Ugnspannkaka med hjortronsylt

Höns går utomhus och värper god pannkaksägg.

Pannkaksägg på gång. Jag är så förtjust i min lilla hönsflock! Går ut och kikar till dem en gång i timmen minst, där de pickar i sin hönsgård.

Pannkaksbak i köket.

Idag blev det tjockpannkaka i ugn till middag – på egna ägg förstås! Och med hjortronsylt på bär vi plockat själv. Jag och Bertil gick ut och vittjade redena på ägg innan middagen.

Pannkaksbak i köket.

Bertil fick ansvara för smeten

Vårsol genom köksfönstret.

Äntligen – kanonvarmt ute och köksfönstret framför arbetsbänken öppet så att fågelsången når in!

Pannkaksbak i köket.

Vispade grädde till pannkakan också. Massa grädde ska det vara.

Tjockpannkaka med grädde och guldfärgad hjortronsylt.

Det blev en helt ljuvlig pannkaka! Så fint att veta att hönsen som värpt äggen har det bra!

Till en tjockpannkaka behöver du:

3 dl vetemjöl

8 dl fetmjölk

4 ägg

lite salt

50 gram smör

Så här gör du pannkaka i långpanna:

Smält smöret i långpannan.

Vispa ihop mjölet och mjölken.

Därefter äggen, ett i taget. Addera lite salt och häll smeten i långpannan. 225 grader i ca 25 minuter.  

Koka sylt och vispa grädde – och njut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Ugnspannkaka med hjortronsylt”

  1. Vad är det där för en fin bunke med blått stiliserat mönster? Loppis, eller kan man köpa den i någon affär?

  2. Längtar så till våra höns nu, på lördag eller söndag kommer dom!!

    Och idag fick vi boken ”Baka” också 🙂 Mitt första intryck vid en snabbtitt är superfin design (känns som ni tagit designen ”på allvar” vilket inte alla verkar göra för barn) och recept som är på en lagom nivå. Imorgon ska vi läsa noggrannare och såklart baka, sexåringen, treåringen, bebisen och jag! Ska bli kul och det kommer nog en recension på bloggen också.

    Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

  3. Det är underbara djur de där hönorna. Sociala, trevliga och så äggen på det. Gratulerar till införskaffandet.

  4. Åh, så gott – och så sugen jag blir! Här hemma måste dock maten vara både mjölk- och glutenfri så jag får väl smita hem tidigare från jobbet någon dag och steka pannkakor i smyg till mig själv… 😉

    1. Glutenfritt mjöl, gör smeten på vatten istället för mjölk.
      Kompensera med lite mera mjöl.

  5. Hej!
    Vi fick också (köpa) ägg från ”landet”. Nu blir man glad bara av att öppna kylskåpet och se hur de ligger så fint i sin skål, massor av ägg i olika ljusbruna toner och något enstaka nästan vitt. Så fint till skillnad från de vanliga äggkartongerna!

    Ett tips på tjockpannkaka är att lägga tunna äppelskivor vända i kanel ( och socker om man vill och beroende på hur söta äpplena är) i smeten innan man sätter in plåten i ugnen. Grädda som vanlig ugnspannkaka och servera ljummen med glass till.