Böngryta med chili chipotle morita

Mörk mustig gryta serveras med ljus bröd på blåvitt porslin.

Äntligen en bra bra mustig böngryta!

Jag har verkligen slagit knut på mig själv för att hitta goda bönrecept genom åren men ofta blir det tyvärr lite torrt och tråkigt. Men den här mustiga grytan brukar gå hem i alla läger!

Jag tycker att en böngryta ska innehålla flera olika grönsaker förutom bönorna och självklart också en mustig buljong.

I det här receptet ger soya, vin, timjan och chili en härlig smak.

Jag använda mig av Santa Marias nylanserade chilisort Chili Chipotle Morita som är en torkad, rökt chili  med en ton av choklad och tobak – vilket ger umamismak åt grytan.

Ett tips är att inte ta i så mycket av chilin på en gång utan börja försiktigt.

Vill du brassa på mer mot slutet kan du alltid lägga till lite extra då.

Här kommer receptet på min gryta – men det behöver inte följas slaviskt utan experimentera gärna med olika bönor och grönsaker som just du har hemma!

Till en het böngryta behöver du (6 portioner):

2 gullökar

4 vitlöksklyftor

1/2 chili chipotle morita

3 msk soya

1 burk krossade tomater

5 dl rött vin

3 msk torkad timjan

1 zuccini

2 morötter

2 paprikor

2 tomater

1 burk kikärtor

1 burk borlottibönor

1 burk kidneybönor

Creme fraiche

 

Så här gör du böngrytan:

Hacka löken och vitlöken fint.

Dela på chilifrukten och peta ut kärnorna.

Finhacka halva frukten och fräs med löken i en stor gryta.

Tillsätt sedan soja, krossade tomater, vin och timjan.

Skär morötter i tärningar och låt koka med i ca 10 minuter.

Hacka under tiden de övriga grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.

Låt koka ytterligare tio minuter.

Häll de kokta bönorna i ett durkslag och skölj dem med vatten och låt rinna av.

Lägg sedan i bönorna i grytan och låt puttra på svag värme några minuter.

Salta, peppra och servera grytan med ett gott bröd och en klick crème fraîche.

Grytan är ännu godare dagen efter!

 

Inlägget är ett samarbete mellan Underbaraclara och Santa Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarer på “Böngryta med chili chipotle morita”

  1. Låter väldigt gott! Men hur funkar det med vin i maten om man är gravid? Kokar alkoholen bort? Jag har själv en liten på jäsning så det är därför jag undrar.

    1. Det är en myt att alkoholen kokar bort lätt. http://ltarkiv.lakartidningen.se/2001/temp/pda23854.pdf. Efter fem minuters rejäl kokning utan lock är 14% nere på dryga 5% t ex. Den som inte vill få i sig alkohol av någon anledning kan säkert välja alkoholfritt matlagningsvin som har noll eller nära noll procent till att börja med. Den som har tendenser till halsbränna bör ta det lugnt med chilin ockaå.

      1. Grytor med vin i kokar ju oftast i flera timmar så alltför rädd måste man inte vara… 5 minuter? Då kan man ju lika gärna hälla upp ett glas i tallriken direkt…

    2. Om det är något som oroar dig så köp matlagningsvin på mataffären, den är väl mer eller mindre alkholfri har jag för mig. Dessutom har du ju kokning i 20 minuter, så även med hänsyn till kommentaren nedan så försvinner ju en hel del. Dessutom så spär du ju ut med en massa andra ingredienser som innehåller vätska.

  2. Vad är det för soya du använder? Kinesisk, japansk eller nåt annat? Finns ju några olika och de är rätt olika i smaken. Grytan ser riktigt god ut, sugen på att testa. Tycker också det är svårt att hitta roliga rätter med baljväxter. Sakar lätt storkök, och det är ju inte så spännande.

  3. Tips för att böngrytan inte ska bli torr: Svamp! Det är så gott med tunt skivande champinjoner som man fräser så de får fin färg innan man låter dem koka med i grytan. Mycket ska det vara också!

  4. Åh jag älskar bönor, men har ett no no på dem ett par månader till. Men ett gott bönrecept är cubansk frijoles negros med tomatsalsa. Riktig sommarmat hemma hos oss.

  5. Åh! Mums! Men jag avvaktar nån vecka med att prova, är höggravid och drabbad av halsbrännan från helvetet så både lök och chili får vänta!

    1. Hon har/har haft sin syster på besök också, så det kan vara en förklaring. Det har kommit bilder på instagram under tiden iaf.

      1. Just ja… Bra koll du har! 🙂 Får vara nyfiken lite till. Och Clara får pusta över läsare som snabbspolar sig fram i andras graviditeter. Brukar ju räcka med släktingar som råkar ringa och höra hur det är…

      2. Det har gått lika många dagar på instagramuppdateringarna som här. :-). Hoppas alla mår bra.

  6. Tänkte samma tanke jag också, men sen fick jag försöka tänka mig in i hur det var när jag själv var på sluttampen av graviditeterna. Inte så kul när någon spekulerade. Men kan ändå inte låta bli att fundera lite och vara lite smått nyfiken jag med 🙂

    1. Jag tyckte mest det var positivt när folk råkade ringa ovanligt ofta, man fick ju tillfälle att klaga lite över hur jobbigt det var på slutet eller hur nyfiken man var. Och om man missade ett samtal och den som ringde fick för sig att man var på BB (och blev besviken när man bara varit i duschen), det var väl mest deras problem. För mig bara ett tillfälle till att prata om att nejdå, här händer inget. När jag var höggravid så började mina kollegor spekulera så fort jag var lite sen på morgonen, inget jag tog illa upp över utan mest ett tillfälle att skratta lite 🙂

  7. Hej Clara, spännande recept – har du odlat chilin själv? Jag fuskar lite med chili, men skulle gärna testa att röka jalapeños som är grunden till chipotle, om jag fattat det rätt, och sedan röka dem (i en rök givetvis:-).

  8. Sorry – jag skulle ha läst inledningen, där stod det ju att du använt Santa Marias Chipotle. Men om jag omformulerar mig; har du prövat att fixa egen rökt chili, med tanke på hur mycket du odlar i övrigt?

  9. Vad obehagligt!
    Här sitter ni och pratar över huvudet på bloggerskan. Å gissar och spekulerar. Utan takt och ton.

    😀

    Laga böngrytan istället vettja. Supersmarrig!