Julstök i min röda kofta med guldknappar. Början av december är en bra tid att börja med julgodiset.

Enkelt recept på chokladrutor. Idag har jag sysselsatt mig med att baka.

Någon undrade om jag inte kan bjuda på ett superenkelt recept som till och med nybörjare klarar.

Klart jag kan göra det – receptet på en supergod choklad- och nötruta kommer här. Det tar max en kvart att göra!

Här bakar jag chokladrutorna i glasform, långpanna går också bra.

 Chokladrutor

Portioner

ca 16 – 20 rutor

Tid

ca 30 minuter + kylning över natten

Ingredienser

  • 100 gram mandel

  • 100 gram valnötter

  • 2 dl grädde

  • 50 gram smör

  • 3 dl socker

  • salt

  • 250 gram mörk choklad

Gör så här

  • Rosta 100 gram mandel och 100 gram valnötter i en stekpanna.
  • Grovhacka och lägg åt sidan.
  • Blanda 2 dl grädde, 50 gram smör
  • Blanda också i 3 dl socker och en nypa salt och låt koka i sju minuter.
  • Tillsätt 250 gram grovhackad mörk choklad (86%) och rör tills den smälter.
  • Häll ner nötterna och blanda runt.
  • Töm sedan i en form med bakplåtspapper.
  • Låt stelna över natten.
  • Skär sedan chokladen i små munsbitar.
  • De är rätt mäktiga så pralinstorlek brukar vara lagom.
Chokladgodis skurna i små kvadratiska kuber. De vita mandlarna ska synas tydligt.

Man kan variera godiset genom att byta ut nötterna mot jordnötter, eller pistagenötter.

Men kan också köpa en smaksatt choklad – både chili och mint är väldigt gott!

Lycka till!