentligt och sätt sedan på plattan.
  • Häll ner sirap och grädde
  • Låt koka tills smeten klarar ett kulprov. Häll upp i formar och låt stelna.

Testa gärna min saffranskola – magiskt god!