Bullbak i köket med tulpaner på köksbordet.

I helgen bakade jag och Bertil bullar till kalaset. Äppelbullar med kanel och mandelmassa närmare bestämt.

Bullbak i köket.

Äppelbullar är en av mina absoluta favoritbullar!

Hackade äpplen på skärbräda.

Man kan göra dem med vilket bullrecept som helst, bara man byter ut fyllningen till äpplen och mandelmassa. Här är i alla fall mitt favoritrecept!

Äppelbullar

Portioner

ca 20 – 30 st

Tid

över 120 minuter

Ingredienser

  • Till degen
  • 3 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 150 g mjukt smör

  • 1 ägg

  • 10-12 dl vetemjöl

  • Till fyllningen
  • 4 normalstora äpplen

  • 100 gram smör

  • 1 msk kanel

  • 1 dl strösocker

  • 2 dl riven mandelmassa

Gör så här

  • Värm mjölken i en kastrull till 37 grader
  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt socker, smör och ägg.
  • Vispa slätt.
  • Arbeta sedan i mjölet lite åt gången tills degen blir smidig.
  • Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
  • Hacka äpplen i små, små tärningar.
  • Stek i lite smör några minuter och tillsätt sedan resten av smöret, sockret, kanelen och den rivna mandelmassan.
  • Kavla ut degen och bred på äppelblandningen med en slickepott.
  • Rulla ihop degen till en avlång korv och skär bullarna i bitar precis som vanligt.
  • Låt jäsa i 60 minuter och grädda sedan i mitten av ugnen i 200 grader ca 10-12 minuter.