Chokladrutor med mandel och valnötter

Julstök i min röda kofta med guldknappar. Början av december är en bra tid att börja med julgodiset.

Enkelt recept på chokladrutor. Idag har jag sysselsatt mig med att baka.

Någon undrade om jag inte kan bjuda på ett superenkelt recept som till och med nybörjare klarar.

Klart jag kan göra det – receptet på en supergod choklad- och nötruta kommer här. Det tar max en kvart att göra!

Här bakar jag chokladrutorna i glasform, långpanna går också bra.

Så här gör du chokladrutorna:

Rosta 100 gram manel och 100 gram valnötter i en stekpanna.

Grovhacka och lägg åt sidan.

Blanda 2 dl grädde, 50 gram smör

Blanda också i 3 dl socker och en nypa salt och låt koka i sju minuter.

Tillsätt 250 gram grovhackad mörk choklad (86%) och rör tills den smälter.

Häll ner nötterna och blanda runt.

Töm sedan över smeten i en form med bakplåtspapper.

Låt stelna över natten.

Skär sedan chokladen i små munsbitar.

De är rätt mäktiga så pralinstorlek brukar vara lagom.

Chokladgodis skurna i små kvadratiska kuber. De vita mandlarna ska synas tydligt.

Man kan variera godiset genom att byta ut nötterna mot jordnötter, eller pistagenötter.

Men kan också köpa en smaksatt choklad – både chili och mint är väldigt gott!

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Chokladrutor med mandel och valnötter”

  1. En kvart fastnade jag för när jag läste inlägget. När jag sedan såg den läckra bilden, vars chokladbitar såg ut att ha tagit minst en timme att få till, var jag såld. Dessa gottebitar skall jag göra!
    Må väl!

  2. såg himla gott ut och allt gick rätt bra tills jag hade i chokladen.. det skar sig alldeles hemskt och det utbröt panik och totalt kaos. jag försökte rädda smeten genom att koka upp det igen men det var lönlöst. tillslut hällde jag av det vattniga och sparade den tjocka smeten och gjorde kolan av den istället. vad det nu var jag hällde bort vet jag inte. det var säkert någonting viktigt.

    nu har jag smakat på den och det blev typ fudge. gott, men inte som jag hade tänkt ^^

      1. Jag får nog ta och prova igen helt enkelt ^^ de blev ändå väldigt goda fast det inte blev riktigt rätt nu första gången. Jag brukar alltid göra kola på julen och det brukar alltid misslyckas på ett eller annat sätt, och jag blir alltid lika förvånad, konstigt nog ;D

      2. Vilken tur för mig någon annan hann provlaga det innan och fick exakt samma ”problem”. Har precis hällt upp det i en form och det ser väldigt sorgligt ut vill jag lova. Men tryggt att veta att det bör ordna upp sig 🙂 Så tack Petra och Clara /Lina

  3. Ser jättegott ut! Din blogg är väldigt trevlig att läsa tycker jag av det jag har sett. Jag undrar, är du mammaledig nu eller är du ”hemmafru” eller är du bara ledig nu den här perioden?
    kram

  4. det där lyckades du inspirera mig med …*ler..ska testas under morgondagens julbak….Tack ! och ännu mer tack för er fina bloggskola!! Ni är verkligen tre grymma tjejer.

    Kram

    Pernilla

  5. Ser fint ut, men mitt bekymmer som köksnovis (om nu receptet vänder sig till oss…) är att jag inte vet hur man rostar nötter. Vad innebär det? Hur gör man? De skall ligga i stekpannan, det förstår jag. Men vilken ”siffra” ska plattan vara på (dvs hur varmt ska det vara?) och hur länge ska nötterna ligga i stekpannan? Ska man vispa runt dem? osv

    Jag ramlade alltså ur receptet redan vid första punkten. Men jag hoppas på att någon av er andra kan hjälpa mig.

    Hejhej!

    1. Rosta i torr stekpanna, inget smör. Jag sätter på högsta värmen men jag orkar inte vänta. Sätt på medelvärme om du är osäker. Med en stekspade rör du bland mandlar/valnötterna. De ska inte bli svarta eller mörka. När de första har fått mörkare färg på ytan så kan du ta av stekpannan. Eftervärmen gör att de fortsätter att rostas. Tror att U C glömde skriva att nötternamandlaran skulle i smeten till slut. Vänte inte du novis utan gör dem nu så slipper du kalla dig novis.

  6. Ursäkta en novis, men när ska man blanda nötterna i smeten? Eller ligger de redan i formen när man häller över smeten?

  7. Åh, nostalgi! Min mamma gjorde alltid sånt där godis till jul när vi var små. Hon kallade det för ”Strykande Åtgång” och jag kunde aldrig för mitt liv begripa vad strykjärn hade med godis att göra? 😉 Det är inte lätt att vara liten..

  8. Jag gjorde dessa mumsbitar direkt. Supersmidiga! 7 min på spisen och sen i med resten (självklart även nötterna o mandlaran som jag hade rostat enligt receptet). Dessa mumsbitar blev mjuka, bortsett från mandlarna, var utsökt goda. Enda problemet är att jag kommer ju ihåg var jag gömde dom från övriga familjen. Kan inte någon komma hem o gömma dom för mig? Bästa julgodiset någonsin. Har även gjort en gå-bort-present till i kväll av dom.

  9. Vad fin du är i håret! Blir nog en lugg på mig också i veckan, jag längtar. Har ännu inte vågat mig på att göra godiset, trots att jag är ganska händig i köket. För jag är livrädd för min gamla gasspis! Kram!

  10. Ooooooo, måste testas! Kanske till julens släktkalas. Får göra en testsats först. Risk att det tar slut, chokladoman som man är!

  11. Hur stor ska formen vara? För recept till nybörjare måste allt in i minsta detalj vara beskrivet! För jag vet inte hur stor formen ska vara och inte lär jag förstå det när jag bakar heller, tyvärr. Har hänt att jag slängt kaksmet med visp och allt i soporna när det inte blivit som jag tänkt…