Boktipset!

Mottog en himla fin bok i sommarpresent från min förläggare Lisa! Självhushållning på Djupadal. Otroligt fin, traditionell men ändå modern, bondepraktika både för hardcoresjälvhushållare och wannabes som mig själv. Det får blir veckans boktips för alla som är intresserade av odling, djurhållning och hållbar livsstil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarer på “Boktipset!”

 1. Så fint! Jag ock min man fick boken i bröllopspresent tidigare i sommar, den är fantastisk! Liksom familjen som skapat den 🙂 om du inte besökt deras gård Djupadal i Rörum på Österlen kan jag verkligen rekommendera det!

   1. Ja, men jag tror inte att det är öppet alltid – sök evt på ”Mandelmanns trädgårdar”, så kallar de det själva =)

   2. Ja, vem som helst får besöka dem men det är inte öppet alltid. Sök evt på ”Mandelmanns trädgårdar” för mer information…

 2. Hej där! Detta kommer att bli min sommarpresent till mig själv… Tack för tipset! Min man och jag bodde i Rörum ett par dagar förra sommaren och besökte deras gård flera gånger, det är helt ljuvligt att gå omkring där, bara älskar detta ställe. Så ett besök är att rekommendera å det varmaste. Kram Susanne

  1. Haha! Där bor jag också, också wannabe men jag har balkongen full med blommor och plantor för sådan har jag. Fönsterna också, chili växer där.

 3. Den där har jag läst om, verkar jättebra.
  Hur går det med hönsen, skaffat några ännu? Själv är jag på gång att utöka mitt lilla hönseri, jättekul.
  //bara Anna
  Annacecar.blogspot.com

 4. Jag fick den boken av en vän och jag håller med dig, det är världens bästa bok om man är intresserad av självhushåll i sotr eller liten skala. Så fina bilder och lättlästa texter!

 5. Spännande! Den måste jag lägga på minnet.
  Fick hem din och din systers nya bok för några dagar sedan. Jag njuter när jag bläddrar i den och tittar på alla fina bilder, idéer och läser alla kloka rader. Har själv blivit mycket mer intresserad av att leva hållbart efter att vi fick barn.

 6. Men du vad coolt. Jag har läst några reportage om familjen Mandelmann och blir alltid inspirerad (och sugen på att flytta ännu mer lantligt än vad vi gör nu). Hur går det med grisarna ni köpte förresten? Jag är så himla nyfiken på om de är lättskötta/jobbiga/bökiga (hehe). Grisinlägg önskas 🙂

 7. Hej Clara!
  Det känns som att du gjort ganska många kalas och jag skulle verkligen behöva tips på mat till ett litet 30-årskalas. Vad skulle du bjuda på? Har du några övriga kalastips?

 8. Spännande! Jag funderar mycket över vad som är alternativen för dem som fortfarande bor kvar i städer. Hur kan man leva sådär ”härligt” medvetet bland asfalt, folk och betong? Måste man flytta ut på landet och ha en gård eller finns det sätt att leva lika klimatsmart i städer?

   1. Att bo i stad ÄR klimatsmart, speciellt om du bor nära järnväg och använder pendeltåg. Tät bebyggelse med så kallade jungfruliga naturområden mellan bostadsområdena är det mest energieffektiva sättet att bo på, enligt många undersökningar.

    1. Exakt! Bo i lägenhet i välisolerat stort hyreshus som värms upp effektivt t.ex. fjärrvärme, inte ha bil, inte göra semestrar eller arbetsresor med flyg, vara ansluten till modern avloppsrening som klarar alla dagens kvar (alt. kommunalt avlopp). Det är de stora osexiga sätten att vara klimatsmart. Det hjälper också att ytterst sällan ha råd, intresse eller lust att förnya hemmet och garderoben av (förutom att byta till energisnåla vitvaror om de man har är gamla). Det är nog tyvärr så att många av de som lever den medvetna ”drömmen” har en ganska stor påverkan på klimatet med sin livsstil, om man jämför med de som inte har det så bra ställt och inte kan unna sig så mycket. Man får fråga sig själv om det man vill verkligen är att minimera sin klimatpåverkan, eller om man mer är ute efter trivsel och livsstil. Menar absolut INTE att peka finger åt någon eller att det är lika bra att leva på som vanligt för det blir ändå ingen skillnad. Är mer ute efter att det inte är medvetenheten som räknas, det är utsläppsnettot. Då kan förebilderna både vara extremt hängivna och kunniga självhushållare, och totalt omedvetna personer som bara inte har råd med bil och flygresor.

     1. Visst är det så men jag hade gärna sett att man haft fler möjligheter att tex odla även om man bor i stad och i lägenhet. Vanlig kolonilott kan vara lite stort att börja med när man inte vet så mycket så jag hade gärna sett mer av möjligheter att odla ett litet land i närheten av ens bostad även om man bor i lägenhet.

 9. …köpte boken i våras när den kom ut…gillar Mandelmans livsfilosofi…och boken är bra och rolig att läsa fast man är hobby odlare i ”minder” skala (ägare till ett växthus om det räknas som ett plus i detta avseende) och inte tänker syssla med självhushållning…

 10. Här är en till verkligt wannabe-självhushållare. Bor fortfarande i lägenhet, men drömmer om det egna huset på landet med grönsaksland, hönshus och skog. Tack för boktipset!

 11. Förbaskat ! Nu Undrar jag om det är vettigt att köpa en by för 500 sek i Spanien och rusta upp huset med lador och djurhâllning i stället för Norrland och Sverige;;;;;;;;;;;;;;
  Hemma är hjärtevarmt, men ibland är borta stâlar och kanske kompisar ; svârt val. Skjuter upp det ett tag.

 12. Har spanat på den boken några månader men inte köpt den än. Kul att veta att den är bra, får bli ett inköp snart!

 13. super tips Clara! Jag har en liknande bok pa engelska, men har sokt for en svensk. Och vad kan bli battre en en skansk! Tack Clara.

 14. Vi var vid deras gård på Österlen igår! Sådant fantastiskt ställe! Höns överallt och små grisar som springer runt ens ben. Jag small av och kände ett ÄNNU större behov av att äga min egen gård, mina egna djur och min egen mat! Otroligt inspirerande plats!

 15. Åh! Mina hemtrakter. Är det inte öppet kan man uppleva de fina hagarna o promenaderna bland djuren genom att ta vägen genom forsamölla. En liten liten grusväg som går ut i skogen. Där är så hiiimla fint!