På semestern är ett av mina favoritnöjen att lyssna på radio. Det bästa är att man kan ladda ner alla program och lyssna på dem när man vill. Sommarpratarna i P1 är det väl knappast någon som missar – men här är fem andra, något mindre kända, semesterfavoriter jag gärna lyssnar på.

Oförnuft & Känsla – ett program om de enkla lösningarnas oändliga svårigheter. Författaren och programledaren Helena von Zweigbergk behandlar under en serie program olika svårigheter vi människor ställs inför. Avundsjuka, framgång,  och konkurrens är några av de ämnen Helena behandlar med sin lite säregna kåserande ton. Jag älskar att lyssna på henne och speciellt trevligt är det att lyssna med en kopp te framför radion.

Allvarligt talat – med PO Enquist. Det här programet har gått i flera säsonger och varje år är det en ny författare som håller i trådarna. Tidigare har tex Kristina Lugn och Märta Tikkanen lett programet där lyssnare får skicka in frågor om livets dilemman. Typ; Vad är kärlek? Måste man älska sina barn? Hur blir man av med morgonångest? Varför bygger skator bo på de nedersta grenarna?  Stort och smått avhandlats – med mycket värmen och en hel del finurligheter.

P3 Dokumentär P3 gör bra och spännande dokumtärer som är väldigt allmänbildande. Jag brukar lyssna för att lära mig om händelser och skeenden från förr och nutid. Exempel på dokumentärer är tex Verklighetens Lilja 4-Ever, Kreugerkraschen, Hedersmordet på Fadime och Hagamannen. Tunga ämnen som alltid behandlas med respekt. Känns välgjort men är lite läskigt att lyssna på sent på kvällen när man är ensam hemma.

Katarina Hahr möterKatarina Hahr gör finstämda intervjuer med några av våra mest kända svenskar så som Lena Ender, Amelia Adamo, Mona Malm, Åsa Linderborg och Thorsten Flink. Gillar tempot och Katarinas lite avväpnande intervjustil.

Radiopsykologen i P1 är precis vad det låter som  – en radiopsykolog man kan ringa till och prata om sina problem med. På pappret låter det kanske som en lite snaskig programidé men duktiga psykologer och bra ämnesval gör programmen både tänkvärda och fina. Lyssningstips!

Det delade Sverige är en reportageserie från Studio Ett. Reportrarna har besökt några av Sveriges mest utsatta områdena där arbetslösheten och segregationen är stor. Intressant och informativt program som väcker en hel del frågor om vilket slags samhälle vi egentligen vill leva i?