Anta utmaningen

 

Earth Hour är världens största klimat och miljömanifestation. Förra året deltog halva Sverige och stora delar av världen. Under Earth Hour som infaller den 23 mars släcker människor världen runt sina lampor under en timme. Meningen är att få människor att fundera över sin egen klimatpåverkan (inte att spara ström som vissa fått för sig och tycker verkar vara en konstig lösning på miljöproblemen). I år har Earth Hour en kampanj som heter ”I will if You will” som utmanar människor att reflektera över sina livsval bortanför själva Earth Hour.  Jag har självklart gått med i kampanjen och min utmaning är denna: Om 200 personer i mitt kommentarsfält lovar att köpa presenten second hand nästa gång de ger något till ett barn – lovar jag att göra en remake på en gammal leksak och lotta ut den till de som deltar.

Idén kommer från att jag och några av mina vänner tröttnade på att barnkalas ofta blir en orgie i plastleksaker med kort livslängd. Dåliga både för miljön och för hälsan. Och faktiskt också ett ekonomiskt dilemma för familjer med ansträngd ekonomi. Så vi beslutade att antingen köpa begagnade saker till varandras barn eller ge bort egna leksaker som våra egna barn ledsnat på. Som ett slags leksakskretslopp! Jag tycker att det är så underligt att det nästan är tabu att ge bort begagnade saker. Som att det skulle vara mindre fint att få – och lite snålt från givarens sida? Själv älskar jag att få loppisfynd i present, finns nog ingenting som känns mer personligt.

Vill du anta utmaningen – skriv en kommentar i det här blogginlägget och tänk på att det inte måste vara något du köpt secondhand. Det kan vara någonting du redan har hemma som du kan ge vidare istället för att konsumera nytt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

324 kommentarer på “Anta utmaningen”

  1. Idag är uppackning det mest viktiga! Alltså att riva bort det vackra omslagspappret (som sällan återanvänds). …Jaha – kul present – sedan nästa….. Mängden av paket eller storlek nästan viktigare än innehållet.
   Oftast är själva presenten en egenvärdering/eget önskemål av givaren. … ge bort det man själv skulle glädjas åt….
   Man kan göra presenten spännande genom att packa
   ‘paket i paket’, med mycket energi för att ta bort snören och förundran att gåvan blir allt mindre, men kanske oväntat fin trots litenhet. Uppacknig blir till underhållning.

   Böcker är till exempel i alla former och graden av ‘återvinning’ är fina gåvor= viktigast att bra böcker läses och inte bara samlas i bokhyllan

 1. gills det om man helt enkelt inte ger bort saker i present? eller gör ett kort där det står att man skänkt pengar till tex barncanserfonden, BRIS eller actionaid?
  (jag har nämligen slutat ge bort presenter till min släkt och de flesta av mina vänner. i min krets har det nämligen blivit mer ”jag ska ha” än ”jag vill ge” så jag har bestämt mig för att inte vara med i det längre.)

  1. Åh, det är min standard-dopgåva till alla mina vänner som pluttar ut ungar nuförtiden! Jätteuppskattat! Brukar ge typ vacciner på Unicef och skriva ett kort om att jag tror att barnets föräldrar kan ta hand om barnet så bra att jag väljer att ge något till barn som inte har föräldrar som kan ta hand om dem.

 2. En väns dotter har nyligen fyllt 1år och i lördags var jag på barnloppis och fyndade en jättesöt tunika till henne. Jag har även sytt en mössa till henne av ett tyg jag hade hemma. Jag hoppas det ska passa henne 🙂 Ingen blir gladare än jag i alla fall som slipper köpa nytt dyrt som kanske aldrig används ändå.
  Ett mycket bra initiativ av dig! Tack!

 3. Jag hittade en sjömansmössa second hand, som dock är lite stor i storleken och behöver lite nya sömmar. Men (med min duktiga mors hjälp!) ska jag ta och sy till denna söta mössa så att den passar perfekt till dotterns kusin, som redan har en sjömanskostym och så får han ett komplett set till sin födelsedag!

 4. Jag har precis budat hem en begagnad skinnjacka som ska fungera som påskpresent till min bästa väns lilla pojk. 🙂

 5. Vilken toppenidé!! Efter att ha följt din och en hel del ekobloggar så har jag fått panik rent ut sagt över vad som finns i mina barns rum. Därför har jag lagt ut alla plastleksaker på blocket och försöker även plastbanta mitt hem i övrigt så mycket som det går! Man känner sig lite bättre som människa och mycket bättre som förälder! Tack för en inspirerande blogg!

  1. Förlåt, men hade det inte varit bättre att återvinna leksakerna istället för att föra dem vidare till andra barn? Menar såklart inte att det skulle vara ditt ansvar vad andras barn leker med…det lät bara lite knasigt i mitt huvud!?

   1. Oj, håller med Ean. TYcker att det är toppen att föra vidare leksaker, böcker och kläder som barnen snabbt växer ifrån. Men kanske lite tvivelaktigt att medvetet ge andra barn sådant man tycker är för farligt för ens eget…
    Mina bästa presenter till släktens barn (och mitt eget) har absolut varit begagnade. Och de gåvor min son fått av andra som varit begagnade känns liksom mycket mer personliga än en plastsak från br och tillhör sådant vi sparar till nästa barn. Dessutom vet man ju att kvalitén är bra på leksaker som redan klarat några barn.

    Jag vill gärna vara med i utlottningen!
    /Maria

 6. Är på väg till New York, ska kolla second hand-butiker för present till min gudson! Och till kommande kusinbarnet ska jag o syrran tillsammans virka en filt av mormorsrutor, hon kan o har lovat lära mig 🙂

   1. Nej, resa över Atlanten är inte klimatsmart, det är jag mycket väl medveten om. Men jag har delar av min familj där och att Skypa är lixom inte tillräckligt för all framtid…

 7. Vi brukar köpa diverse saker second hand, men nu händer det sällan att vi kollar i sådana butiker. Jag har köpt kläder och även gett bort mängder av gamla kläder till min bästa väninna. Förra året, eller året innan, fick hon kläder som jag hittade på Erikshjälpen som var hennes stil. Hon blev glad!

  Jag ska börja kolla Blocket med jämna mellanrum i hopp om att hitta fynd som jag är ute efter och vill köpa, istället för att slänga ut så mycket pengar på något som är helt nytt. Både ekonomiskt och miljötänkande.

 8. Vilken bra idé! Självklart vill jag vara med. Förstår inte hur det kan ses som snålt eller att leksaken anses som smutsig. Helt galet! Har fått böcker eller loppisfyndsleksaker till mina barn och då har det ibland ursäktats, ja det är ju bara nåt jag hittat på loppis.

  Jag älskar loppisfynd, både till mig och barnen. Det finaste jag har är min kaffeservis där alla koppar är olika. Alla är loppisfynd och presenter jag har fått. Jag älskar att duka fint när jag får främmande och noggrant välja ut koppar. Ska även samla en matservis på samma sätt.

  Din blogg gör mig glad på flera sätt. Du är en fantastisk tjej, stark och en god förebild, allt du bloggar om intresserar mig och jag är glad att jag får möjlighet att följa en del av ditt liv.

 9. Förresten kan jag verkligen rekommendera dig Clara, och alla andra, att läsa Nina Björks bok ”Lyckliga i alla sina dagar: om pengars och människors värde” (2012). Nina skriver mycket bra om det ohållbara i att konsumera som vi gör i västvärlden, samtidigt som vi arbetar ihjäl oss bara för att kunna konsumera ännu mer.

 10. Jag behöver inte vara med i utlottningen. Gör egna leksaker, samt köper på loppis. Nu går jag varje lördag till vår fina storloppis i Falun och köper kläder och leksaker till min dotterdotter Luna. Vars mor givetvis undviker plast och använder tygblöjor( liksom hon själv hade) . Fast jag köpte nya akvarellpennor till mina barn och bojkottade dessa eländiga tuschpennor som ändå torkade inom några dagar. Nä förresten, jag hittade begagnade akvarellpennor kom jag på nu. De kan ha dessa pennor länge, kanske hela livet?

 11. Jag är med på utmaningen och har redan provat på att ge bort second hand fynd eller saker jag själv rensat ut hemma. Jag har en dotter som är fem år och som har börjat bli bjuden på en hel del barnkalas. Inför dessa kalas har jag inventerat hemmet för att hitta fyndiga presenter. Jag jobbar som frilansjournalist och barnboksbloggare och får ofta böcker som recensionsexemplar. Dessa ger vi ibland bort i present, då det ju är helt nya fina böcker, men inte alltid sådana som jag eller barnen fastnat för. Ibland skickar ju förlagen sådana böcker som man inte alls har beställt och de faller inte alltid en i smaken. Till mina kusinbarn som också är i dagisåldern och behöver många klädbyten har jag fyndat många julklappar och presenter på Tradera till bra priser. Istället för att köpa en tröja för 150 kronor som de bara har några tillfällen så kan jag köpa ett stort paket kläder på Tradera så de får massor att välja bland och slita på.

 12. Hej,

  Ska besöka goda vänner i helgen som har två barn. Tänkte köpa med mig presenter till dem, passande så läste jag detta inlägget innan. Klart att jag ska gå på second hand och köpa dem!! Till den yngsta har jag redan sytt en hakklapp av en gammal stuvbit jag hade hemma. Bra initiativ som alltid Clara!

 13. Absolutt!

  For øyeblikket sitter jeg og samler mot til å skrive brev til hele familien om nettopp gaver og leker. Det er vanskelig fordi jeg vet at mange kommer til å bli fornærmet og tenke at de tingene de allerede har gitt ikke er ”bra nok”, men det er helt, helt nødvendig, for jeg vil ikke at mitt barn skal ende opp med en hel haug blinkende, syngende plastgreier. Så da er det jo bare naturlig å følge mine egne retningslinjer når jeg gir også!

  Kjempegod idé!

  1. Går i samma tankar som du. Hade inte tänkt på att det skulle kunna bli ett problem, men när dottern fick flera saker i julklapp (trodde hon var för liten för julklappar när hon var 2 mån) börjar jag inse att jag nog måste meddela familj och vänner hur jag känner inför plastleksaker, men håller med om att det känns jobbigt och som att man ”skriver dem på näsan”

 14. Klart jag är med, håller på med ett tema i atpegasus i Gävle nu som handlar om konsumtionen. Jag har alltid och kommer alltid att handla second hand till mig, mitt och som present. Bra initiativ!

 15. Jag köper ofta presenter på loppis – både till stora och små! 🙂 Lego, en trampbil, kläder, barnböcker, faktaböcker, retrotyger, glasfigurer, plåtburkar, utklädningskläder m.m. Jag älskar att fynda på loppis och att ge bort presenter. Lycka för mig och den som får gåvan och samtidigt himla bra för miljön!

 16. Jag brukar alltid försöka köpa Second hand och särskilt till presenter eftersom man kan köpa stora och fina presenter utan att det blir alldeles för dyrt. Så det skall jag se till att göra nästa gång.

 17. Vi brukar ge bort hemmagjorda leksaker. När vår son fyllde 2 år önskade vi oss bara leksaker som var hemmagjorda. Resultatet var fantastiskt! Vi fick teckningar, kompisar som stickat mössor, ett målat porträtt av vår sons älsklings kanin och kusiner som byggt träflygplan av en trasig gammal bänk. Jättefina saker som är personliga, lett till kreativitet men framför allt inte åkt jorden runt och påverkat klimatet negativt.

  Jag älskar loppisar så självklart antar jag utmaningen. Tack för en helt fantastisk blogg som uppmärksammar många tänkvärda ämnen. Heja Clara!

 18. Finfin idé! En av de finaste klädgåvorna vi fick när vår bebis föddes var en hög kläder som kompisens barn växt ur. En tradition jag tänker föra vidare!

 19. Vilken bra utmaning! 🙂 som student är det även smart då det är ekonomiskt! brukar ge bort gamla dvd-boxar i present, som personen kan se och sedan ge vidare som ”ny” present:)
  Kram L

 20. Det var en bra utmaning! Jag antar! Får bara se till att komma ihåg det, har inte så många barn i mitt liv. Det är väl min kusin Ella. Hon är lite svår att köpa saker till, men det ska nog gå bra.

 21. Jag är på! hittade en skottkärra i röd plåt med trähandtag på erikshjälpen som mitt brorsbarn ska få när han fyller år i maj.

 22. När det gäller böcker så har jag köpt vissa nya, men sen funkar det bra med ärvda/loppis och ofta köper jag utrangerade böcker från bibliotek. Inte minst till mina kurdiska vänners barn ( vissa är på kurdiska) Jag kan också använda trasiga barnböcker till nya fina gratulationskort, där jag klipper ut fina bilder. Om jag inte målar själv.
  (Behöver fortfarande inte vara med i utlottningen, då jag är tillräckligt kreativ själv)

 23. Min datter fyller 10 nå på søndag. Hun får sykkel, kjøpt brukt, og bokserien om Narnia, også second hand …

 24. Jag är på!
  Tänkte köpa ett pussel till min gudson second hand och eventuellt måla om det. Vad tror ni om det?

   1. Varsågod! Undrar lite hur jag ska tänka med val av färg och så? Men hobbyfärger är kanske helt ok? 🙂

 25. Bra idé! Tyvärr är nästa present en särskild barnbok och det är svårt att fynda fina barnböcker tydligen. Min mamma brukar kolla om hon hittar fina svenska barnböcker på loppis (hon är en loppisexpert) men det är mest ointressanta böcker hon hittar i bra skick.
  Ett annat tips för barnkalas: här runt hörnet har vi en leksaksaffär där barnen lägger vad de skulle vilja ha i en stor låda och kompisarna kan gå dit och välja ur de sakerna. Det minskar åtminstone mängden skräppresenter.

  1. Bara ett tips med begagnade böcker: bokbörsen. Där går det att hitta fina saker, även till barn.
   /struten

 26. Eg er med!
  Her på min heimstad har vi ingen second hand-butikkar, og det er ingen tradisjon for loppemarknad. Heldigvis har folk blitt meir merksame på gjenbruk, så det siste året har det blitt arrangert fleire små marknader. Det går framover!

  Eg kjem dessutan frå ein familie der ingenting blir kasta før det er oppbrukt (og ikkje alltid då, eingong), så klede og leikar har alltid gått i arv.

  Kjempebra initiativ!

 27. Köper ofta begagnade kläder på Tradera till mitt barnbarn. Dockor och andra leksaker tillverkar jag också själv. Det blir så personligt och uppskattas mer.

 28. Jag är med! Nu när jag har en egen dotter tycker jag att det bästa som finns att få är begagnade kläder. Då är de mjuka och eventuella gifter är förhoppningsvis borttvättade. Och leksakerna som finns sparade hos mormor och morfar är de roligaste! De är sparade just för att de är av hög kvalite, och har högt lekvärde – de har roat barn som hälsat på där i många år! Jag ser fram emot att gå på loppis, eller ta fram saker som min dotter tröttnat på/vuxit ur, när det är presentdags!

 29. Jag är på! Blev så inspirerad av Bertils utklädningslåda så jag har redan börjat planera att köpa lite roliga grejer second hand och göra en egen till min systersons tvåårsdag!

  Kram

 30. Jag har faktiskt redan en födelsedagspresent som väntar på att ges till ett barn (jag vet vem som ska få den, vi har bara inte hunnit ge den än), som jag köpte på en loppis i somras, ett pussel. Jag har testat det och alla bitar finns med. ^^

 31. Kör i vind! Secondhandpresenter tänker jag är ÄNNU finare att få än nya grejer. tänk om nån gör ett riktigt fynd o sedan väljer att ge fyndet till mig – det kallar jag kärlek!

 32. Jag tänkte precis samma tanke häromdagen och köpte en söt vårklänning till min nyfödda brorsdotter och ett träpussel med sött äldre motiv a la mors lilla Olle till min väns ettåring. Jag lovar högtidligt att fortsätta försöka köpa barngåvor (och vuxengåvor) i secondhand i fortsättningen också!

 33. Vilken kalas ide! i’m in. redan börjat för det blir nämligen loppiskläder till min gudson nu i helgen!

 34. Jag har precis gjort det! Inte till mitt barn dock, utan till min systerson. Han fyller år om två veckor och jag har precis köpt en overall till honom second hand och även en bobby car som jag hittade på second hand. Och det är det han får i år!

 35. Ibland ger jag bort presenter via hemskänkt metoden. Man tar helt enkelt något som man redan har hemma och ger bort. Funkar jättebra på barnböcker till exempel. Köper redan idag flertalet av alla presenter seccond hand så jag lovar.

 36. Imorgon fyller min son 2 år och i present till honom har vi köpt ett akvarium inkl alla tillbehör (utom fiskar, de ska vi hämta imorgon hos en bekant som fått massa yngel och måste göra sig av med en del) och så fyndade jag en dragsnigel i plast på loppis i helgen.

  När andra frågar vad han önskar sig så svarar jag alltid att de gärna får gå på loppis och köpa böcker, pussel, leksaker mm.

  Vi köper alltid begagnat om det inte är så att barnet i fråga är äldre och önskar sig ngt väldigt specifikt, då får man helt enkelt ge med sig…

 37. Jag är helt klart med <3 älskar gammal loppis fynd och känns gott i själen att bidra mindre till all överkonsumtion!

 38. Jag köpte senast i helgen begagnat till min dotter som fyllde år, både docka och böcker från loppis. Och jag gör det garanterat igen oavsett om jag är med i någon utlottning eller ej: nästa dotter fyller år om exakt en månad =)

 39. Har köpt ett par presenter som väntar på att lämnas över, de är skapade av Röda Korset utifrån befintliga saker men omgjorda och därmed som nya. Ja, ännu bättre för de har karaktär!

 40. Jag är absolut med! Jag och min familj har just nu ett inköpsfritt år. Det innebär att vi inte köper några nya saker, kläder etc. alls. Behöver vi något är det begagnat som gäller och det är helt okej att köpa eftersom det inte sliter på miljön. Det blir till att ge bort secondhand-presenter hela året! 🙂
  Kram

 41. Jag är på såklart! I julklapp köpte vi enbart en sak till våra tvillingar som är 1,5 eftersom vi tänkte att de kommer få så mycket av släktingar och då köpte vi papperskuber som man antingen kan stapla på varandra eller i varandra och de köpte vi på en secondhandaffär och de har varit grymt poppis. Nu har vi även förmedlat till föräldrar att vi inte vill ha en massa till dem utan hellre typ en sak var som är lite finare men bättre kvalitet ohc rekoproducerat. Men Clara jag tänkte höra med dig hur du tänker nu med begagnade leksaker. Jag blev sjukt nojjig av att läsa om alla gifter i leksaker och köper man begagnade leksaker så vet man ju aldrig (jag menar köper man saker i trä vet man ju inte om det är bly i färgen eller hur gamla de är) så hur tänker du där? Vi har innan bara köpt begagnat eller ärvt leksaker men nu vet jag inte hur vi ska göra. Kläder är ju en annan sak för där är det ju bara bättre om man tvättat ur gifterna men leksaker… ja hur gör man?

  1. Det undrar jag med! Handla leksaker på loppis är ju självklart bäst för miljön – men är det bäst för våra barns hälsa?

 42. Jag väntar mitt första barn och har som ambition att köpa allt som går begagnat samt undanbe mig presenter som inte är second hand. Har svårt att förstå denna konsumtionsfrossa som verkar drabba många småbarnsföräldrar. Så skriver med glädje under ditt upprop Clara!

 43. Hej där Clara. Har följt din blogg ett tag och tycker att den är härlig ur många synvinklar. Är både mormor och bonusfarmor, så barn i varierade åldrar finns i min närhet. Köper väldigt mycket på loppis, både till mig själv och till barnbarnen. Det blir både böcker och leksaker, kläder osv. Till julen blir det något föräldrarna önskat till de små barnen, de större får pengar till något de länge önskat sig. Vi vuxna har sedan länge slutat med köpta presenter, det blir något hemmagjort, stickat eller ett fint halsband man gjort, såklart av ”slaktade” gamla halsband. Skall jag gå bort blir det tex en fin vas med en enkel blomma i, vasen fyndad på loppis. Alternativt en fin korg som man fyller med oais och materiel från naturen, då behöver man bara köpa ett par vackra blommor för att göra en supervacker present. Sparar alltid vackra papper och fina band, de kommer alltid tillpass när man gör ett paket. Oj vad jag låter präktig känner jag, men för mig är detta ett sätt att göra roliga och personliga presenter, för jag har så kul när jag pysslar med detta dessutom.
  Kram till dig och lycka till med ditt projekt!

 44. En otroligt bra och egentligen så enkel utmaning. Ofta är det väl just det enkla som är genialt! Tänker dock att detta inte borde gälla bara presenter till barn utan även vuxna. Har själv en god vän som är en fena på att fynda presenter till både mig och andra på Second hand. Tänk vad många fantastiska och originella smycken som går att hitta – för att bara nämna något. Vi är säkert många som har grejor i byrålådorna som någon annan skulle gilla… Tack för en kul utmaning!
  /Elisabet

 45. Jag sitter precis och river sönder gamla slitna T-tröjor för att virka någonting av tygremsorna. Och när jag nu läste ditt inlägg så kom jag på att jag ska virka en riktigt färgglad förvaringskorg och ge till min kompis dotter för att förvara hennes Duplo i.

 46. Antar självklart utmaningen 🙂
  Jag tänkte faktiskt använda mina restgarner till att göra en välkommen till världen present snart 🙂

 47. Jag ska få ”nya” leksaker tillmin dotter imorgon av en kompis vars barn vuxit ifrån dem. Min dotters dagis hade precis leksaksloppis med leksaker som alla familjer hade rensat ur sina förråd. Smart o uppskattat!

 48. Jo men det är klart att jag gör! Kussen ska föda fram sysslingen till mina framtida barn och då ska hen minnsann få knickers från old touch!

 49. Jag är med. Fantastisk idé tycker jag, lite orolig över vad mina vänner ska säga. Fast det kommer inte hindra mig 🙂

 50. Superbra initiativ och ganska konstigt egentligen att det skulle behövas en utmaning från Clara för att få folk att välja och vraka bland de MÄNGDER av leksaker en hittar på landets alla Second Handbutiker! Hejja säger jag!

 51. Är självklart på! Något mitt umgänge redan till viss mån praktiserar. Mycket bra då de flesta av oss är studenter och dessutom inte vill att ens liv ska styras av mode och trender.

 52. Jag lovar att köpa present på second hand till min vän som väntar barn!! Allt annat känns tråkigt faktiskt. Hemmagjort av sånt jag redan har och loppisfynd får det bli! 🙂 Jag gillar ditt initiativ Clara!

 53. Jag syr alltid presenterna vi ger bort till barnen i vår närhet. Tyger, dragkedjor, knappar och sånt är saker jag köpt på loppisar.

 54. Ja! Jag är självklart med, jättebra idé. Fyndade mycket fint till barnen på en sk. bytardag i helgen. Både kläder och leksaker. Våra barn brukar få begagnade grejer av oss i födelsedagspresent/julklapp. Dock har vi aldrig gett något begagnat till andra barn tror jag. Det blir ändring på det nu!

 55. Utmaningen antagen!! Jag tänker mycket på den helt sjuka konsumtionen som (nästan alltid) följer av att få barn. Jag har två småttingar och hela huset är fullkomligt översvämmat av barn- och bebisprylar, kläder och leksaker. Och likadant ser det ut hemma hos alla barnfamiljer vi känner.. Galet! Så – förutom att bara köpa secondhand-presenter framöver tänker vi även be våra nära och kära att bara ge bort secondhand eller egentillverkat till våra barn.

 56. Absolut att jag hänger på din utmaning, det enda rätta!!! Har kört din linje där så länge jag kan minnas. Vem älskar inte en loppis liksom? 😉
  Skall genast fundera ut en liknande utmaning, och utmana vänner och bekanta såklart. Men varför inte ta det ett steg längre och inkludera vuxnas presenter också 🙂
  Heja dig Clara som sprider detta ekotänk!

  Less is more brukar man ju säga 😀

 57. Åh, vilken jättebra utmaning! Älskar återvinning och bra miljötänk så jag vill absolut anta utmaningen! Något jag ofta ger vidare i andra hand är böcker. Antingen ur min egen bokhylla eller från något antikvariat. En bok är ju inte heller bara en sak utan även en upplevelse. Har man läst en riktigt bra bok och sen ger den vidare så blir det en ”pay it forward”-grej som verkligen kommer från hjärtat. Har vänner som gör likadant och blir alltid lika glad när någon har tänkt på mig efter att ha läst en bra bok och att de vill att jag också ska få läsa den. Ibland lämnar jag böcker på bussen eller liknande och blir alldeles lycklig av tanken på att någon ska hitta den och plocka upp den och läsa den och bli så glad över det att de en dag gör likadant med någon bok som de har läst och vill skicka vidare. Så enkelt!
  Stor kram, Lina (på öland).

 58. Jag är med! Har köpt second-hand kläder och leksaker till sonen men aldrig vågat höra det dom present. Då var det dags att ta det steget nu. Tack för knuffen i rätt riktning!

 59. Självklart antar jag utmaningen! Min son fyller två år om drygt två veckor, och jag har redan köpt hans presenter, varav de flesta är just second hand! Ett sött förkläde i barnstorlek (han älskar att hjälpa till att baka och laga mat), en tröja och en ladugård av trä som tidigare ägare knappt lekt med. Det enda han får nytt är en Bamse-film (som han kommer kolla på MÅNGA gånger) och ett par ekologiska, svensktillverkade vårskor från Kavat.
  Han kommer säkerligen få leksaker av andra, så jag passar på att vara lite praktisk istället. Han är i den åldern att paketen är mer spännande än innehållet, och att baka muffins är oftast roligare än att leka med Brio-järnvägen…

 60. Vilken bra ide som jag helt enkelt inte tänk på tidigare.
  Men visst är det så och SPECIELLT här där seconhand och loppis verkligen anses som något fult och som man inte ska syssla med. Jag försöker förändra på mitt sätt och håller på att starta upp en loppis på faceboook för Las Palmas. Hoppas verkligen att vi kan komma över den stämpeln här också.

  Hoppas….

  Hälsningar
  Yohanna
  som skickar med en länk om nån skulle vilja hänga på:
  http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2013/march/real-life-fredagsmys-2.html

 61. Jag lovar också! Mina tvillingar fyller år om en vecka och har redan planerat second hand presenter till dem. Jag passar på nu när de är små och inte kräver nya, plastiga ting:)

 62. Jag är helt klart på! Älskar barnloppis som anordnas här i Malmö på våren och sommaren och har fyndat massa leksaker, kläder och barnböcker där. Där kan jag fynda till nästa barnpresent. Gillar din blogg och att du vågar stå upp för det du tycker/tror är rätt, även om det ibland inte är politiskt korrekt. GO CLARA!

 63. Som nybliven Mormor till världens sötaste Elias antar jag utmaningen. Det behöver inte vara nytt trots att man vill ge så mycket!

 64. Klart att det ska vara recyklade presenter till ungarna. Kläder, böcker å playmobil/lego/duplo är perfekta att ge bort en vända till.

 65. Vilken bra idé! Jag försöker köpa så mkt jag kan på loppis och tradera till mitt barn. Hans absoluta favoritleksaker är secondhand. =) Har även en vän som syr underbara barnkläder av secondhand-tyger. Hon har en sida på Facebook, ”Fjutten & Jag” heter den. Helt fantastiska kläder!
  Tack för en väldigt inspirerande blogg!

 66. Mycket bra initiativ! Ett väldigt bra tips är böcker på second hand, till barn, ungdomar eller vuxna. Brukar inte kosta mer än 5-20 kr och ofta hittar man nya böcker. Jag syr gärna barnkläder i present eftersom det inte tar mer än 2-3 timmar att få ihop ett plagg och det kan det ju ta att knata omkring på stan att leta present också. Självklart måste man ju dock konsumera tyg om man inte redan har ett berg hemma som min mamma har. Sedan har jag ju inte alltid tid att sy och då är det ju smart att ta något som man redan har hemma men inte använder:) Och du har rätt i att det inte borde anses som fult utan smart och fint!

  Som barn skrev jag ner i min dagbok (var jag 9 år?) att jag skulle komma ihåg som vuxen att istället för att köpa tusen småleksaker till mina barn så skulle jag satsa på plats, dvs. ett lekrum utöver sitt eget sovrum där man kan leka obehindrat och bygga kojor, öppna affär eller spela brädspel som inte behöver plockas ihop varje dag. Istället för dessa småleksaker skulle jag köpa färre stora leksaker som kanske en ribbstol, ett kuddhav, utklädningskläder och ringar i taket. Vi får se hur jag kommer göra men i dagsläget tycker jag att jag var oerhört intelligent. Och kanske lite stressad av alla prylar…

 67. Jag är med. Konstigt nog känns det svårare för mig att ge bort något som är second hand trots att jag till min egen bebis knappt köpt något nytt. Jag skulle inte bli sur om jag fick något begagnat, varför tänker jag då att andra ska bli det om jag ger bort något redan använt?

  1. Men precis! Varför är det så? Kan det vara att man riskerar att anses som snål? För att man inte köper nytt??

 68. Jag är med! 🙂

  Skall oxå tänka på det här när jag utvidgar min låda med leksaker. Har själv inte ”ännu” barn, men många av mina vänner har barn, så har en liten låda med leksaker så att barnen har att leka med när de är på besök.

 69. Himla bra idé! Jag känner inte så mycket folk med barn just nu men jag brukar försöka satsa på second hand eller att göra saker själv när det är födelsedagsdags. Lovar att hitta någonting second hand när det är dags för lillkusinens födelsedag 🙂

 70. Otroligt bra idé – I´m in!! Tack för en fantastiskt inspirerande blogg och för att du har lust, kraft och energi att dela med dig av viktiga, roliga, nyttiga, tänkvärda, färgsprakande små och stora händelser från ditt liv! 🙂

 71. Suverän idé! Önskar att jag kunde delta, men i det här dumma landet, åtminstone södra delen, finns inga loppisar och second handaffärer. Det är fult att köpa begagnat. Det finns en söndagsmarknad där man kan köpa andrahandssaker, och de består antingen av stöldgods (om man har blivit bestulen på något uppmanar polisen en att leta efter det på den här marknaden) eller saker som främst de spanska romerna plockat upp ur sopcontainrarna. Det sistnämnda är bra, att det tas tillbara på saker på det sättet. Här slänger man bara allt man vill bli av med i närmsta sopcontainer. Trist! Gud vad jag saknar svenska loppisar!!!

  1. Hej! Trist att det saknas loppisar där du bor. Ett tips är att själv ge bort saker, kläder etc som ens egna barn växt ur. Då blir det lite kretslopp ialla fall. Och ”annonsera” att man gärna tar emot begagnat, då kanske det bland dina vänner startar en liten trend… 😀

 72. Underbar idé!! Fick min lilla flicka för tre veckor sedan och är redan bestämd gällande leksaker. Inget plastigt leksaksregn! Rejäla leksaker som håller flera år, eller begagnat! Som tur är jobbar mamma på en returbutik i stan, så redan nu är i stort sett alla Liwias saker begagnade 🙂

 73. Bra ide´! Nästa gång syskonbarnen fyller år blir det second hand presenter alternativt presentkort på en upplevelse (lekdag, teater, simhallsbesök). Som klimatforskare hejar jag på dig Clara! Och tack för att du tog upp problemet kring kemikalierna, jag försöker aktivt sprida budskapet bland mina vänner!

 74. Hej hipp hurra vilken kalasidé! Jag är med. Det borde vara självklart att ge bort ett andra hands-fynd till ett barn.

 75. Vi i vår familj har tänkt börja köpa begagnade julklappar till varandra, så det här är jag absolut på!:)

 76. Jag är på!

  Jag har en son som snart fyller 1 år och jag ska måla om en gammal stol till honom som present till hans lilla krypin i vardagsrummet.

  jag tycker att det är synd som du säger med tabu gällande loppisfynd, många gånger finns det finare saker och som passar den man ska ge det till bättre i andra hand än nya i butiker.

 77. Jaaa! Klart jag är med! Det är en störtskön idé som jag redan praktiserat många gånger. Att fylla en låda med leksaker och goa kläder som ens egen unge ”växt ifrån” slå in snyggt och ge bort blir faktiskt alltid lika uppskattat. Det blir oftast myyycket mer present också, än om man köpt en liten svindyr grej, mervärde helt enkelt! Eller fynda på second hand, då mår jag bra, och känner mig glad! Och mottagaren verkar också tycka det är kul!

 78. HEJJA CLARA!!! Jag reser mig upp och apploderar STORT ska du veta!! ÅH vad jag blir glad när jag läser detta inlägg!!! Jag ska helt klart anamma det och jag ska sprida ditt budskap så mkt jag bara kan!! Jag har själv försökt och tänkt i dessa banor men som du skriver ses det som fult att ge bort ngt begagnat till ngn. Själv skulle jag absolut inte ta illa vid mig om jag eller mina barn fick ngt begagnat.. Folk tänker inte på att det dels är ekonomin och även miljön skulle vinna stort på det…så jag sprider vidare ditt budskap i hopp om att attityden där ute kan ändras!!! HEJJA!!!

 79. Tycker du kommer med så många bra ideér och de är absolut bäst när du uppmanar andra att göra desamma. Jag är med!

 80. Självklart är jag med! Jag har själv ett barn på drygt ett år och vi försöker förmelda samma tankesätt som du har Clara kring att ge/köpa saker till henne. Vi försöker komma bort ifrån att vi visar att bryr oss om varandra genom att köpa saker.

 81. Vilken bra grej Clara! Du inspirerar och påminner om viktiga saker 🙂 Nästa gång jag ger en present till ett barn (eller en vuxen) så ska det vara en second hand köpt grej. Gillar att köpa tyg second hand och sedan tillverka en present, tex ett förkläde, en väska eller något annat som personen behöver.

 82. Jag antar utmaningen! Var på kalas senast i lördags och handlade en vas samt en duk på en oerhört bra secondhandbutik i Huddinge, till en god vän som fyllde jämt. Rekommenderar denna butik varmt, har hittat oerhört mycket fint där för inga pengar alls knappt.

 83. Jag är på! Har precis givit bort dubletter i pocketform i födelsedagspresent! Fina böcker som tonårssonen fått men han hade redan inbundna med samma titlar! Kram på dig//Cecilia

 84. Jag är med! Har inte så många barn i min umgängeskrets, men köper gärna både kläder, möbler och leksaker second hand till vår lille.

 85. Jag är med, jag köper ofta begagnade saker att ge bort i present, det är mer personligt än att köpa en sak från Ica som alla andra har,eller som min vän kan se när hon handlar och veta då vad jag har betalt 😉

 86. Jag är på! Super bra idé! Dessutom är det roligt att köpa secondhand, då känns det bra att handla och jag slipper att ha magont efteråt.

 87. Så bra att uppmärksamma det här, och att klargöra vad Earth Hour egentligen handlar om. Tyvärr har jag inga barn i min närmaste bekantskapskrets på något sätt, men det är en bra idé!

 88. Jag är med!
  Just nu håller jag på med att sy roliga figur-kuddar av gamla gardiner jag köpt på loppis till sambons systerbarn och till min brorsdotter som jag tänkte ge i påskpresent 🙂

  Himla skoj!

 89. Jag är med! Vår drygt en månad gamla dotter är redan ett riktigt second hand-proffs (med viss hjälp av sina stolta föräldrar;) och får ständigt och jämnt komplimanger för sina fina saker, så hon kommer definitivt att hitta fina presenter till sina lilla kusin!

 90. Det är precis vad jag ska göra. Barnens gamla musikbondgård ska ges bort till vännens lille ettåring. 🙂 Den står och väntar sen en månad tillbaka, sjukdomar kom i vägen.

 91. Självklart, en super-idé! Presenten är redan införskaffad, väntar bara på födelsedagen 🙂

 92. Jättebra ide och initiativ, jag är med!! Härlighärlig blogg vill jag oxå passa på å tacka før!

 93. Såklart är jag med! Har en systerson som fyller ett snart, klart han ska få nåt som inte innehåller gifter, går sönder efter en kvart, eller är massproducerat. Tycker också det är konstigt att det i vissa kretsar anses snålt eller mindre fint att ge bort second hand, om något vittnar det ju om omtanke.

 94. Ett otroligt bra initativ och jag är självklart med på denna utmaning. Jag köpte faktiskt alla mina julklappar antingen second hand, ekologiskt eller fair trade förra året, och alla var lika glada för sin gåva ändå. Kändes bra det, att ge gåvor med omtanke.

 95. Vet inte när detta blir aktuellt men jag lovar att göra det då mina nära och kära börjar yngla av sig! 🙂

 96. Det här är något jag funderat över länge och i helgen när jag skulle hälsa på en vän som precis fått barn var jag på second och köpte en supergullig stickad tröja! Tog med ett mjukisdjur jag själv fått en gång som bara stod i bokhyllan och samlade damm också. Helt klart något att fortsätta med, förhoppningsvis utan att behöva skämmas för återvinnandet 🙂

 97. Självklart är jag med på detta! Har redan planerat nästa års julklapp, i form av vår radiostyrda bil som ska få gå i arv till småkusinerna 🙂

 98. Bra initiativ, jag köper nästan alltid fina gamla träleksaker i present till barn, i den mån jag lyckas hitta. Blir alltid uppskattat av både föräldrar och barn. Jag ska se till att göra det nästa gång också!

 99. Jag brukar oftas flytta runt hemma mellan rummen på saker jag hittar på loppisar 🙂 Och sen gör min man en hel del åt mig 😉 Så behöver inte köpa så mycket inrednig hem .Och sen har jag turen att låna av mina söner sambon ett bra sätt att förnya hemma .Pysslar gärna om gamla ting med billigt .

 100. Jag är också på! Väntar i detta nu mitt första barn och funderar på hur jag kan önska begagnade presenter till bebisen utan att far- och morföräldrar inte tar illa upp! 🙂 passar därför perfekt att ta utmaningen! 🙂

 101. Jag är på! Är gravid med första barnet ock hoppas verkligen att vi ska lyckas få släkt och vänner att förstå att vi mycket heldre tar emot begangnade pressenter än nytt.

 102. Det är en jättebra idé. Jag har nästan alltid med mig en kasse avlagda kläder från min dotter till en väninnas dotter. Vi träffas inte så många gånger per år så då blir det en fin present när vi ses.

 103. Jag är redan miljömedveten, källsorterar, komposterar, köper och säljer via second hand osv. Jag behöver inte manifestera ytterligare i Earth Hour. Jag har däremot märkt att vissa tar illa upp när man vill ge bort fina barnkläder bara för att de är redan användna… Märkligt synsätt tycker jag.

 104. Jätte bra idé, jag gör redan detta, men fortsätter så klart även detta år!

 105. Har under hela mitt liv uppskattat saker i andra hand. Men håller med om att det är dags för en förändring i folks kinsumerade av nytt nytt. Nytt kan också vara begagnat.

 106. Bra 🙂 I julas så gav jag bort många julklappar som var köpt seconhand och på måndag fyller min lillebror 10 år och då ska han få en pussel boll som jag köpt secondhand. Innan jag började ha praktik på Sechondhand butik så tyckte jag det var ganska äckligt att köpa leksaker begagnat, men nu har jag kommit över det!

 107. Ja, jag är med! Tack för tipset.
  Jag kommer att ge bort Norrmejeriers Norris-bok ( som jag fått av min arbetsgivare !) till nästa barn som fyller år ! /K.

 108. Min systerdotter fyller snart 1 år, då lovar jag att köpa hennes present second hand. Det har jag i och för sig gjort med nästan alla hennes presenter, men ska tänka på det extra mycket den här gången.

 109. Mycket bra idé!
  Jag är såklart mé!
  Jag ger oftast bort något hemgjort, tex marmelad, chutney eller goda kakor, det blir ju ännu finare på ett loppisfat eller i en fin loppis burk.
  Till barn är det både lätt och roligt att hitta användbara saker på loppis.

 110. Självklart är jag med! Hade redan tänkt sy en haklapp av loppistyg till syskonbarnet nästa gång hen fyller år!

 111. Jag är självklart med på detta. Försöker köpa eko-presenter, fair trade el 2 hand så ofta somöjligt till både vuxna och barn. Unicef läkarmissionen har massor av jättebra presenter och julklappar i form av läkemedel, hjälp till självhjälp som getter och andra djur. Det var den gåva jag blev allra gladast av att få i julas och den gåva jag mest gillar att ge. Bra idé Clara!!! Kram

 112. Kul! Jag och Lillebror i familjen var just idag och köpte en legobil second hand, som vi skall ge till lilla kusinen. Så här blir löftet inte svårt att hålla!

 113. Jag tycker att det är jätte roligt att fynda barnleksaker på loppisar, speciellt böcker, för så fina böcker som det fanns förr hittar man sällan idag. Träleksaker och gamla uppdragbara plåtleksaker fyndar jag också, och jag har inte ens några barn än^^

 114. Jag har tre små barn och barnkalasen avlöser varandra. Jag har som uttalad policy att så långt som möjligt ge bort begagnade leksaker, förutom då det gäller pyssel/hobby-materal som ju är förbrukningsvaror. När någon frågar vad mina barn önskar sig svarar jag alltid ”något begagnat”. När jag senast fyllde år önskade jag mig ”något immateriellt” och fick då både sånguppvisning och kramar, plus lite ätbart…

 115. Har köpt massa begagnade kläder och tygstycken som ska bli till ett lapptäcke till en nyfödd! 🙂

 116. Härlig utmaning!
  Jag letade upp småsaker från när jag var liten, en kär hårsnodd, en liten blomma (dock i plast :/
  En pärlknapp. En gammal guldpeng från Danmark. Lade det i en sparad liten ask. Slog in. Gav i present till mitt gudbarn. Mycket uppskattat!

 117. Min brorson hade nyligen kalas. Det är tradition där de bor att önska sig teckningar istället för presenter. Bra initiativ! Min brorson (5 år) önskade sig teckningar med tåg och flygplan. Han var mer än nöjd med ett par papper och det viktigaste var att umgås.

 118. Jag går på loppis minst en gång i veckan, och då hittar jag ofta fina och/eller bra saker, böcker och kläder som inte passar något av mina egna barn i ålder eller storlek, eller så kanske vi redan har en egen sån grej. Då köper jag det för nästan ingen peng alls, och lägger i mitt ”presentskåp”. När då nästa kalsinbjudan dimper ned i brevlådan så är det bara att gå till det spännande skåpet och välja en passande grej. Där finns väldigt många böcker, för det tycker jag verkligen att detbär en kanonpresent. Kanske inte den som ger högst hurrarop vid öppnandet, men den ger desto mer i längden. För att inte tala om att jag slipper paniken på lördag morgon när jag inser att det är ett barnkalas om en timme och vi inte har någon present! Mycket bra tycker jag!
  /Elin

 119. Jag tycker det är så underbart att se att vi blir fler och fler som faktiskt tänker steget längre vad gäller vår miljö och framtid. Jag väntar nu barn och har vänligt men bestämt tackat nej till allt vad nyköp heter, det ratas. Jag vill ha allt second hand och uppkstattar kusinernas välanvända kläder mer än något nytt med typ hello kitty/bilar. Det är sådan köpnoja idag och det har blivit någon sorts tävling om vem som ger bäst, finast och dyrast gåva. Suck säger jag

 120. jag är med! Jag ska ge en present som min dotter har tröttnat på till en vän som fyller år i helgen. Oöppnat till och med. Skandal!!

 121. Jag är självklart på! Den senaste födelsedagspresenten jag köpte (dock till en av mina finaste vuxna vänner) var ett secondhandfynd : ) och hon blev superglad! Så jag är redan igång, till både vuxna & små som fyller år i vår. Kram!

 122. Jag är med så klart! Köper ofta second hand både till mina egna och andras barn. Barn tycker ofta att det är bra!

 123. En jätte bra idé! Har en son som snart fyller 6 år och det blir en hel del barnkalas. Det svåra i den åldern är att man börjar bli ganska medveten och gärna får nya saker i present men jag ska försöka att leta fram något bra till nästa barnkalas.

 124. Jag är på!

  Köper mer och mer på second hand. Idag fyndade jag två jackor via blocket o förra veckan köpte jag ett badrumsskåp via samma sida. Imon blir det loppis 🙂

 125. Jag är på! Jättebra initiativ av dig 🙂 Ska bli spännande att se vad du hittar på!

 126. Hej! Hittade en bok från dotterns önskelista på Erikdhjälpen innan jul, perfekt julklapp! Nästan oläst! Fick också en hel bunt beg barnböcker av en bekant, betalade en liten peng för dem. När jag kom hem jublade dottern att hon kände sig rik på böcker!!! Så visst kan man fynda secondhand, kommer absolut fortsätta leta fynd.

 127. Jag är på! Samlar just nu också på gamla flingkartonger å liknande förpackningar som jag skall göra om till note-/minnesböcker till de flesta av mina vänner i present.

 128. Jag är med! Sen jag fick en liten bebis själv har jag börjat sy haklappar, dregglisar och mössor av gamla trasiga och urvuxna kläder som annars skulle slängas, och ge bort som presenter. De blir riktigt snygga, unika i sitt slag och ett lysande exempel på kreativ återvinning!

 129. BRA initiativ. Min sambos morbror köper alltid loppispresenter till alla, och hans är alltid de mest fyndiga och påhittiga. Det är alltid roligast att se vad han hittat på och det är oftast de mest träffsäkra presenterna. Man vill fylla år jämt.

 130. Jag är absolut på! Jag stör mig jättemycket på att det är som du säger tabu att ge bort andrahandsgrejor!!! Det känns snålt fast att jag har grejor som min dotter inte leker med och varför ska jag då inte kunna ge vidare dem!? Och häromveckan frågade min mamma om min dotter hade en morgonrock – och när jag svarade ja frågade hon om den var ny eller begagnad – ungefär som att begagnad är sämre och i så fall behöver hon en ny! 🙁

 131. Jag antar din utmaning Clara. Imorgon fyller barnens kusin 7år och jag ska på presentjakt. Får bli på röda korsets second hand eller stans loppis då. Önska mig lycka till!

 132. Såklart att jag är med! Jag har heller aldrig förstått varför secondhand skulle vara äckligt. Kanske något som äldre (?) generationer fått för sig för att de vuxit upp med ”gammalt”? Jag tycker det är charmigt och nuförtiden även nödvändigt.

 133. Loppisar är underbara! 🙂 å självklart är jag på! Inte många dagar sedan alls jag fyndade leksaker å böcker på loppis som sedan flera stycken barn fick glädje av:)

 134. Jag ställer upp.
  Jag och min kille har bestämt oss för att återvinna vårat gamla lego och ge till våra tvillingar på kommande födelsedagar och till jul. Tänker dela ut lite då och istället för allt på en gång.
  Var på second hand senast i helgen och handlade present till 35åring och lite kläder till egna kidsen. Men nästa besök lovar jag att köpa leksaker:-).

 135. Självklart hänger jag på också och har gjort det aktivt sedan jag fick mitt första barnbarn för knappt ett år sedan. Second-hand-butikerna här i trakten dammsugs noggrant, mest på kläder men även på rejäla leksaker. Min son vill ha antingen begagnade eller eko-kläder till sin lilla flicka och det vill man ju gärna uppmuntra. Så lite leksaker som möjligt och gärna begagnat och inte massa plastprylar är också deras val. Jag fullkomligt älskar både ditt och deras val i livet. Ni är så kloka och tänker inte bara på er själva utan på hela vår värld och framtid. Kram Ami

 136. Ja, vad bra! Jag har två äldre barn och en liten som fyller två nästa vecka. Den lilla har båda jularna och förra födelsedagen bara fått presenter från vinden, storbarnens gamla. Nu kommer hon att få doktorsväska, verktyg och Mamma Mu- och Kråkangosedjur. Kläderna är också från vinden (där finns det massor av fint som knappt ser använt ut) och behövs annat så handlar jag det mesta på Tradera och Blocket. Jag älskar loppisar och de sidorna är ju som loppisar man kan gå på när som helst. Så jag är med på utmaningen!

 137. Jag ska precis köpa en födelsedagpresent till en liten kille som min son ärver alla kläder från. Självklart blir det secondhand.

 138. Jag är på! Bästa kompisen ska ha barn inom kort och jag har redan börjat söka igenom mina gamla leksaker och kläder för att hitta något passande!

 139. Givetvis antar jag utmaningen, en sån underbar idé! Köper redan en hel del presenter begagnat, men strävar alltid efter att bli ännu bättre. Tycker själv det är så mycket roligare att få fina, begagnade presenter än nya, massproducerade. I helgen hittade jag en fantastiskt fin ull/bomullsdress som min lilla pojks nyfödda kompis ska få!

 140. Ska snart till min gudson och hans lillasyster med ett gäng gamla robusta metall-bilar, och en dockvagn från loppis. Älskar loppis o gamla leksaker, hmm..njaa är nog smått beroende, hihi. Jag är såklart med!

 141. Toppenbra förslag! Jag tycker om att ge bort hemmagjorda presenter men jag hade aldrig tänkt på att man ju faktiskt kan ge bort fina begagnade saker också. Tack för idéen!

 142. Det här är jättebra! Vi har börjat ge bort mina barns saker när det är nån som fyller år, barnen får själva välja vad de vill ge bort. När de växer ur nånting som är presentmaterial brukar jag tvätta det och spara det för att ge bort när någon fyller år. Jag försöker också tillverka egna presenter, t.ex. bönpåsar som barnen älskar och leker med hur länge som helst! Jag har aldrig nånsin sett barn leka lika länge med nån köpt ”leksak” som med bönpåsarna och dom tar typ 2 minuter att tillverka av stuvbitar.

 143. Min mamma gjorde en remake till min dotters två års dag, hon tog min gamla leksaksvagga och målade den grön. Inte förrän alla gått hem förstod jag att det var den!

 144. Jag är självklart med! Jag älskar att leta efter leksaker, böcker och kläder i second hand-butiker. Men jag skäms lite för att ge bort sådant i present. Inte för att jag tycker att det är något fel i det, utan för att jag är rädd att andra ska tycka att det är tråkigt eller snålt. Så min utmaning blir att våga stå för att jag köper begagnade presenter, och att uppmana andra att göra samma sak!

 145. Jättebra idé! Min dotter fyller snart två och jag lovar att jag ska köpa hennes presenter begagnat. Det är redan bestämt att hon ska få min gamla leksakssspis från hennes mormor och morfar så nu är det bara att leta på loppis och blocket efter kastruller, servis och andra roliga tillbehör. 🙂

 146. Jag är med. Brukar virka fikabröd, prinsessbakelser och små bilar och ge bort till mina vänners barn men trots att detta tar mer tid och inte är helt gratis (materialkostnad tex) känns det alltid som jag måste köpa något också, annars kanske de tycker att jag är snål… Fast själv hade jag blivit överlycklig av att få något hemmagjort till mina barn då jag vet hur mkt tid och kärlek det är bakom. Just nu letar jag begagnat dockhus till min dotter, lite nya tapeter och färg så blir det precis som vi vill ha det 🙂

 147. Självklart! Bland mina vänner köper vi gärna begagnat. Vi har också börjat med att de äldre barnen får fundera och välja ut någon av deras leksaker som de inte leker med längre. Funkar perfekt! De yngre barnen blir så glada att de fått en sak från en äldre förebild.
  Mer begagnade presenter!

 148. Jag har länge köpt mina presenter Second hand till alla i största möjliga mån. Barn som vuxna. Eller så gör jag presenter själv. Både för miljöns skull och för att det är mer personligt. I mitt hem finns dessutom bara andrahandsmöbler förutom en enda möbel och den har hängt med i alla flyttar och lär inte slängas innan den är genomtrasig.

  Miljön vi lämnar efter oss är trots allt vårt gemensamma arv till våra barn.

 149. Det är en jättebra idé tycker jag! Vi har alltid gett bort våra barns gamla avlagda leksaker och kläder till vänner även om jag ibland har anat att det inte varit lika uppskattat som jag har tyckt när vi själva fått secon hand. Att ge bort begagnat i present har vi däremot slutat med ju äldre barnen blivit. Så länge barnen är små funkar det bra men ju äldre de blir känns det fel. Jag tror att det handlar om att jag inte vill utsätta mina barn för att de ska verka snåla inför sina vänner (de är 7 och 11). Sen är det väldigt olika vad folk har för relation till begagnat. Jag minns att jag köpte begagnade skidor till min systerson som då var runt tre år vilket inte mottogs så bra. Själva har vi alltid handlat på secon hand, på blocket eller fått/bytt av vänner. Det är en självklarhet. Till våren ska vi byta cyklar med en väns barn till exempel. Mer byten och återanvändning till folket! Heja, heja!

 150. jaaaaaa! BÄSTA grejen! önskar, precis som du säger, att det inte var så tabu att köpa begagnat. jag älskar att få begagnat till mina barn och vi önskar oss alltid det. ska bara våga köpa till andra också 🙂 Bra utmaning!!

 151. Absolut. Har själv flera gånger funderat över detta, att loppis eller second hand räknas som mindre värt. Så ska det inte behöva vara!

 152. Helt super!
  En jättebra present vi fick när vi fick vår dotter föddes var ett gäng med blöjor i olika storlekar som blivit över från när hennes barn vuxit ur dem-perfekt! Vi har extrablöjor i alla möjliga storlekar om någon besökande med barn glömt och har kunnat testa en ny storlek utan att behöva köpa ett helt paket. Samma kompis gav bort en massa gamla leksaker till min mamma,som barnbarnen kunde ha och leka med när de kommer på besök. (en bortglömd målgrupp som gärna fyller på leksaksförråden)

  Till syrrans dotter som fyller ett planerar jag att bygga och sy ett litet lektält. Något som absolut kan göras i secondhand- tyger…

 153. Bästa idén på länge!!! Jag och en kompis har en blogg där vi säljer hemsydda barngrejer (kläder, mössor, vimplar, bollar m.m) allt av second hand tyger, självklar har de flesta av våra vänners barn fått egengjorda presenter men vi köper även mycket begagnat. En annan bra presentidé både till stor och små är ju gåvor till välgörenhet (tex. adoptera en panda, en get till en familj etc.).
  Keep up the good work!

 154. Utmärkt idé! Jag är gärna med och antar utmaningen. Jag köper det mesta på second hand och loppis. Det blir både julklappar och presenter till stora och små. Köper ofta böcker begagnat. Det finns så mycket att välja på i fint skick både till vuxna och barn.

 155. Va roligt att du gör det här! Speciellt eftersom jag köpte en present till min brorson från tradera i januari som han ska få när han fyller år i april 🙂
  Det är en trä anka i ett snöre, som jag ska måla gul med svarta ränder, så att det blir en tigeranka! Precis som i sagan om lilla björn och lilla tiger 🙂

 156. Bra ide som jag absolut tänker hoppa på!!
  Har redan två begagnatpresenter på gång, ett tradera”fynd” som är till ett av mina egna barn och en spjälsäng med tillbehör till barnens kommande kusin. Men jag kommer också leta efter en loppispresent till nästa barnkalas, vem vill ge bort något nytt och giftigt liksom ;)?!
  Och just det, har ju precis köpt begagnade sängar till två av mina barn på blocket, vägrar konsumera nytt om man kan hitta det man behöver begagnat!!

 157. Ja för fy så mycket plastskräp det finns som bara blir liggandes, Bättre då med något begagnat men också mer hållbart!
  Ska tänka på det nästa gång det bjuds in till kalas!

 158. Jag är på! En bra grej tycker jag är att ta en gammal kruka (sådana brukar man ha ganska många liggandes) och låta barnet själv vara med och måla något fint på den. Sedan köper man lite roliga fröpåsar och skickar med jord så barnet som får gåvan själv kan planera och få glädjen i att vattna och se hur fröerna förvandlas till en blomma eller örter de kan äta.

 159. Självklart lovar jag det! Min bästa jul fick jag en fin gammaldags emaljerad våg, fyra espressokoppar som jag hade haft ögonen på i mammas skåp i flera år samt en låda med gamla spetsar i julklapp. Är fortfarande sjukt glad över dessa!

 160. När A föddes i september, hans första jul och på hans namngivning så ville alla ha önskelistor.
  Längst ner skrev jag att det uppskattas om prylarna shoppas begagnat eller görs själva.
  Allt kom inslaget direkt från butiker.
  Tråkigt.
  Men jag vet ju själv hur man tänker.
  Man tror att nytt är värt mer.
  Jag uppskattar en hemmastickad mössa mer än en köpt från någon av de stora varukedjorna.

  Jag antar utmaningen, den känns så självklar!

 161. jag brukar virka små figurer, grönsaker och allt möjligt av min mammas gamla restgarner -det blir personliga, tvättbara och miljövänliga presenter! självklart är jag med!

 162. Jag antar utmaningen! För några veckor sedan fyllde vännernas lilla Signe 1 år. Jag hade då virkat en rund och vacker matta av gamla trasmattor. Presenten uppskattades av både kalasbarn och föräldrar 🙂

 163. Äntligen att någon ger luft till denna företeelse.
  Tror att vi är några som redan har det som en del av livet men toppen att det sätts ord på det och ger fler möjlighet till ett uppvaknande.
  Självklart är jag med!

 164. Precis vad jag har gjort! En av barnens kusiner har just fyllt ett och jag köpte ett fint pussel och en badanka modell större på Erikshjälpen. Skulle själv verkligen ha uppskattat presenterna – men kände den där känslan du skriver om…. tänk om de inte gillar det/tycker att det är snålt bara för att det är second hand? Känns så grymt dumt/onödigt med all plastproduktion vad gäller leksaker. Mycket bra upplägg tycker jag, med begagnade presenter!! Heja heja!

 165. Jag antar med gläädje utmaningen!! Wiiiiiiii! Då kan jag ju alltid skylla på dig om presenten inte går hem ;D
  Åh jag blir bubblig som champagne när så många ställer sig bakom en sån här bra sak! Heja! Selma, snart 1 år, håll i dig!

 166. Bra initiativ och håller helt med dig! Min lilla familj har köpstopp det här året, också begagnat och att köpa presenter är ”förbjudet”. Gills det då jag gör presenterna till vännernas barn själv av återanvänt material som jag hittar hemma i mina gömmor?

  ps. Tack för en toppen blogg!

 167. Jag skulle utan tvekan göra det. Jag tycker det betyder så mycket att hitta en fin sak på sh att ge bort då man i bästa fall kan få en annan människas historia kring en pryl.

 168. Härlig pepp Clara. Jag är självklart med både innan, nästa gång och framöver. Det finns så mycket fint och bra att köpa begagnat!

 169. Bra idè! Själva köper vi alla leksaker second hand, så mycket billigare o roligare! Men har varit lite dålig på att göra det till kompisars barn. Men ska absolut göra det i framtiden. Böcker är ju superbra att köpa second hand tex.

 170. Jag vill jättegärna vara med! Gillar inte platsleksaker som bara är skräp och går sönder, trist och tråkigt!!!

 171. Absolut! Jag plastsanerar hemma just nu – tack för inspirationen där! – och kommer definitivt att ge något second hand till nästa födelsedagsbarn!

 172. Jag är med! Gav nyss bort urvuxna skor till grannens barn, men nästa mer riktiga ”present” blir också 2nd hand.

 173. Jag är på! Second han is the shit, som man kan säga. Även om det är dåligt språkbruk.

 174. Min systers dotter fyllde ett i Januari och vi hade ännu inte hunnit gratta henne förrän förra helgen då hon fick våran lilles gamla leksaksspis i present. Väldigt uppskattat!

 175. Verkar på antalet kommentarer som om din utmaning redan är i land, men jag vill också vara med. Jag håller verkligen med dig om det här med leksaker, så nästa present blir en redan använd!

 176. Jag brukar alltid göra det! 🙂 Det är så roligt att ge bort någon man har gjort själv av gamla grejer eller fynda något som passar perfekt! JAG LOVAR!

 177. Jag är med! Sonen har redan valt ut påskpresenten till nästankusinen ur sina lådor. Behöver däremot inte vara med i utlottningen, känns så skönt att tömma istället för att fylla på. Varför har jag inte gjort detta tidigare?

 178. hej, våran son har i stort sett bara ärvda leksaker (när han döptes ficka han några nya saker). och det är suveränt med ärvda saker! och begagnade! det han tycker är roligast nu är att tömma nedersta skafferihyllan på saker (kaffepaket, havregrynspåse etc) eller hålla på med veden till köksspisen.
  Har också tagit till mig dit råd med att byta ut leksakerna med jämna mellanrum så det blir ”nytt” efter att han inte har sett det på en vecka eller så. och så har vi inte heller så mycket framme och det är skönt. ska bli kul att se din nya bok! Pernilla

 179. Ja som du redan hört så är det en otroligt bra idé! Man har samma problem varje gång det är kalas: vad ska jag köpa, allt är ju massproducerat, det kostar pengar och barnen öppnar paketen supersnabbt och sen är det roliga över. Jag kommer köpa second hand i fortsättningen och stå för det också!

  Underbar blogg <3

 180. Jag försöker köpa second hand till min son, både kläder och tex böcker, men bland våra vänner finns inte riktigt det tänket, i julklapp brukar jag ge bort saker som via Unicefs hemsida, jag tycker det känns som en bra idé Clara att handla speciellt leksaker second hand. Bättre för miljön & även för barnet (mindre gifter).

 181. Jeg er med! Gjort det før, og gjør det gjerne igjen! Leker fra loppis er det beste! 🙂

 182. Hej!
  Otroligt bra idé. jag är me(d)

  . Det rimmar!
  Jag ska skaffa ngt till mitt yngsta barnbarn som fyller år på fredag. Hon blir 2 år.
  Jag tänker skaffa dels en leksak. Hon älskar pussel, böcker o att rita. Hon har 2 äldre syskon , så det finns redan gott om leksaker. Jag vet att jag hittade fint gammalt pussel till äldsta flickan (nu 10 , 5 år) som bestod av klossar som man kunde lägga pussel med.
  Det blir alltså fyra pussel. Det är en rolig idé. Just det här hade bilder från jag tror 50-talet. Var är just det pusslet nu? Vet ej.
  Finns som nytt med med bilder från mamma Mu.
  Viull egentligen själv hitta ngt som jag kanske kan förbättra , snygga upp.
  Tror inte jag hinner göra ngn helt ny leksak på remake, en sån du ska lotta ut- Idag är det ju torsdag
  och imorgon fredag.
  Vet att jag själv hade roligt med mina egna barn att
  till exempel göra en hönsgård med hus av äggkartong, fördjupningarna där äggen ligger kan bli till små höns hus , man klipper av dem . Hoppas du förstår. sätter dem på en bit kartong målar med vattenfärg fixar ett staket av små avbrutna pinnar. DVS tänk påskris , man tar en bit björkgren o bryter sönder dem till staket. Själva hösen och kycklingarna gjorde vi av gul modelllera.
  Ngt annat vi gjorde var en Båten Wasakanon. Jag hade då undervisat utvecklinsstörda och hade oxå ämnet bild och form.
  Vi gjöt en kanon i gips , Formen gjordes av modelllera,
  gipsformen alltså. När gipset brunnit dvs stelnat, målade vi den i ngt sorts bronsfärg m. guldstänk i , (täckfärgslådan.
  Ja sen blev det ingen mer gjort på det. Vi hade ju oxå
  Wasabåte som modellbygge i plast, förstås…( köpt på Wasamuseét), så kanonen var väl ett komplement,
  Ja det här är sånt man kan göra med de lite äldre barnen.
  Men för de yngre . Man skulle ju kunna göra ett pussel själv . Man tar en bild , klistrar den på stadig kartong,
  och klipper pusselbitar. Pusslen man köper idag är ju alltid gjorda av papp. Pusslen förr var ju gjorda av trä
  Man kan hitta fina gamla pussel på Loppis.
  Jag blir mkt inspirerad av din idé . Jag gillar inte heller
  plastleksaker och tycker mkt bra om återanvändning.
  Ur miljösunpunkt samt själva tänkandet att amna ska ha så mkt saker. Barn i västvärlden får så himla mkt leksaker.
  T.ex. dessa kramdjur. Själv . Jag är 66 år. en nalle . Den blev mkt slite o finns inte kvar. Kramdjur fanns inte..
  Är det inte roligar och få träffa o gosa med en hund eller en katt i verkligheten …..
  Det är inget fel med ngra kramdjur, men de tenderar att bli så väldigt många…….Morföräldrarna farföräldrarna gammelmormor släktingar o vänner
  ger presenter till barnet speciuellt det första barnet i familjen
  Vad gör barnet med dessa ca 25 kramdjur. ja föräldrarna rensar ibland. Detta leksaksöverflöd.Det löilla barnet förstår tidigt vad som förväntas från de vuxna . De . Har sett det på 2 av mina barnbarn. Det tar upp det luddiga (av syntetfiber) djuret kramar det o säger Öh Öh o lägger sen ner det. Tar upp ett annnat o säger ÅhÅh kramar det o lägger sen ner det.
  Det låter som jag inte gillar kramdjur alls . Visst kan barn leka med ngt av dem en låssaskatt eller en låssashund. Och i sängen när det ska sova ska alltid elefanten vara med!
  Det är bara det här överflödet av leksaker………
  Barn har ju egen fantasi o tillsammans med kompisar eller helt självade är det kanske en av de roligaste lekarna de har!
  Nu i eftermiddag ska jag ngn leksak och ngn fin gammal klänning från Loppis. Hoppas jag hittar ngt.
  Jag antar utmaningen och tycker det är en jättebra idé.
  Det blev en lite lång kommentar detta , men kramdjursöverfödet
  skulle isig kunna vara material till en spaning. Vad står det för….
  Som sagt bra idé.
  Och mkt bra blogg du har.
  Görel

 183. Bra idé men (!) man måste ha i tanke att plastleksaker som är äldre innehåller mer kemikalier för att man inte visste bättre. Nappflaskor till exempel ska man inte köpa som är äldre än 2009 2010, minns inte exakt, på grund av kemikalier.

 184. Vilken toppenidé Clara, givetvis är även jag med – med eller utan vinst! För i ärlighetens namn vinner vi ju allihop på detta 🙂
  Vi har redan köpt födelsedagspresenten till vår son som fyller hela 3 år den 28 maj – en TrippTrapp-stol (Stokke) som köptes begagnad via en Blocket-annons. Stolen hade flera år på nacken så den vita färgen vad nött på sina ställen, men vad gör väl det? Stolen var ju jättefin och vi alla vann på affären!

 185. Jag har bara ett endaste barn i min närhet, men nästan allt han har är köpt second hand eller nedärvt. Det känns ju bättre så. Många av hans kläder är handsydda/stickade/virkade av familjen dessutom. Jag köper ofta små presenter åt honom och det är alltid från mina favorit-loppisar. Det känns alldeles självklart att bara köpa andrahand åt min lilla prins! I’m in!