Bloggdöden som uteblev

Mycket i bloggvärlden har förändrats sedan jag själv började blogga för snart åtta år sedan. I början var man inte nödbedd. Man läste de första bloggarna med stort intresse, nästan hur dåliga de än var – bara för att det var så nytt och spännande. Modebloggarna jag följde på den tiden skulle jag aldrig följa om de startats idag – men då var de oslagbara för att de bevakade mode så som mode annars aldrig blev bevakat.

Med tiden skaffade allt fler bloggare bra kamerautrustning och lade ner mer energi på bloggdesign och presentation. Bildernas storlek och kvalitet växte och plötsligt kunde man hitta rena magasinbilderna i bloggvärlden. Det var fantastiskt roligt och den trenden har nu pågått i många år. Samtidigt har också konkurrensen hårdnat. För idag – tillskillnad från förut – lägger både inredning – och modetidningar ut mycket sådant material på webben. Och med pinterest, instagram och effektiv bildgoogling är det plötsligt inte längre nödvändigt att uppsöka bloggvärlden för att hitta inspiration. Istället har någonting nytt tillkommit. Behovet av att läsa bloggare som också lägger krut på texterna. För när man möts av oändliga bildströmmar på instagram och och korta små statusuppdateringar på Twitter och FB känns bloggen som form mer aktuell än någonsin. Och jag blir alltid lika glad när jag ser att mina favoritbloggar skriver långa textinlägg! För det är i de längre texterna, kåserier och funderingar över livet och vardagen jag numera hittar det jag inte hittar i andra sociala medier. Där är bloggandet som form överlägsen.

Många spådde att Instagram skulle leda till en bloggdöd. Och det är sant i så måtto att många som bloggar ersätter bloggandet med instagram. Men det ökar ju snarare än minskar efterfrågan på bra bloggar att läsa! För de flesta vill fortfarande konsumera bloggar, även om allt färre har uthålligheten att skriva dem. Detta betyder att de som är ihärdiga med sitt bloggande och förutom bildkvaliten utvecklar textbiten och gör den välskriven och relevant – kommer att vara de stora vinnarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 kommentarer på “Bloggdöden som uteblev”

 1. Väl skrivet. Tycker att bloggandet blivit bättre. Bättre bilder, folk förstår att ta reda på hur man gör intryck. Bloggandet är ett fenomen som lär stå sig länge, tror jag. och det är bara bra att det blossar upp och försvinner plattformar. Det gynnar kreativiteten, tror jag. Bara det inte leder till ökad prestationsångest när läsarna förväntar sig magasinlika bloggar. Blev ilsk när någon kommenterade dina DIY-inlägg och tyckte de var ”oprofessionella” och spaltade upp kritiken. Tycker folk har väl höga krav på bloggare nu för tiden. All eloge!!

 2. Hej Clara! Jag kan bara hålla med dig. Man söker fortfarande efter inspirerande bloggar med både text och bild, men de är allt svårare att hitta.
  Jag har hittat en ny favvoblogg för några veckor sedan där iallafall bilderna är utöver det vanliga. Blir så glad varenda gång jag hittat en sån inspirationskälla 🙂
  http://styleconnection.blogg.no/ heter den om du är intresserad. En sprudlande norsk tjej 🙂

 3. Tänkvärt….

  Jag som tuffar på i min lilla vrå av bloggvärlden och undrar ibland om det är värt att hålla på fast jag inte har så många läsare, har insett att bloggen är mitt skötebarn och jag mår bra av att pyssla om den och skriva av mig lite tankar och funderingar ibland.

 4. Jag har också tänkt på det. För jag skriver gärna ”längre” funderingar och en ”fin” text om man säger så. Men tittar jag på många andra bloggar är det bara bilder, några rader är all text som finns. Jag älskar att fota och har oftast med en passande och fin bild, men det är texterna som är bloggen för mig. Där kan jag reflektera och göra min åsikt hörd. Där kan jag påverka. Där kan jag uttrycka mig och göra det jag älskar allra mest – att skriva.

  Länge leve bloggar!

 5. Väl skrivet. Jag började följa bloggar ganska sent, men din är en av dem jag följt längst. Själv har jag inte tillgång till något annat än mobilkamera, men gör så gott det går med den. Tycker instagram är ett kul komplement som emellanåt sätter igång lite diskussioner på ett sätt som inte mina kommentarstrådar gör!

 6. Jag som nybliven pensionär funderar också på att börja blogga. Till vilken nytta ? Undrar jag men kanske bara för att få skriva! Min favorit är i alla fall underbara Clara!!!

 7. Håller med och tycker att det är kul att ju fler bloggare satsar på att utveckla texten. Förut var det ju så mycket ”tjena idag har jag ätit lunch med finaste Kajsa och köpt en ny klänning, puuusss” och så massor av bilder, men nu känns det som att bloggare faktiskt lägger ner lite mer kraft just på textbiten. Precis som du säger tror jag att det kommer att vara det som hjälper dem att klara sig i konkurrensen.

 8. Hej Clara,

  Jag alskar din blogg just for de otroligt bra texterna du skriver. Sen ar inte dina bilder och projekt fy skam de heller. 🙂

  Jag haller med om att det i hogsta grad finns en trend dar bloggar med substans blir alltmer relevanta och jag tycker det ar underbart. Bloggar blir mer och mer en platform dar man kan lara av varandra, vare sig det ar kunskaper eller fardigheter, och dela filosoferingar och det kan inte de andra medierna erbjuda i lika stor utstrackning.

  Tack for en bra blogg, och forsatt gora allt det underbara du gor! 🙂 x

 9. Min far och jag satt och talade lite om saker i dettas närhet häromdagen. Vi talade om att etnologerna oroat sig över att nutidens liv inte dokumenterades i och med att brevkorrespondensen övergått allt mer till mail. Men vi funderade runt att bloggarna faktiskt fyllde en del av detta tomrum i livsdokumentation. Där beskrivs väl som oftast inte kärleksgnabb mellan två individer, den djupaste saknad eller andra existentiella diskussioner på det sätt som en brevväxling kan innehålla men många bloggar nedtecknar vardagslivets gång och reflekterar monologt över djupa frågor och ger på det sättet en ovärderlig skatt av nutiden till framtiden.

 10. Jag tror, som vanligt, att du har helt rätt. På twitter pratas ibland om fenomenet ”snuttifiering”, att allt ska vara kort, kort, kort. Ett foto, 140 tecken, en statusuppdatering. Jag tror att bloggen får en allt viktigare roll i att vara fördjupande och våga ta plats. Att man som skribent kan våga lägga ut texten, vända och vrida på resonemang och hitta alla de nyanser som obönhörligen försvinner när utrymmet är begränsat.

 11. Bra skrivet! Jag har ofta känt att jag borde gå över till instagram som så många andra, men jag behöver inte en kanal till, bloggen är perfekt för mig! Tack för en bra blogg Clara och länge leve bloggandet!

 12. Jag håller med om att texterna har blivit viktigare för bloggandet. Snygga bilder kan man hitta nästan överallt nu för tiden.

  Min nya blogg handlar om arbetsliv, ledarskap och karriär. Den kommer att ha fokus på välskrivna texter och hjälpsamma tips i arbetslivet. Kolla in den och lämna gärna feedback. Trevlig sommar!

 13. Bra skrivet Clara! Många har övergått till att Instagramma allt men de som skriver bra och framförallt intressant kommer ha kvar sina läsare 🙂

 14. Det låter bra det tycker jag! bara bra med lite mer mångfald, och att bloggarna blir mer proffsiga känns ju bara kul tycker jag (som btw har följt med din blogg i 6-7 år nu – hittade den när jag letade efter 40-tals frisyrer. Då på den tiden hade vi bara ett barn, fick sen två till, men fortsatte ändå läsa din modeblogg bara för att jag gillade både dina bilder och din text. Jag har följt med din officiella livsresa på bloggen sen dess, och just din blogg var en stor anledning till att jag alls vågade mej på att börja blogga! Jag tänkte att om en yngre tjej kan bli sådär framgångsrik, så kan jag också försöka mej på det. Så tack för den inspirationen! :)).
  Har märkt att en del bloggare övergår till Instagram och det blir ju ett problem om folk också övergår till att bara läsa på Instagram, men att i stället se det som en fördel för dom som verkligen vill blogga med substans (som att det gallrar bort alla som enbart vill visa bilder) – det gillar jag.

 15. Ja, det är texterna som åtminstone jag fastnar för. Men en bra blandning är inte fel det heller. Tråkigt dock när det bara är bilder. Å andra sidan är det upp till varje bloggare att bestämma själv. Upp till varje läsare att bestämma om de vill läsa eller inte 🙂

 16. Jag tycker behållningen i bloggarna är just texterna! Att man får läsa och uppleva tillsammans med andra, istället för att bara glo på bilder. Jag gillar Instagram, men Twitter känns bara meh. Att kombinera talande text med bilder är ju ett underbart forum! Bloggar for life, haha!

 17. Så bra skrivet! Själv känner jag att bloggandet är en del av min livsterapi, ett sätt att fånga mina funderingar och tankar. Min blogg har gått från att handla om kreativa och kostnadseffektiva bröllop, till renovering, till min egen utmattning och kommer att fortsätta följa mig. Kanske med ett nytt namn, eller så hittar jag tillbaka till mibröllopspassion igen. Tack för en bra blogg!

 18. Jo det är ju sant som du säger 🙂 Insta och bloggar uppfyller olika behov, för mig är det inte ett val mellan insta och bloggar utan de kommer in i min vardag vid olika tidpunkter. Och en bild kan ju inte ersätta den stimulans som en bra text ger. Vi behöver båda <3

 19. Jag föredrar helt klart bloggar framför Instagram. Det är ju läsa jag vill göra, lära känna personen som skriver, läsa tankar och åsikter, det är det som är grejen. Men det får inte bli FÖR långa texter, det orkar jag inte med…
  //bara anna
  annacecar.blogspot.com

 20. Helt enig. I denne digitale verden kan man tage 200 fotos, og man skal være svært uheldig, hvis der ikke kommer et par gode billeder imellem. Derimod er det en kunst at skrive, der der er både indhold og underholdning.

 21. Så sant så! Har också på senaste tiden reflekterat över att jag slutat läsa visa bloggar. Detta för att det helt enkelt inte ger mig så mycket mer än bara bilder. Jag vill få insikt och få andra synvinklar på andras liv och uppfattningar. Det är inte många bloggar som ger detta tyvärr, inte heller min egen blogg den senaste tiden. Jag skyller på semester och sommaren. Lova att komma tillbaka starkare än någonsin! Vissa bloggare håller måttet, du är en av dom Clara, sluta aldrig!

 22. Det är ju det som är så härligt med bloggar. De fyller behovet för dagen. Inredning, mat eller läsvärd text. Modebloggarna är ju oftast yngre och i min smak lite för platta i textvalen,, även om jag gärna bläddrar igenom ibland.
  Det märks ganska tydligt i egna bloggen vad mina läsare önskar. Och bullbak i offerdalsfjällen med gamla mormor (dagens) lockar bra mycket mer än en kort text m bilder. Jag tycker det är roligt att flera av storbloggarna kommer från så små orter. Inte bara storstäderna som lyckas. Det är ju du ett lysande exempel på!

 23. Intressant skrivet och reflekterat! Håller med dig. Själv fortsätter jag både skriva och läsa bloggar. Jag har varken Facebook (jag vet!) eller Instagram (dock funderat på att skaffa sistnämnda). Men har däremot ett stort behov av att uttrycka mig i skrift och även bild, och är för övrigt rätt dålig på att formulera mig allt för kort, så detta passar mig finfint. Det är dessutom intressant att läsa andras bloggar, med dess vardagliga texter och inspirerande bilder.

 24. Men åh, håller med… hur många gånger har de inte förutspått ”bloggdöden” egentligen? Jag tror aldrig att trenden kommer att vända, utan snarare att det är paradigmskifte det är frågan om, och att gammelmedia helt enkelt får vänja sig. Bloggarna är bättre än så många tidningar, oslagbara i sin interaktivitet, och när det kommer till att vara direkta och personliga. Att sedan tro att man skulle nöja sig med att kortare uppdateringar bara för att det är enklare är verkligen att underskatta folk… den som bloggar måste förstås på ett eller annat sätt förhålla sig till Instagram och Twitter, men allt fyller sin alldeles egna funktion.

 25. Intressant och peppande! Och jag uppskattar verkligen dina reflekterande inlägg, men gillar när det varvas med snygga bilder och lite mer luft. Och det är ju en balansgång – det tar ju tid att skriva de längre inläggen, så för att hinna skriva dem, men samtidigt göra täta uppdateringar är det kanske så gott som nödvändigt att varva med kortare inlägg och bilder, eller vad tänker du/ni andra?

  1. Åh, jag vet verkligen inte för min egen del, jag har precis börjat skriva själv, efter att i flera år varit en bloggLÄSARE av stora mått. Men det handlar väl en hel del om vilka som är ens målgrupp. Vet man att läsarna är aktiva på Instagram så kanske det är onödigt att köra det stuket på blogginläggen också, eller att till och med köra repriser som vissa gör. Men i annat fall är det säkert bra att blanda upp det lite…

 26. Kan bara hålla med om att det verkligen finns plats för det skrivna ordet idag. Bloggvärlden är är föränderlig vilket är en del av charmen. Jag tycker att det är helt fantastiskt att vem som helst kan starta en blogg och nå ut med det man vill ha sagt. Visserligen krävs det hårt arbete att bli läst av de många, men vad i livet kräver inte att man anstränger sig? Liza

 27. En sådan bra samtidstolkning! Jag är ganska ny läsare av din blogg och tycker att just texterna är så tankeväckande alltid. På min egen blogg vintageblomman.se testar jag mig fram för att hitta balans mellan ord och bild. Trodde att bilderna skulle vara det roliga, men upptäckte fort att det var skrivandet som gav både mig och läsarna mest. Inget slår den personliga vinkeln i en stor och allt snabbare värld, bloggandet kommer leva länge än!

 28. Håller med! ”Clara reflekterar” och ”Clara ryter ifrån” är mina absoluta favoriter i din blogg, när ett längre inlägg kategoriserat i något av dessa publiceras läser jag ofta intresserat och uttrycker några ”JAAAA” ”RÄTT” ”BRAAA” och en och annan svordom råkar trilla ur munnen på mig när du sätter ord på något riktigt klockrent om feminism, vilket bemötande kvinnor kan få och hur vi kan bemötas, fördomar osv. Fortsätt så!

 29. Ett väldigt tänkvärt inlägg. Jag som inte har bloggat så länge har märkt hur svårt det det är att hålla den levande och intressant. Jag tror på en lagom blandning mellan djup och yta vilket inte är helt lätt. Jag funderar hela tiden på vad man vill ha ut av en blogg och varför man väljer att följa olika bloggar. För mig handlar det om inspiration på olika plan som karriär, mat, mode, träning och inredning, både i text och bild.

 30. Intressant läsning av dig här. Jag tycker även att precis så som du nu börjat lägga upp små videos också är en utveckling i bloggformatet där läsaren får ytterligare ett till sätt att ”läsa” bloggen.
  Jag började med videos i våras på min blogg som hör med mitt jobb att göra och märker att det är ett suveränt komplement när vi ska visa våra kunder detaljer på kläder eller tex när man vill prata lite extra och ge mer information om modeller osv.
  …sedan att jag har grymt svårt att förlika mig med att det är så min röst låter när jag hör sig själv på en videosnutt är ju en heelt annan sak hi hi;P

 31. Blir glad av det du skrev. Jag försöker själv i min blogg lägga mest krut på att faktiskt säga något väsentligt till likasinnade oavsett ämne, vilket jag tycker att en blogg lite går ut på. Det är ju i språket som makten finns!

 32. Håller helt med dig om att de bloggar som skriver bra texter och lägger ner mycket tid är de bloggar som är bäst! Tack för din blogg! Den ger mig alltid inspiration!!!

 33. Jag tror som du att bloggen kommer att finnas kvar medan Instagram, Pinterest, Vine och allt sånt också fyller en funktion men om man är ute efter att läsa och ta del av någons tankar, liv och kanske också erfarenheter så räcker liksom inte de andra medierna till. Länge leve bloggen!
  Välkommen till min blogg såklart: helenashandgjorda

 34. Saa sant! Boerjade laesa bloggar foer ett par aar sen o maerkte snabbt att det aer oerhoert stimulerande att laesa andras tankar och resonemang kring livet och allt som kan haenda oss. Gaerna med fina foton. Aer saa tacksam att ha hittat Clara – tack vare en annan tankevaeckande bloggare som ocksaa visar mig nya saett att betrakta vardagen.