Saffransbullar med apelsin och mandelmassa

Gyllene saffransbullar på bakgaller med stearinljus intill.

Här kommer som utlovat receptet på mina saffransbullar.

Jag valde att fylla jag dem med smör, mandelmassa, apelsinskal, mandelspån och bittermandelolja.

Apelsinen gifter sig väldigt fint med saffran och bittermandelolja hjälper mandelmassan på traven och ger med mandelsmak.

Som vanligt fyllde jag dem med så mycket smör att de nästan blev mer som wienerbröd. Ta lite mindre fyllning ifall du föredrar bullarna torrare.

Till mina bullar av saffran behöver du:

2 kuvert saffran

3 dl mjölk

50 g färsk jäst för söt deg

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

150 gr  smör, rumsvarmt

1 ägg

ca 11-12 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör, rumsvarmt

100 g riven mandelmassa

Saften från 1/2 apelsin

Skalet från 1 apelsin

2-3 droppar bittermandelolja

en påse flagad mandel

ett ägg till pensling

Så här bakar du saffransbullarna:

Mortla saffran med lite socker. Häll mjölken i en kastrull och värm till 37 grader tillsammans med saffranssockret.

Häll över mjölken i en bunke.

Smula ner jäst i mjölken.

Rör sedan ner smör, socker, salt och ägg i bunken.

Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop.

Knåda den ordentligt och jäs sedan under bakduk ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel.

Rör ihop smör och mandelmassa.

Pressa i apelsinsaft, riv apelsinskalet (bara det gula som är ytterst – inget vitt, det smakar bitter) och blanda i tillsammans med bittermandeloljan.

Rör till en smidig smet och bred ut med slickepott över degen.

Strö över lite mandelspån och rulla ihop och skär som vanliga bullar.

Låt bullarna jäsa övertäckta på en plåt i ca 30 minuter.

Pensla dem med ägg och strö över lite mer mandelspån.

Grädda ca 10 minuter på 200 grader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

26 kommentarer på “Saffransbullar med apelsin och mandelmassa”

        1. Haha!Tycker jag med! Ska det vara fika så ska det vara GOTT FIKA! Annars kan man ju hellre äta havregrynsgröt eller något

  1. Men så smart att använda rensgallret som bakgaller. Varför har inte jag kommit på det förut? 🙂

  2. Jag ska absolut testa detta snarast! Tuvärr har jag 2mjölkproteinallergiska barn. Hoppas det blir gott med havremjölk och mjölkfritt margarin även om det självklart inte klår vanligt smör.

  3. Tusen tack för härliga bilder, igen!
    Det är som om doften stiger upp ur bilderna!
    Nu är julen på väg!
    Hurra!
    Viveca Tolstoy
    snoreandpeace.blogspot.se

  4. Låter supergott. En fråga bara, om man hoppar bittermandeloljan, blir det stor smakskillnad..?

    1. Nej, det går fint utan! Det var mest för att jag råkade ha det hemma och adderade lite extra. Men det är inte nödvändigt

  5. Vad fina de ser ut! Har du något bra tips på att frysa in bullar? Ska man göra det när de legat framme en dag eller frysa in direkt när de är lite ljumna? Ofta när jag fryser in bullar blir de lite tråkiga när de tinat. Inte alls så goda som innan. Hur gör du?

    1. Frys in direkt när de svalnat, sen värm i ugn några minuter när du ska äta dom, blir som nybakta igen! =)

      1. Jag fryser också in direkt de svalnat och sedan tinar jag dem med lite värme – bara just det antal jag tänkt äta. Då smakar de som nybakt igen =)

  6. Hej, det ser verkligen jättemysigt ut!
    Bullarna såg tokgoda ut ^^
    Om du vill få tag på riktigt högkvalitativ saffran så finns det på finas hembageri på renmarkstorget.

    Ägaren till butiken köper hem jättemycket saffran till bagerierna då han är i Iran.
    2 gram högkvalitet saffran kostar 95 kr
    Ha en bra dag 🙂

  7. Går det att ersätta bittermandeloljan med bittermandelarom? Är det samma sak? Hittar ingen olja.