Vinbärskaka – enkelt recept

Bertil hjälper till med röda vinbär.

Kaka på röda vinbär. Idag har vi haft Jakobs mormor, hennes man och Jakobs lillkusin på besök. Då blev det till att baka till gästerna förstås!

Kaksmet i en ungsform.

Älskar att baka med Bertil. Tricket är att välja ett enkelt recept och låta honom göra alla enkla moment (han är ju bara tre år).

Som att vispa, räcka mig ingredienser, peta ner bär i kakan, slänga äggskalen i komposten och annat nödvändigt.

Stoltheten går inte att ta miste på när han säger ”jag är en mästerbagare mamma”.

Mycket röda vinbär ovanpå kaksmeten i formen.

Idag blev det alltså en vinbärskaka som är väldigt god. Söt och syrlig på samma gång och barnsligt lätt att göra, då smeten bara töms över i en långpanna.

Färdigbakad vinbärskaka skärs i bitar.

Kakan kan göras med vilka bär som helst, men jag tycker att vinbär eller hallon är godast.

Färdigbakad vinbärskaka skärs i bitar.

Den innehåller inget bakpulver utan blir ganska låg och lite seg i konsistensen.

Man gör den i långpanna om man vill ha riktigt tunna bitar.

Eller i en större lasagneform för tjockare, fluffigare bitar.

Fungerar utmärkt att servera som efterrätt med vaniljvisp eller grädde.

Dofta gärna över lite florsocker vid serveringen så blir den ännu finare

Till bärkakan behöver du:

250 gram smör

6 ägg

7 dl strösocker

7 dl vetemjöl

1 tsk äkta vaniljpulver

4 dl frysta bär

Så här bakar du vinbärskaka:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull och låt svalna.

Vispa ihop ägg och socker till en fluffig smet.

Rör sedan ner smör.

Blanda därefter i mjölet och vaniljpulvret.

Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper.

Strö bären på kakan (när kakan gräddas sjunker de ner i smeten).

Ställ kakan i nedre delen av ugnen och grädda i 20 minuter i stor form eller 30 minuter i en mindre form.

Kakan ska vara lite kladdig i mitten.

För att kakan inte ska bli för mörk ovanpå kan man täcka över den med lite folie mot slutet av gräddningstiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Vinbärskaka – enkelt recept”

  1. Mitt nya ”mission” verkar ha blivit att baka sånt du lägger upp på bloggen. Hittills har det blivit morotsbröd och idag vinbärskaka (ihop med treåringen). Mums!

    1. Haha vad roligt! Det tar jag som ett gott betyg! Testa mina äppelbullar med mandelmassa också vetta =) De är succé varenda gång

  2. Mmmm, ser gott ut. Smeten också 😉 Vi planterade två buskar med röda vinbär i somras och de måste räcka till tre saker så småningom: äta solvarma direkt från busken, tårtdekorationer och just sådana här sega långpannekakor!

    Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

  3. Hej du underbara! Har börjat lägga om mitt liv lite och läser numera endast kloka och inspirerande bloggar (som din!), för man mår så himla mycket bättre av sånt! Mitt problem är att jag har så svårt att hitta till såna. Vet som inte riktigt hur jag ska söka, så undrar om du har bloggtips eller tips på hur man hittar nya bra bloggar att läsa?

      1. Lev mer på mindre och Hildas Hem tycker jag mycket om, förutom Jonna Jinton och Kammebornia som ni redan skrivit 🙂 annars finns massa fin trädgårds- och odlingsinspiration hos Bondjäntan, Ekoplantan, Farbror Grön och Skillnadens Trädgård (och hos mig då 😉 )

        Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

    1. Jag förstår precis! Kika i min länklista Claras favoriter här ovanför. Bara fina vettiga bloggar som kan länka dig vidare till andra. Utöver dessa gillar jag tex lady dahmer, nine åkestam och genusfotografen =)

        1. Jag gillar: azetterlund.blogspot.com
          howsheloves.blogspot.fi
          greenkitchenstories.com
          och min egen ;): evaback.tumblr.com

    2. Jag gör precis som du Sofia! : ) Och jag kan tipsa om några av mina ”må bra”-bloggar; A beautiful mess, Her library adventures, Jonna Jinton samt Carolina Gårdheims blogg som verkligen gör en glad i själen. Vilken underbar idé förresten: att tipsa varandra om kloka och inspirerande bloggar! Hoppas fler nappar på den, jag tar gärna också emot tips. : )

  4. Sånt himla bra och roligt (och gott!) sätt att få barnen att känna sig delaktiga, viktiga och nyttiga. Jättebra för både självkänsla och självförtroende. Tror er bokserie därför kommer göra succé! 🙂

  5. Åh så gott det ser ut! Och härligt med enkla recept så barnen kan vara med och hjälpa till.

  6. Mums! Vi brukar göra något liknande men i vårt recept hyvlas smöret ovanpå bären och smeten innan man stället in kalaset i ugnen. Blir helt underbar!

    Shit, nu måste jag baka idag. Mums mums…

    Frida
    http://livetmedtresinnen.wordpress.com

    Inspiration från en gammal däckverkstad.

  7. Vilka härliga bilder! Du lyckas då alltid att få ja, vad som helst att se vackert och inspirerande ut. 🙂 Och gott är det nog alldeles säkert. Det kanske är detta jag ska använda mina röda vinbär i frysen till. 🙂

  8. Supergod! Använde blåbär och hallon istället för vinbär och tog en matsked vaniljsocker istället för vaniljpulver. 🙂

  9. Alltså dina recept kan man fan lita på! Hade fika igår och gjorde kladdkaka med vit choklad. Googlade först och din blogg kom upp så tänkte ”mmmm det här måste bli bra” = Och det blev det.

    Lärdom: Baka allt som är på Claras blogg! Hehe

    http://www.tinis.me

  10. Tack för receptet! Jag behövde ett recept som räcker till många, skulle baka till körens fika, så jag gjorde i långpanna med hallon. Supergod blev den! Får hoppas att körompisarna oxå tycker det på onsdag 🙂

  11. Nu har jag prövat att baka den här kakan två gånger. Jag är ingen mästerbagare direkt, men även om kakan verkar enkel att baka så misslyckas jag. Den blir aldrig färdig i ugnen. Har prövat två olika former så för stor/liten form är inte problemet. Vad gör jag för fel?

  12. Åh, min mormor brukar göra denna kaka! Hon kallar den för Raskekaka, för att den går så fort att göra.

  13. Gjorde kakan i veckan till alla mammor i föräldragruppen och alla blev så nöjda. Sambon tycker det är det godaste jag bakat. Så TACK för receptet! Kommer att baka den fler gånger, definitivt!

  14. Beröm skadar väl aldrig ??. Provade att göra din vinbärskaka idag o ojojoj vad god var. Så tusen tack Clara för detta 3,5 års gamla recept. Toppensmaskigt! Kommer absolut göras fler gånger. Gjorde på förra årets röda vinbär från frysen. Gott med syrliga bär till den söta kakan.