Om man inte älskar julstök – men älskar julstämning. Då finns det faktiskt knep att ta till för att snabbt och enkelt få stämningen men slippa stöket. Här är mina bästa knep

1) Tänk doft. Ni vet hur dofter kan locka fram gamla glömda minnen? Precis likadant är det förstås med allt som doftar jul. Hyacinter, apelsiner med nejlikor, granbarr, kanel, pepparkakor, glögg och saffran – allt sådant lockar fram julminnen och stämningar från tidigare år.

2) Tänk natur. Man måste inte ha massa glitter, blinkande belysning, tomtar och julgranskulor. Dekorera hemmet med saker från naturen. Gran, mossa eller röda juläpplen och apelsiner. Billigt, och enkelt och framförallt vackert!

3) Tänk ljus. Eller kanske snarare mörker. Släck ner lamporna och tänd istället lyktor och stearinljus. Mörker skapar stämning.

4) Tänk ljud. Pianobilden får symbolisera julmusik. Om man avskyr smöriga jullåtar finns det ju faktiskt en massa bra alternativ till de allra mest uttjatade skivorna. Nils Landgren, Georg Wadenius och Sarah Dawn Finer har alla fina julalbum på Spotify. Och på P2s hemsida sänds julkanalen Klassisk jul – med massa klassisk musik som jag tycker om att lyssna på!

5. Tänk vila. Julen handlar faktiskt om vila och väntan. Tyvärr är det många som har det som allra stressigast i december. Men man får faktiskt ta en kopp te eller glögg och sätta sig i en skön fåtölj och vila ibland. Prioritera bort städningen. Årets mörkaste månad är det ändå ingen som noterar dammråttorna i hörnen eller fönstren i behov av rengöring.

Julstämning så in i bängen!