Den dagen bloggen dör

Ibland kan jag känna mig så frustrerad och inlåst på min egen blogg. Som att jag inte kan skriva någonting längre. De som följt mig sedan jag började blogga för sju år sedan har sett mig växa upp och förändras. Följare som bara kanske varit med något år har inte upplevt det och verkar heller inte vilja det. De verkar tro att jag är en statisk karaktär, likt en person i en såpopera. Oförmögen att uttrycka mer än en sak åt gången. Men min blogg är i ständig förändring.

Jag har inte någon dold agenda med min blogg. Bloggen har varit en fristad där jag får utvecklas och testa mina tankegångar. Jag har sällan tänkt ”nu ska jag minsann börja skriva mer om gud, klänningar, feminism, recept, träning”. Jag har bara skrivit om det som rört sig i min hjärna. Inte orkat krysta fram inlägg som inte kommit spontant för mig. Medan jag var extra engagerad i min församling skrev jag mycket om min tro, eftersom det var vad jag för stunden blev inspirerad till. När jag blev gravid handlade det mycket om barn. Sedan jag startade eget handlar mycket om företagande, karriär och jobbfrågor. Och nu när jag kommit igång med träningen så handlar det mycket om träning. Varenda gång min blogg får en ny ton, ytteligare en färg på paletten, så finns det dem som beklagar sig. Du är inte som förut. Du håller på att bli någon annan.

Nej jag håller inte på att bli någon annan. Jag är fortfarande Clara. Och precis som du som läser är jag en människa i ständig förändring. Att inte vara det vore ju fruktansvärt! Jag bloggar fortfarande efter alla dessa år främst för mig själv och inte för mina läsare. Att ni sedan är några hundratusen som läser gör mig jätteglad och stolt och tacksam. Men jag kan ändå inte blogga för er. Jag kan inte leva upp till den föreställning vissa av er gjort om vem Underbaraclara är. Jag kan inte bli den karaktären. Och om ni tröttnar, blir arga på mig eller tycker att jag blivit irrelevant för att jag förändrats – läs då en annan blogg som bättre passar in på er kravlista. Det gör mig inte ledsen utan lättad.

Den dag jag slutar vara jag, för att bli det andra vill att jag ska vara – det är dagen bloggen dör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

147 kommentarer på “Den dagen bloggen dör”

 1. Clara!! Heja dej. Det kan vara lätt att trycka in folk i fack, sannolikt ännu lättare med en person man bara ”känner” via en blogg. Men den dagen människor slutar förrändras vill jag inte längre vara med. Jag älskar dig för att du inte skriver massa saker som känns som borden. Önskar dig en fin helg med sol

 2. Ville bara säga att jag blev direkt ledsen av att läsa Brunhetens inlägg (plural) och kommentarer på din blogg. Jag tycker att kritiken både är obefogad och rent ut sagt elak. Har redan pratat om detta så mycket under kvällen att jag nu är trött på det, så orkar inte ta det igen, men: jag håller inte med över huvud taget, jag tycker att du gör enormt mycket för samhället i alla möjliga viktiga frågor (feminism, miljö, allmän klokhet osv), men framförallt vill jag trycka på att det inte ska vara ett KRAV på dig! Du är så bra och klok för att du är du, allt du gör för andra är en BONUS! Puss och kram!!!

  1. Instämmer helt. Har svårt att uppfatta nämnda inlägg som något annat än ett behov av att trycka ner någon som uppfattas som lyckad och duktig, eller ett försök att dra igång ”bloggintriger” och skapa uppmärksamhet runt sig själv. Och jag undrar: Är detta feminism? Är detta systerskap? Är Underbara Clara, eller det hon skriver om (i detta fall motion och friskvård, UTAN nämnande av kilon, kroppar, utseende etc), problemet?

   Jag tycker det är betydligt mer problematiskt med brudar som hackar och kritiserar andra brudar och belägger dem med krav och förväntningar på hur de SKA vara. Får vi inte nog av detta redan? Borde vi inte stötta varandra istället?

   Har även lessnat på kritiken att Clara visar upp för lite smuts etc och att detta skulle skapa nån form av komplex. Har följt denna blogg ett tag nu och tycker Clara är väldigt generös med vad hon visar upp och berättar om. Jag känner mig bara tacksam över att få ta del av en annan människas liv, på ett både inspirerande, roligt, tankeväckande, sårbart och ärligt vis.

   1. Vadå feminism handlar väl inte om att man inte får kritisera kvinnor. Man kan kritisera en del i en persons beteende utan att trycka ned personen. Skilj på det, jag läste brunhetens inlägg om röv-bilder och jag kan faktiskt bara instämma. Sedan tycker jag att det är fånigt med folk som menar att man inte ska få skriva om träning eller sådant för att andra kan få ångest.

    1. Klart man kan. När tex. Blondinbella skriver negativa och raljerande inlägg i hen-debatten, uttrycker hon åsikter jag är mycket kritisk till (tycker dock inte att detta på något vis rättfärdigar elaka påhopp på Isabella, om sådana förekommer). Förstår dock inte hur det kan vara feminism att skälla ut en tjej som berättar att hon gillar att åka skidor, springa etc och känner sig stärkt av det.

 3. Det är precis därför att du är du som du har så många läsare och det är därför som vi tycker om att läsa din blogg. En äkta blogg, om man får uttrycka sig så 🙂 Jag gillar dig!

 4. Jag tror att människor som reagerar så där inte har egna liv. Om man har det hänger man inte upp sig på hur en medmänniska bloggar. Jag är säker på att du skriver den bästa bloggen när du skriver om det du själv vill och inte anpassar dig, så där har du mitt fulla stöd. Det finns säkert bloggar för de som vill läsa om någon som aldrig förändras alltid är likadan också. Kan inte komma på någon just nu dock eftersom det inte är den typen av text jag brukar dras till.

 5. Jag för min del kan inte förstå varför folk överhuvudtaget ska kommentera och kritisera saker som handlar om någons karaktär eller personlighet. Om man uttrycker kritik eller är intresserad av att diskutera något åsikt så är väl det en sak, men att vara sur eller skriva rent elaka kommentarer är så fegt och egoistiskt. Jag gillar verkligen underbaraclarabloggen men kan säga att alla inlägg kanske inte insprirerar mig lika mycket, men det är ju inget fel med det. Det är inget unikt för denna blogg, jag tycker lika om andra bloggar – eller tv-serier också för den delen! Vad jag främst vill säga är: Du gör ett underbart jobb Clara, hoppas vi får följa dig länge till!

 6. Det känns befriande att du talar klarspråk. Det är ju stor skillnad på att bli ledsen eller lättad om läsare väljer bort din blogg för att de inte gillar det du skriver. Känslan av att vara inläst i sin egen blogg låter inte helt skön. Men jag förstår att det väldigt lätt blir så när man bloggat så pass länge som du gjort.

  Det kommer att bli spännande att se hur bloggar utvecklas över tid. Jag har funderat på om det kommer att vara ett helt gäng 80-åringar som bloggar från äldreboenden om ett antal år framåt. Troligen kanske det blir så. Men det kanske inte är samma personer som bloggade som 20-30åringar som gör det då.

 7. Hej Bästaste Clara
  de e klart du ska fortsätta precis som du gör…. bry dig inte så mkt om vad andra tycker 🙂 du e JÄTTEDUKTIG 🙂
  å missa nu inte……

  SATURDAY SHOW OFF

  de e kul att vara med 🙂
  Välkommen
  Håkan

 8. Jag tror jag har hängt med sedan vf tiden. Vet inte hur många år det är nu. Det är sällan jag kommenterar. I bland håller jag med dig. Ibland inte. Men oavsett vad så kommer jag tillbaka och läser. Det är inte hela världen om du inte tänker som jag alla gånger. Det är många som inte tänker som mig. Jag uppskattar att du ändrar dina fokusområden och intressen. Fy vad tråkigt det hade blivit annars. Det är lätt att säga att man ska skita i vad andra tycker, för det är inte lätt. Men någonstans får man ställa sig frågan om man har råd att vara sig själv. Om man inte har råd med att vara sig själv så måste man bedöma om det är värt förlusten. Jag blir peppad av rumpbilder och träningsinlägg. om fokuset skiftar om ett år så kommer jag säkert att bli peppad av vad det än är du skriver o då också.

 9. Jag funderar ofta på det där med roller och hur lätt vi placerar varandra i fack. Har skrivit en del om det på min och dotterns blogg. Vi är våra roller, men alltid mycket mer. Ibland är det vissa sidor som kommer fram starkare än andra, helt enkelt för att livet är i en sådan fas. ”Munnen talar vad hjärtat är fyllt av.” (eller i det här fallet – fingrarna skriver…) Vi kan inte vara allt för alla.
  Och hur det än är, så väljer vi ändå vad vi vill visa upp och inte. Det är också som det ska vara.

 10. Du är duktig.. Men om du enbart skulle blogga för dig själv skulle du ju kunna skriva dagbok ist…
  Ha en trevlig helg!

 11. Precis så är det. Man måste blogga för sig själv, ANNARS blir man den där karaktären, den där rollen som man spelar för någon annan. Var aldrig någon annan än dig själv.

 12. Det verkar som att många har en väldigt idealiserad bild av bloggare. Som om ni inte är vanliga människor med liv som förändras, med fina och mindre ädla sidor och som om ni lever hela era liv för öppen ridå. Orealistiskt att kräva av någon tycker jag.
  Har läst din blogg sedan innan din mamma gick bort då du mest postade små modebilder, genom åren då du delat med dig av ditt liv och jag vill tacka för din ärligthet.
  Hoppas du kan fortsätta göra det du brinner för oavsett vad det är.

 13. Jag började läsa din blogg för några år sedan och då gick jag igenom bloggens arkiv från början till där livet var då. Jag har alltid älskat din blogg och uppskattar att det känns som om man får ”lära känna” nya sidor av dig titt som tätt. Fortsätt med det du gör bara – för det är så bra!

 14. Bra svar på tal! Tycker så mycket om det du gör. Du lär mig mycket vett om många olika VIKTIGA ämnen. You go girl!

 15. Clara, jag vill bara att du ska veta att jag blev så jävla förbannad när jag läste inläggen som kritiserade din träning (eller det faktum att du skrev om den). För mig som har år av ätstörningar och ett extremt komplicerat förhållande till min kropp och dess ev smalhet så har det varit så viktigt för mig med sådana som dig, som visar att det inte behöver stå mellan en träningshets med så låg målvikt som möjligt i fokus eller att göra ingenting och bara sitta still och äta äta äta. Jag har alltid hamnat i antingen eller, och båda varianterna har varit lika destruktiva för mig. Jag måste använda min kropp för att må bra, men det har varit en lång väg för mig innan jag kommit insikten att det bara handlar om att må bra och inget annat. Du och Elaine Eksvärd har varit till stor inspiration, och ”pricken över i:et” kom med min graviditet. Jag kan äntligen ärligt säga att jag är vän med min kropp nu och det är viktigt för mig att vara det. Det är min egen personliga relation till bl.a ditt skrivande om din träning, men sedan tycker jag att det finns en annan aspekt på hela frågan som är så mycket större och viktigare, och det är det faktum att hela frågan om träning och utseende blivit så jäkla infekterad att någon ens kan komma på tanken att bli provocerad av att du skriver om skidturer, visar en bild på dig själv i möjligen lite tighta med i mina ögon ganska skönt småfula träningskläder, för att inte tala om den fullkomligt fruktansvärda synden att visa en bild på sin jeansrumpa… Nä, då blir jag bara så jädra trött. Jag kan bara tänka mig hur pissigt det måste kännas att försöka bidra med något positivt och bra och sedan bara få skit för det. Ibland undrar jag om vissa tycker att det enda sättet att vara en god feminist är genom att sitta på arslet, äta kakor och inte prestera ett jävla dugg. Jag blir lika förvånad varje gång någon skriver att du är präktig, jag känner många extremt präktiga människor och av det du skriver så tycker jag verkligen inte att du verkar vara en av dem….

 16. Klart att du förändras! Och att du låter bloggen förändras med dig är nog en bidragande orsak till att vi är så många som dyker in här med jämna mellanrum.
  Din ärlighet är uppfriskande, intressant och tänkvärd, även de gånger jag inte håller med dig till fullo.
  Kör på!

 17. Allt som lever växer och förändras.
  Fortsätt du att vara dig själv!
  Det finns ingen annan som kan vara du.
  För mig är det, för övrigt, en ynnest att få ta del av dina tankar och ditt liv, på det här sättet!
  Kram på dig!

 18. Heja dig Clara! Fortsätt vara dig själv och skriva om det du vill! Vi som vill läsa läser och de som irriterar sig får väl hitta på något annat. Jag önskar att världen var lite godare, lite gladare och lite lekfullare! Stor varm kram!

 19. Så bra skrivet! Har gått tillbaks och läst källorna till ditt inlägg och kan konstatera att det rör sig om ofria människor med personliga problem som provocerat dig. Jag tycker att de är patetiska faktiskt. Allt för många bloggare är fixerade vid att tillfredsställa läsare. Fortsätt att utvecklas o ch var så mänsklig och dig själv som du är. Jag har flöjt dig sen starten och älskar att ämnena skiftar som livet själv.

 20. P.S. Visst ordet är fritt men dessa människor är bara bittra och framförallt helt utan humor . De tar sig själva på för stort allvar. D.S.

 21. Tonen är för rå och hård tycker jag och dom som för en kamp ska nog göra det men personliga påhopp på dig hjälper inte det är bara fel och lite sorgligt, du skriver vad du vill och du gör det väldigt väldigt bra och att påstå att du inte visar din verklighet stämmer inte alls och förresten så vill jag inte se allt utan när jag tittar in hos dig vill jag se dina sköna inredningsbilder och där du är i livet just nu. Ta inte åt dig för mycket av det där nu, det finns större saker i livet och det vet du om någon.

 22. Clara. Kritiken mot dig är helt obefogad och såå löjlig. Man blir alldeles matt. Det är därför jag ofta håller mig ifrån bloggar. Hur orkar människor? Som att du måste vara en förebild och inte får skriva om ditt liv precis som du vill. Människor måste själva ta ansvar över vad de får ångest för. Man kan inte skydda människor genom att ta bort alla ångestskapande situationer som de kan stöta på i livet. Fortsätt att vara precis den du är.

 23. Jaha, så var det din tur att sakta börja drabbas av drevet…

  Känns som att det ultimata i dag är att med full kraft attackera den som är ”stor” och den som verkligen försöker vara sig själv. Törs och kan jag med att utmana något/någon som med hela sitt hjärta står för något fint (även om det inte alltid är perfekt eller passar alla) så är jag ett ämne för att själv hamna på toppen.
  Gäller tydligen att med alla medel synas, även om det innebär att sparka ut tänderna på en människa som kämpar för jämlikhet, miljö, acceptans, ett humanare samhälle osv.
  Är övertygad om att du Clara, precis som alla andra, ibland inte lever upp till allt du förespråkar MEN du försöker så att skjortan står rätt ut.
  Visst kan jag också ibland tänka att du är lite väl präktig men ska vi ifrågasätta och slå på stortrumman så finns det MÅNGA MÅNGA andra jag hellre sett ”hängas” ut.
  Kanske finns det ett skäl till att du faktiskt blivit den du blivit? Kanske finns det ett skäl att så många tycker om det du skriver och gör? Kanske är det så att du uttrycker det många av oss känner?
  Ska jag avfärda eller ifrågasätta en människa så är det för att han eller hon
  (i mina ögon)inte beter sig ok. Inte för att personen i fråga faktiskt blir omtyckt av många och i de ”egna leden” inte blir ifrågasatt …i bland känner jag att jag tappar jag tron på mina medmänniskor:(

  Hoppas att sånt här inte får dig att tappa sugen totalt Clara, för vi är många som uppskattar ditt slit och ditt hårda arbete. Du är jävelusiskt skicklig på att formulera frågor som kanske verkar oskyldiga men som påverkar livet otroligt mycket för oss alla, ofta kvinnor. DU GÖR SKILLNAD!!!

  Kram Annika

 24. Jag tycker du ska fortsätta att vara du i förändring. Tråkigt vore det annars om att läsa något som inte kommer från hjärtat. Jag tycker din blogg tillför mycket intressant läsning. Go Clara!

 25. Nu kan jag ju bara skriva om hur JAG ser det. Jag har varit så van att läsa sockersöta inlägg om lite vintageklänningar, loppisfynd, mat lagad med råvaror från landet m.m det kändes bara som en ny kategori det här med träning t.ex 🙂

  Men tror du att det är att hacka på dig människor skriver så? Jag tror inte alltid det? (nu har jag inte läst kommentarerna tidigare), utan att som t.ex jag så har JAG sett det som en inredningsblogg/hemmafix blogg med inriktning på second hand, men det är ju för att det är det jag läser och tycker är intressant.

  Sedan kanske andra uppfattar det som en livstilsblogg där du skriver allt om himmel och jord för att det är DET som de tycker är intressant.

  Sedan är det ju så bra med bloggar, man behöver inte läsa de inlägg som man inte tycker är intressanta, utan bara välja de man själv tycker är go’bitarna 🙂

  Jag tycker att du har förändrats som du fått kommentarer om, men det är ju säkert inte det att du är en annan Clara än du var för ett halvår sedan, utan det kan ju vara det att du skriver om andra saker än vad du skrivit om tidigare. Det vi som bloggläsare ser är ju bara en promille av ditt liv, och vet ju inget alls egentligen 😉

 26. Hej Clara! Det är just mångfalden i dina inlägg som gör att bloggen är så bra så fortsätt blogga för dig. Jag ger en fet tumme upp för ett liv, och en blogg, i förändring : )

 27. Självklart måste man förändras och utvecklas! Det spelar ingen roll om man har en blogg eller är artist eller vad det kan vara. Om andra förväntar att man ska vara samma person, och producera samma saker hela livet, ligger problemet hos dem.

 28. Jag gillar din blogg. Jag gillar att den handlar om lite allt möjligt. Och vad skulle du skriva om, om du inte skrev om det som du är engagerad eller intresserad av för tillfället?! Du ger mig inspiration inom olika områden och du visar att allt är möjligt. Du är ju ”bara” en vanlig tjej precis som jag, som satsat och vågat och sprängt dina egna gränser flera gånger om. Jag har dig som en av mina förebilder, inte minst för ditt mod att våga ha en blogg med allt vad det innebär. Jag tror jag gillar din blogg så mycket just för att du skriver om så många olika saker som livet och vardagen är fyllt av, ditt liv precis som mitt eget liv! Sen är jag ju inte lika intresserad av allt du skriver om men jag delar ju inte alla mina vänners intressen eller livssituationer heller så det är ju bara som det ska va! Mina vänner tycker jag ju om ändå och så även din blogg!!

 29. Fast jag måste säga att jag tycker att du och din personlighet skiner igenom oavsett vad inläggen råkar handla om för tillfället. Som flera redan skrivit, kör på med din grej. För det är som du själv säger, det är då det blir bra!

 30. Hej! Jag har följt din blogg i ett antal år, däremot läser jag i princip aldrig kommentarer eller kommenterar själv. Men jag skulle vilja säga att en blogg som inte förändras är en död blogg! Att i inlägg efter inlägg visa outfitbolder i kissnödiga poser känns varken utvecklande eller inspirerande i längden. De bloggarna inspirerar säkert nån… Det som är så bra och härligt med din blogg är att du har en variation, du skriver om det som berör dig i ditt liv. Alla inlägg är inte lika inspirerande för mig, men jag läser alla inlägg, ibland med ett ryck på axlarna. Men oftast blir jag inspirerad, får en ny liten tankebana, lär mig något, helt enkelt bara blir glad att du ännu en gång tagit dig tid att dela med digav dina tankar och synpunkter så att vi som läser kan få nya perspektiv på saker. Livet är föränderligt och bloggar borde vara detsamma! Fortsätt på din väg Clara!!

 31. Hej Clara, himla bra inlägg! Människor har generellt sätt svårt för förändring och reagerar ofta på det och alltid handlar det om dem själva. Och behovet av att vara elak, ”tala om sanningen” och minsann säga ”som det är” det står mig upp i halsen.
  Jag tycker du är så himla bra och sen jag lyssnade på dig och Anna-karin här i Malmö för ett tag sedan är jag ännu mera inspirerad att göra det jag vill med mitt liv och yrkeskarriär.

  Kram Nina

 32. Jag är nog den äldsta bland dem som tittar på din blogg…och jag är full av beundran måste jag säga. Din livsglädje, kommentarer om allt möjligt och foton är mycket inspirerande. Det är så roligt att få dina inlägg varje morgon i min dator. Lycka till i fortsättningen!

 33. Skönt att höra att du har distans till kritiken och ser den för vad den är. Förändring är svårt och alla klarar inte av att hantera den i samma takt. Det är tråkigt att människor känner behov av att uttrycka sina egna svårigheter i form av kritik mot andra, men jag är övertygad om att du inspirerar många fler till att själv våga sig på en del förändringar och nytänkande. Självklart ska din blogg innehålla det du tycker känns relevant och aktuellt, allt annat är absurt.

 34. Bra skrivet Clara! Exakt så där är det ju!!
  Vi är människor vi som bloggar. Vi är oss själva inte det som andra tror sig se!

 35. Åh Clara, vi är nog många som vill följa din utveckling…det är som med vänner; man får liksom ta del av olika sidor av livet även om man själv befinner sig på en annan plats. Jag tycker att det är så kul att få läsa om ditt liv, oavsett inriktning… Du är ju ett ”hopkok” av att va mamma, inspiratör, modemedveten, syster, företagare, bagare (!), hundvän, fru, miljömedveten, trädgårdsintresserad…you name it!

  Måste berätta om min kloka och underbara dotter som är 9 år…
  I veckan kom hon hem från skolan och sa glatt: ”vi har fått Lyckoslanten i skolan idag. Och vet du, mamma, det står om UnderbaraClara i den!”

  Kämpa på! Och va den du är!
  Kram

 36. Heja dig! Om du hade rättat dig och dina texter efter vad andra ville ha så skulle bloggen aldrig ha blivit vad den är idag. Kör på! Du är helt rätt ute!

 37. Mycket bra formulerat och jag håller med dig!

  Alla som läser din blogg väljer ju själva att komma just hit, och så länge du inte skriver något som kränker någon annan (vilket exempelvis Blondinbella har gjort med sina uttalanden om trans, där jag blev extremt kritisk till vad hon valde att skriva) och så länge du inte hetsar andra till någon extrem tränings- eller smalhets så känner jag att, ja, de som inte gillar att läsa om träning kan ju välja en annan blogg istället. Självklart ska inte DU anpassa det du skriver helt och fullt efter läsarnas önskemål.

  Jag kan säga såhär, jag läser inte din blogg så ofta. Jag följer dig på bloglovin och jag tycker att många av dina inlägg är intressanta, jag är fascinerad av dig som person, du
  är klok – men jag är t.ex. inte alls intresserad av att läsa om inredning, ”hemmafix” eller kläder. Så vad gör jag då? Jag klickar inte på inlägg som handlar om detta, utan enbart de gånger du skriver om något som jag blir nyfiken på. Som detta till exempel. Inte svårare än så 🙂

 38. Du är så äkta, Clara! Därför har du alla dina följare.
  Att kunna dela med sig av sina innersta känslor och tankar, det är inte lätt men du kan det verkligen!
  Jag tror att det är en livskonst att kunna låta tankarna bli ord… och att även Den som har gett oss den gåvan, får finnas med, så där naturligt, som hos dig.
  Fortsätt… fortsätt… fortsätt!
  Kram!

 39. BRA DÄR CLARA!! Man kan inte behaga alla och bloggen skulle inte bli intresant om det inte var inlägg som kom från dig och dina äkta tankar. Människor som reagerar säger mer om dem själva..rädsla inför förändringar osv. Kör hårt och skriv precis om det du vill och känner för! Kram /Isabella

 40. Alltså Clara! Har följt vad som hänt på olika bloggar de senaste dagarna och ville bara säga att jag tycker det är rent ut sagt förjävligt! Fick högstadiemobbningfeeling, som att man kan peka och prata om folk som står fucking rakt framför en. hade också blivit ledsen, ville bara säga det. hejar alltid på dig, du är alltid coolast. puss.

 41. Jag känner igen det där. Nu har jag absolut ingen stor läsarskara (högst 10 stycken per dag 😉 ) men ändå så började jag fundera på hur jag borde använda min blogg för att inspirera människor. Resultatet blev att jag inte kände mig inspirerad själv och därför slutade jag blogga under en period. Sedan kom jag till en punkt då jag behövde ”skriva av mig” Tack för det, för nu har jag gått tillbaka till att skriva om det jag vill och jag tänker inte på om det inspirerar andra eller inte. Det är min ”dagbok”.

 42. Det där ständiga kravet. Jag fick senast igår upprörda kommentarer för att jag utvecklat en åsikt jag hade för två år sen och jag får ofta kommentarer från folk sommenar att jag måste uttrycka mig si eller så. Jag tror det handlar om att folk vill veta vad de får. Som en gammal bok som aldrig förändras. Det är sorgligt när man tappar läsare, oavsett anledning men man kan inte kompromissa med den man är.

  När det gäller senaste tidens kritik, Clara, så vill jag bara understryka att jag egentligen inte tycker du ska förändra nåt. 🙂 Jag vill bara problematisera och reflektera.

  1. Ja dom flesta här har nog fattat det. Och det du mfl reflektera över som ett problem var att Clara visa jeansröv på instagram samt skriver om sin träning vilket skulle generera utseendehets och ätstörningar. Har Claras läsare missuppfattat nåt? Ser också att du nu promotar Barbie, utseendehets-dockan. Varför inte reflektera och problematisera Barbie istället för att ge grönt ljus till småbarnsföräldrar att köpa dockan. Förstår du inte hur skadlig och utseendehetsande hon är. Du borde fan skämmas.

  2. Om du menar att bloggare har sånt otroligt stort ansvar gentemot sina läsare så borde du hålla ditt fokus till att problematisera och reflektera kring dig själv istället för en enskild individ som UNDERBARA clara!

 43. Jag förstår inte vad problemet är, det underbara med din blogg är ju just att få följa dig i ditt liv, med förändringar och utvecklingar, tankar och ideer. Var och en får ju ha sina åsikter och tankar och är det någon som stör sig på den person du har blivit just nu och de åsikter du har just nu, så är det väl bara att hitta nån annan blogg att följa. Jag tänker i alla fall hänga med, så länge du skriver:)
  Ha det bra!/Ninni

 44. Att förändras och utvecklas gör man i hela livet. Det är ju det som är det roliga med att åldras.

 45. Sedan är man ju inte bara en sak, utan många. Vem har bestämt att man bara får visa en liten del av sig själv? Uppenbarligen är ju du mamma, träningsintresserad, företagare, loppisfanast osv osv. Så fortsätt som du gör, skriv om det som är DU helt enkelt!

 46. Det är inte förändringen vi ska vara rädda för utan stagnationen. Allt och alla förändras. Det är det som kallas livet. Så fortsätt kära Clara som du gör.
  Kram Maria

 47. Du är bra, Clara, och jag läser din blogg för att jag gillar helheten. Jag bryr mig inte om det ibland finns perioder med sådant som intresserar mig mindre och ibland mer, du inspirerar oavsett! Fortsätt vara dig själv! 🙂

 48. Clara
  Jag har följt din blogg i flera år nu. Underbaraclaras värld är den första och enda bloggen jag blivit helt kär i! Har läst igenom hela ditt arkiv mer än en gång. Jag tycker att du skriver både engagerande, smart, fint och roligt! Enligt mig blir bloggen bara bättre och bättre med tiden…Självklart förändras människor eller har olika fokus i olika perioder precis så som du beskriver det( barn, nytt hus, engagemang på olika håll mm) och det är ju det som är det intressanta med bloggvärlden! Att få följa med när det svänger. Angående debatten om träning och hälsa( borde )alla som läser din blogg veta ganska exakt var du står. Du har ju år efter år, i inlägg efter inlägg poängterat hur det inte är viktigt med yttre attribut utan att du tränar för att känna dig stark och energifylld! Inget fel med det och enligt mig är det precis den bilden du också förmedlar. Jag har själv haft (i perioder) konstiga tankar kring mat/träning och sättet du skriver om dessa ämnen gör endast mig peppad att hålla fokus på inre sundhet och inget annat! Bra jobbat Clara!

  Kram

 49. Jag kämpar väldigt mycket med hur min blogg ska vara. Hade en tanke när jag startade att den skulle innehålla massor av kulturtips och kulturella diskussioner. Men insåg snabbt att det inte gick, men jag kämpade på. Sen blir det ändå väldigt mycket om mina tankar och saker jag gör. Men då tänkte jag att ”Det blir kanske för spretigt” Det är väl just det du säger att man måste skriva för sin egen skull och inte för sina läsare. Men eftersom jag även är utbildad journalist tänker jag automatiskt på läsaren, vem det är som läser. Men det vet man sällan i en liten blogg. Få som kommenterar. Jag funderar vidare!

 50. Jamen, du gör helt rätt och tydligen jag också. Jag skriver om det som engagerar mig på min blogg. Det sammanhållande temat är hälsa och företagande, men det blir mycket utstickande grenar kan jag säga. Precis som det ska. Roligt att läsa din och andras bloggar, det inspirerar mig – så jag kan inspirera andra. Något som jag älskar!

 51. ALLA CLARAS KRITIKER KAN TA SIG I RÖVEN. Självklart skriver man för sig själv och inte för sina läsare. Jag hoppas att du Clara inte tröttnar för att några få ”problematiserar och reflekterar” om vad du väljer att skriva om – utan att fortsätter att vara du och skriver om det du vill. Oavsett hur mycket skit du får av några få så hoppas jag att det är dina trogna läsares pepp som räknas. Jag tycker att du är bra jämt!

  1. Jisses… Lugna ner dig :p man FÅR tycka annorlunda/ifrågasätta Clara ibland , hon driver en stor blogg och alla kan omöjligt hylla henne/ hålla med hela tiden. Det betyder inte att dessa personer ( jag håller inte alltid med henne ) är bittra idioter, men intellektuellt tänkande och analyserande medmänniskor som har rätt att tycka som de vill, precis som att Clara får Posa med rumpan på instagram om hon tycker att det är kul. Så att ta sig i röven.. Nä, ganska omoget sagt.

 52. När jag går in på din blogg gör jag det förutsättningslöst. Ganska ofta står det något bra. Jag är glad för det jag får.

 53. Men herregud, folk alltså. Det är ju just det som jag älskar med din blogg, den visar en vanlig människa med alla tänkbara olika sidor, och med fötterna på jorden. Du visar både sårbarhet och en otrolig styrka, och om du bara visste vilket pepp det ger mig i mitt eget liv! Tack för det!!

 54. Just därför gillar jag din blogg (som jag läst baklänges då jag hittade dig först i höstas), för att du alltid är den du är och ingen och ingenting annat. Du är en stor inspirationskälla för mig! Just precis därför. 🙂
  Faktiskt är du en kraft som får mig att tro på mig själv. Jag tänker ofta (flera gånger per dag när jag tänker efter) på dig och den Clara jag ”känner”(bara genom din blogg) och att du är precis den du är. Jag brukar tänka att ”kan Clara, då kan jag!”.
  Jag tänkte häromdagen att de som ”inte tycker om” på sociala medier alltid verkar vara fler och tycka mer än de som gillar det jag skriver, varför är det inte fler som vågar säga att de gillar det jag skriver?
  Men det slog mig just nu att älskar din blogg och det är första gången jag skriver det här, så du kan se vad jag tycker om tänker. Kanske går det 10 ”tysta” personer som gillar UnderbaraClara precis som hon är (icke-statisk, föränderlig, precis som livet!) per 1 person som skriker ut sin frustration över att du förändras? Jag tror faktiskt det! 😉
  Stora stöttekramar! Sluta aldrig, aldrig, ALDRIG vara den du är! Lova! 🙂

 55. Jag tyckte att kritiken mot dig, framförallt från LD var helt rimlig och blir faktiskt lite förvånad att alla här i kommentarsfältet förfäras så mycket av det. Precis som LD skriver här så tror jag att allting är bra att analysera och fundera över, inte minst för dina läsare! Visst är det fint att de försvarar dig men jag får lite dåliga vibbar, som om du inte skulle kunna få kritisieras eftersom du är så bra. Jag känner nästan tvärtom att anledningen till att du kritiseras är förmodligen för att människor generellt har höga tankar om dig vilket ju är fint. Även om det blir fel ibland.

  Sen förstår jag också din hopplöshetskänsla och blir lite sur på precis det du skriver – att det ställs så himla höga krav på dig hela tiden och att vi läsare är jäkligt bortskämda med vad vi vill läsa och inte.

  Du är en sjukt bra förebild och jag tror att du kommer att fortsätta med det även när du förändras och ändrar inriktning lite.

 56. Livet är en ständig utveckling – tack och lov!
  Lev, njut och utvecklas!
  Jag följer gärna med. Det ger oss alla både insikt och reflektioner.
  /Anna

 57. När jag var tonåring hittade jag ett citat som jag satte upp i taket ovanför min säng och läste dagligen. Det har följt mig sen dess och jag rycker på axlarna åt det mesta. ”Ingen kan få dig att känna dig underlägsen utan ditt medgivande”.
  Jag tycker att träning är tråkigt (antagligen för att jag inte lyckas själv) så då skummar jag de inläggen. Jag skulle aldrig känna att någon bloggar för mig och som du säger – gillar jag inte det jag ser går jag vidare.
  Stå på dig ❤

  1. Tycker inte alls det är nåt bra citat. Önsketänkande som inte har med verkligheten att göra. Clara verkar må dåligt av de översittarfasoner och härskartekniker hon blivit utsatt för och det är så de flesta människor reagerar på sånt.

   1. Det är inte önsketänkande, men nej, visst genast om man redan reagerat med att känna sig dålig och skyldig fast man inget gjort så lär det ju inte gå över med en gång. Men det är lättare att resa sig och kalla skitsnack för skitsnack och behandla det som sådant om man minns det där citatet. Tycker jag.

 58. Jag förstår att det är jobbigt med kritik eftersom din blogg är en väldigt personlig blogg och då känns kritiken förstås som ett personligt påhopp. Men hos dig är det personliga politiskt i högsta grad: din blogg är ju otroligt stor och att inte få diskutera en bloggg som har 400.000 läsare i veckan och därmed har ett enormt inflytande är ju inte rimligt. Sen är det ju dessutom så att du propagerar vissa saker i din blogg som miljötänk och feminism och då har folk förstås åsikter kring om du lyckas bra med det eller ej.
  Sen är det ju lite dubbelt med diskussionerna också. När jag såg inläggen tänkte jag: hurra, äntligen lite liv i bloggen igen! För jag råkar tycka att kommentarerna dina läsare kommer med är en stor tillgång i din blogg. För att de ändå håller en rätt trevlig ton trots allt.
  Förresten är det väl klart att du får förändras. Men var inte sur på läsarna om de inte riktigt hänger med i svängarna alla gånger.

 59. Att hela tiden behöva tänka på hur andra uppfattar en är förödande för kreativitet och personlighetsutvecklingen. Fortsätt vara den du är, det är uppenbarligen vad du mår bra av och vad som ger er mat på bordet! Heja du!

 60. Ja, det är en väldigt god poäng. Det är nog lätt att man ”glömmer bort” att personen bakom en blogg är en riktig människa med ett riktigt liv, som också utvecklas och förändras.. Såg en kommentar på en annan blogg för nån månad sen; bara ett par dagar efter hon fått barn var det någon som tyckte ”när ska du börja blogga som vanligt igen?”… eh, aldrig ? Livet kan ju aldrig bli riktigt detsamma efter man fått barn (på ett positivt sätt) med det menar jag att man ju förändras som människa, livet förändras, andra saker prioriteras osv.. Och en blogg som reflekterar ens privatliv lär ju då också ändra karaktär ! Man skulle tycka det var helt naturligt.. Och om en blogg efter ett tag inte längre faller under ens egna intressen är det ju lätt att söka sig vidare till andra som du ju föreslår !

 61. Det gör du väldigt rätt i! Tänk om alla övergav sig själv för att tillfredsställa andras behov och önskningar? Oj, det låter till och med lite som prostitution.. Fast egentligen; är det verkligen så långt ifrån att vara prostitution? Man förlorar sig själv, blir en annan person, går in i en roll och det man gör gör man för att tillfredsställa andra. Det som skiljer är väl sexet och den fysiska kontakten. Dock är det väl psyket som tar mest stryk av något så påfrestande som att låtsas vara någon annan.
  Det finns många unga idag som slits mellan vilka de verkligen är, vilka de tror att de borde vara och vilka de önskade att de var. Mycket på grund av extern påverkan. Inte konstigt att så många lider av stress, ångest och annan psykisk ohälsa.

  Fortsätt vara du Clara!

 62. Heja! Det är ju därför jag läser, för att du är du och ingen annan. Tack för att jag får vara med på din resa! Kram

 63. Kära Clara, jag kan inte annat än hålla med. Allting utvecklas och om det inte gjorde det vore väl livet väldigt tråkigt. Precis som du säger är det väl en enkel sak att läsa en annan blogg om man inte känner att just den här passar. Jag tänker i alla fall fortsätta att läsa din… Håll huvudet högt och gör det som känns rätt för dig!

 64. …själv tänkte ja inte säga något i den här debatten alls utan jag ville bara tacka dig för dina recepttips för tack vara dig så har jag i dag gjort en uppskattad födelsedagstårta till dottern som fyller tio=) Hon gillar inte sylt, bär, banan odyl så jag gjorde din vita chokladkaka och hade bären vid sidan av till oss vuxna och dekorerade med grädde och finsaker för att få tårtkänslan och den blev kanon=)
  Ha en fin dag och njut av livet=)

 65. När vi gick på gymnasiet hade jag en vän som hade en flickvän. En dag frågade jag honom hur det kom sig att de aldrig visade någon typ av kärleksbekräftelse offentligt (inga pussar/ kramar etc) (vi gick ju ändå på gymnasiet och var fulla av finnar och hormoner allihopa) och fick då svaret att hans flickvän inte ville det eftersom det kunde sticka i ögonen på folk som inte hade funnit kärleken. Bloggen är DIN Clara. Glöm inte det. Heja dig!

 66. Den största anledning till att jag läser och uppskattar din blogg är att jag tycker du har viktiga saker att säga. Att du skriver för främst dig själv, det märks och därför blir det så bra.

 67. Ja! Tack Clara! Jag mår bra av din blogg och har gjort det i flera år. Jag hoppas verkligen att du fortsätter och jag tycker att det är fantastiskt att du och din blogg utvecklas – som vi människor gör. Det läskigaste av allt är de människor som inte utvecklas eller någonsin får nya tankar och intryck.

 68. Rump och träningsbilderna på instagram är din motsägelsefullhet i ett nötskal. Det är det jag länge har haft svårt med hos dig du underbara. Du säger du vill stå över skönhetsideal och kvinnoförtryck ändå går du själv så fullständigt i fällan då du söker bekräftelse genom poserande bilder på dig själv. Visst kan man få vara motsägelsefull, det är ju inte mer än mänskligt…Men lär dig att ta kritik då du ifrågasätts och bli inte så barnsligt vresig då du inte hela tiden hyllas.
  Visst kan man välja att inte läsa din blogg, men det är som fenomen intressant att se hur du tacklar din hype.

  1. Fast jag tror inte att Clara söker bekräftelse via rumpan. Hon gillar kanske sin baksel och tyckte det var kul att dela med sig. Du skälv går i fällan genom att tycka att det är fel att bejaka sin kropp och sitt yttre. Varför ska man inte kunna posera utan att få kvinnor emot sig. Fan vad trist attityd. Älska Era kroppar och stå för det för att ni är stolta, sunda och snygga.

   1. Problematiken är att just Clara som självpåtagen opinionsbildare förlorar sin trovärdighet. Inget fel att tycka om sin kropp, men fokus rumpa på bild är varken smart eller nödvändigt om man vill bli tagen på allvar i mer seriösa sammanhang.

    1. Jaha. Så Clara försöker skapa opinion mot att visa bilder på instagram. Visste inte det. Då ska hon ju självklart sluta visa bilder på sig själv där. Fy skäms på dig Clara som visar bilder på instagram. Din opinionsbildning mot detta minskar ju då fattar du väl vilket ju är synd.

     1. Maj och Lena, det ni antyder är alltså att en kvinna aldrig kan visa upp en bild på kroppsdelar för då kan man inte ta henne på allvar, då medverkar hon till kvinnoförtryck? En kropp är allmän egendom, kvinnan i den får alltså inte göra vad hon vill med den? Hur kan det ha gått så långt att en bild på en rumpa (eller på ett par jeans rättare sagt) plötsligt bara är politik? När slutade rumpor vara rumpor?
      Något har gått väldigt, väldigt snett här. Sorgligt nog är det exakt samma mekanismer bakom som när folk ser ner på tjejer som gillar sex eller som är stolta över sina kroppar och vägra dölja dem för andras skull. Samma Hora/Madonna-komplex igen, som alltid.
      När Lady Dahmer visar sin urringning i ett inlägg om amning möter hon enbart hyllningar från andra feminister, när Clara visar upp ett par jeans ska hon hånas. Varför? Jo, för det ena handlar om moderskap, det andra handlar om att trivas i sin kropp, att vägra se den som något som ska gömmas undan. Samma kroppar, samma unkna föreställningar om vad kvinnor ”får” göra. Helst ska vi bara vara mjölkmaskiner. Absolut inte söka bekräftelse eller vara stolt, för det är fult, då ska vi hånas. Då ger man folk ätstörningar, då börjar Lady Dahmer och Brunheten tänka på träning. Wtf?
      Det riktigt sorgliga här är dock att det är feminister som står för förtrycket den här gången. Samma gamla föreställningar rapas om och om igen, samma ord som vanligtvis kommer från sexister och konservativa typer som tror sig äga kvinnors kroppar. Du ska inte visa upp din kropp för då….
      Ingen skillnad. Hur kan det ha gått så fel? När slutade våra rumpor tillhöra oss själva?

 69. Hej!
  Jag tillhör kanske inte din vanliga läsare ( eller så gör jag det*L*)
  Är en kvinna på 58 år som gillar att kika in här ibland och ta del av ditt.
  Du ska skriva det du vill såklart. Är ju det som är du och det är roligt att ta del av det du gör. Så fortsätt vara den du är, kram från Kina.

 70. Dethär att alltid vara andra till lags och se till så att man inte trampar någon på tårna är jag numera rejält trött på! Det är en ren omöjlighet och det är bara beklagligt att folk vill hellre se att du skriver si eller så. Jag har aldrig uppfattat dig som att du ”uppmanar” folk till olika saker utan snarare att du på ett trevligt sätt delar med dig av din dag och att jag som din läsare ofta får glädjas av det du upplever. Jag gör det iaf!

  1. Exakt så upplever jag det också. Fortsätt vara den du är Clara. Allt annat blir fel både för dig själv och de som följer din blogg. Att vara ärlig och uppriktig mot sig själv är nog viktigare än många tror. Alla kan inte tycka och tänka lika dant här i världen. Olikheterna berikar våra liv, i alla fall mitt. Stor kram till dig Clara!

 71. Word! Du satte ord på precis det jag tänkt när jag läst kritiken mot din blogg. Förutom det att du har rätt att skriva om vad du vill i DIN blogg blir det ju så mycket roligare att läsa när du skriver om vad du brinner för. Och som du säger, det finns fler bloggar som handlar om andra saker, så ingen är tvingad att läsa just din. Både jag och du skulle bli ledsna om du försökte göra alla nöjda, för det är omöjligt. Fortsätt att blogga som du gör!

 72. Clara, det är bara osäkra och olyckliga människor som inte kan glädjas med andra. Jag tycker att din blogg är en riktig feel good blogg, för du är alltid rakt fram, du visar att du också är en helt vanlig mänsklig människa osv. En fantastisk förebild för alla enligt mig. Du ger mig hopp när jag har en dålig dag. Fortsätt att utvecklas och ha kul. Det är det som är meningen med livet.

  The WORLD is just an ILLUSION of the images you hold in your head. Hold onto the IMAGES of your DREAMS and the illusion of your DREAMS becomes your reality.

  Kram!

 73. Men vad fasen,Clara. Du har valt att bli en offentlig person, och har gemensamt med andra offentlige personer att alla kommer till att ha en åsikt om dig. På gott och på ont. Tyvärr, är det så. Det sorgligaste är att du tar till dig och väljer att argumentera tillbaks mot många av de här tråkiga kommentarerna. Strunt i dom och fokusera på alla de som lägger igen kärlek för dig. På så sätt vill du inte ”mata” energitjuvarna med uppmärksamhet. Annars riskerar du att ända upp bitter och mycket negativ. Och det..det vill ingen bli!
  Ps. Jag har läst din blogg i några år nu o tycker att du är sjukt grym o inspirerande!

  1. Håller med. Eftersom jag inte läst den negativa kommentaren, så kan inlägget kännas märkligt.

 74. Du är grym, Clara.
  Din blogg är den finaste, mysigaste och klokaste bloggen jag läser – och faktiskt aldrig tröttnat på, just för att den är så himla variationsrik. Vilket ju är bra! Ena dagen handlar det om inredning eller loppisfynd, andra dagen om recept, eller kanske om din senaste joggingtur. Det är det som gör dig så bra. Du är en mycket fin förebild och inspiration för MIG. Och det är så bra att du finns och förgyller våra vardagar med det fina i livet som den inspirationskällan du faktiskt är. Du är helt enkelt bäst! KRAM!

 75. Har följt dig i massa år känns det som, i alla fall från någon gång runt ditt bröllop, och jag tycker det är en stor förmån att ha fått följa delar av ditt liv och din förändring! DET är inspirerande! Tack!

 76. Hej Clara! Jag vill bara säga att jag ser upp till dig jättemycket och är oerhört tacksam att du skriver som du gör om livet och allt som hör därtill! Jag tränar själv i perioder och tycker det är väldigt inspirerande när du skriver om träning det får min lust att träna och ta vara på kroppen att väckas! Fortsätt inspirera och var dig själv, det är just därför jag, samt många andra, valt allt följa dig och din blogg! Ha en fortsatt fin söndagkväll! Med vänliga hälsningar Emelie

 77. Jag tycker inte du ska bry dig om vad någon annan säger. Man kan inte tillfredsställa alla och precis som du säger så är det du själv som ska vara nöjd med bloggen. You go girl!

 78. Jag har också läst brunhetens inlägg. Och jag tycker det låter som att hon tycker UnderbaraClara är en dålig feminist för att hon gillar att träna och skriver om det i sin blogg. Och att hon är en dålig feminist för att hon har en snygg röv för det får brunheten ångest av för att hon inte har en likadan snygg röv. Ursäkta mig men fan vad det osar avundsjuka och missunnsamhet lång väg! Som om man är en sämre feminist för att man bryr sig om hur man ser ut eller gillar att ta hand om sig själv eller om man nu råkar se bra ut. Så taskigt och löjligt och dumt!

 79. Gillar din blogg starkt! Att ”behaga” så många läsare som du har, är en omöjlighet, å håller helt med dig, inget tvång att vara här, börja läsa en annan blogg då. Förstår att du får ”spunk” av alla tyckare, tänker ibland, hur orkar du att så många kommer med goda råd, va si va så, utan att du bett om det…. Enligt mig har en härlig blandning av husmorstips, ”våga sticka ut hakan mot saker som du upplever som orättvist” blandat med vardag och finess! Go girl!

 80. Tänker på en boktitel: ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”.Marklund, Snickare.
  Som både feminist och egenföretagare anser jag att det superviktigt att vi stöttar och hjälper varandra i stället för att klaga och kritisera.
  Jag är så tacksam för att mina döttrar talade om att UnderbaraClara finns. Och dessutom på riktigt. Bloggen förhöjer verkligen mitt liv, att veta att vi är fler som tänker och lever på detta sätt. Jag hoppas bloggen inte dör förrän det är dags…

 81. Jag är lite nyfiken på hur kommer det sig att du inte är lika aktiv i din församling längre?

 82. Jag tycker att tjusningen med att läsa din blogg, utöver att du har väldigt många (enligt mig) vettiga och intressanta funderingar och åsikter, är just att den handlar om DIG och ditt liv och att den är i ständig förändring. Fy tusan så tråkigt det vore annars, och som du säger – då skulle ju bloggen dö. Heja Clara! <3

 83. Jag håller med de flesta här inne – sluta läs om ni inte gillar det ni läser! Det finns ju tusen andra bloggar att besöka isf.
  Och Clara, kör påååå! Jag älskar att det poppar upp nya grejer i din blogg! Det är ju precis så det är (som du ju säger), livet förändras och utvecklas. Halleluja för däh!

 84. Bra skrivet! En blogg SKA förändras i takt med personen/erna bakom. Något annat hade varit jätte märkligt! Det är ju det som är hela grejen med bloggandet, att man får följa en annan inspirerande person. Så fortsätt skriv från hjärtat!!!!

 85. Det är så skönt att du vågar ta upp detta! Personligen tycker jag nästan alltid att det är spännande att få läsa vad du tänker och tycker om saker. Att få ta del av en klok människas tankar. För Du behövs Clara! Du behövs för alla unga tjejer som vill starta företag eller som vill skaffa familj och börja odla egna grönsaker. Du behövs i samhällsdebatten! Jag hoppas bloggen lever många många år till. Tack för att du delar med dig!

 86. Himla vettigt inlägg! Ibland, eller ganska ofta, ser jag bloggare som hela tiden ställer frågan om vad läsarna vill läsa om osv osv. Då tänker jag just som du skriver själv – ”Jag kan inte bestämma eller kräva nåt, du (bloggaren alltså) har ingen skyldighet mot mig som läsare, din blogg är din blogg och gör inget för min skull”.

 87. Helt rätt Clara! Jag är en relativt ny läsare (samt även ganska sporadisk läsare av bloggar i allmänhet) som fastnade för din blogg främst för att du både vågar ryta ifrån och vara dig själv. Konstruerade bloggar och blogginlägg lurar många, men förhoppningsvis inte mig. Du och jag är väldigt olika och det är just de som är så himla spännande! För det är mer intressant än att vi vore helt lika. Dessutom vore det aptråkigt om du inte utvecklades. Va kul att du kommit igång med träning, de inspireras jag gärna av. Tack för en bra blogg!

 88. Men herregud! Du måste bli så fruktansvärt trött på ”oss” läsare ibland. JAG blir trött på ”oss” ibland. Att människor förändras och utvecklas är ju fantastiskt och att du bjuder med oss på din resa är något som borde uppskattas inte klagas på! Jag gillar din blogg just för att den är ombytlig. Jag har inga barn så jag kanske inte läser dina inlägg om barn så noga men då finns det alltid något annat man kan läsa om, t.ex porslin, skor, lampor, natur, blommor, relationer, karriär. Det är ju det som är så BRA! Tack för att du har en ombytlig och levande blogg!

 89. Hej Clara, du har redan fått väldigt många kommentarer på detta inlägg, jag vill bara säga i och med inläggets grundläggande och bloggexistentiella karaktär att jag är en av dem som följer bloggen men sällan (nästan aldrig) kommenterar, och jag uppskattar verkligen både bloggen och dig som person (i den mån det går att känna dig genom bloggen, givetvis är bloggen inte hela dig!) mycket. Jag är ungefär eller nästan tio år äldre än du men jag får ofta inspiration, kraft, tröst av dina reflektioner och resonemang. Har en annan situation än du på olika sätt. (Inte för att ålder är viktigt eller avgörande, men jag tycker att du tidigt visade stor klokskap, vilket du fortfarande gör.) Har delvis en situation rejält annorlunda från din – jag bor i en stor stad (i Sverige finns inga storstäder ..!), kan inte välja få timmr på förskolan för mitt barn på samma vis som du (inser dock att det som tur är i praktiken blir ganska få timmar för mitt barn, eftersom hen pga pappans arbetsschema ofta är ledig en eller flera vardagar per vecka samt ofta lämnas först vid 12). Nåväl, det jag vill säga är egentligen bara att jag uppskattar din blogg mycket och att jag tycker det genuina lyser igenom, apropå ditt inlägg ovan. Även om jag gissar att du någon gång ställer kanske en blomvas tillrätta eller så innan du fotar etc så tycker jag verkligen att bloggen känns genuin. Hoppas du fortsätter länge till! Kram

 90. De bloggar jag har följt, men inte längre följer, de är de bloggar när personer inte utvecklas, utan tjatar om samma problem går på samma fester och gör samma saker år ut och år in.

  Inte för att det i sig är fel, men jag utvecklas och förändras ju, och är inte intresserad av att läsa om samma saker som jag läste om för fyra år sedan.

  Lever vi inte i ständig förändring (snabb eller långsam), bör vi ta oss en funderare på varför och vad det är som hindrar oss från att utvecklas.

 91. Riktigt fint och bra skrivet!! Håll huvudet högt, va den du är och ignorera annat. Vet att det är svårt i våra tider och med alla dessa bloggar och åsikter men du är du och det är det som gör dig speciell och fin.

  Tack för en fin blogg