Enkelt recept på chokladrutor. Idag har jag sysselsatt mig med att baka.
Någon undrade om jag inte kan bjuda på ett superenkelt recept som till och med nybörjare klarar.
Klart jag kan göra det – receptet på en supergod choklad- och nötruta kommer här. Det tar max en kvart att göra!
Chokladrutor
Portioner
ca 16 – 20 rutor
Tid
ca 30 minuter + kylning över natten
Ingredienser
100 gram mandel
100 gram valnötter
2 dl grädde
50 gram smör
3 dl socker
salt
250 gram mörk choklad
Gör så här
- Rosta 100 gram mandel och 100 gram valnötter i en stekpanna.
- Grovhacka och lägg åt sidan.
- Blanda 2 dl grädde, 50 gram smör
- Blanda också i 3 dl socker och en nypa salt och låt koka i sju minuter.
- Tillsätt 250 gram grovhackad mörk choklad (86%) och rör tills den smälter.
- Häll ner nötterna och blanda runt.
- Töm sedan i en form med bakplåtspapper.
- Låt stelna över natten.
- Skär sedan chokladen i små munsbitar.
- De är rätt mäktiga så pralinstorlek brukar vara lagom.
Man kan variera godiset genom att byta ut nötterna mot jordnötter, eller pistagenötter.
Men kan också köpa en smaksatt choklad – både chili och mint är väldigt gott!
Lycka till!
41 svar
Dessa ska jag nog prova att baka snart, ser enkelt och supergott ut 🙂
Det där lät gott och enkelt, jag ska absolut testa redan i helgen 🙂
Yes, julsnabbmat! Tack.
Måste göra.
Mums vad det ser gott ut! Det ska jag nog göra. Men i kväll ska jag göra Dajm 🙂 Vilken fin klänning du har, jag älskar prickigt. Kanske är den likadan som min?
Kram!
http://queenofkammebornia.se/2012/september/sommarens-sista-fladersaft.html
Mums vad gott! De gör alltid mamma till jul 🙂
Låter superdupergott! Gottegris som jag är!
Låter gott det! Ska testa nån dag.
Ser ju underbart gott ut må jag säga!! julfeeling är något du kan fixa!!!
Kram Alexandra
Tack för receptet! Ska helt klar pröva 🙂
Åh det ser supergott ut! Ska jag definitivt testa att baka nästa vecka 🙂 /Lina
Mmmmm, underbart och enkelt! Det är så det ska va!
En kvart fastnade jag för när jag läste inlägget. När jag sedan såg den läckra bilden, vars chokladbitar såg ut att ha tagit minst en timme att få till, var jag såld. Dessa gottebitar skall jag göra!
Må väl!
Åh sådana smidiga recept gillar jag 🙂
såg himla gott ut och allt gick rätt bra tills jag hade i chokladen.. det skar sig alldeles hemskt och det utbröt panik och totalt kaos. jag försökte rädda smeten genom att koka upp det igen men det var lönlöst. tillslut hällde jag av det vattniga och sparade den tjocka smeten och gjorde kolan av den istället. vad det nu var jag hällde bort vet jag inte. det var säkert någonting viktigt.
nu har jag smakat på den och det blev typ fudge. gott, men inte som jag hade tänkt ^^
Å! Den ska “skära” sig lite. Det går till sig efter en stund =)
Jag får nog ta och prova igen helt enkelt ^^ de blev ändå väldigt goda fast det inte blev riktigt rätt nu första gången. Jag brukar alltid göra kola på julen och det brukar alltid misslyckas på ett eller annat sätt, och jag blir alltid lika förvånad, konstigt nog ;D
Vilken tur för mig någon annan hann provlaga det innan och fick exakt samma “problem”. Har precis hällt upp det i en form och det ser väldigt sorgligt ut vill jag lova. Men tryggt att veta att det bör ordna upp sig 🙂 Så tack Petra och Clara /Lina
Ska det vara skållad hel mandel? Ska testa! /Anette
Oj så gott och verkar enkelt att göra det ska testas.
Ser jättegott ut! Din blogg är väldigt trevlig att läsa tycker jag av det jag har sett. Jag undrar, är du mammaledig nu eller är du “hemmafru” eller är du bara ledig nu den här perioden?
kram
Tack snälla. Jag jobbar för fullt och är inte ledig alls faktiskt =)
Hej UNDERBARA Clara
ja som sagt,,,,,,,Gillar Dina bilder..du är en duktig fotograf 🙂
å missa nu inte…..
S
A
T
U
R
D
A
Y
S
H
O
W
O
F
F
de e kul att vara med 🙂
VÄLKOMMEN
Håkan
Mums!
Mums filibums! Härligt gott och sköna juliga bilder. Instagrambilden med Bertil vid bordet är fantastisk! Allt gott till er! Välsignelser inkluderat.
det där lyckades du inspirera mig med …*ler..ska testas under morgondagens julbak….Tack ! och ännu mer tack för er fina bloggskola!! Ni är verkligen tre grymma tjejer.
Kram
Pernilla
Tack för recept, men jag nöjer mig med att titta 🙂
Vad fin du är i den röda koftan Clara! Älskar när man hittar sitt nya favoritplagg på SH 🙂
Ser fint ut, men mitt bekymmer som köksnovis (om nu receptet vänder sig till oss…) är att jag inte vet hur man rostar nötter. Vad innebär det? Hur gör man? De skall ligga i stekpannan, det förstår jag. Men vilken “siffra” ska plattan vara på (dvs hur varmt ska det vara?) och hur länge ska nötterna ligga i stekpannan? Ska man vispa runt dem? osv
Jag ramlade alltså ur receptet redan vid första punkten. Men jag hoppas på att någon av er andra kan hjälpa mig.
Hejhej!
Rosta i torr stekpanna, inget smör. Jag sätter på högsta värmen men jag orkar inte vänta. Sätt på medelvärme om du är osäker. Med en stekspade rör du bland mandlar/valnötterna. De ska inte bli svarta eller mörka. När de första har fått mörkare färg på ytan så kan du ta av stekpannan. Eftervärmen gör att de fortsätter att rostas. Tror att U C glömde skriva att nötternamandlaran skulle i smeten till slut. Vänte inte du novis utan gör dem nu så slipper du kalla dig novis.
Ursäkta en novis, men när ska man blanda nötterna i smeten? Eller ligger de redan i formen när man häller över smeten?
Undrar samma sak 🙂
För underbar prickig inspiration! <3 http://www.majkenhood.com/2012/12/mitt-i-prick.html
Åh, nostalgi! Min mamma gjorde alltid sånt där godis till jul när vi var små. Hon kallade det för “Strykande Åtgång” och jag kunde aldrig för mitt liv begripa vad strykjärn hade med godis att göra? 😉 Det är inte lätt att vara liten..
Jag gjorde dessa mumsbitar direkt. Supersmidiga! 7 min på spisen och sen i med resten (självklart även nötterna o mandlaran som jag hade rostat enligt receptet). Dessa mumsbitar blev mjuka, bortsett från mandlarna, var utsökt goda. Enda problemet är att jag kommer ju ihåg var jag gömde dom från övriga familjen. Kan inte någon komma hem o gömma dom för mig? Bästa julgodiset någonsin. Har även gjort en gå-bort-present till i kväll av dom.
Vad fin du är i håret! Blir nog en lugg på mig också i veckan, jag längtar. Har ännu inte vågat mig på att göra godiset, trots att jag är ganska händig i köket. För jag är livrädd för min gamla gasspis! Kram!
Ser gott ut! 🙂
Åh så fin och julig du är=)
Ooooooo, måste testas! Kanske till julens släktkalas. Får göra en testsats först. Risk att det tar slut, chokladoman som man är!
Hur stor ska formen vara? För recept till nybörjare måste allt in i minsta detalj vara beskrivet! För jag vet inte hur stor formen ska vara och inte lär jag förstå det när jag bakar heller, tyvärr. Har hänt att jag slängt kaksmet med visp och allt i soporna när det inte blivit som jag tänkt…
Tack! Det blir helgens recept!! 😀