Äggkorg och bakbunke på bordet med sommarens lupiner.

Att baka hör sommarlovet till tycker jag!

Vi har mycket ägg så vi bakar ett par sockerkakor i veckan i alla fall.

Barnmagen i luften och bakom den skymtar utsikten från arbetsbänken med grönskande åkrar.

Härligast är att baka vid mitt öppna fönster och se ut över åkrarna.

Är så glad att jag valde att sätta arbetsbänken framför köksfönstret istället för att ha matbordet där!

Jag ägnar ju ändå mer tid åt att laga maten än att äta den.

Chokladsmet i formar.

Idag bakade jag min helt fantastiska chokladsockerkaka med krämig kaffesmakande chokladglasyr!

Ett tips när man gör sockerkakor är att alltid sikta ner mjölet med en sil. Annars klumpar det sig lätt.

Och eftersom man inte ska vispa smet med bakpulver i (för då blir den gummiaktig) kan det vara svårt att lösa upp klumparna när de väl har bildats.

Mörk chokladfärgad sockerkaka på blåkantad tallrik.

När kakan gräddats ställer jag den luftigt så att den kallnar snabbare och glasyren går att breda ut.

Krämig glasyr i skål med sked.

Ovanpå och inuti sockerkakan brer jag ut en chokladglasyr bestående av smör, florsocker, kakao och kaffe!

Cafébord utomhus med kaka på fat.

När jag bakat färdigt kvällsfikade vi i trädgården med kaffe och kaka. Det blev himmelskt gott (om man får säga så om det man själv har bakat).

Den mörka färdiga kakan med glänsande glasyr och ljusa mandelspån ovanpå.

Chokladsockerkaka

Portioner

ca 8 bitar

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • Till kakan
  • 3 ekologiska ägg

  • 2 1/2 dl strösocker

  • 50 g smör

  • 1 dl mjölk

  • 3 dl vetemjöl

  • 4 msk kakao

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 nypa salt

  • Smör och ströbröd till formen

  • Till glasyren med kaffesmak
  • 50 gram rumsvarmt smör

  • 1/2 dl florsocker

  • 4 msk kakao

  • 2 msk starkt kaffe

  • mandelspån

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
  • Smält smöret och blanda i mjölken. Låt svalna och häll ner i äggsmeten.
  • Blanda torrvarorna i en separat skål och vänd försiktigt ner i smeten.
  • Häll i smörad och bröad form och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter (känn med en sticka så att kakan inte är kladdig).
  • Låt kakan svalna och dela den sedan i två lager.
  • Gör chokladglasyren genom att röra ihop alla ingredienser (utom mandelspånet) till en smidig smet.
  • Bred därefter ut glasyren mellan kakans lager och ovanpå den. Avsluta med att strö rostade mandelspån över kakan.